بشار اسد: جنگ طلبان نقاب از چهره برگرفته اند كاملا آشكار است كه آنها خواستار نفت عراق و شكل دهي منطقه در جهت منافع اسرائيل هستند
گروه بين الملل: ايستگاه بعدي نظاميان آمريكايي پس از بغداد كجاست؟ حمله به سوريه مي تواند ايده آتي آنها باشد. طلال سلمان سردبير يكي از روزنامه هاي لبناني در گفت وگو ۲۶ مارس خود با بشار اسد براي اولين بار اين ايده را مطرح ساخت. سلمان ادعا مي كند طرح هاي نظامي براي يورش به بغداد و اشغال عراق مدت ها پيش از حملات يازدهم سپتامبر به نيويورك و واشنگتن دي سي در پنتاگون تهيه شده بود. فهرست كشورهايي كه آمريكا درصدد يورش نظامي به آنها بود افغانستان، عراق، سوريه و ... را شامل مي شد.
در برنامه هاي جديد تهاجم سوريه در صدر يكي از برنامه هاي نظامي پنتاگون است. اسد در ادعاهاي خود به جاي ارائه دادن ادله اي كه صحت اين اظهارات را ثابت كند مي گويد حتي اگر نام سوريه در اين برنامه گنجانيده نشده باشد هميشه احتمال افزودن نام اين كشور به فهرست اهداف احتمالي تهاجم نظامي آمريكا وجود دارد: «اين بدان معنا نيست كه ما قصد داريم منتظر بمانيم تا آنها نام سوريه را هم به برنامه گسترده تهاجم نظامي خود بيافزايند... برخي از پايتخت هاي عرب در كنار عراق خواهند ايستاد.»
اين مصاحبه كه هفتم فروردين و تنها يك هفته پس از آغاز حمله نظامي ائتلاف تحت رهبري آمريكا به عراق انجام شده از عمق نگراني رهبران كشورهاي عرب منطقه از تحولات منطقه در ماه هاي آتي حكايت دارد.
نشريه آمريكا Slate كه بخش هايي از مصاحبه سلمان با اسد را منتشر كرده در ادامه ادعا مي كند رامسفلد وزير دفاع آمريكا در واكنش به اين اظهارات اسد دقيقا يكروز بعد به دمشق هشدار داد از حمايت خود از رژيم بغداد دست بكشد. رامسفلد گفت: «ما اطلاعاتي در اختيار داريم كه مويد حمل ادوات نظامي از طريق خاك سوريه به عراق است كه اين محموله شامل عينك هاي ويژه ديد در شب بوده است. » وزير دفاع آمريكا ادعا كرد انتقال اين محموله تهديدي مستقيم براي نظاميان آمريكايي و نيروهاي ائتلاف تحت رهبري آمريكا در عراق تلقي مي شود و قاچاق اين محمولات به خاك عراق را اقدامي خصمانه خواند. رامسفلد تاكيد كرد دولت سوريه بايد پاسخگوي اين اقدامات خود باشد.
در بخشي از مصاحبه مطبوعاتي هفتگي وزارت دفاع آمريكا يكي از خبرنگاران پس از اظهارات رامسفلد در مورد سوريه پرسيد: «آيا دمشق را به اقدام نظامي تهديد مي كنيد؟» كه رامسفلد از پاسخ دادن به اين سوال امتناع ورزيد. يكشنبه هفته گذشته هنگامي كه از رامسفلد سوال شد آيا دمشق به هشدارهاي اخير او توجه كرده است يا خير او پيش بيني كرد پس از هشدارهاي او سوري ها دقت عمل بيشتري در رفتارهاي خود به خرج خواهند داد. از او سوال شد آيا شواهدي از تغيير استراتژي سوري ها در دست است. رامسفلد گفت: «سوريه در حال رفتار به همان سياقي است كه موجب شد آنچه را كه گفتم، بگويم. »
رامسفلد در گفت وگوي ديگري با اصحاب رسانه ها تصريح مي كند سال گذشته به اين استنتاج رسيده از بين هشت مقوله اي كه از سوي تام دي لي، رهبر سابق اكثريت جمهوريخواه در مجلس نمايندگان كنگره آمريكا به عنوان دلايل يورش به عراق عنوان شده است حداقل هفت مورد در مورد سوريه صدق مي كند. نطق دي لي در اين رابطه كه گفته مي شود توسط كندوليزا رايس تهيه شده چكيده اي از ديدگاه هاي بوش در رابطه با جنگ عراق بود. مقامات آمريكايي با استناد به گزارش هاي سيا، وزارت امورخارجه و ساير نهادهاي دولتي ادعا دارند سوريه از تروريسم حمايت مي كند، به تسليحات كشتار جمعي دست يافته، دموكراسي در اين كشور مضمحل شده، به طور مداوم در حال نقض حقوق بشر است، به همسايه خود ـ لبنان ـ يورش برده و مهم تر از همه اين كه معاهدات مربوط به تسليحات بيولوژيك را ناديده انگاشته است.
در تكميل اين ادعاها وزارت امورخارجه آمريكا دوشنبه هفته گذشته گزارشي را منتشر كرده كه در آن باري ديگر وضعيت سوريه به عنوان يكي از نقض كنندگان حقوق بشر مورد تائيد قرار گرفت. در اين گزارش آمده نيروهاي امنيتي سوريه فراتر از سيستم قضايي اين كشور هستند و دست به نقض جدي اصول بديهي حقوق بشر مي زنند. آيا مقصد بعدي ارتش آمريكا پس از فتح كامل عراق، دمشق خواهد بود؟
واقعيت اين است كه سوريه يكي از جدي ترين منتقدان جنگ عراق بوده است و به نوعي خشم جهان عرب عليه تهاجم آمريكا و انگليس به عراق را نشان داده است.
بشار اسد، رئيس جمهور اين كشور در مصاحبه خود با روزنامه لبناني السفير گفت: تجاوز آمريكا و انگليس به عراق ناكام خواهد ماند و آنها هرگز نخواهند توانست كنترل كامل عراق را در دست گيرند و مسلما با مقاومت بيشتري مواجه خواهند شد. اما اگر هم موفق شوند، كه اميدواريم چنين نشود و بسيار بعيد مي نمايد كه موفق شوند، با مقامات جهان عرب روبه رو خواهند شد.
رئيس جمهور سوريه اظهار داشت: جنگ طلبان نقاب از چهره برگرفته اند. كاملا آشكار است كه آنها خواستار نفت عراق و شكل دهي منطقه در جهت منافع اسرائيل هستند.
بشار اسد در مورد موضع مردم عراق و مخالفت آنها با رژيم صدام گفت: در شرايطي كه مسئله اشغال گران خارجي مطرح مي شود، مردم بايد اختلافات شان را كنار بگذارند و متحد با دولت خود عليه اشغالگران به مبارزه برخيزند.
در پاسخ به اين سؤال كه آيا سوريه از ناحيه اين جنگ احساس خطر مي كند، بشار گفت: مادامي كه اسرائيل وجود دارد، سوريه در معرض خطر است و مادامي كه يك كشور عرب مورد تهاجم قرار گيرد و جنگ در همسايگي ما ادامه داشته باشد، اين خطر همچنان پابرجاست اما ما نگران نيستيم. نگراني به معناي آن است كه واقعيت را نپذيريم. نگراني ما از ترس نيست. مسئله آمادگي براي رويارويي است.
بشار در پاسخ به اين سوال كه آيا سوريه خود را قادر به جلوگيري از اين تهديد مي بيند اظهار داشت: اگر با منطق نظامي بسنجيم، مسلم است كه سوريه در مقايسه با يك ابرقدرت ضعيف به نظر مي رسد اما نقش ايدئولوژي در اين ميان بسيار مهم است. ببينيد مردم عراق چگونه مقاومت مي كنند. سوريه به مردم خود اعتماد كامل دارد.
در اين مورد كه در اين مقطع زماني سوريه به لحاظ سياسي، اقتصادي، نظامي، اجتماعي و غيره چه چيزي براي ارائه به عراق دارد، بشاراسد گفت: مقامات عراق قبلا اظهار داشته اند كه از هيچ كشوري درخواست كمك نظامي نخواهند كرد اما اين كشور حداقل به حمايت سياسي نيازمند است كه شامل كمك نكردن به مهاجمان نيز مي شود. وقتي چندماه پيش مسئله تهاجم به عراق مطرح شد ما موضع خود را اعلام كرديم و همچنان بر سر همان موضع هستيم، چه در اتحاديه سران عرب، چه در شوراي امنيت سازمان ملل و چه در صحنه هاي بين المللي به طور كلي.
از سوي ديگر برخي از تحليلگران معتقدند كه هدف سوريه از اتخاذ اين مواضع، استفاده از موقعيت براي سركوب معدود منتقدان حزب بعث در اين كشور است.
اخيرا تعدادي از مردم دمشق به تحريك روزنامه رسمي تشرين عليه علي فرزاد كاريكاتوريستي كه از ديكتاتوري صدام انتقاد كرده بود، به خيابان ها ريختند. يكي از تظاهركنندگان مي گفت: «مردم عراق بايد حول رهبري خود متحد شوند تا بتوانند در مقابل مهاجمان خارجي بهتر مقاومت كنند. چطور مي توان از مردم عراق انتظار داشت بجنگند وقتي از رهبري آنها انتقاد مي كنيد؟ ما بايد عراقي ها را تشويق كنيم تا فعلا احساسات خود را در مورد رهبري شان كنار بگذارند. »
گفتني است علي فرزاد كاريكاتوريستي است كه سال گذشته جايزه پرنس كلاوس هلندي را از آن خود ساخت. او در مورد اعتراضاتي كه در روزنامه تشرين عليه او صورت گرفته، مي گويد: «هميشه، حتي در زمان جنگ ما بايد حق بيان عقايد خود را داشته باشيم و بتوانيم حتي كاستي هاي خود را بيان كنيم. من هنوز هم مخالف جنگ و مخالف نقض حقوق بشر هستم. »
در عين حال بوثينه شعبان، سخنگوي وزارت خارجه سوريه و يكي از مشاوران محفل دروني بشار اسد مي گويد: «دولت و مردم سوريه در مخالفت با اين جنگ و درك دلايلي كه پشت اين جنگ قرار دارد، با يكديگر همصدا هستند. فكر مي كنم اگر به مردم عرب در سراسر جهان نگاهي بيفكنيد، حتي در كشورهايي نظير اردن يا مصر كه دولت هايشان مثل دولت سوريه علنا مخالفت خود را با جنگ ابراز نكرده اند، خواهيد ديد كه مردم شديدا با اين جنگ مخالف هستند. » با اين اوصاف همان طور كه قبلا گفته شد، برخي از ناظران معتقدند كه دولت سوريه از اين احساسات مردمي عليه جنگ براي رسيدن به اهداف خودش بهره برداري مي كند. صادق الاعظم، روشنفكر برجسته سوري و استاد فلسفه دانشگاه دمشق معتقد است كه موضع آتشين ضدجنگ تا اندازه اي در جهت منافع ملموس دولت طراحي شده است. او مي گويد: «سوريه در مخالفت با جنگ اعتبار ناسيوناليستي عربي خود را بازيافته است و شكافي را كه طي سال ها بين مردم و رژيم سوريه به وجود آمده بود، پر كرده است.»
هر چند احتمال درگير شدن ارتش آمريكا در جنگي ديگر در منطقه بسيار اندك به نظر مي رسد اما برخي رسانه ها در غرب در تلاشند راه را براي اقدامات تهاجمي ديگر در خاورميانه باز كنند. روزنامه انگليسي گاردين روز شنبه در گزارشي با اشاره به نشست هفته آتي رهبران آمريكا و انگليس در بلفاست، اين نشست را تلاش براي حل و فصل اختلاف نظرهاي دو طرف در مورد سه موضوع مناقشه انگيز جهان معاصر توصيف مي كند.
گفت وگوهاي دوشنبه و سه شنبه هفته آينده بوش و بلر دومين مورد ملاقات دو طرف در كمتر از ده روز خواهد بود. گمان مي رود در اين نشست بخش اعظم گفت وگو حول محور عراق دور بزند اما احتمالا گفت وگوها مواردي چون پروسه صلح خاورميانه و اعاده صلح به ايرلند شمالي را هم در بر مي گيرد. گاردين در حالي به نشست آتي بوش و بلر پرداخته كه روزنامه تايمز مالي ادعا مي كند در اين نشست گام هاي بعدي پس از فتح عراق در كانون توجه رهبران دو كشور قرار خواهد گرفت.
تايمز مالي تصريح مي كند با سرعت گرفتن روند پيشروي نيروهاي ائتلاف تحت رهبري آمريكا به سوي بغداد مهم ترين مسئله اي كه اكنون توجه رهبران جهاني و افكار عمومي مردم جهان را به خود جلب كرده آينده عراق پس از صدام و چگونگي مشاركت سازمان ملل در مديريت عراق آينده است. اين روزنامه همچنين تمركز برتحولات خاورميانه و سامان دادن به اوضاع مناقشه انگيز سرزمين هاي فلسطيني را از ديگر اهداف نشست مشترك بوش و بلر در بلفاست برمي شمرد. همان طور كه آمريكاييان تصريح كرده اند قصد دارند پس از اشغال بغداد، مديريت اين كشور را به ژنرالي آمريكايي بسپارند. اين در حالي است كه حتي انگلستان و استراليا به عنوان متحدان ايالات متحده در جنگ عليه عراق خواستار مشاركت سازمان ملل در ساختار مديريتي عراق پس از صدام هستند.
به رغم وجود شكاف جدي بين آمريكا و ديگر اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد در رابطه با سرنوشت عراق مقامات آمريكايي طي روزهاي اخير درصدد ايجاد جو رواني ملتهب در خاورميانه بوده اند. وزير امور خارجه آمريكا در اظهاراتي بي سابقه نه تنها به كرات سوريه را به حمايت از رژيم بغداد و تامين نيازهاي گروه هاي تروريستي متهم كرده كه ايران را هم از اين موج ايراد اتهام بي نصيب نگذاشته است.
روز جمعه اين هفته خبرگزاري يونايتدپرس اينترنشنال [UPI] با انتشار گزارشي ادعا كرد مقامات ايراني تصميم دارند نيروهاي شبه نظامي ايراني را به مرزهاي مشترك ايران و عراق براي تهديد نظاميان آمريكايي پس از سقوط بغداد گسيل كنند. اين گزارش در حالي مخابره شد كه كمتر از دو هفته قبل وزارت امور خارجه آمريكا اتهامات رنگارنگي از پشتيباني از رژيم صدام گرفته تا ارسال تجهيزات و فراهم آوردن معبري براي ورود نيروهاي سپاه بدر مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق به اين كشور را به ايران وارد آورده بود.
يونايتدپرس در گزارش اخير خود ادعا مي كند يكي از آژانس هاي اطلاعاتي آمريكا گزارش مبسوطي در مورد طيف وسيعي از گفت وگوهاي صورت گرفته در شوراي عالي امنيت ملي ايران كه بر استراتژي جمهوري اسلامي در رابطه با سقوط صدام و عراق پس از او تمركز داشته را به مقامات ارشد ايالات متحده ارائه داده است. اين خبرگزاري به نقل از يكي از مقامات ارشد سيا كه چون هميشه نامي از او به ميان نيامده ادعا مي كند موضع گيري هاي اخير دولتمردان ايران «اثبات مي كند ايران نه دوست ماست و نه خواستار برقراري صلح در منطقه است. »
يونايتدپرس به نقل از مقامات ارشد اطلاعاتي آمريكا مي نويسد علاوه بر دغدغه هاي موجود بايد با توجه به گزارش هاي گذشته سيا اين ادعا را هم مطرح كرده است كه ايرانيان براي نظاميان عراقي يونيفورم هاي ارتش كويت و عربستان سعودي را فراهم آورده اند كه اين مسئله موجب ايجاد سردرگمي در ميادين نبرد مي شد!
به رغم بي طرفي عملي تهران در مناقشه نظامي عراق، يونايتدپرس تاكيد دارد گزارش هاي مهم روزهاي اخير و خصوصا گزارش ۲۴ مارس (كه دقيقا معلوم نيست از سوي چه مرجعي منتشر شده است) مويد ناكامي تلاش هاي ديپلماتيك آمريكا و انگليس طي سه ماه گذشته براي متقاعد كردن ايران به حفظ بي طرفي در مناقشه عراق است. اين خبرگزاري ادعا مي كند تعطيلات آخر هفته منتهي به ۱۶ مارس هياتي آمريكايي كه در قالب هيأت اعزامي سازمان ملل براي گفت وگو با معارضين عراقي به ژنو رفته بود با ديپلمات هاي ايراني در اين شهر ديدار و گفت وگو كرد. در اين گفت وگو سعي شده است تهران را متقاعد كند در ضمن يا بعد از مناقشه عراق از اعزام نيرو به مرزهاي مشترك خود با عراق كه شرايط را پيچيده و ملتهب مي كند، پرهيز كند.
يكي ديگر از دغدغه هاي دولت سوريه حمايت آمريكا از كردهاي عراق و احتمال تشكيل دولت كرد در اين منطقه است چرا كه در اين صورت شايد تماميت ارضي سوريه به خطر افتد. البته سوري ها در اين نگراني تنها نيستند تركيه نيز بارها اين موضوع را مطرح كرده و از مقامات آمريكايي خواسته است كه براي جلوگيري از چنين معضلي ضمانت دهد. از زمان آغاز جنگ، تركيه ـ سوريه و ايران مذاكرات بسياري را بر سر اين مسئله و راهكارهاي جلوگيري از آن انجام داده اند. از دگرسو آمريكا نيز از اين حساسيت كشورهاي منطقه استفاده كرده و در اين مدت سعي كرده با حمايت از كردهاي شمال عراق به نوعي به سوريه، ايران و تركيه هشدار دهد كه در صورت سنگ اندازي در برنامه هاي واشنگتن با شرايط ويژه اي در مناطق كردنشين خود مواجه شوند. بدين ترتيب به نظر مي رسد آمريكا براي تحت فشار قرار دادن سوريه نيازي به حمله نظامي نداشته باشد.
جك استراو، وزير خارجه انگليس و پس از او توني بلر نخست وزير اين كشور اظهار داشتند كه به هيچ وجه طرحي براي حمله به سوريه يا ايران پس از خاتمه جنگ عراق وجود ندارد.
كالين پاول وزير خارجه آمريكا نيز در مصاحبه اي كه روز شنبه در روزنامه عرب زبان الحيات چاپ شد، اظهار داشت كه آمريكا هيچ گونه قصدي براي حمله به ايران يا سوريه ندارد. وي اين شايعات را مزخرف خواند و گفت: «هيچ كس در دولت آمريكا در مورد حمله به ايران يا سوريه سخني بر زبان نياورده است. »
البته وي تأييد كرد كه سوريه از تروريسم حمايت مي كند و بار ديگر بر ادعاي آمريكا مبني بر اينكه ايران به دنبال دستيابي به سلاح هاي هسته اي است پاي فشرد، اما تاكيد كرد كه براي برخورد با اين مشكلات راه هاي ديگري وجود دارد و بدين معنا نيست كه اين دو كشور اهداف بعدي تهاجم آمريكا هستند.