سه شنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره ۳۰۳۰
رقيبي تازه براي ويندوز
تا زماني كه اكثر برنامه نويسان ترجيح مي دهند برنامه هاي خود را مطابق با استاندارد ويندوز بسازند لينوكس فقط بازنده اين بازي بزرگ است
000950.jpg

در كشور ما به دليل آشنا نبودن كارشناسان به ويژگي ها و توانايي هاي سيستم عامل هاي كدباز مانند لينوكس كمتر شاهد استفاده جدي از آنها در سطح بالا هستيم. گرچه محصولات مايكروسافت بسيار ساده تر و جاافتاده هستند اما استفاده از لينوكس در پاره اي مواقع بسيار كارگشا و مفيد است. مقاله اين هفته را به بررسي نسخه جديد لينوكس Mandrake اختصاص داده ايم. به دليل اينكه كار كردن با اين سيستم عامل براي كاربران تازه كار لينوكس كه تعداد آنها در كشور ما كم نيست بسيار ساده تر از نسخه هاي ديگر لينوكس است. بسياري از كاربران در همان قدم اوليه استفاده از لينوكس مي مانند. يكي از مشكلات بزرگ كاربران نصب اين سيستم عامل در كنار ويندوز است. آنچه مسلم است اين است كه هيچ كاربري حاضر نيست ويندوز خود را براي نصب لينوكس به خطر بيندازد. براي رفع اين مشكل در لينوكس Mandrake 9.1 شما مي توانيد در محيط ويندوز يك ديسك راه اندازي براي نصب لينوكس بسازيد و مطمئن باشيد ويندوز شما از كار نخواهد افتاد. گرچه نصب لينوكس SuSE هم بسيار ساده است و در نهايت نيز يك سيستم مديريت بوت به صورت خودكار برروي رايانه شما نصب مي شود.
نكته اي كه بسيار مهم است پشتيباني كامل لينوكس Mandrake از استاندارد NTFS است. اين قابليت كه ويژگي بسيار مهمي است در انواع ديگر لينوكس ديده نمي شود و يا اگر هم ديده مي شود در حد بسيار ضعيف و ناقص است. از طرف ديگر در هنگام نصب لينوكس برنامه اي به صورت خود فضاهايي كه از ديسك سخت شما كه پارتيشن بندي نشده باشد را يافته و امكان نصب لينوكس به روي آن فضاها را فراهم مي كند. گرچه براي كاربران حرفه اي تر امكانات زيادي براي پارتيشن بندي و پيكر بندي دلخواه خودشان وجود دارد.
همان طور كه مي دانيد محيط گرافيكي لينوكس جدا از هسته اصلي سيستم عامل مي باشد. يعني شما مي توانيد لينوكس خود را با محيط هاي گرافيكي مختلف داشته باشيد. Mandrake با پنج محيط گرافيكي مختلف همراه است. اما به صورت پيش فرض محيط گرافيكي Gnome و KDE براي كاربر نصب مي شوند. همانطور كه مي دانيد محيط هاي گرافيكي فوق به عنوان محبوب ترين محيط هاي گرافيكي لينوكس شهرت دارند. گرچه محيط هاي گرافيكي لينوكس تفاوت هاي فاحشي با ويندوز دارند اما به گفته بسياري از كارشناسان نسخه جديد KDE براي كاربران تازه كار لينوكس موهبت بزرگي است. محيط سيستم عامل از جهت ظاهر پنجره ها و قرار گرفتن آيكون ها بسيار شبيه سيستم عامل مكينتاش است. در نسخه جديد قلم هاي بسيار زيبايي به كار گرفته شده است اين مسأله در نگاه اول شايد چندان مهم نباشد ولي نوع و زيبايي قلم ها به خصوص هنگام كار با رايانه هاي كيفي و كوچك بسيار مهم است. گرچه محيط گرافيكي KDE هنوز كمي گيج كننده است. مثلاً بعد از نصب برنامه هاي جديد كاربر بايد مدتي به دنبال آيكون برنامه نصب شده بگردد تا آن را اجرا كند. البته اين مشكلات به شركت سازنده و طراح KDE برمي گردد و نه .Mandrake يكي از مشكلاتي كه كاربران لينوكس در بيشتر مواقع با آن دست به گريبان بوده اند، مشكل كنترل سخت افزار و كاربران مختلف براي يك رايانه است.
000955.jpg

گرچه اين مسأله هنوز در نسخه جديد لينوكس Mandrake حل نشده است، اما به طرز قابل توجهي بهبود يافته است. علاوه بر كنترل پنل KDE صفحات كنترل متعددي جهت استفاده كاربران پيش بيني شده است. البته زياد بودن پنجره هاي مخصوص كنترل خود يك نطقه ضعف محسوب مي شود ولي كاربران معمولاً بعد از فراموش كردن كنترل پنل ويندوز به راحتي با آنها كار مي كنند.
بهبود يافتن رابط گرافيكي و يا ساده تر شدن نصب يك سيستم عامل در جاي خود مسايل بسيار مهمي هستند، اما مشكل اصلي تمام كاربران لينوكس چيز ديگري است. تا زماني كه اكثر برنامه نويسان ترجيح مي دهند برنامه هاي خود را مطابق با استاندارد ويندوز بسازند لينوكس فقط بازنده اين بازي بزرگ است. اين نكته مسأله اي است كه حتي شركت هاي توسعه دهنده نرم افزار و سيستم عامل هاي لينوكس به خوبي به آن واقف اند.
هرچند همه مي دانند لينوكس توانايي هاي قابل توجهي دارد و حتي قيمت آن قابل مقايسه با ويندوز نيست ولي كاربران هنوز ويندوز را ترجيح مي دهند.Mandrake 9.1همراه با تعداد زيادي برنامه عرضه مي شود. در سي دي مخصوص نصب سيستم عامل انواع برنامه هاي كمكي، بازي و برنامه هاي مخصوص سرور موجود است. اما مهمترين برنامه بدون شك بسته نرم افزاري Star Office است كه شباهت زيادي به برنامه Office مايكرو سافت دارد. دو نرم افزار ديگر مخصوص كارهاي اداري با نام هاي Koffice و Openoffice نيز براي علاقه مندان در دسترس قرار داده شده است. همانند اكثر نسخه هاي سيستم عامل لينوكس نرم افزار مخصوص گشت وگذار در وب مرورگر Netscape است و متأسفانه بعد از چند بار آزمايش متوجه شديم هنوز به طور كامل با استاندارد يونيكد هماهنگ نشده است. بنابر اين در خواندن سايت هاي فارسي هنوز مشكلاتي به چشم مي خورد. در نسخه جديد لينوكس Mandrake ابزار بسيار جالبي براي اتصال به شبكه ايجاد شده است. ابزاري به نام Zerocanf به شما كمك مي كند انواع تنظيمات لازم مربوط به اتصال به شبكه، اينترنت و... را بسيار ساده انجام دهيد. كساني كه از لينوكس هاي قديمي استفاده مي كنند به خوبي ارزش اين ابزار را درك مي كنند.
نزديك ترين رقيبان Mandrake، ردهت و SuSE مي باشند كه در حال حاضر نود درصد بازار لينوكس را به خود اختصاص داده اند. جديدترين نسخه لينوكس روهت يعني نسخه ۸ را بررسي كرده ايم و متأسفانه متوجه شديم بعضي اشكالات قديمي هنوز در آن به چشم مي خورد.
يكي از اشكالات بسيار بزرگ كه باعث سردرگمي كاربر هنگام نصب برنامه مي شود هنوز به چشم مي خورد به طوري كه در هنگام نصب مجبور شديم چند بار مدارك و توضيحات مربوط به نصب لينوكس ردهت را زير و رو كنيم تا اطلاعات قبلي از دست نرود. مسأله ديگر شناسايي و معرفي سخت افزارها به سيستم عامل است. گرچه اين مشكل در اكثر نسخه هاي لينوكس به چشم مي خورد ولي در ردهت و به خصوص در هنگام نصب كارت گرافيكي وضعيت بسيار بغرنج است. سروكله زدن با درايورها و منوهاي نسبتاً پيچيده دقت و انرژي زيادي از كاربر مي گيرد و شايد در پاره اي مواقع باعث منصرف شدن او از استفاده از لينوكس شود.
در طرف ديگر قضيه لينوكس SuSE قرار دارد. نصب SuSE بسيار ساده و واقعاً كارآمد است. تنها نقطه ضعفي كه در اين قسمت ديده مي شود، مشكل SuSE هنگام كار با درايوهاي NTSF كه البته كاربراني كه كمي حرفه اي تر باشند مي توانند با استفاده از بعضي ابزار مشكل را برطرف كنند.
به دليل آن كه تجربيات كمي در مورد لينوكس SuSE وجود دارد مجبور شديم براي مقايسه مقالات زيادي را مرور كنيم. به طور كلي ۷۰ درصد كارشناسان عقيده دارند لينوكس SuSE در نهايت رقابت از روهت مي برد ولي هر دو در نهايت به پاي Mandrake نمي رسند. براي دسترسي اطلاعات بيشتر در مورد لينوكس Mandrake حتماً به سايت www.mandrakelinux.com سر بزنيد مطمئناً جواب سؤال هاي خود را در آن خواهيد يافت.

پرسش و پاسخ
Abrishamchi@hamshahri.org
000930.jpg

* سايت هايي معرفي كنيد كه فضاي مجاني وب به همراه دومين ارائه كنند.
- ما سايتي را كه به صورت مجاني دومين به صورت www.yourname.com ارائه كند را سراغ نداريم. مدتي پيش سايت namedemo.com  اين امكان را به صورت مجاني براي كاربران فراهم كرد ولي به سرعت كار را متوقف كرد و رويه خود را عوض كرد. اما سايت هايي كه فضاي مجاني وب در اختيار شما قرار دهند زياد است.
سايت geocities.com و www.netfirms.com از اين دسته هستند. البته سايت هايي كه به صورت مجاني فضاي وب در اختيار شما قرار مي دهند معمولاً  امكانات كافي و قدرتمندي براي ايجاد يك سايت حرفه اي در اختيار شما نمي گذارند. با توجه به ارزان بودن سرويس هاي ميزباني وب توصيه مي كنيم اگر به صورت جدي دنبال ايجاد يك سايت هستيد حتماً با شركت هاي سرويس دهنده تماس بگيريد.
* چگونه مي توانم سايتي كه با نرم افزار word ساخته ام به يك ميزبان انتقال دهم؟
000945.jpg

حسين يوسفي
- اين كار بسيار ساده است. صفحات خود را با پسوند Htm ذخيره كنيد. سپس با استفاده از يك برنامه ftp  مانند ws-ftp آنها را به سايت خود انتقال دهيد. راه ديگر وارد كردن صفحات ذخيره شده در word به نرم افزار front page است. بعد از وارد كردن صفحات مي توانيد از ابزار publish  فرانت پيچ استفاده كنيد.
* چگونه و با چه برنامه اي مي توانيم يك گالري تصوير را ايجاد كنيم به نحوي كه بتوان آن را در يك VCD مشاهده كرد؟
توحيد ايرواني
- نرم افزار easy cd creator اين قابليت را در اختيار كاربران خود قرار مي دهد. كافي است امكانات مربوط به image gallery را مرور كنيد تا به هدف خود دست پيدا كنيد.
* براي ايجاد كردن Subdomain در سايت خود بايد چه عملياتي انجام دهم؟
وحيد
- ايجاد كردن Subdomain به صورت sub.yourname.com  يكي از خدماتي است كه توسط شركت ميزبان شما ارائه مي شود. در حقيقت بايد در كنترل پنل سايتان دنبال اين امكانات بگرديد.
* درباره امكانات Speech در ويندوز XP توضيح دهيد.
حسين
- اين امكانات كلاً براي دو هدف در ويندوز XP قرار داده  شده اند. هدف اول تبديل كردن متن به صدا است. فرض كنيد شما مي خواهيد رايانه به صورت خودكار نامه هاي الكترونيكي شما را برايتان بخواند. اما گزينه دوم كه چندان هم كاربردي نيست براي برخي نرم افزارها تعبيه شده است كه با صدا شما عمل تايپ و حتي اجراي دستورات شما را به عهده بگيرند. البته تعداد اين نرم افزارها بسيار محدود است و از آن جمله مي توان به نرم افزار آفيس و يا Media player  اشاره كرد.

مقاله
آموزش
خبر
گزارش
گوناگون
مسابقه انفورماتيك
|  آموزش  |  خبر  |  گزارش  |  گوناگون  |  مسابقه انفورماتيك  |  مقاله  |
|   آرشيو انفورماتيك   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |