* رئيس جمهور با تأييد وجود تماس بين ايران و آمريكا گفت: اين تماس ها ارتباطي به برقراري رابطه سياسي ندارد
* ملت فلسطين متشكل از مسلمانان، مسيحيان و يهوديان است و حق دارد سرنوشت خود را تعيين كند
گروه سياسي: حجت الاسلام والمسلمين سيدمحمد خاتمي رئيس جمهوري روز گذشته همزمان با آخرين روز سفر خود به لبنان، در يك كنفرانس مطبوعاتي و راديو تلويزيوني شركت كرد و به پرسش هاي خبرنگاران پاسخ گفت.
خاتمي در ابتداي اين همايش خبري كه در هتل «فينيسيا» بيروت برگزار شد، در سخناني ضمن تأكيد بر نقش مهم اصحاب فرهنگ و رسانه هاي گروهي در دنيا، وجود آزادي بيان و طرح انديشه هاي مختلف در لبنان را از ويژگي هاي مثبت جامعه سياسي لبنان دانست و در ادامه به پاسخگويي به پرسش هاي خبرنگاران پرداخت.
به گزارش ايرنا در نخستين پرسش ، خبرنگار روزنامه لبناني «اللواء» پرسيد: «حقيقت گفتگوهاي ايران و آمريكا در ژنو كه منجر به معامله تصفيه سازمان مجاهدين خلق (منافقين ) در برابر عدم دخالت ايران در عراق شد، چيست ؟.»
رئيس جمهوري خاطرنشان ساخت : هيچ مسئله تازه اي در مورد آمريكا روي نداده است و آنچه كه در ژنو از دو سال پيش تا كنون و زير نظر سازمان ملل درجريان است ، بويژه در مورد مسائل افغانستان ، همچنان اين گفتگوها ادامه دارد.
خاتمي افزود: طرح چنين موضوعاتي كه ايران و آمريكا در حال مذاكره هستند مرا شگفت زده مي كند. مذاكره از دوسال پيش آغاز شده و ارتباطي به برقراري روابط سياسي ميان دو كشور ندارد.
شما مي دانيد كه اختلافهاي ايران و آمريكا بسيار ريشه اي است و سياستهاي آمريكا به گونه اي است كه توافق با آن مشكل است . سياست ما در قبال عراق سياست آشكار و واضحي است .
ما مشكلاتي را با رژيم صدام حسين داشتيم و همچنين با جنگ عليه عراق مخالف بوديم و الان هم معتقديم مشكل عراق با استقرار صلح در آن كشور به ايجاد ثبات در منطقه منجر خواهد شد و اميدواريم كه مشكل عراق به دست مردم آن كشور حل و فصل شود و حكومتي روي كار بيايد كه بر معيارهاي دمكراسي استوار باشد.
اما در مورد گروه تروريستي ايراني در عراق بايد بگويم كه ما در اين مورد به آمريكا اعتراض كرده ايم ولي متاسفانه آمريكا پس از اشغال عراق توافقهايي را با اين گروه تروريستي داشته است . اميدواريم كه آمريكا در اين زمينه تامل و انديشه بيشتري بكند.
خاتمي اضافه كرد: اين گروه تروريستي يكي از بزرگترين جريانهاي تروريستي است و در حقيقت توافق آمريكا با آن گروه نحوه نگرش آن كشور درزمينه تروريسم را روشن مي سازد.
خبرنگار تلويزيون الجزيره از رئيس جمهوري پرسيد: اشاره كرديد به احترام ايران به مواضع لبنان در مورد مقاومت ، حال جاي طرح اين پرسش است كه ايران در مقام عمل چگونه به اين تصميم لبنان احترام مي گذارد؟ خاتمي پاسخ داد: مقاومت لبنان حماسه تاريخي و پيكاري براي استقلال طلبي در برابر اشغالگران بوده است . مقاومت اين كشور به همه مردم لبنان تعلق دارد و من به مردم اين كشور تبريك مي گويم و معتقدم اگر قوانين بين المللي توسط همه كشورها اجرا شود جايي براي اشغالگري نيست .
ولي متأسفانه ما شاهد چنين مسايلي نيستيم و از همين رو اشغال بخشهايي از سرزمين سوريه ، فلسطين و لبنان را مشاهده مي كنيم ورژيم صهيونيستي همچنان بر سياست اشغالگري خود اصرار مي ورزد.
بنابراين مقاومت در برابر اشغالگران حق طبيعي و يك تكليف ملي است ولبنان نيز بر اثر مقاومت توانست دشمن تجاوزگر را از مرزهايش عقب براند اما همچنان بخشي از زمينهاي لبنان زير اشغال است و تا زماني كه وضع اينگونه باشد مقاومت عليه اشغالگر قابل تقدير و احترام است .
وي افزود: بنا براين ، ما مقاومت مردم لبنان را مقاومت قهرمانانه مي دانيم ومعتقديم تا زماني كه اشغالگري در جهان وجود دارد مقاومت نيز خواهد بود.
خبرنگار روزنامه «النهار» پرسيد: جناب عالي تهديدهاي آمريكا عليه ايران ، سوريه و لبنان را محكوم كرديد، آيا در مذاكرات خود با مقامهاي لبناني درباره چگونگي رويارويي با اين تهديدها گفتگو كرديد؟ بويژه اينكه بيشتر تهديدهايي كه عليه لبنان مي شود به جمع آوري سلاح از دست حزب الله باز مي گردد.
خاتمي گفت : آنچه كه در منطقه ما تهديد شمرده مي شود وجود اسراييل است كه دهها سلاح اتمي و صدها سلاح كشتار جمعي در اختيار دارد و تاكنون به توافقهاي بين المللي در مورد منع توليد و گسترش سلاحهاي كشتار جمعي نپيوسته است .
آمريكا هم كه شعارهايي عليه نگهداري سلاحهاي كشتار جمعي سر مي دهد دربرابر اسراييل نه تنها موضعي در پيش نگرفته بلكه از آن حمايت نيز مي كند.
اگر مسئله خلع سلاح مطرح شود بايد اسراييل را كه داراي سلاحهاي شيميايي و بيولوژيك است خلع سلاح كرد. آمريكا در مدت اخير تهديدهاي گسترده اي عليه بسياري كشورها داشته و اين تهديدها را عليه ايران ، سوريه و لبنان مطرح مي كند.
مشكل دولت آمريكا اين است كه نمي خواهد ميان مقاومت مشروع و تروريسم تفاوت بگذارد و تا زماني كه اين مشكل وجود داشته باشد اين اختلافات نيز باآمريكا وجود خواهد داشت .
رئيس جمهوري اضافه كرد: ما با سوريه و لبنان روابط حسنه داريم و اين روابط به معناي دخالت در امور داخلي اين كشورها نيست و حزب الله هم درحقيقت بخشي از نيروي دفاعي لبنان شمرده مي شود.
خاتمي گفت : من مطمئنم تا زماني كه تهديد عليه مردم لبنان وجود داشته باشد امكان ندارد آنان خود را از وجود حزب الله محروم كنند و ما بارهاگفته ايم كه در امور داخلي هيچ كشوري دخالت نمي كنيم .
رئيس جمهوري در پاسخ به سئوال خبرنگار روزنامه «الحيات » درباره مواضع ايران در قبال بحران عراق و اشغال اين كشور توسط آمريكا گفت : ما از همان آغاز بحران عراق سياست بيطرفي فعال را پيش گرفتيم و از رژيم صدام و همچنين اشغالگران حمايت نكرده ايم و اين سياست جمهوري اسلامي ايران همچنان با قوت ادامه دارد.
وي افزود: همواره ما به گونه آشكار به آمريكايي ها توصيه كرده ايم كه مصلحت منطقه و مصلحت درازمدت آن كشور، در ترك عراق و خروج نظاميانش از آن كشور است . فرض تعيين حاكم غير عراقي بر عراقيها - به عنوان ملتي كه داراي سابقه درخشان تاريخي و فرهنگي است- اهانت بزرگي به ملت بزرگ عراق است .
خاتمي اضافه كرد: من اطمينان دارم كه ملت عراق زير هيچ شرايطي اشغال سرزمينشان را برنمي تابند و بهترين روش اين است كه آمريكاييها، امور عراق را به دست ملت اين كشور بسپارند.
وي افزود: آمريكايي ها بايد اجازه دهند تا ملت عراق كه طي دهه هاي اخيرزير ستم حكومت ديكتاتوري صدام بوده است ، خود و بدون دخالت هر بيگانه اي سرنوشت خويش را رقم بزنند.
رئيس جمهوري تصريح كرد: ما مواضع خود را درباره عراق ، بارها و حتي دربسياري از موارد، خيرخواهانه به آمريكايي ها اعلام كرده ايم كه حضور نابجاي آنها در عراق براي كشورهاي منطقه و همچنين منافع خود آمريكا زيانبار است . وي با اشاره به نشست هايي كه براي تعيين سرنوشت و اداره امور عراق درلندن و صلاح الدين برگزار شد، گفت : در اين نشست كه نمايندگان اقوام واحزاب مختلف از جمله شيعيان ، كردها و اعراب حضور داشتند، شوراي رهبري تشكيل شد كه بهترين راه موقت اين است كه شوراي رهبري ، زير نظر سازمان ملل متحد، حكومت موقت در عراق را تشكيل دهد.
خاتمي در پاسخ به سئوالي درباره انفجارهاي اخير در عربستان سعودي گفت : عملياتي كه در عربستان سعودي رخ داد از سوي هركس و با هرانگيزه اي كه باشد، مردود و محكوم است . وي گفت كه چنين عملياتهايي ، نتيجه اي جز افزايش تنش و خشونت در دنيا وبهانه دادن به دست كساني كه براي منافع خود اما زير نامهاي مختلف قصددارند بر دنيا حكومت كنند و جنگ را بر دنيا تحميل كنند، نخواهد داشت. عمليات تروريستي در هركجا و با هر شكلي محكوم است اما بايد ميان مقاومت مشروع ملتي كه زير فشار تروريسم دولتي قرار دارد وبراي مبارزه با اشغالگري و احقاق حق خود دفاع مشروع مي كند، با كساني كه با انگيزه هاي افراطي و غلط و متعصبانه مردم بيگناه را هدف قرار مي دهند،تفاوت قائل شد.
رئيس جمهوري در ادامه اين كنفرانس خبري كه با حضور دهها خبرنگار خارجي مقيم بيروت برگزار شد، در پاسخ به سئوال خبرنگار شبكه «العربيه » درباره موضع ايران در قبال «نقشه راه »، گفت : آنچه كه در فلسطين مي گذرد مبتني برنابود و پايمال كردن حق صاحبان اصلي اين سرزمين يعني فلسطينيان است . خاتمي افزود: اسراييل با غصب و اشغال ايجاد شده است و با غصب واشغال و توسعه آن به حيات خويش ادامه مي دهد و حتي سرزمينهاي كشورهاي غيرفلسطيني را نيز به خاك خود ضميمه كرده است .
رئيس جمهوري اسلامي ايران درعين حال گفت : مراد من از ملت فلسطين همه مسلمانان ، مسيحيان و يهودياني هستند كه تعلق به سرزمين فلسطين دارند واين ملت حق دارد كه در سرزمين خويش با آزادي زندگي كند و نسبت به دولت خود تصميم بگيرد. وي با بيان اين مطلب كه «ما درباره مسئله فلسطين با مشكل كمبود طرح مواجه نيستيم » اظهار داشت : تاكنون طرحهاي متعددي مطرح شده اما اسراييل اين طرحها را يا نپذيرفته و يا به بهانه هاي مختلف آن را با شكست روبرو كرده است .
خاتمي اضافه كرد: اسراييل ، تقريبا هيچيك از قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل را درباره فلسطين اجرا نكرده است و شايد قانون شكن تر از اسراييل در عرصه بين المللي نداشته باشيم .
خاتمي از بازگشت آوارگان فلسطيني ، رفع اشغال از سرزمينهاي اشغالي و تشكيل يك حكومت فلسطيني واقعي كه نماينده ملت فلسطين باشد به عنوان خواسته هاي برحق اين ملت ياد كرد .
خبرنگار بي بي سي با طرح سئوالي ، ايران را به «دخالت در امور حزب الله لبنان» متهم كرد و پرسيد آيا ايران با درخواست آمريكا مبني بر جلوگيري ازارسال سلاح به حزب الله موافقت خواهد كرد؟
رئيس جمهوري در پاسخ گفت : اينكه گفته مي شود ما در كار حزب الله دخالت مي كنيم ، نشانه اين است كه نسبت به واقعيت هاي لبنان كم لطفي شده است .
وي تصريح كرد: حزب الله لبنان از كسي دستور نمي گيرد و وابسته به نيروي خارجي هم نيست . حزب الله يك واقعيت لبناني است و امروز به عنوان رمز وسمبل مقاومت در دنياي عرب و اسلام شناخته شده است . وي افزود: حزب الله به سلاح هايي كه از خارج برايش ارسال شود، نيازي ندارد زيرا براي دفاع از سرزمين خود تلاش مي كند و براي اين كارامكانات لازم را در اختيار دارد. خاتمي درباره مساله فلسطين نيز اظهار داشت : اگر تجاوزات اسراييل خاتمه يابد و ملت هاي اين منطقه هم امنيت پيدا كنند، شاهد درگيريهاي خشونت باردر منطقه نخواهيم بود.
خبرنگار شبكه تلويزيوني «المنار» از خاتمي پرسيد: آيا باتوجه به تحولاتي كه در عراق به وجود آمده ، امكان تغيير در سياست خارجي ايران نسبت به آن كشور وجود دارد؟
رئيس جمهور پاسخ داد: عراق نبايد پايگاه خارجي ها و تهديدكننده منافع كشورهاي منطقه باشد و ما حضور اشغالگران در عراق را نمي پذيريم.
خاتمي اشغال عراق توسط آمريكا را «اشتباهي بزرگ » خواند و گفت :اينكه بخواهيم حتي براي سرنگوني حكومت فاسدي ، از بيرون دخالت كنيم كارغلطي است بلكه بايد حق ملت ها را براي تعيين سرنوشت خويش به رسميت بشناسيم .
وي افزود: جناح تندرويي كه بر آمريكا حاكم است ، مدعي است كه بايد بر كل دنيا حكومت نمايد و آمريكا با اهانت به سازمان ملل و ناديده گرفتن اين سازمان ، در امور داخلي عراق و حتي اروپا و آسيا دخالت مي كند.
رئيس جمهوري ، سياست ها و برخوردهاي دوگانه آمريكا با مسائل مختلف را مورد انتقاد قرار داد و تلويحاً درباره ادعاهاي آمريكا عليه ايران گفت : ايران كه هيچگاه دنبال سلاح شيميايي نبوده ، از جانب آمريكا زير فشار قرار مي گيرد، اما رژيم صهيونيستي با در اختيار داشتن صدها كلاهك اتمي و سلاح مخرب تهديدي عليه منطقه و بشريت است ، نه تنها مورد اعتراض نيست بلكه مورد تأييد نيز قرار مي گيرد. وي گفت : سياستهاي دوگانه و متعصبانه و تندروانه آمريكا، خطرات بزرگي رابراي دنيا و بشريت بوجود آورده است . خاتمي ، رويداد ۱۱ سپتامبر را يك فاجعه بزرگ خواند و گفت : اين رويداد وحشتناك ، بهانه اي به دست تندروها داد كه فضاي دنيا را فضاي جنگي كنند. وي در پاسخ به اين سئوال كه آيا آمريكا ايران را تهديد مي كند؟ گفت : آمريكا نه تنها ايران ، بلكه امروز كل دنيا را تهديد مي كند. جمهوري اسلامي ايران همواره مورد تهديد آمريكا بوده است و گناه ما اين است كه خواستاراستقلال خويش هستيم . رئيس جمهوري اضافه كرد: وقتي كسي داراي بزرگترين قدرت اتمي دنياست ،معلوم است كه چه چيزي را مي خواهد بر دنيا تحميل كند. شتاب آمريكا در اعمال اين سياست ها، مشكلاتي را براي خودآن كشور ايجاد مي كند كه مجبور به عقب نشيني آن است و دير يا زود افكارعمومي آمريكا تغيير خواهد كرد. خاتمي اضافه كرد: آيا ملت آمريكا حاضر است تمام دستاوردها و قدرت خود را وجه المصالحه سياست هاي افراطي و تندروانه اي كند كه در تل آويو تحقق مي يابد؟
خاتمي در پاسخ به سئوالي درباره اتحاد ميان سه كشور ايران ، سوريه ولبنان ، گفت : اتحاد و همبستگي ميان تهران - دمشق و بيروت در مسير كاهش تنشها در منطقه و حركت به سوي صلح پايدار است .