معاون برنامه ريزي و اقتصادي وزير جهاد كشاورزي:
رشد بخش كشاورزي بيشتر از پيش بيني برنامه سوم توسعه است
از شروع برنامه سوم تاكنون بخش كشاورزي به طور متوسط سالي ۲/۶ درصد رشد داشته است كه اين رقم ۱/۱ درصد از پيش بيني برنامه بيشتر است
|
|
بخش كشاورزي، براساس آمارهاي بانك مركزي بيشتر از پيش بيني برنامه سوم در حال رشد است.
معاون برنامه ريزي و اقتصادي وزير جهاد كشاورزي با بيان اين مطلب به خبرنگار ما گفت: در برنامه سوم توسعه، براي بخش كشاورزي به طور متوسط سالي ۱/ ۵ درصد رشد پيش بيني شده است، اما براساس آمارهاي بانك مركزي در سه سالي كه از شروع برنامه سوم گذشته (در سال هاي زراعي ۷۹-۷۸، ۸۰-۷۹ و ۸۱-۸۰) بخش كشاورزي به طور متوسط سالي ۲/۶ درصد رشد داشته است.
دكتر عبدالمهدي بخشنده در ادامه افزود: در سال زراعي ۷۹-۷۸ و به قيمت هاي ثابت سال ۷۶ و مطابق آمارهاي رسمي بانك مركزي و به رغم حاكم بودن خشكسالي در كشور، بخش كشاورزي ۵/۴ درصد رشد داشته است. براساس همين آمار، بخش كشاورزي ايران در سال زراعي ۸۰-۷۹ رشد ۲/۴ درصدي را تجربه كرده است و در سال زراعي گذشته (۸۱-۸۰) با توجه به شرايط مساعد جوي و تمهيداتي كه برنامه ريزان بخش كشاورزي انديشيده بودند، بخش كشاورزي ايران براي اولين بار طي دهه هاي اخير يك رشد دو رقمي را تجربه كرد و به رشد ۱/۱۰ درصد رسيد.
بخشنده تصريح كرد: مجموع رشد بخش كشاورزي كشور در سه سال گذشته ۸/ ۱۸ درصد محاسبه شده است. به عبارت ديگر در سه سال گذشته بخش كشاورزي به طور متوسط سالي ۲ / ۶ درصد رشد داشته است كه اين رقم
۱ / ۱ درصد از پيش بيني برنامه بيشتر است و با توجه به شرايط موجود و براساس پيش بيني كارشناسان، اين بخش در سال زراعي جاري (۸۲-۸۱) كمتر از ۶ درصد رشد نخواهد داشت.
وي در مورد وضعيت اشتغال بخش كشاورزي در طول برنامه سوم گفت: در برنامه سوم براي بخش كشاورزي پيش بيني شده است كه ظرف ۵ سال ۵۱۰ هزار فرصت شغلي در بخش ايجاد شود (به طور متوسط سالي ۱۰۲ هزار شغل) اما آمارهاي رسمي كشور حاكي از آن است كه بخش كشاورزي در امر اشتغال زايي نيز به مراتب از پيش بيني برنامه سوم جلوتر است، به طوري كه در سه سال گذشته با توجه به سرمايه گذاري هاي بخش خصوصي، اعتبارات دولتي و بانك كشاورزي و ساير تسهيلات اشتغال زا ي دولت، به طور متوسط سالي ۱۵۰ هزار فرصت شغلي در بخش كشاورزي ايجاد شده است، ضمن آن كه با توجه به مجموع سياستگذاري هاي انجام شده و با توجه به اعتبارات و تسهيلاتي كه وارد بخش مي شود پيش بيني مي شود در سال جاري نيز بيش از ۱۲۰ هزار فرصت شغلي جديد در بخش كشاورزي ايجاد شود. همچنين در سه سال گذشته بيش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر از فارغ التحصيلان كشاورزي از طريق دريافت تسهيلات در اين بخش مشغول به كار شده اند و اميدواريم كه اين روند در سال ۸۲ افزايش پيدا كند چرا كه كشاورزي ايران از كمبود نيروي متخصص در مضيقه است.
معاون برنامه ريزي و اقتصادي وزير جهاد كشاورزي در ادامه افزود: در آستانه تدوين برنامه چهارم توسعه وزارت جهاد كشاورزي آمادگي هاي لازم را براي تدوين برنامه كسب كرده است. كميته هاي تخصصي تشكيل شده، احكام مورد نياز صادر شده و كميته هاي تخصصي تدوين برنامه از هم اكنون كار خود را آغاز كرده اند. اميدواريم با تحرك خوبي كه در بخش صورت گرفته بخش كشاورزي در برنامه چهارم توسعه به آنچه استحقاق دارد برسد، چرا كه براساس گزارش هاي رسمي مشخص شده در بين همه بخش هاي اقتصادي كشور، بخش كشاورزي از بيشترين بهره وري برخوردار است. ظرفيت هاي بالقوه زيادي در بخش نهفته است كه در صورت بالفعل شدن پتانسيل عظيمي را آزاد مي كنند و هرچه سرمايه گذاري در اين بخش صورت بگيرد، سرمايه با بهره بالا بازمي گردد.
بخشنده با اشاره به توانايي ها و استعدادهاي بالقوه فراوان در بخش كشاورزي ايران، در مورد ضرورت حمايت از اين بخش اظهار داشت: اكثر كشورهاي دنيا از كشاورزان خود انواع و اقسام حمايت ها را صورت مي دهند. اما كشاورزان ايراني تقريباً بدون حامي در بازارهاي داخل و خارج رها شده اند و نسبت به همتايان خارجي خود حمايت كمتري مي شوند و عملاً قدرت هرگونه رقابت از آنها در عرصه جهاني سلب شده است.
وي افزود: كشورهاي عضو OECD در حالي سالانه بيش از ۲۷۵ ميليارد دلار به بخش كشاورزي خود يارانه مي دهند كه اولاً براساس قوانين سازمان تجارت جهاني (WTO) كه كشورهاي عضو OECD نيز عضو آن هستند سياست جايگزيني واردات كه در پناه ديوارهاي بلندتعرفه ايجاد مي شد كاملاً منتفي است. يكي از تعهدات عضويت در اين سازمان، تجارت آزاد و پذيرش تعهدات مربوط به دسترسي به بازار است كه شامل سه اصل تعرفه پذيري، كاهش تعرفه ها و فرصت هاي دسترسي به بازار مي شود. اين به آن معناست كه موانع غيرتعرفه اي خاص مانند سهميه ها، عوارض گمركي متغير، حداقل قيمت هاي واردات، مجوزهاي تبعيض، برخي اقدامات تجاري دولت ها، توافقنامه هاي مربوط به محدوديت هاي اختياري و اقدامات مشابه مرزي بايد برچيده شود. اما كشورهاي عضو سازمان تجارت جهاني به خصوص اعضاي OECD در بخش كشاورزي خود كمتر به اين قوانين پايبند هستند.
ثانياً بسياري از اعضاي OECD به لحاظ اقليمي شرايط بسيار مساعدتري نسبت به كشور گرم و خشك ما دارند. كشاورزان كشورهاي عضو اتحاديه اروپا به دليل شرايط اقليمي حاكم بر اين قاره احتياج به آب و سيستم هاي آبياري كمتري دارند و با توجه به زيرساخت هاي قوي اين كشورها و توسعه مكانيزاسيون در مزارع، كشاورزان از شرايط مساعدي براي توليد برخوردار هستند. اما با اين وجود انواع و اقسام يارانه هاي پيش از توليد، حين توليد، پس از توليد و يارانه هاي صادراتي به آنها تعلق مي گيرد.
بخشنده گفت: سهم بري بخش كشاورزي از منابع مالي كشور در ۳۰ سال گذشته همواره كمتر از ۶ درصد بوده است. اين در حالي است كه حدود ۲۵ درصد درآمد ملي و ۲۷ درصد از اشتغال كشور توسط اين بخش ايجاد شده است. البته در دو سه سال اخير دولت، مجلس و سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور بخش كشاورزي را مورد حمايت ويژه قرار داده اند و به رغم همه كمبودها سعي كرده اند كه اين بخش از رشد اعتباري خوبي برخوردار باشد كه البته قسمتي از رشد بخش كشاورزي در سه سال گذشته نيز مرهون همين توجه بوده است. اما با توجه به حمايت بسيار گسترده اي كه دولت هاي ديگر (اعضاي اتحاديه اروپا و آمريكا) از كشاورزي خود مي كنند كه بعضاً اين حمايت ها حدود ۵ برابر درآمد ارزي ايران در سال مي شود به نظر مي رسد كه حمايت هاي صورت گرفته از بخش كشاورزي ايران كافي نيست و اين بخش بيش از پيش نيازمند توجه و حمايت همه مسؤولان نظام است.
|