وزير جهاد كشاورزي خبر داد
پنجم مهرماه ؛آغاز سرشماري عمومي كشاورزي با ۲۰ هزار نيرو
به اين كه يك بخش محور توسعه باشد اعتقاد ندارم و معتقدم بخشي از توسعه نيافتگي بخش كشاورزي مربوط به سنتي بودن و توسعه نيافتگي بخش خدمات است
|
|
سومين سرشماري عمومي كشاورزي ايران با همكاري وزارت جهاد كشاورزي و مركز آمار ايران از پنجم مهرماه سال جاري آغاز مي شود.
وزير جهاد كشاورزي در حاشيه همايش هماهنگي طرح سرشماري عمومي كشاورزي با بيان اين مطلب به خبرنگار ما گفت: با وجود آن كه مسؤوليت سرشماري عمومي كشاورزي به عهده مركز آمار ايران قرار دارد، اما وزارت جهاد كشاورزي براي بهتر و دقيق تر برگزار شدن اين طرح، تمام توان مديريتي، كارشناسي و لجستيك خود را در اختيار اين طرح قرار داده است.
مهندس محمود حجتي افزود: برنامه ريزي براي رشد و توسعه بر پايه آمار و اطلاعات امكان پذير است و هرچه اطلاعات و آمار دقيق تر باشد برنامه ريزي براي توسعه دقيق تر خواهد بود. از آنجا كه بخش كشاورزي ايران به عنوان يكي از سه بخش اصلي اقتصاد است براي دستيابي به رشد و توسعه در اين بخش نيازمند برنامه ريزي دقيق هستيم و برنامه ريزي بدون وجود اطلاعات و آمار دقيق امكان پذير نيست.
حجتي گفت: آخرين سرشماري عمومي كشاورزي كشور در سال ۷۲ انجام شده است، اما به دليل اشكالاتي كه در اجراي اين سرشماري پيش آمد بسياري از نتايج آن سرشماري قابليت انتشار نيافت.
وي در مورد دلايل ناموفق بودن سرشماري سال ۷۲ و راهكارهاي انديشيده شده براي جلوگيري از تكرار عدم موفقيت سرشماري جديد اظهار داشت: بسياري از نتايج سرشماري سال ۷۲ به دليل نبود نيروي انساني ماهر و آموزش ديده و تحت پوشش قرار ندادن تمامي بهره برداران، امكان انتشار نيافت. به همين دليل اين بار با برنامه ريزي دقيق تر سعي شده است نتيجه سال ۷۲ ديگر تكرار نشود. به همين منظور تاكنون حدود ۷۰ جلسه مشترك با كارشناسان مركز آمار ايران برگزار شده، پرسش نامه ها به نقد و نظر گذاشته شده است و نظرات كارشناسان در آنها اعمال شده است، ضمن آن كه براي آمارگيران كلاس هاي آموزشي و توجيهي در نظر گرفته شده است. زمان سرشماري مهرماه درنظر گرفته شده كه مصادف با آغاز سال و فصل كشاورزي است تا كليه بهره برداران، تحت پوشش سرشماري قرار گيرند.
همچنين به منظور شناسايي و بررسي نقاط قوت و ضعف مجريان و برنامه ريزان طرح سرشماري در چند استان به صورت آزمايشي انجام شده تا با برطرف كردن نقاط ضعف احتمالي، طرح اصلي بدون هيچ گونه مشكل و با كمترين خطا آغاز شود.
وزير جهاد كشاورزي در مورد اعتبارات و تعداد نيروهاي شركت كننده در اين طرح گفت: بررسي هاي كارشناسي حاكي از آن بود كه به دليل گستردگي كشور، تعداد بهره برداران و تنوع بخش، به ۲۰ ميليارد تومان اعتبار براي سرشماري نياز است كه ۱۱ ميليارد تومان از اين مبلغ تاكنون تأمين شده و بقيه مبلغ (۹ ميليارد تومان) پس از پايان سرشماري در سال آينده براي آناليز و دسته بندي اطلاعات اختصاص مي يابد. البته براي جلوگيري از مشكلات دوره قبل حدود ۵ هزار خودرو و ۲۰ هزار آمارگير، كارشناس و متخصص در سرشماري شركت فعال دارند.
حجتي افزود: با توجه به تنوع و گستردگي بخش براي توسعه، نياز به آمار دقيق است. براي اين سرشماري بايد به بيش از ۵/۳ ميليون بهره بردار مراجعه كنيم كه اين امر بدون همكاري و همدلي بين دستگاه ها امكان پذير نيست. هم مقام معظم رهبري در ديدار با اعضاي ستاد سرشماري و هم رئيس جمهور بر اين نكته تأكيد دارند كه اين سرشماري دقيق انجام شود تا براساس اطلاعات دقيق، برنامه ريزي براي توسعه بخش صورت بگيرد.
وزير جهاد كشاورزي گفت: متأسفانه هميشه به بخش كشاورزي از موضع ترحم و احسان نگاه شده و اين يك ظلم تاريخي نسبت به اين بخش است. اين در حالي است كه ظرفيت ها و قابليت هاي بسيار زيادي در بخش وجود دارد كه با اندك توجه و تأمل مي توان اين ظرفيت ها و قابليت ها را شكوفا كرد. بد نيست كه يك بررسي در مورد تمام بخش هاي اقتصادي صورت بگيرد و مشخص شود بخش ها تاكنون چه گرفته اند و در ازاي دريافت ها چه بازدهي داشته اند.
حجتي ضمن تأكيد به داشتن اعتقاد به توسعه همه جانبه، اظهار داشت: به اين كه يك بخش محور توسعه باشد اعتقاد ندارم و معتقدم بخشي از توسعه نيافتگي بخش كشاورزي مربوط به سنتي بودن و توسعه نيافتگي بخش خدمات است. به صنعت نگاه كنيد در اين بخش چه سرمايه گذاري هايي صورت گرفته، چه چيزهايي به اين بخش داده ايم و چه چيزهايي از آن گرفته ايم. همين ارزيابي را هم در مورد بخش كشاورزي انجام دهيم و ببينيم كه به اين بخش چه داده ايم و از آن چه گرفته ايم. هر زمان كه به بخش كشاورزي اندك توجهي شده است اين بخش به سرعت شكوفا شده و قابليت هاي خود را به رخ همگان كشيده است.
همچنين در همايش هماهنگي طرح سرشماري عمومي كشاورزي، دكتر خليل سعيدي، معاون طرح هاي آماري مركز آمار ايران و قائم مقام ستاد سرشماري عمومي كشاورزي ايران گفت: آمار كشاورزي همانند آيينه اي است كه وضعيت بخش كشاورزي را نشان مي دهد. آمار براي برنامه ريزان و متوليان بخش كشاورزي به منزله اطلاعات آزمايشگاهي مريض براي پزشك است و پزشك براساس اطلاعات صحيح و دقيق امكان تشخيص بيماري را پيدا مي كند.
دكتر سعيدي افزود: آمار كشاورزي، ابزار كليدي در برنامه ريزي، شناخت و تجزيه و تحليل وضعيت بخش به حساب مي آيد و با توجه به اهميت بخش كشاورزي با در دست داشتن اين كليد مي توان برنامه هاي توسعه را طراحي كرد.
|