بيشترين افزايش سرمايه درسال جديد در بورس عربستان سعودي بوده كه از ۷۴ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار در سال ۲۰۰۲ به ۹۷ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار رسيدو به اين ترتيب اين كشور جايگاه خود را به عنوان بزرگترين بورس عربي كماكان حفظ كرده است
محمد صفايي
با وجود تنش هاي فراوان در منطقه خاورميانه و حمله آمريكا به عراق، ميزان سهام معامله شده در بورس هاي كشورهاي عربي در سه ماه اول سال جاري بيش از ۶۶ درصد افزايش يافته و برارزش سهام آنها نيز به ۲۴ ميليارد دلار افزوده شده است.
به نوشته گلف نيوز ارزش جاري ۱۴ بورس عربي در پايان سال ۲۰۰۲ معادل ۲۰۸ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار بود. اين درحالي است كه در سه ماه اول سال جاري اين ميزان به ۲۳۴ ميليارد و ۵۰۰ ميليون دلار رسيد كه يك ركورد براي اين بورس ها محسوب مي شود.
در گزارش سه ماهانه صندوق عربي پول AMF، بيشترين افزايش سرمايه در بورس عربستان سعودي ذكر شده است كه از ۷۴ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار در سال ۲۰۰۲ به ۹۷ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار رسيد كه به اين ترتيب اين كشور جايگاه خود را به عنوان بزرگترين بورس عربي كماكان حفظ كرده است.
به گفته كارگزاران در رياض اين افزايش شديد سرمايه عمدتاً از فروش بخش ديگري از شركت عظيم مخابراتي عربستان STC ناشي مي شود كه در ادامه روند اصلاحات اين كشور به بخش خصوصي واگذار شده است. دولت پادشاهي سعودي با كاهش اتكا به درآمدهاي نفتي چندي است كه روند اصلاحات در اين كشور را شدت بخشيده است. دولت پادشاهي تاكنون ۹۰ ميليون سهم از ۳۰۰ ميليون سهم شركت STC را به ارزش ۴ ميليارد و ۹۸۰ ميليون دلار فروخته است. اين عظيم ترين مشاركت بخش خصوصي در عربستان سعودي است كه به گفته دلالان بورس در ماه فوريه توانسته ارزش جاري بورس عربستان سعودي را ۱۳ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار افزايش دهد.
بنابر اين گزارش بازار سهام كويت نيز كه دومين بورس بزرگ عربي است در پايان ماه آوريل با دو ميليارد دلار افزايش بازدهي توانست ارزش جاري خود را به ۳۷ ميليارد و ۲۰۰ ميليون دلار برساند.
گزارش ها همچنين از افزايش سرمايه در بازار سهام ابوظبي، دبي، دوحه، مسقط و بيروت حكايت دارد. اين در حالي است كه در اين مدت بورس مراكش روند نزولي داشته است.
اما بيشترين سقوط را در سه ماه اول سال جاري بورس مصر تجربه كرد كه با سه ميليارد دلار كاهش به ۲۳ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار رسيده است.
يكي از كارگزاران بورس كويت در مورد وضعيت اين بازار در سال جديد گفت: در دو ماه اول سال ۲۰۰۳ ميزان معاملات سهام در بورس كويت شديداً افزايش يافت اما در دو ماه بعد و به دليل حمله به عراق با پايين ترين ميزان معاملات در تاريخ بورس كويت مواجه بوديم.
وي افزود: اما در عمل بسياري از بازارهاي منطقه به دليل عملكرد مناسب شركت ها و سوددهي بالاي آنها هرگز از تنش هاي موجود تأثير نپذيرفته و بسياري از شاخص ها در آنها افزايش يافت.
به گزارش صندوق عربي پول، ارزش سهام معامله شده در بورس هاي عربي خاورميانه در سه ماه اول سال جاري با ۵۰ درصد افزايش نسبت به سه ماه قبل از آن به ۲۰ ميليارد و ۶۰۰ ميليون دلار رسيد كه اين ميزان در سه ماه پاياني سال ۲۰۰۲ معادل ۱۴ ميليارد و ۷۰۰ ميليون دلار بود.
در اين بخش نيز رتبه اول به عربستان سعودي رسيد به گونه اي كه حجم گردش سرمايه ناشي از دادوستد در اين مدت به ۱۱ ميليارد و ۷۰۰ ميليون دلار رسيد. اين ميزان در سه ماه پاياني سال قبل معادل ۵ ميليارد و ۳۰۰ ميليون دلار بوده است.
در بورس كويت، علي رغم حرف و حديث هاي بسياري كه پيرامون آن در طول جنگ عراق جريان داشت حجم گردش سرمايه ناشي از دادوستد در اين مدت به ۶ ميليارد و ۹۰۰ ميليون دلار رسيد كه در سه ماه پايان سال قبل معادل ۵ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار بود.
اين در حالي است كه بورس مصر روندي كاملاً عكس را دنبال كرده است. ارزش گردش سرمايه ناشي از دادوستد در سه ماه اول سال جاري در مصر به ۷۲۴ ميليون و ۳۰۰ هزار دلار رسيد كه اين ميزان در سه ماه پاياني سال ۲۰۰۲ معادل يك ميليارد و ۵۹۰ ميليون دلار بود.
به گزارش گلف نيوز در سه ماه اول سال جاري ۴۸ كمپاني جديد به بازار سهام ۱۴ كشور عربي وارد شده و بدين ترتيب تعداد شركت هاي حاضر در بورس اين كشورها به يك هزار و ۸۷۴ مورد رسيد. از اين تعداد يك هزار و ۱۵۰ شركت در مصر، ۳۷ شركت در امارات متحده عربي، ۶۹ شركت در عربستان سعودي، ۹۶ شركت در كويت، ۱۵۸ شركت در اردن، ۴۰ شركت در بحرين، ۵۵ شركت در مراكش، ۳ شركت در الجزاير، ۴۵ شركت در تونس، ۴۷ شركت در سودان، ۱۳۶ شركت در عمان، ۲۵ شركت در قطر و ۱۳ شركت در لبنان حضور دارند.