با يك درصد افزايش برداشت از مخازن
درآمد نفتي كشور ۱۰۰ ميليارد دلار افزايش مي يابد
|
|
رئيس امور ازدياد برداشت شركت ملي نفت ايران گفت: درصورت افزايش يك درصدي برداشت از مخازن، درآمد حاصل از فروش نفت خام كشور با توجه به ذخيره در جاي ۵۰۰ ميليارد بشكه اي كشور، ۱۰۰ ميليارد دلار افزايش خواهد يافت.
مهيار امامي، مبناي اين محاسبه را در نظر گرفتن قيمت ۲۰ دلار براي هر بشكه نفت عنوان كرد و افزود: ضريب برداشت براي مخازن نفت خوزستان كه قسمت اعظم مخازن نفتي ايران را تشكيل مي دهد به طور متوسط حدود ۲۰ درصد است.
وي در مورد مطالعات و تحقيقات انجام گرفته درخصوص ازدياد برداشت از مخازن نفتي كشور گفت: درخصوص ازدياد برداشت از مخازن نفتي در طول ساليان گذشته طرح هاي تحقيقاتي درباره موضوعات مختلف از جمله در زمينه تزريق گاز و مسأله رسوب آسفالتين كه به طور عموم جنبه بنيادي و كاربرد طولاني دارند، در اداره پژوهش هاي ازدياد برداشت از مخازن نفت و گاز به اجرا درآمده است. تحقيقات آزمايشگاهي اين اداره در شرايط مخازن نفت ايران (فشار و درجه حرارت بالا) و برحسب تقاضاي واحدهاي صنعت نفت انجام مي شود.
مهمترين طرح هاي پژوهشي كه از سال ۱۳۷۴ تا پايان سال ۱۳۸۱ در اين اداره انجام شده عبارتند از تحقيقات آزمايشگاهي ميادين نفتي دورود، سروش، دارخوين، كوشك و چشمه خوش. همچنين تاكنون تعدادي دانشجوي كارشناسي ارشد يا دكترا، پايان نامه تحصيلي خود را درخصوص تحقيقات مربوط به مخازن نفتي با همكاري و نظارت اين اداره انجام داده اند.
امامي درباره فعاليت هاي عملي و اجرايي در خصوص ازدياد برداشت از مخازن نفتي كشور گفت: در كشور فعاليت هاي ازدياد برداشت از مخازن نفت درحد برداشت ثانويه و درحال حاضر براي چند ميدان نفتي اعمال مي شود و روش هاي ازدياد برداشت از نوع سوم هنوز به مرحله اجرا درنيامده است.
بازيافت ثانويه با روش تزريق گاز براي ميدان هاي نفتي هفتگل، گچساران، لب سفيد، مارون، كرنج، بي بي حكيمه و پارسي با هدف فشارافزايي و تثبيت فشار در مناطق نفت خيز جنوب به مرحله اجرا درآمده است.
مطالعه و بررسي براي استفاده از روش هاي ازدياد برداشت در مورد برخي از ميدان هاي نفتي ايران از جمله ميدان عظيم نفتي آغاجاري انجام شده كه بعضي نيز در مرحله اجرا است. به گزارش نشريه مشعل وي در خصوص منافع اقتصادي عمليات ازدياد برداشت در كشور گفت: درصورتي كه مخازن نفتي ما دقيقاً مورد ارزيابي و مطالعه قرار گيرند و در صورت برخورداري از كارشناسان ورزيده و مراكز تحقيقات مجهز، نتيجه چنين خواهد شد كه از هر ميدان نفتي حداكثر بهره برداري به عمل خواهد آمد و در اين صورت حتي اگر فقط چند درصد نفت اضافي به دست آيد ارزش آن ميلياردها دلا ر پول اضافي براي مملكت خواهد بود. در صنعت عظيم نفت كشورمان هزينه اعمال روش هاي ازدياد برداشت مخازن نفت چه از نظر اقتصادي و چه از نظر خودكفايي و اشتغال نه تنها قابل توجيه بلكه امري حياتي و ضروري است.
امامي درباره تاريخچه ايجاد واحد ازدياد برداشت در شركت ملي نفت گفت: شركت ملي نفت ايران در سال ۵۹ واحد پژوهش هاي ازدياد برداشت از مخازن نفت را عملاً تأسيس كرد. هدف از ايجاد اين واحد اجراي عمليات پژوهشي ازدياد برداشت بود كه قبلاً در خارج از كشور و توسط مؤسسات تحقيقاتي وابسته به كنسرسيوم نفت انجام مي شد در ايران توسط كارشناسان ايراني انجام گيرد.
وي در مورد وضعيت معدل برداشت از مخازن در كشورهاي پيشرفته صنعتي، وضعيت ايران و مقايسه اين دو گفت: كشورهاي پيشرفته صنعتي با استفاده از مطالعات دقيق و گسترده مخازن نفتي و به كارگيري مراكز تحقيقاتي مجهز ازدياد برداشت و در نتيجه به كار بردن روش هاي صحيح ثانويه و ثالثيه توانسته اند تا حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از نفت موجود اوليه را استخراج كنند. معدل برداشت از مخازن نفتي در كشور ما ۲۰ درصد است كه در اثر تزريق گاز يا آب، رقم بهره دهي از ۲۰ درصد به ۲۵ يا ۳۰ درصد مي رسد.
بنابراين همچنان رقمي حدود ۷۰ درصد در مخزن مي ماند كه لازم است راه حل ها زودتر و پيش از آن كه فرصت از دست برود مشخص شود.
وي در خصوص دورنماي فعاليت هاي مربوط به ازدياد برداشت از مخازن در ايران گفت: يك مركز تحقيقاتي بين المللي با مديريت و مالكيت شركت ملي نفت ايران به زودي تشكيل مي شود. اين مركز با مشاركت يك كنسرسيوم خارجي متشكل از شركت ها و مؤسسات علمي اروپايي ايجاد خواهد شد.
شركت ملي نفت ايران، همچنين تأكيد فراواني بر تربيت نيروي انساني كارآمد در بخش بالادستي نفت دارد و به همين منظور رشته مهندسي نفت با مساعدت شركت ملي نفت ايران در مقاطع كارشناسي ارشد و دكترا در دانشگاه هاي معتبر كشور داير شده است، درضمن به علت ظرفيت كافي در داخل، وزارت نفت اقدام به عقد قرارداد با برخي دانشگاه هاي اروپايي براي تربيت نيروي انساني كرده است.
وي در تعريف ضريب برداشت ازمخازن گفت: معمولاً در آغاز بهره برداري از يك مخزن نفتي، توليد نفت تحت شرايط طبيعي فشار و درجه حرارت مخزن انجام مي شود. اين امر ادامه پيدا مي كند تا اين كه ميزان تخليه نفت به حد معيني برسد. در مرحله بازيافت اوليه فشار طبيعي مخزن به تدريج كاسته شده و سرانجام به مرحله اي مي رسد كه ادامه توليد از نقطه نظر اقتصادي مقرون به صرفه نيست. در اين مرحله كه نفت به كمك فشار طبيعي مخزن به سطح زمين مي رسد به طور متوسط در حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد نفت موجود در مخزن ممكن است توليد شود و بقيه در مخزن بماند.
|