دوشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره ۳۱۲۶
به طور متوسط در تير ماه امسال
قيمت سهام بورس تهران ۱/۲۷ درصد افزايش يافت
تازه ترين آمار ارائه شده نشان مي دهد قيمت سهام شركت هاي پذيرفته شده در بورس تهران در تير ماه امسال ۱/۲۷ درصد افزايش يافته است.
به گزارش خبرنگار ما براساس آمار كلي چهار ماه نخست امسال به طور متوسط ارزش سهام شركت هاي حاضر در بورس ۳ / ۶۸ درصد بالا رفته است.
در اين دوره سهام صنعتي حاضر در تالار بورس رشدي سريع تر را نسبت به سهام شركت هاي سرمايه گذاري تجربه كرده اند، به  طوري كه متوسط قيمت سهام اين شركت ها در دوره ياد شده ۷۴ درصد افزايش يافته و در همين دوره قيمت سهام شركت هاي سرمايه گذاري به طور ميانگين ۵/۴۴ درصد رشد نشان داده است.
اين گزارش حاكي است: در حالي كه قيمت سهام شركت هاي حاضر در تالار اصلي در چهار ماه نخست سال، ۷۳درصد بالا رفته، سهام فعال در تالار فرعي فقط با رشدي ۳۵ درصدي مواجه بوده است.
شاخص هاي تير ماه در بورس تهران 
درصد تغيير
پايان سال ۱۳۸۱
خرداد ماه 
تير ماه 
شرح
نسبت به پايان سال ۱۳۸۱
ماهانه 
۳۱/۶۸+
۱۲/۲۷+
۷۶/۵۰۶۲
۰۶/۶۷۰۳
۰۱/۸۵۲۱
قيمت(كل)
۲۷/۷۳+
۵۱/۲۸+
۱۷/۴۸۹۳
۲۹/۶۵۹۷
۶۰/۸۴۷۸
قيمت (تالار اصلي)
۵۴/۳۵+
۹۱/۱۶+
۷۰/۶۰۸۶
۲۹/۷۰۵۷
۴۳/۸۲۵۰
قيمت (تالار فرعي)
۵۸/۴۴+
۳۰/۲۳+
۹۶/۸۹۸۵
۳۵/۱۰۵۳۶
۸۱/۱۲۹۹۱
قيمت (مالي)
۰۱/۷۴+
۹۶/۲۷+
۹۴/۴۶۴۲
۵۴/۶۳۱۳
۱۸/۸۰۷۹
قيمت (صنعت)
۵۶/۲+
۹۳/۱+
۶۵/۳۷۰۴
۵۲۱/۳۷۲۷
۵۵/۳۷۹۹
بازده نقدي (كل)
۶۲/۷۲+
۵۸/۲۹+
۹۳/۱۱۳۴۵
۶۹/۱۵۱۱۴
۲۴/۱۹۵۸۵
قيمت و بازده نقدي (كل)
۰۱/۹۷+
۵۱/۳۳+
۶۴/۲۹۲
۸۴/۴۳۱
۵۴/۵۷۶
۵۰ شركت فعالتر -ميانگين موزون 
۵۶/۵۲+
۰۸/۱۶+
۲۳/۹۴۰۵
۱۲/۱۲۳۶۱
۹۲/۱۴۳۴۸
۵۰ شركت فعالتر- ميانگين ساده (ريال)

مسؤوليت حسابداران در بازار سرمايه
غلامحسين دواني 
انديشه رفاه اجتماعي در قالب محتواي علمي و جديد آن دستاورد صنعتي شدن جوامع بشري است. مبارزات تهيدستان در جوامع كار و توليد منجر به ايجاد دو ديدگاه اجتماعي در قبال عملكرد شهروندان و به خصوص مديران بنگاه ها شد. اين دو ديدگاه يكي مبتني بر فعاليت هاي آزادي فردي و اقتصادي و ديگري لزوم دخالت و رهبري دولت در تأمين عدالت و برابري اجتماعي است. هر دو ديدگاه اصل نظريه «رفاه اجتماعي» را ملحوظ نظر قرار مي دهند اما در اجراي آن از روش هاي متفاوتي بهره مند مي شوند.
اختيار و مسؤوليت ملازمه تام دارند بدين طريق كه اختيار بدون مسؤوليت و يا مسؤوليت بدون اختيار توجيه عقلي ندارند. گفته مي شود از آنجا كه انسان موجودي اجتماعي است به ناچار مسؤوليت اجتماعي او دايره وسيع تري از مسؤوليت فردي دارد زيرا حيطه اختيار و مسؤوليت افراد بخشي از محدوده اختيار و مسؤوليت اجتماعي آنان است و نه برعكس. در سال هاي ابتدايي روند شكل گيري سرمايه داري، رشد شتابان صنعت و توليد و دگرگوني هاي عظيم حاصل آن مجالي به مباحث نظارت عمومي نداد اما پاره اي اتفاقات سياسي-اقتصادي نظير بحران ۱۹۲۹، جنگ دوم جهاني، مسائل زيست محيطي، موضوع رفاه اجتماعي و مبحث دولت هاي پاسخگو باعث شد مقوله مسؤوليت اجتماعي وارد مدار تازه اي از تاريخ تكاملي اقتصاد جهان شود.
حسابرسان به عنوان «امين و ناظر ملت» و يا «ناظر مالي سهامداران» در بنگاه هاي مالي-اقتصادي در همين راستا داراي مسؤوليت هاي فردي-اجتماعي خاص هستند. مسؤوليت اجتماعي حسابرسان آنان را ملزم به پاسخگويي به خواسته هاي گروه هاي مختلف بهره بردار از گزارش هاي حسابرسي مي كند. اين گروه هاي مختلف شامل سهامداران، شركا، مديران، كاركنان اين واحدها و همه اقشار و نهادهاي ديگري كه به انحاي مختلف با اين واحدها سروكار دارند نظير مصرف كنندگان، ارائه دهندگان خدمات و كالا،  دولت و بانك ها و... مي شود. در واقع در گذشته نه چندان دور انتظار جامعه از حسابرسان، بيشتر تأكيد بر مسؤوليت هاي فردي حسابرسان (رعايت ضوابط اخلاقي و حفظ استقلال آنها) بود در حالي كه در دو دهه اخير موضوع مسؤوليت اجتماعي حسابرسان به صورت پاسخگويي به افراد متخلفي كه در بالا به آنها اشاره شد سايه سنگيني بر درك قبلي از حسابرسي انداخته است. اين رويكرد جديد در واقع ناشي از آن است كه براي هر بنگاه يا واحد اقتصادي نيز مسؤوليت اجتماعي تعريف شده است. بنابراين رويكرد بنگاه هاي اقتصادي نمي توانند صرفاً به سود به عنوان انگيزه و هدف نهايي عملكردي خود بنگرند بلكه اين بنگاه ها بايد وظايف و تصدي گري اجتماعي خود را به نحو احسن ارائه دهند تا خدمات و كالاهاي آنان مقبول جامعه و از اين رهگذر سود بيشتري حاصل بنگاه ها شود. در اين راستا وظيفه حسابرسان كه سابقاً صرفاً بازرسي اسناد و مدارك بود به بررسي و اظهار نظر بر عملكرد و آمار و ارقام صورت هاي مالي و سود ناشي از دوره مالي تغيير يافته است. بديهي است عملكرد مديران و ارقام و صورت هاي مالي و بالطبع سود كه نتيجه اقدامات مديران و حق السهم سهامداران است همگي از مؤلفه هاي نظريه رفاه اجتماعي به شمار مي روند.
لذا حسابرسان تا آنجا كه اظهار نظر آنان حرفه اي و در چارچوب استانداردهاي حسابرسي است داراي مسؤوليت فردي خاصي نظير استقلال را‡ي، آموزش و... هستند. اما با تسري اين اظهار نظر به دايره نظريه رفاه اجتماعي داراي مسؤوليت اجتماعي بوده و در محدوده رعايت قوانين توسط بنگاه هاي اقتصادي مستوجب مسؤوليت قانوني هستند.
مدار مسؤوليت حسابرس 
در مقام مقايسه اين كه كداميك از مسؤوليت هاي حسابرسان اهميت بيشتري دارد واقعيت آن است كه با كمي دقت مشخص مي شود مسؤوليت هاي اجتماعي حسابرس بسيار فراتر از مسؤوليت هاي حرفه اي (كه برگرفته از آيين حرفه اي است) و مسؤوليت هاي قانوني آنان است.
براي روشن شدن موضوع مثال ذيل بيان مي شود: وكلا و اطبا و ساير افراد حرفه اي كه به مردم خدمت مي كنند، مستقيماً با آنها قرارداد مي بندند و فقط در مقابل طرف قرارداد مسؤوليت داشته و منافع قرارداد نيز نصيب آنها مي شود. اما فعاليت حسابرسان مورد استفاده اشخاصي كه طرف قرارداد با آنها هم نيستند قرار مي گيرند و از آن بهره مند مي شوند. در واقع اتكاي مردم، دولت و جامعه كار و توليد به گزارشگري مالي صحيح و اهميت اين موضوع از لحاظ جنبه هاي اقتصادي و اجتماعي زندگي، مسؤوليت هاي خاصي را بر حسابداران رسمي تحميل مي كند.
اين مسؤوليت ها روز به روز به دليل تفكيك مالكيت از مديريت و دور شدن مديران از سهامداران و اتكاي فزاينده جامعه به اطلاعات گواهي شده حسابرسان، بيشتر و بيشتر شده و به همين ميزان، اين مسؤوليت فراگير و حاد مي شود. اگر مردم را استفاده كننده اصلي صورت هاي مالي بنگاه ها به مثابه سهامداران و ذي نفعان دايره رفاه اجتماعي بدانيم، همانطوري كه در تجارت معروف است كه «مشتري پادشاه است» در حسابرسي نيز گفته مي شود صاحبكار فقط مردم هستند و به همين علت چنانچه قرار باشد حسابداران رسمي در خدمت جامعه قرار گيرند بايد در مقابل صاحبكاران خود از يك طرف مسؤول و از طرف ديگر داراي بالاترين درجه استقلال باشند تا در ارائه اظهارنظر حسابرسي منصفانه و واقع بينانه قضاوت كنند.
نگاهي به طيف گروه هاي ذي نفع گزارش هاي حسابرسي نشان مي دهد كه سهامداران، مديران، كاركنان، مصرف كنندگان كالا يا خدمات، توزيع كنندگان، تأمين كنندگان مواد اوليه محصول، دستگا ه هاي ناظر بر حسن اجراي قوانين، سازمان هاي پاسدار محيط زيست، مردم محل، رقبا، بانك ها و مؤسسه هاي مالي-اعتباري و رسانه ها، همگي طرف حساب حسابداران رسمي هستند كه با توجه به عقايد و نظرات گوناگوني كه پيرامون مردم سالاري و نظارت از پايين و بالا در جوامع وجود دارد حسابداران رسمي در قبال اين اقشار وسيع، ديگر نمي توانند به اين عقيده كه مسؤوليت اصلي بنگاه ها صرفاً مسؤوليت اقتصادي است اتكا كنند. زيرا حيات نهادها و بنگاه هاي اقتصادي بستگي مستقيم به حيات جامعه دارد. لذا چون مسؤوليت هاي بنگاه ها همه جانبه و فراگير است حسابرسان و حسابداران هم در قبال اين مسؤوليت ها بايد اظهارنظر و قضاوت كنند كه آيا اين بنگاه ها فارغ از اعداد و ارقام مالي توانسته اند مسؤوليت مأموريت اساسنامه اي خود را كه همانا رفع يكي از معضلات جامعه است انجام دهند؟

براي كاهش فشار تقاضا
۷/۳ ميليارد ريال سهم جديد در بورس تهران عرضه شد
دبيركل سازمان بورس اوراق بهادار تهران تا پايان تيرماه امسال مجوز انتشار ۷/۳ ميليارد سهم را در بورس تهران صادر كرد.
000420.jpg
به گزارش خبرنگار ما در اين دوره با توجه به افزايش حجم تقاضا براي خريد سهام در بورس تهران صدور مجوز افزايش سرمايه و انتشار سهام جايزه براي شركت هاي پذيرفته شده در تالار مبادلات سهام سرعتي دوچندان به خود گرفته است.
بر اين اساس بيش از ۵۰ شركت حاضر در بورس تهران در نظر دارند با استفاده از فروش سهام جايزه منابع مورد نياز براي اجراي طرح هاي گوناگون خود را فراهم آورند.
اين گزارش حاكي است: سرمايه صنعتي آما ۱۰۰ درصد افزايش يافته تا امكان اجراي طرح توسعه و انتقال كارخانه فراهم آيد، اتمسفر نيز براي تأمين سرمايه در گردش و اصلاح ساختار نيروي انساني نسبت به افزايش سرمايه ۴۰ درصدي اقدام كرده است.
در اين بين گروه بهمن در نظر دارد با انجام يك افزايش سرمايه ۲۰ درصدي خطوط توليد خود را تجهيز و طرح خريد سهام را به اجرا گذارد.
سرمايه گذاري صنعت و معدن هم هدف افزايش سرمايه ۳۰ درصدي را تداوم رشد شركت و كاهش نيافتن بازدهي و انجام سرمايه گذاري هاي جديد اعلام كرده است.
سرمايه گذاري صنعت بيمه هم مجوز يك افزايش سرمايه ۳۰ درصدي را دريافت كرده تا با استفاده از منابع حاصل از آن به انجام سرمايه گذاري هاي جديد و استفاده از فرصت هاي بهينه بازار بپردازد.
سيمان فارس و خوزستان هم جهت تبديل شدن به يك شركت هلدينگ در صنعت سيمان افزايش سرمايه ۴۰ درصدي را در دستور كار خود قرار داده است.
شركت تيزرو در نظر دارد با انجام يك افزايش سرمايه ۱۵۰ درصدي شبكه فروش و خدمات پس از فروش خود را توسعه بخشد.
سرمايه گذاري ساختمان ايران اعلام كرده با انجام ۲۵ درصد افزايش سرمايه، سرمايه گذاري در طرح هاي شركت هاي تابعه را تكميل خواهد كرد.
سرمايه ايران خودرو ديزل هم براي اصلاح ساختار مالي و تأمين نقدينگي ۱۰۰ درصد افزايش يافته است. دو شركت سرمايه گذاري البرز و سرمايه گذاري بانك ملي هم به ترتيب افزايش سرمايه هاي ۱۰۰ درصدي و ۱۵ درصدي را در دستور كار قرار داده اند.
موضوع افزايش سرمايه
درصد افزايش سرمايه تصويب شده
مبلغ افزايش سرمايه تصويب شده (ميليون ريال)
نام  شركت
اجراي پروژه هاي توليد ماشين آلات نورد، شيرآلات سرچاهي، ايجاد كارگاه فلزكاري سنگين و ايجاد كارگاه ماشين كاري سنگين
۱۳۶
۱۹۶۰۰۰
ماشين سازي اراك
اجراي طرح بهينه سازي خطوط توليد
۳۳
۴۸۰۰۰
صنعتي بهشهر
اجراي طرح توسعه و انتقال كارخانه و افزايش ظرفيت توليد الكترودهاي جوشكاري با قوس الكتريكي، توليد پودر جوشكاري اتوماتيك (زيرپودري) و انواع سيم جوش هاي مخصوص جوشكاري
۱۰۰
۴۰۰۰۰
صنعتي آما
تأمين سرمايه در گردش و اصلاح ساختار نيروي انساني
۴۰
۳۰۰۰۰
اتمسفر
تأمين بخشي از نقدينگي مورد نياز عمليات شركت و جلوگيري از تقسيم بخشي از سود انباشته 
۱۷
۳۶۰۰
قند بيستون
بهينه سازي و توسعه توليدات فعلي و عمليات ساخت و نصب ماشين آلات توليدي و تقويت بنيه مالي 
۱۰۰
۴۰۰۰۰
صنعتي بهپاك
جايگزيني ماشين آلات قديمي و فرسوده با ماشين آلات جديد و افزايش ظرفيت توليد
۲۳۳
۷۰۰۰
بسته بندي پارس
بهبود وضعيت نقدينگي جهت خريد مواد اوليه و رعايت حداقل سرمايه 
۶۷
۲۰۰۰
تهران دارو
تأمين مالي جهت راه اندازي طرح جديد ايزوگام 
۶۷
۱۲۴۸۲
پشم شيشه ايران
اصلاح ساختار مالي و جبران كمبود نقدينگي 
۱۰۰
۳۰۰۰۰
فنرسازي خاور
افزايش ظرفيت خطوط توليد و بهبود سيستم هاي موجود
۲۳۳
۷۰۰۰۰
گروه صنعتي سپاهان
توسعه و تجهيز خطوط توليد خودرو و همچنين طرح خريد سهام 
۲۰
۹۰۰۰۰
گروه بهمن
جلوگيري از توقف رشد شركت و عدم كاهش بازدهي و سرمايه گذاري جديد
۳۰
۱۵۰۰۰۰
سرمايه گذاري صنعت و معدن
سرمايه گذاري هاي جديد و استفاده از فرصت هاي بهينه در بازار
۲۳
۳۰۱۳۰
سرمايه گذاري صنعت بيمه
تأمين نقدينگي مورد نياز جهت راه اندازي و به كارگيري ماشين آلات موجود و خريد ماشين آلات جديد و تطبيق با شرايط سازمان بورس 
۲۰۰
۶۰۰۰
توليدي و صنعتي ايران و غرب
خريد سهام عمده شركت هاي توليدكننده سيمان (كه عرضه آنها در برنامه دولت پيش بيني شده)، مشاركت در طرح هاي افزايش ظرفيت شركت هاي تابعه و تكميل طرح در دست اجراي شركت 
۴۰
۲۰۰۰۰۰
سيمان فارس و خوزستان
اجراي طرح افزايش ظرفيت توليد كارخانه از ۴۶۰۰ به ۷۰۰۰ تن كلينكر در روز
۱۱۰
۲۶۲۴۰
سيمان صوفيان
بهبود وضعيت نقدينگي جهت پرداخت هزينه هاي معوق و بدهي هاي انباشته شركت 
۴۵۵
۱۴۱۰۰۰
ايران پوپلين
اصلاح ساختار مالي و جبران كمبود نقدينگي
۱۰۰
۱۰۰۰۰۰
ايران ترانسفو
توسعه شبكه فروش و خدمات پس از فروش 
۱۵۰
۱۹۹۵۰
تيزرو
انتقال مطالبات حال شده سازمان صنايع ملي ايران به سرمايه 
۱۴۴
۹۶۱۷۴
نساجي قائمشهر
رفع گلوگاه هاي خط توليد و ارتقاي كيفيت توليد و تقويت جايگاه شركت در بازار از طريق نوسازي بخشي از ماشين آلات
۳۳
۱۵۰۰
كارتن پارس
اجراي طرح افزايش ظرفيت توليد كارخانه از ۳۰۰۰ به ۵۵۰۰ تن انواع چيني 
۲۳۳
۷۰۰۰
چيني سازي البرز
اجراي طرح توليد محصولات چيني بهداشتي 
۱۰۰
۷۲۰۰
پارس سرام
خريد و راه اندازي خط توليد تيوب لامينت و پليكاتور
۴۴
۳۰۷۰
جام دارو
ساخت سالن هاي توليدي و آزمايشگاهي و خريد ماشين آلات توليدي و آزمايشگاهي 
۱۰۰
۱۷۲۸۰
لابراتوار دكتر عبيدي
راه اندازي طرح توليد موكت طرح دار
۶۷
۴۰۱۸۰
فرش پارس
تكميل سرمايه گذاري در طرح هاي شركت هاي تابعه 
۲۵
۳۵۷۵۰
سرمايه گذاري ساختمان ايران
ارتقاي سرمايه  شركت تا حد تالار فرعي 
۶۷
۲۰۰۰
نئوپان ۲۲ بهمن
اصلاح ساختار مالي، ترميم سرمايه در گردش، نوسازي ماشين آلات و تجهيزات شركت هاي تابعه 
۵۸۲
۸۴۰۰۰۰
سرمايه گذاري گروه صنعتي ملي
طرح توسعه 
۴۴۲
۳۵۶۰۰
كارخانجات قند قزوين
توليد كابل هاي فيبر نوري و فشار قوي 
۱۰۰
۱۲۶۰۰
كابلسازي ايران
طرح احداث واحد دوم هگزامين و احداث واحد توليد انواع رزين
۱۰۰
۱۲۶۰۰
صنايع شيميايي سينا
تعديل نيروي انساني مازاد و اصلاح ساختار مالي 
۱۱۴
۱۶۰۰۰
فارسيت اهواز
اصلاح ساختار مالي 
۱۰۹
۱۵۱۲۷۱
پلي اكريل ايران
اجراي طرح هاي در دست اجرا
۱۰۰
۱۰۰۰۰۰
زامياد
افزايش ظرفيت اجراي طرح و توسعه و افزايش ظرفيت 
۱۰۰
۲۷۰۰۰
لوله و ماشين سازي ايران
اصلاح ساختار مالي و تأمين نقدينگي
۱۰۰
۳۲۴۰۰۰
ايران خودرو ديزل
اجراي طرح توسعه و سرمايه گذاري در شركت هاي تابعه 
۱۰۰
۱۶۵۰۰۰
سيمان تهران
اجراي طرح هاي توسعه شركت هاي گروه و پرداخت بدهي ناشي از افزايش سرمايه گذاري ها و سرمايه گذاري كوتاه مدت در سهام ساير شركت ها
۱۰۰
۱۵۷۷۹۶
سرمايه گذاري البرز
تأمين نقدينگي و افزايش توان سودآوري شركت 
۱۵
۲۱۰۰۰۰
سرمايه گذاري بانك ملي ايران
بهينه سازي خطوط توليد از طريق خريد و راه اندازي دو دستگاه ماشين آلات توليدي 
۱۰۰
۵۰۰۰
ايران دارو
اجراي طرح توليد نمك تصفيه شده و يديزه 
۲۲
۸۰۰۰
معدني املاح ايران
اجراي طرح ۲۵۰۰۰ تني توليد روي 
۱۰۰
۱۶۰۰۰
فرآوري مواد معدني ايران
اجراي طرح توليد مقره هاي ويژه 
۲۰۰
۲۱۰۰۰
مقره سازي ايران
افزايش ظرفيت توليد دوده صنعتي 
۱۵۰
۱۸۰۰۰
دوده صنعتي پارس
تقويت نقدينگي شركت و تأمين مواد اوليه مورد نياز
۱۰۰
۶۰۰۰۰
نورد و لوله اهواز
توسعه، بازسازي و نوسازي ماشين آلات و تجهيزات و...
۵۰
۶۰۰۰
داروسازي اسوه
مشاركت در افزايش سرمايه شركت سرمايه پذير سولفورين (سهامي خاص)
۱۰۰
۱۵۰۱۱
توليدي صنعتي آبگينه
اصلاح ساختار مالي و تأمين حداقل سرمايه موردنياز جهت قرار گرفتن نام شركت در تالار فرعي 
۱۰۰
۳۰۰۰
ايتالران
جايگزيني تجهيزات و ماشين آلات
۱۰۰
۶۰۰۰
سوليران
مشاركت در افزايش سرمايه شركت هاي گروه
۷
۲۰۰۰
سرمايه گذاري توكافولاد

بانك و بورس
اقتصاد
انرژي
رويداد
صنعت
|  اقتصاد  |  انرژي  |  بانك و بورس  |  رويداد  |  صنعت  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |