بسيار شنيده ايد كه بر اثر آلوده شدن غذا به سم مارمولك خانواده اي جان سپرده است ويا مارمولكي در كتري آب جوش افتاده و همگي افرادي كه چاي را نوشيده اند حتي به بيمارستان هم نرسيده اند و در دم جان داده اند.
سيانور ماده اي سمي است و به محض رسيدن به نخاع سيستم عصبي را مختل خواهد كرد و باعث مرگ فرد مي شود.
بيچاره مارمولك ها كه به وجود چنين ماده اي در بدن خود متهم هستند. البته براي روشن شدن موضوع دلايل قانع كننده اي وجود دارد. مهندس پرويز بختياري، متخصص در امر خزندگان و پرندگان ايران، در اين باره مي گويد: از نظر علمي ثابت شده است مارمولك ها سمي به نام سيانور در بدن ندارند و اين مطلب توسط همه مجامع علمي دنيا تأييد شده است. در جهان هيچ مارمولكي نداريم كه نيش بزند و يا سم تزريق كند. اخباري كه كشته شدن افراد توسط سم مارمولك را شايع مي كند صحت ندارد، مدتي بعد نيز مشخص مي شود كه در غذاي آنها سم ريخته شده است. بختياري افزود: همه مارمولك هاي سطح جهان شناخته شده هستند. اين موجودات ۸ خانواده هستند كه به ۱۲۰ گونه تقسيم مي شوند. تنها دوگونه در آمريكاي جنوبي موجود است كه بزاق دهانش حساسيت ايجاد مي كند و اگر گاز بگيرد جاي دندان هايش ايجاد عفونت مي كند. اما به هر حال اين گونه نه در ايران است و نه كشنده است.
طبق آ خرين تحقيقات دكتر اندرسون و پروفسور پابن فوس، استادان دانشگاه بركلي آمريكا در ايران، هيچ كدام از مارمولك ها مهلك نيستند و از جانب آن ها هيچ خطري انسان را تهديد نمي كند.
|
|
بختياري در ادامه افزود: من شخصا مارمولك ها را در منزل نگهداري كرده ام و آزمايشات مختلفي روي آ ن ها انجام داده ام. اين حيوان را به پستانداران و پرندگان گوناگون خورانده ام. چند تاي ديگر را در آب جوشانده ا م و به حيوانات ديگر تزريق كرده ام . مسلما چنانچه سيانور در بدن مارمولكها ي مورد آزمايش وجود داشت همه حيوانات را مي كشت، اما هيچ اتفاقي رخ نداد و حتي رفتار آن ها تغيير نكرد. چندي پيش در برنامه اي كه از شبكه ۳ سيما پخش شد فردي هندي را نشان داد كه مارمولكي را زنده در دهان گذاشت و خورد و هيچ اتفاقي براي او نيفتاد. يورومكيس از جمله مارمولك هايي است كه شامل سه گونه است و كاملا گياه خوار است. اين حيوان به عنوان منبع غذايي توسط بعضي عرب ها استفاده مي شود. خانواده ديگر بزمجه ها هستند كه در ايران دو گونه از آن وجود دارد. اين خزنده حتي مارها و موش ها را مي خورد. به غير از دوخانواده مذكور آكاماها، اسكيك ها، گكوها و ... همگي حشره خوارند.
در نظر بگيريد اگر دولت بخواهد مزارع را از آفات و حشرات موذي پاك كند با صرف هزينه هاي بسيار سنگين مواجه خواهد شد. علاوه بر آن سم پاشي باعث آلودگي محيط زيست مي گردد. اما مارمولك ها اين كار را بدون صرف هيچ هزينه اي انجام مي دهند. اين موجودات شكار شبانه مي كنند و حشرات را طعمه قرار مي دهند در نتيجه با خوردن آن ها كنترل بيولوژيك را انجام مي دهند و اگر خزندگان را از چرخه بيولوژيكي حذف كنيم طي ۲ تا ۳ سال هيچ مرتعي باقي نخواهد ماند. در اين صورت حشرات به صورت تصاعدي زياد مي شوند و همه مزارع را از بين مي برند.
نكته حائزاهميت ديگر اين است كه خانواده گكوها به محض احساس خطر دم خود را از بدن جدا مي كنند.
حيوان به محض هجوم دشمن با اين كار مهاجم را سرگرم تكان خوردن دم خود مي كند و مارمولك فرصت فرار پيدا مي كند. پس از مدتي هم دم حيوان ترميم مي شود. دانشمندان تحقيقاتي در اين مورد انجام داده اند و اميدوار هستند بتوانند با استفاده از اين ويژگي اعضاي جدا شده بدن انسان را پيوند بزنند.
طي تحقيقاتي كه استادان دانشگاه بركلي انجام دادند از روي DNA دوگونه مشابه آ گاما تاريخچه اشتقاق قاره ها را حدس مي زنند. مطالعه مرز مشترك حيوانات شمال البرز و جنوب آن نيز اقدامي ارزشمند است كه با استفاده از آزمايش مذكور قابل بررسي است.
طبعا نتايج اين تحقيقات مي تواند رابطه بين فلات مركزي آفريقا و قسمت شمالي متعلق به آسيا را روشن كند. همه اين علوم نتايج مطالعه بر روي حيوانات است. حال شما قضاوت كنيد مارمولك ها در چرخه طبيعت براي انسان ها مفيد هستند يا مضر؟