رئيس سازمان انرژي اتمي از روند مذاكرات ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي ابراز رضايت كرد و گفت: تا شهريور نكات مثبتي خواهيم داشت
گروه سياسي: با پايا ن مذاكرات ايران با هيات حقوقي آژانس بين المللي انرژي اتمي، چنين به نظر مي رسد كه شرايط براي تفاهم دو طرف مهيا شده است.
اين وضعيت را مي توان از سخنان آقازاده رئيس سازمان انرژي اتمي ايران و گفت وگوهاي كمال خرازي وزير امور خارجه با همتاي ژاپني اش به دست آورد.
آقازاده رئيس سازمان انرژي اتمي ايران ديروز در پايان جلسه هيات دولت در گفتگو با خبرنگاران گفت : با توجه به مذاكرات خوبي كه با رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي داشتيم پيش بيني مي شود قبل از اجلاس سپتامبر (شهريور) نكات و مطالب مثبتي را در ارتباط با پروتكل الحاقي داشته باشيم.
آقازاده بدون اشاره به نكات و مطالب مثبت گفت: كار هيات بازرسي روز سه شنبه در ايران به پايان رسيد و گزارشي كه براي اجلاس سپتامبر تهيه كردند تمام نكاتي كه
مد نظر آژانس در اين سفر بوده مورد توجه ايران قرار گرفت.
وي درباره نگراني هاي هيات حقوقي آژانس گفت: در نتيجه اين ملاقات اعضاي هيات ايراني با كارشناسان حقوقي آژانس، بخشي از ابهامات قابل توجه برطرف شد اما به تشخيص دوطرف بحث ها همچنان بايد ادامه يابد.
در همين حال مسئول ميز ايران در وزارت خارجه ژاپن ديروز به ايرنا گفت: يوريكو كاواگوچي وزير خارجه اين كشور در يك گفت وگوي تلفني ۲۵ دقيقه اي با كمال خرازي خواهان امضاي پروتكل الحاقي از سوي ايران و همكاري تهران با سازمان بين المللي انرژي اتمي شد.
به گفته ناكاياما، خرازي در اين گفت و گو با بيان اينكه برنامه هاي هسته اي ايران صلح آميز است گفت: تهران امضاي پروتكل الحاقي را در دست بررسي دارد.
ايران عضو قديمي معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي است. از مدتي پيش محمد البرادعي رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي، امريكا، اروپا، روسيه و ژاپن از ايران مي خواهند كه به پروتكل الحاقي اين معاهده نيز بپيوندد.
اصل معاهده مقرر مي دارد كه آژانس بين المللي انرژي اتمي تنها اختيار بازرسي از سايت ها و اماكن هسته اي ثبت شده و رسمي را دارد اما پروتكل الحاقي اين اختيار را به آژانس مي دهد كه هر جاي مشكوكي را در كشورها بدون هيچ منعي بازرسي كند.
ايران با اين استدلال كه ممكن است اين شيوه بازرسي راه را براي جاسوسي در برنامه هسته اي اش هموار كند با پيوستن غيرمشروط به پروتكل الحاقي مخالف است و از آژانس بين المللي انرژي اتمي مي خواهد با شفاف سازي پيرامون اين موضوع دغدغه تهران را از بين ببرد. با وجود آنكه مفاد معاهده و پروتكل الحاقي آن هرگونه شرط گذاري را براي عضويت مردود اعلام كرده است آژانس در هفته هاي اخير پذيرفته است كه در اين باره با ايران مذاكره كند.
در همين چارچوب كارشناسان حقوقي آژانس بين المللي انرژي اتمي هفته گذشته به تهران آمدند. بازرسان فني آژانس نيز اكنون در تهران به سر مي برند.