سه شنبه ۲۵ شهريور ۱۳۸۲
سال يازدهم - شماره ۳۱۶۸
آموزش
Front Page

سخت افزار
كارت صدا (۲)
قسمت نهم
عمليات كارت صدا
004350.jpg

كارت صدا چهار عمليات خاص در ارتباط با صدا انجام مي دهد:
- ضبط صدا با حالات متفاوت
- پخش موزيك هاي از قبل ضبط شده مانند: MP3، Wav و يا DVD
- تركيب نمودن صداها
- پردازش صوت هاي موجود

توليد كنندگان كارت صدا
شركت هاي مختلفي كارت صدا را مي سازند. مهم ترين اين سازنده ها عبارتنداز شركت هاي:
Creative-S3- Trident Yamaha- Ensoniq- Cirrus Logic- ِِِDiammond- ESS- Opti 931- Opti 933- 3DJ- 3DX-Genius- Asound

در هنگام خريد كارت صدا به چه نكاتي بايد توجه كرد؟
به دليل اين كه مادربردهاي جديد داراي كارت صدا به صورت سرخود مي باشند، بنابر اين ديگر نيازي نيست كه كارت صدا را به صورت جداگانه خريداري نمود. جز در مواردي كه براي كارهاي حرفه اي از كارت صدا استفاده مي شود.
دو نوع استاندارد اختصاصي براي كارت هاي صدا وجود دارد. (استاندارد Adlih و Sound Blaster) اغلب كارتهاي صوتي با Sound Blaster سازگاري دارند. با توجه به اين كه كارت صوتي نبايد با اين استاندارد به راه انداز خاصي نياز داشته باشد.
به غير از استانداردهاي ذكر شده، استانداردهاي ديگري هم وجود دارند. اكثر برنامه هاي كاربردي صوتي براي محصولاتي نوشته مي شوند كه عموميت دارند. براي همين بيشتر سازندگان، كارت هاي صوتي خود را تحت اين دو استاندارد مي سازند.
نكته: بيشتر بازي هاي تحت داس ازكارت هاي صوتي با استانداردهاي ساوند بلاستر، ساوند بلاستر ۱۶ و ساوند بلاستر پرو استفاده مي كنند.
در حال حاضر بيشتر سي دي رام ها داراي فيش ورودي هدفون يا بلند گو هستند. بدين ترتيب مي توان از صداهاي آن ها استفاده كرد.
اما در صورتي كه صداي بهتري مي خواهيد مي  توانيد ازكارت صدا استفاده نماييد.

انواع رابط ها
جهت دريافت و ضبط از طريق كارت صدا لازم است رابط هاي زير وجود داشته باشد:
- رابط ورودي: اين رابط براي ورود داده هاي صوتي استفاده مي شود كه داراي انواع مختلفي مي باشند.
- رابط خروجي: اين رابط جهت ارسال سيگنال ها از كارت به وسايل خارج از رايانه به كار مي رود. يك سر كابل به كارت صوتي و سر ديگر آن به بلندگو و يا هدفون و سيم هاي استريو وصل مي شود.
_ رابط صوتي ويژه سي دي: اين نوع رابط ها جهت ارتباط بين ديسك گردان، سي دي و كارت صوتي مي باشد و اگر اين ارتباط برقرار نشود ديسك هاي سي دي صوتي پخش نمي شود و در اين حالت صدا تنها از طريق خروجي گوشي(هدفون) شنيده مي شود.
رابط ميدي بازي: اكثر كارت هاي صوتي داراي اين رابط مي باشند. اين رابط ۱۵ پايه دارد و D شكل است و مي توان به وسيله آن از ارگ هاي الكترونيكي، موسيقي را دريافت و به صورت فايل  بر روي سي دي ذخيره كرد.

پردازنده كارت صوتي
در كارت صداهاي جديد تراشه مخصوصي به نام DSP اضافه شده است. كه مخفف Digital Signal Processor مي باشد. اين تراشه رايانه را از انجام پردازش سيگنال هاي صدا، پارازيت گيري، فشرده سازي داده ها و موارد ديگر معاف مي دارد.
004355.jpg

كارت  صوتي دوطرفه همزمان
در اين نوع كارت صدا داده ها مي توانند در دو مسير همزمان جريان داشته باشند. روي كارت صداهاي دوطرفه عبارت Full doplisk نوشته مي شود. بيشتر كارت صداهاي جديد داراي اين قابليت مي باشند. با اين كارت ها براي مكالمه تلفني بهتر از طريق رايانه  استفاده مي شود.

حافظه  كارت صدا
در بيشتر كارت صداهاي نوع آيزا حداقل ۲ مگابايت حافظه رم با نام حافظه نمونه سازي وجود دارد. اين نوع حافظه جهت حفظ صداهاي جدول موج و صداهايي كه خود كارت مي سازد استفاده مي شود. اما در نوع كارت هاي پي سي آي احتياجي به حافظه نمونه سازي نيست. زيرا پهناي باند در اين نوع كارت ها بزرگ مي باشد و صداها بر روي حافظه اصلي رايانه قرار مي گيرد.

استريو فونيك يا مونو فونيك
كارت هاي مونوفونيك صدا را از يك منبع پخش مي كنند كه به آن مونو يا يك كاناله مي گويند. در صورتي كه كارت هاي استريوفونيك به طور همزمان و از دو منبع مختلف پخش مي شود.
بعضي از برنامه هاي كاربردي صداي استريو را پشتيباني نمي كنند. كارت هاي استريو گران قيمت تر از مونو مي باشد. بيشتر كارت هاي صوتي داراي يك ورودي استريو يا دو ورودي مونو هستند.
نكته: در بيشتر كارت هاي صوتي حداقل ۱۶ بيت لازم است، اما برخي ديگر از ۲۴بيت و بيشتر استفاده مي كنند.

صداي سه بعدي
براي استفاده از صداي سه بعدي لازم است از كارت صدا و يا بلندگوي مخصوص و نيز برنامه اي كه جلوه هاي صوتي صداي سه بعدي را مورد پشتيباني قرار دهد، استفاده نمود.

عيب يابي كارت صدا
- اگر پس از نصب يك كارت صداي جديد در بعضي برنامه ها دچار مشكل صدا شويد، بايد تنظيم هاي برنامه ها را از نو تعيين كنيد. لازم است بعضي برنامه ها را دوباره نصب نمود تا با كارت جديد كار كند.
- اگر در بعضي برنامه ها صدا وجود دارد ولي هماهنگ با اعمال روي صفحه نيست لازم است برنامه هاي ديگر را ببنديد تا برنامه در حال اجرا بتواند بر همه منابع دسترسي پيدا كند.
- گاهي اوقات صداي خش خش و يا وزوز از بلندگو پخش مي شود دليل آن مزاحمت كارت هاي جانبي ديگر مي باشد. در اين صورت لازم است جاي شكاف كارت صوتي را عوض كرد. اگر باز هم اشكال رفع نشد بايد كابل هاي برق نزديك به كارت صوتي را از آن دور كرد.
- اگر صدايي از بلندگوهاي رايانه به گوش نمي رسد اعمال زير را انجام دهيد:
* محل اتصال بلندگو به منبع تغذيه چك كنيد.
* پيچ تنظيم بلندي صدا را تنظيم نماييد.
* سيم اتصال بلندگو به كارت را چك كنيد.
* صدا را در برنامه هاي نصاب بررسي نماييد.
* برنامه راه انداز كارت صوتي را دوباره نصب كنيد.
منابع و ماخذ:
كتاب راهنماي جامع سخت افزار و كاربردي -تاليف تورج صارمي راد

آموزش برنامه ۶.5 Adobe Premiere
يكي از محصولات بسيار جالب شركت  َAdobe كه محبوبيت زيادي در بين علاقه مندان تدوين فيلم پيدا كرده است برنامه Adobe premiere مي باشد. توسط اين برنامه تنها با كمي ممارست و پشتكار سادگي مي توانيد فيلم هاي خانوادگي و توريستي خود را به نحو زيبايي تدوين نماييد.
004360.jpg

پيرو سلسله مباحث آموزشي، در اين قسمت قصد داريم به بررسي نسخه نهايي اين برنامه يعني Adobe premiere 6.5 بپردازيم پس با ما همراه باشيد. در اين دوره آموزشي فرض بر اين قرار گرفته است كه شما قابليت كار با سيستم عامل ويندوز را دارا مي باشيد و كار با دستورات اوليه ويندوز را مي دانيد.

چه تفاوتي بين نسخه Premiere 6.5 و نسخه هاي قبلي آن است؟
بين نسخه ۵/۶ برنامه پريمير و نسخه هاي قبلي آن (مثلاً نسخه  ۰/۶) تفاوت زيادي وجود ندارد. در واقع چند جلوه صوتي و تصويري جديد به برنامه پريمير۵/۶ اضافه گرديده و بعضي از پيش گزينه ها ساده تر گرديده است. حالا در پريمير ۵/۶ شما مستقيماً مي توانيد با فرمت ۲-MPEG براي پشتيباني از ساخت DVD خروجي بگيريد.

براي كار با پريمير شما به چه چيزهايي نياز داريد؟
براي كار با برنامه پريمير شما به امكانات سخت افزاري خاصي نياز داريد كه به شرح زير است:
- پردازنده پنتيوم ۵۰۰ مگاهرتز يا بالاتر
- سيستم عامل ويندوز (۹۵ ، ۹۸ ، ۲۰۰۰ ، ME يا XP)
- ۱۲۸ مگابايت RAM
- حدود ۸۵ مگابايت فضاي هارديسك
CD-Rom-
CD- برنامه پريمير ۵/۶ و برنامه QuickTime كه همراه با برنامه پريمير ارائه مي شود.
004365.jpg

- كارت گرافيكي مناسب
- مانيتور با وضوح بالا
- كارت صدا و بلندگو
- علاقه مندي به كارهاي هنري

بوسيله پريمير ۵/۶ چه كارهايي را مي توان انجام داد؟
- تدوين فيلم ها: قابليت مهم برنامه پريمير در ميكس و مونتاژ و به قولي تدوين فيلم مي باشد. شما توسط اين برنامه به سادگي مي توانيد كليپ هاي مختلف فيلم را ويرايش كرده و در فضاي بين آنها از ترانزيشن استفاده كنيد.
- اضافه كردن صدا: در پريمير بسادگي مي توانيد آهنگ، موسيقي و حتي صداي خود را به فيلم اضافه كنيد و يا در صورت تمايل به جاي هنرپيشه اول فيلم صحبت نماييد و به نوعي دو بلور بودن را تجربه كنيد.
- اضافه كردن افكت: شما دقيقاً مانند كيك تولدتان مي توانيد فيلم مورد نظرتان را تزيين كنيد مثلاً نوشته اي را به صورت متحرك به تصويرتان اضافه كنيد.
- ارائه فيلم: شما در اين برنامه مي توانيد با فرمتها و به صورتهاي مختلف تصوير خود را ارائه دهيد.
- ايجاد بستري مناسب براي بروز خلاقيتها: برنامه پريمير بستري را براي كاربران ايجاد نموده كه در آن مي توان خلاقيت هاي هنري خود را شكوفا نمود.

كلام  آخر
در اين قسمت قصد داشتيم چشم اندازي از برنامه پريمير را در اختيار شما بگذاريم. پريمير برنامه جذابي كه شروع كار با آن ممكن است كمي مشكل باشد ولي مطمئناً در ادامه بسيار جذاب خواهد بود. در قسمت هاي آتي با اين برنامه بيشتر آشنا خواهيم شد.

آيا مي دانيد كه؟
003990.jpg
آيا مي دانيد كه چگونه مي توان يك فولدر بي نام ايجاد نمود؟
براي اين كار مي توانيد در هنگام تعيين نام و يا ايجاد فولدر جديد كليد Alt را نگه داشته و عدد ۲۵۵ را تايپ نمائيد و سپس دكمه Enter را بگذاريد.
آيا مي دانيد كه چگونه ويندوز بدون شروع مجدد رايانه Restart مي شود؟
براي اين كار مي توانيد در هنگام انتخاب گزينه Restart در منوي Stutdown، دكمه Shift را پايين نگه داريد و سپس Ok نماييد.
آيا مي دانيد كه براي تغييرنام دسته اي فولدرها و يا فايلها چه كاري انجام دهيد؟
فايلها يا فولدرهاي مورد نظر را انتخاب نماييد و بر روي اولين فايل كليك سمت راست نموده و گزينه Rename را انتخاب نماييد، سپس نام را وارد كنيد و دكمه Enter را بفشاريد.
آيا مي دانيد كه چگونه مي توان از مشكل فعال و غيرفعال بودن دكمه NumLock-caps lock- Scroll lock صفحه كليد مطلع شد؟
كافي است براي پنج ثانيه دكمه Num Lock صفحه كليد را پايين نگه داريد، سپس ويندوز به شما پيغامي مي دهد، گزينه OK را انتخاب كنيد. از اين به بعد هرگاه اين دكمه ها را فشار دهيد صداي بوق (beep) از كيس شما شنيده مي شود.
آيا مي دانيد كه چگونه مي توان از اجراي سي دي هاي AutoRun جلوگيري نمود؟
براي اين كار پس از قرار دادن سي دي در دستگاه دكمه Shift را چند ثانيه پايين نگه داريد، با اين كار برنامه هاي موجود در سي دي به صورت Auto Run اجرا نخواهند شد.
آيا مي دانيد كه چگونه از طريق اينترنت با گونه هاي در حال انقراض آشنا گرديد؟
شما در اينترنت با مراجعه به آدرس www.bagheera.com مي توانيد اطلاعاتي را درخصوص كليه گونه هاي جانوري در حال انقراض همراه با تصاوير و ويژگيهاي زندگي آنها دست يابيد.
آيا مي دانيد كه چگونه از طريق اينترنت به زيارت مكانهاي مقدس برويد؟
در دنيا مكانهاي مقدسي هستند كه مردم بعضي از اديان به آنها بسيار ارادت مي ورزند. مثلاً غار الو در هند، زيارتگاه اسكپيون در آتن، گنبد صخره اي در اورشليم، لوردز در فرانسه، كوه سينا در مصر و مكه در عربستان سعودي. براي مشاهده تصوير اين مكانها كافي است به يكي از آدرس هاي زير مراجعه كنيد:
www.sacredsites.com
www.arthistory.sbc.edu/sacredplacese/sacredplacesintro.html

|  آموزش  |   خبر  |   گزارش  |   گوناگون  |   مقاله  |

|   آرشيو انفورماتيك   |   شناسنامه   |   بازگشت   |