دوشنبه ۷ مهر ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره ۳۱۸۰
دخالت پدر و مادرها در اداره مدارس افزايش مي يابد
در سومين جلسه شوراي عالي انجمن اولياء و مربيان، طرح الگوي جامع مشاركت انجمن هاي اولياء و مربيان مدارس سراسر كشور پس از بحث و تبادل نظر ميان اعضاي شورا تصويب شد.
به گزارش خبرگزاري مهر قائم مقام وزير آموزش و پرورش در سازمان مركزي انجمن اولياء و مربيان در سومين جلسه اين شورا گفت: هدف از تصويب الگوي جامع مشاركت انجمن هاي اولياء و مربيان پررنگ شدن مشاركت اولياء در تصميم گيري هاي مدرسه و در حقيقت تعليم و تربيت فرزندانشان است.
دكتر حسن ملكي افزود: براساس اين طرح كه از سال تحصيلي جديد اجرا مي شود انجمن ها در قالب شش ركن شامل انجمن اولياء و مربيان مدارس، منطقه، استان، مجمع عمومي، سازمان و شوراي عالي فعاليت مي كنند.
وي اظهار داشت: در هر مدرسه يك مجمع عمومي وجود داردكه از داخل اين مجموعه يك عده به عنوان اعضاي شوراي برنامه ريزي مدرسه انتخاب مي شوند و مدير، برنامه يك ساله خود را در اين جلسات مطرح مي كند.
ملكي ادامه داد: در واقع هدف ما از تشكيل مجمع عمومي اولياء و مربيان اين بوده است كه دخالت اولياء دانش آموزان را در اداره امور مدرسه بالا  ببريم.
وي افزود: در حال حاضر مجمع عمومي اولياء و مربيان در مدارس تشكيل شده است و از بين تمامي اولياء دانش آموزان اعضاي شورا انتخاب مي شوند و در ارتباط با مسائل مختلف مدرسه برنامه ريزي و تصميم گيري مي كنند.
قائم مقام وزير آموزش و پرورش در سازمان مركزي انجمن اولياء و مربيان با اشاره به اينكه در طرح جامع مشاركت تنها به بحث مالي پرداخته نمي شود خاطر نشان كرد: اعضاي شورا به مباحث مالي اكتفا نمي كنند بلكه به مباحث آموزشي نيز مي پردازند.

توصيه هاي كارشناس بهداشت آموزش و پرورش
كارشناس مسئول بهداشت محيط دفتر بهداشت و تغذيه وزارت آموزش و پرورش، براي پيشگيري از انواع بيماري ها به خانواده ها توصيه كرد كه در انتخاب كيف و كوله پشتي مناسب براي دانش آموزان دقت كنند.
محمد جواد نصيري در گفت و گو با ايرنا تأكيد كرد: شايسته است والدين دانش آموزان هنگام خريد كيف و كوله پشتي دقت كنند كه كوله داراي دو بند براي شانه و يك بند جهت بسته شدن به دور كمر باشد.
وي گفت: كوله هايي كه داراي بالشتك در محل بند روي شانه ها هستند مناسب تر هستند زيرا باعث كاهش فشار روي شانه ها مي شوند.
همچنين بندهاي كوله بايد متناسب با بدن دانشآموز تنظيم شود، به گونه اي كه دقيقاً كوله در ناحيه پشت قرار گيرد و خيلي سفت و يا شل نباشد.
نصيري اضافه كرد: كوله نبايد ۱۰ سانتيمتر پايين تر از خط كمر قرار گيرد زيرا موجب متمايل شدن بدن به سمت جلو يا سبب تلوتلو خوردن و به زمين افتادن بچه ها مي شود.
وي توصيه كرد حتي الا مكان اشياي نوك تيز و يا حجيم در كيف قرار نگيرند و در صورت الزام، طوري جاسازي شوند كه به كمر و پشت دانش آموزان آسيب وارد نشود.
همچنين هر دو بند روي دو شانه قرار گيرد زيرا قرار دادن كوله روي يك شانه باعث عدم تعادل در فعاليت عضلا ت شده كه به دنبال آن مشكلا ت مزمن در پشت و گردن و انحراف ستون فقرات پيش خواهد آورد.
كارشناس مسئول بهداشت محيط به والدين متذكر شد در هر صورت اطمينان حاصل كنند كه فقط كتاب ها و وسايل ضروري در كيف يا كوله پشتي دانش آموزان قرار گيرد.
وي گفت: به دانش آموزان آگاهي دهيد كه حمل بار اضافي در كيف مدرسه مي تواند دردهاي مزمن دركمر، گردن، كتف و حتي سر آنها ايجاد كند.
نصيري افزود: كيف هاي دستي و يا يك بندي بايد به طور متناوب روي هر دو شانه قرار گيرد تا موجب انحراف ستون فقرات و دردهاي يك طرفه نشود.
كارشناس مسئول بهداشت محيط گفت: در صورت رعايت نكردن اين موارد، ممكن است دانش آموزان دچار آسيب هايي از جمله افتادن و زمين خوردن، دردهاي موضعي دركمر، گردن، كتف ها و دست ها و نيز در دراز مدت مشكلا ت ستون فقرات شوند.

مدارس غيرانتفاعي و نارضايتي مردم از افزايش قيمت ها و كاهش خدمات
آموزشي
مدارسي كه قراربود غير انتفاعي  باشند!
تعداد مدارس غيرانتفاعي و دانش آموزان مشغول به تحصيل در اين مدارس نسبت به يك دهه پيش كه اين مدارس براي اولين بار فعاليت خود را در كشور آغاز كردند رو به افزايش است . تعداد دانش آموزان در اين مدارس افزايش يافته اما اكثر خانواده ها از هزينه هاي دريافتي و خدمات ارائه شده رضايت ندارند و از متغير بودن هزينه هاي مربوطه گلا يه مي كنند.
معصومه موسي وند
آمارهاي كليدي 
001408.jpg

۳۰ درصد از حدود هفت هزار مدرسه تهران ، غيرانتفاعي است.
۱۹۴ هزار نفر از ۵/۱ ميليون نفر دانشآموزان تهراني در مدارس غيرانتفاعي تحصيل مي كنند.
هزينه  تحصيلي در مقاطع ابتدايي پيش دبستاني اين مدارس ۲۸۹۵۰۰-۱۴۵۵۰۰ تومان است.
هزينه تحصيل در مقطع متوسطه اين مدارس ۴۹۲۵۰۰-  ۳۶۴۵۰۰ تومان است.
در شرايطي كه ۳۰ درصد مدارس تهران غيرانتفاعي است تنها ۱۲ درصد دانش آموزان در اين مدارس تحصيل مي كنند.

هزينه 
در شرايطي كه تعداد قابل توجهي از مدارس تهران غيرانتفاعي است اما به اعتقاد مردم هنوز معيار مشخصي براي دريافت هزينه و ارائه خدمات در اين مدارس وجود ندارد و سقف افزايش قيمت نيز كه از سوي سازمان آموزش و پرورش تهران ۱۰ درصد اعلام شده بود رعايت نشده است. جواهري پور رئيس سازمان آموزش و پرورش تهران در آغاز فصل ثبت نام وعده كرده بود قيمت ها بين ۳ تا ۶ درصد افزايش خواهد يافت. وي سقف حداقل و حداكثر شهريه مدارس غير انتفاعي در مقاطع ابتدايي و پيش دبستاني در مناطق يك تا هشت و ۱۱ تا ۱۴ را يك ميليون و ۴۵۵ هزار ريال تا دوميليون و ۸۹۵ هزار ريال اعلام كرده بود . ميزان شهريه در مقاطع راهنمايي مدارس اين مناطق نيز دوميليون و ۷۰۵ هزار ريال و حداكثر سه ميليون و ۶۵۵ هزار ريال تعيين شد .
براي مدارس مقطع تحصيلي متوسطه اين مناطق ميزان شهريه حداقل سه ميليون و ۶۴۵ هزار ريال و حداكثر چهار ميليون و ۹۲۵ هزار ريال تعيين شده بود.
همچنين ميزان شهريه در مدارس ابتدايي و پيش دبستاني مناطق ۹۱۰۱۵،، تا ۱۸ آموزش و پرورش حداقل يك ميليون و ۴۵۲ هزار ريال و حداكثر دو ميليون و ۵۷۴ هزار ريال اعلام شد.
به گفته تعداد زيادي از مردم، مدارس بيش از ۱۰ درصد شهريه هاي خود را افزايش دادند و براي گرفتن پول بيشتر بهانه هاي اجباري جديدي نظير كمك هاي مردمي و برنامه هاي فوق العاده مطرح مي كنند. در شرايطي كه خدمات مطلوبي در ازاي دريافت وجوه اضافي عرضه نشده و نظارتي هم بر اين جريان وجود ندارد.
معصومه نمازي زاده مدير مدرسه غيرانتفاعي سوده در اين زمينه مي گويد : دريافت شهريه از دانش آموزان مطابق با مصوبه آموزش و پرورش است. بنابراين ميزان تعرفه دريافتي پس از بررسي در آموزش و پرورش به مدارس ارسال مي شود لذا مدارس هيچگونه تعرفه يا شهريه اضافي نمي توانند دريافت كنند.
وي با تأكيد بر اين نكته كه از آموزش و پرورش استان تهران مرتباً بازرساني براي كنترل و نظارت به مدارس غيرانتفاعي مراجعه مي كنند مي افزايد: كنترل و نظارت دقيق است لذا كسي نمي تواند كوچكترين خلافي را انجام دهد.
وي در پاسخ به اين سؤال كه چرا شهريه متغير برخي از مدارس نسبت به مدارس غيرانتفاعي بسيار بالاتر است ادامه داد : به عنوان مثال شهريه مصوبه آموزش و پرورش براي ۳۶ ساعت آموزش x تومان است. اگر مدارس بخواهند برنامه هاي آموزشي و فوق العاده را به ۴۸ ساعت برسانند طرح و برنامه خود را به آموزش و پرورش ارسال مي كنند، در آنجا قسمت كارشناسي مدارس غيرانتفاعي ميزان تعرفه را مشخص مي كند و سپس به مدرسه اعلام مي كند مدرسه نيز مطابق با تعرفه اعلام شده هزينه ها را دريافت مي كند.
001410.jpg

وي شهريه ثابت و مصوب اين مدرسه را ۴۵۸ هزار تومان اعلام مي كند.
مجتبي ا فشاركي مدير مدرسه غيرانتفاعي خاتم در اين باره مي گويد: مردم حق دارند كه بابت بالا بودن شهريه ها گله مند باشند اما از طرف ديگر سرمايه گذاران اين بخش نيز بايد اطمينان براي كسب حداقل سود را داشته باشند.
وي ادامه مي دهد: بالا بودن شهريه مدارس غيرانتفاعي به علل و عوامل مختلفي برمي گردد به عنوان مثال اين كه مدرسه استيجاري باشد يا خير . اين كه مدرسه تازه تعمير و نوساز باشد يا قديمي و بسياري عوامل ديگر.
افشاركي افزود: سالانه تعداد زيادي از مدارس كه غيرانتفاعي هستند ورشكست مي شوند. آموزش و پرورش موظف است براي كساني كه در اين راه قدم برمي دارند تضمين سود كند .
اين مدير مدرسه با بيان اين نكته كه كساني كه در تأسيس مدارس غيرانتفاعي گام برمي دارند ديد فرهنگي دارند ادامه داد: به عنوان مثال در مدرسه خاتم ۵/۱ ميليارد تومان سرمايه گذاري شده است . اگر سرمايه گذار صرفاً  ديد مادي داشت در خريد و فروش زمين و يا ساخت و ساز ساختمان سرمايه گذاري مي كرد كه برايش سود فراوان داشت. كساني كه در اين راه قدم برداشته اند هدفشان صرفاً كسب سود نيست اما اين خود دليلي نمي شود كه آموزش و پرورش سود اين افراد را تضمين نكند. وي با تأكيد بر اين نكته كه شهريه هاي ثابت و متغير مدارس غيرانتفاعي هزينه هاي مالي اين مدارس را پوشش نمي دهد گفت: چون قانون و سيستم مشخصي براي تأسيس و اداره مدارس غيرانتفاعي وجود ندارد هم اوليا ناراضي هستند و هم گردانندگان اين گونه مدارس. وي افزود: آموزش و پرورش بايد وضعيت مدارس غيرانتفاعي را شفاف كند تا يكسري با تبليغات مختلف بدون ارائه خدمات، پول بيشتر از مردم دريافت نكنند.
كيفيت 
مريم صدر كه فرزندش در مدرسه ابتدايي غيرانتفاعي تحصيل مي كند مي گويد: مدارس غيرانتفاعي مبالغ هنگفتي پول بابت كلاس زبان و برنامه هاي فوق العاده مي گيرند در حالي كه در طول سال متوجه مي شويم اصلاً  برنامه اي در كار نبوده است يا به قدري فعاليت در اين زمينه ضعيف بوده كه ناچار شديم مجدداً فرزندمان را در آموزشگاههاي آزاد ثبت نام كنيم .وي علت اصلي ثبت نام فرزندش را در مدارس غيرانتفاعي محيط امن و كنترل شده عنوان كرد و گفت: تعداد بچه ها در مدارس دولتي به نسبت فضا و امكانات كه چند شيفته هستند بسيار زياد است.
مليحه كاظمي كه فرزندش در مدرسه راهنمايي تحصيل مي كند با ابراز نارضايتي از ارائه خدمات آموزشي مدارس غيرانتفاعي مي گويد: كيفيت و سيستم آموزشي مدارس غيرانتفاعي با مدارس دولتي چندان تفاوت ندارد . تنها مسأله اي كه باعث شده بابت آن يك ميليون تومان هزينه كنم اين است كه تعداد دانش آموزان مدارس غير انتفاعي د رهر كلاس كم است و عامل ديگر اين كه در نزديكي محله ما مدرسه راهنمايي ديگري وجود ندارد.
وي ادامه داد: امسال براي ثبت نام دخترم در مدرسه غيرانتفاعي راه رشد در منطقه شهرك غرب فاز ۱ هزينه هنگفتي پرداخته ام اما چاره اي ديگري ندارم .
وي افزود : يكي از بزرگترين نقايص اين مدرسه اين است كه به اجبار از مردم مبلغ ۲۵۰ هزار تومان كمك هاي مردمي مي گيرد . شايد براي برخي دشوار باشد اين ميزان كمك به مدارس ارائه دهند. اين كه يكي از شروط ثبت نام كمك هاي مردمي به اين ميزان باشد اصلاً كار درستي نيست .
وي اظهار مي كند : در موقع ثبت نام هزينه هاي متعددي از ما مي گيرند و مي گويند بر اساس مصوبه آموزش و پرورش است . در حالي كه امسال براي دختر من شهريه ثابت و مصوب آموزش و پرورش فقط ۳۵۸ هزار تومان است.
فاصله هاي اجتماعي و مالي 
بالا بودن هزينه هاي يك سال تحصيلي در مدارس غيرانتفاعي باعث شده كه تعدادي از خانواده ها از ثبت نام فرزندان خود در اين مدارس خودداري كنند. آنها معتقدند آموزش و پرورش بايد بر اساس نياز و با توجه به سطح درآمد خانواده ها مجوز و شهريه مدارس غيرانتفاعي را صادر كند.
فرزانه احمدي مادر يك دانش آموز دبيرستاني مي گويد: مدارس غيرانتفاعي نبايد به مدارس ويژه فرزندان سرمايه دار تبديل شود، در اين صورت اين مدارس همچون مكتب خانه هاي قديم مورد استفاده قشر خاصي قرار مي گيرند.
وي كه از ثبت نام فرزندش در مدارس غيرانتفاعي منصرف شده دريافت وجه اضافي را در مدارس غيرانتفاعي غير منطقي مي داند و مي گويد : قرار بود پولي كه در مدارس غيرانتفاعي دريافت مي شود صرف بهتر شدن خدمات آموزشي شود . اما حالا شرايط طوري شده كه خرج اجاره ساختمان و آب و برق و تلفن و .... را از والدين مي گيرند و از خدمات بهتر خبري نيست .
وي ادامه مي دهد: در صورت گسترش اختلاف طبقاتي، فرزندان ما ديگر در ادامه تحصيل موفق نخواهند شد و خانواده هاي كم درآمد مجبور خواهند شد بخش بيشتري از درآمد خود را به تحصيل فرزندان اختصاص دهند و اين كار عواقب تلخي خواهد داشت .
چه بايد كرد؟
احمد توكلي يكي از شهروندان در اين رابطه مي گويد: سيستم كنترل و نظارت دقيقي بر مدارس غيرانتفاعي وجود ندارد . بارها ديده شده كه مدرسه غيرانتفاعي پس از يك سال تأسيس تعطيل مي شود . آيا نبايد كنترل و حساب و كتابي براي صدور مجوز وجود داشته باشد؟
نارضايتي مردم از بالا بودن شهريه ها و كيفيت پائين خدمات به اندازه اي است كه تعداد زيادي معتقدند : آموزش و پرورش بايد به نحوي از هزينه ها بكاهد و در خصوص ارائه خدمات آموزشي تنها به شعار مدارس اكتفا نكند بلكه بررسي كند و ببيند آيا چنين خدماتي با چنان تعاريفي كه در هنگام ثبت نام فرزندان صورت مي گيرد حقيقت دارد يا خير ؟
در مقابل بسياري از مسئولين ، مديران و صاحبان مدارس غيرانتفاعي عنوان مي كنند كه دريافت شهريه از مردم مطابق با مصوبه آموزش و پرورش است.
درخصوص برنامه هاي فوق العاده نيز پس از ارسال به آموزش و پرورش و تعيين ميزان تعرفه شهريه ثابت يا متغير دريافت مي شود.
مجتبي افشاركي در خصوص كنترل مدارس غيرانتفاعي گفت : كنترل هست ، بازرسان نيز ميآيند اما چه طور مي توانند روي برنامه (فوق العاده .... ) نظر بدهند .
وي در خصوص دريافت وجهي تحت عنوان كمك هاي مردمي كه تعدادي از مدارس غيرانتفاعي دريافت مي كنند، افزود: كمك هاي مردمي اجباري نيست مردم مي توانند حتي يك ريال بابت كمك هاي مردمي نپردازند و در صورت اعمال فشار از سوي مدارس براي اين گونه شهريه ها به آموزش و پرورش شكايت كنند.
دو راهي
اما در ميان مردم و مسئولان ناراضي گروه ديگري هستند كه اعتقاد دارند : اصولاً مردم ايران حاضر نيستند براي آموزش بيشتر پول خرج كنند.
به عبارتي مردم از پول خرج كردن بابت آموزش و پرورش فرار مي كنند كه اين امر ممكن است دلايل مختلفي داشته باشد، به عنوان مثال شايد هنوز بسترسازي براي هزينه كردن در بخش هاي آموزشي كشور شروع نشده است و اين تنها به مدارس مربوط نمي شود بلكه اصولاً  در كشور ما به آموزش و پرورش بهايي داده نمي شود.
اعظم پاك آموزگار در اين مورد مي گويد : مردم در مقاطع راهنمايي و دبيرستان براي آموزش فرزندانشان هزينه نمي كنند و اصولاً  حاضرند پول خود را براي خريد لباس و ... خرج كنند اما بابت كلاس هاي آموزشي و فوق العاده پول به مدرسه ندهند.
درحالي كه همين دسته از والدين براي شركت فرزندانشان در كنكور حاضرند حتي ميليون ها تومان بابت كلاس هاي آموزشي بپردازند.
وي افزود: تا زماني كه اين ديد حاكم باشد و مدارس نتوانند اعتماد مردم را بدست آورند همين آش است و همان كاسه.
اما به راستي مشكل كجاست؟ اگر قانون و نظارت دقيقي بر دريافت هزينه ها و شهريه ها بود و آيا اگر خدمات آموزشي به بهترين شكل ارائه مي شد بازهم مردم گله مند بودند چرا سيستم بالاي آموزشي بايد مختص به مدارس غيرانتفاعي باشد. بهتر نبود كه برنامه هاي فوق العاده همچون كلاس هاي زبان و ساير برنامه هاي آموزشي نيز در دستور كار مدارس دولتي قرار مي گرفت و از طرف ديگر مدارس غيرانتفاعي براي پوشش هزينه هاي مالي خود از دولت سوبسيدهاي بيشتري دريافت مي كردند به عبارتي هزينه بالاي مالي مدارس غيرانتفاعي به نوعي از طريق سوبسيدهاي دولتي تأمين مي شد.
سخن آخر اين كه، اطلاع رساني ضعيف در زمينه هزينه ثبت نام در مدارس غيرانتفاعي و نحوه نظارت و ارائه خدمات بر مشكلات موجود دامن زده است و تجديد نظر در اين بخش ضروري به نظر مي رسد.

صداي مصرف كننده
۶۹۵۵۲۵۷
خبر خوب براي  اتوبوس سواران
آنچه شهردار تهران در مورد كيفيت حمل و نقل عمومي به زبان آورد نويد دهنده بود . خصوصاً براي ما كه هزينه هايمان هميشه رو به افزايش است . ايشان گفتند در صورت افزايش ۵ هزار اتوبوس ؟ ؟ آيا ايشان عدد مربوطه را اشتباه نكرده اند ؟ بهاي بليت ثابت مانده يا شايد كاهش بيابد . لطفاً گاهي هم از اين اخبار خوب چاپ كنيد .
هانيه آريا فر
اتوبوس رايگان را براي دانشجويان حفظ كنيد
گفته اند اتوبوس هاي شركت واحد در روزهاي اول و سوم مهربراي دانشجويان و همين طور دانش آموزان رايگان خواهد بود . اميدوارم شركت واحد اساساً استفاده از اتوبوس هاي خود را براي ما دانشجويان مجاني اعلام كند . به هر حال جامعه بايد دريابد ما با حداقل امكانات در حال تحصيل هستيم .
رضا ابريشم كار
آغاز مدارس 
آغاز مدارس براي ما مترادف با دلشوره و افسردگي است. يگانه دخترم به مدرسه مي رود و حسرت وسايل خوب و به روز شده همشاگردي و كيف و كفش  آنها را مي خورد. دقت كنيد كه مدرسه دختر من دولتي است. ديروز به بازار رفتم تا كفش ورزشي مناسبي براي او بخرم، ولي جنسي كه كيفيت قابل قبولي داشته باشد با قيمتي كمتر از ۱۵ هزار تومان در بازار وجود نداشت. اگر باور نمي كنيد نگاهي به همان قيمت هايي كه چاپ مي كنيد بيندازيد. در حالي كه من نمي توانم بيش از ۳ هزار تومان ازدرآمدمان را براي كفش او بپردازم. به راستي چه بايد كرد؟
فاطمه حسن خاني 
براي بيماران كليوي چه كرده ايم ؟
آنچه در خبرهاي اخير هشدار دهنده و در عين حال غم انگيز بوده اين  است كه حداقل سالي ۳ هزار نفر از مردم ايران نيازمند به استفاده از دياليز مي شوند و بيش از يك ميليون بيمار دياليزي در ايران وجود دارد . در كنگره برگزار شده در همين زمينه جمله ها و ادعاهاي آشنا تكرار شدند . اين كه بايد راه هاي پيشگيري از بيماري هاي كليوي را با ارتقاء فرهنگ عمومي در زمينه شناخت اين بيماري معرفي كرد. اما چگونه و با كدام ابزار؟ وقتي همين كنگره تأكيد مي كند تعداد بيماران كليوي در دهه آينده از ۱۶ هزار نفر به ۵۰ هزار نفر افزايش مي يابند بايد زودتر دست بكار شد. جايگاه راديو و تلويزيون و حتي مدارس در اين زمينه بسيار كليدي و تعيين كننده است. در كنار همه اين ها بايد از مسئولان درماني پرسيد تا چه حد در پي ارتقاء امكانات دياليز بيماران هستند؟ و خدمات دولتي عرضه شده در اين زمينه چقدر است؟ هزينه هاي سنگين دياليز عملا ً  قشر كم درآمد جامعه را كه مبتلا  به اين بيماري است، به سوي مرگ سوق مي دهد.
پدر من با اين بيماري دست به گريبان است و همه حقوق بازنشستگي او خرج دياليزش مي شود.
مهدي مهدوي 
كدام اتوبوس؟
چرا وقتي كه در مسير شمال شهر از تجريش تا منطقه شرق به وسيله مترو پانزده دقيقه طول مي كشد همين مسير به وسيله اتوبوس به يك ساعت مي انجامد. از مسئولين خواستاريم مسير اين اتوبوس را به داخل اتوبان تغيير دهند تا از اتلا ف وقت جلوگيري شود.
جواد عسگري 
كارت گارانتي 
چرا بعضي از شركت هاي فروشنده لوازم برقي همانند تلويزيون با داشتن كارت گارانتي و ضمانت نامه پس از فروش به مشتريان خود خدمات نمي دهند. چندي پيش از لوازم خانگي ... يك تلويزيون تهيه كردم و بعد از سه ماه بر اثر نقص فني با شركت مورد نظر تماس گرفتم اما گفتند كه مدت اعتبار گارانتي به پايان رسيده است. پس از پرس و جو دريافتم مدت محاسبه كارت را از زمان توليد محاسبه كرده اند در صورتي كه محاسبه كارت گارانتي از زمان فروش به بعد مي باشد.
نيما ثابتي

سؤال هايي كه هرگز از خود نپرسيده ايد
چگونه مي توان دوست وفاداري پيدا كرد؟
001434.jpg
پيش از اين كه پاي اينترنت وتلويزيون بنشينيد، سعي كنيد اطرافيانتان را دريابيد.
 پولدار شويد! امروز اين پولدارها هستند كه افرادي را به نام دوست وفادار- ولو ظاهري- اطراف خود مي بينند.
به جاهايي برويد كه ساير مردم غير از افراد خانواده تان آن جا حضور دارند، سپس سعي كنيد با آنها حرف بزنيد، مطمئن باشيد خيلي زود فرد يا افرادي را نزديك به ديدگاههاي خويش مي يابيد.
 در يك رستوران همه را به شام مجاني دعوت كنيد تا دريابيد چگونه همه دور تان را مي گيرند.
 از خانه خود بيرون بياييد، به كامپيوتر و ويدئو نه بگوييد تا دوستان وفاداري بيابيد.
 به ديگران لبخند بزنيد و احترام همه را در هر سني حفظ كنيد.
 خود را مثل كسي كه دوست داريد دوست شما شود كنيد تا كسي مثل او را بيابيد.
 به حرف و ديدگاه مردم با علا قه بنگريد.
 از آدم هاي افسرده و بي حوصله دوري گزينيد. افراد منفي و بي حوصله شما را هم منفي مي كنند و ديگران را از اطراف شما پراكنده مي سازند.
 پاسخ روشني ندارم، ولي خوب مي دانم كه درست كردن دشمن از پيدا كردن دوست بسيار آسان تر است.

آيينه تصوير
001438.jpg

يك پيرمرد هنگ كنگي براي گذران زندگي به فروش قورباغه - مرد ه يا زنده- در پياده روهاي خيابان روي آورده است. اگرچه ترس از بيماري سارس و انتقال آن از طريق حيوانات سبب شده تا فروش حيواناتي نظير سگ، گربه و يا راكون ممنوع شود تا به اين طريق احتمال شيوع دوباره سارس كاهش يابد اما هنوز قورباغه، مار يا لا ك پشت غذاهاي لذيذي در هنگ كنگ و جنوب چين به شمار مي روند.
001444.jpg

پس از حوادث يازدهم سپتامبر، مردم آمريكا در هراس از بروز اتفاقاتي مشابه به سر مي برند. پليس اين كشور سگ هاي مخصوصي را جهت يافتن بمب پرورش داده كه كارت شناسايي ويژه اي نيز دارند! در جريان برگزاري رقابت هاي تنيس اوپن آمريكا، ماموران امنيتي تمام ورودي هاي ورزشگاه را با در اختيار داشتن چنين سگ هايي كنترل مي كردند.
001442.jpg

بحران هاي مربوط به توفان ايزابل كماكان آمريكا را در برگرفته است. قطع برق سبب شده تا يكي از شهروندان >ادنتون< براي خواندن كتاب تنها به نور شمع قناعت كند. اين توفان سهمگين سبب شده تا اهالي منطقه براي چندين روز از داشتن برق يا آب محروم بمانند و براي مدتي هرچند كوتاه، زندگي به شيوه اجدادشان را تجربه كنند!
001440.jpg

پرورشگاهي در نايروبي پذيراي سي و شش كودك بي سرپرست است. اين جوان كه سرش به دارو آغشته شده، يكي از شانزده نوجوان  مبتلا  به ايدزي است كه در اين مكان زندگي مي كند. او يكي از هزارن كودكان كنيايي است كه ناخواسته قرباني اين بيماري  مهلك و مرگبار شده اند.

ده پرسش روز
زن مجرد غيرشاغل
سن: ۲۳ ساله 

۱-به ازدواج فكر مي كنيد يا يافتن شغل؟
اول شغل بعد ازدواج.
۲-براي افراد خانواده شما ازدواج شما مهم است يا كار كردن؟
اول ازدواج من بعد شغل.
۳-فكر مي كنيد چگونه بايد شاغل شد؟
از طرف آشنا يا پارتي.
۴-آيا حاضريد شغل خوبي بيابيد ولي تا آخر عمر در منزل پدر و مادرتان بمانيد؟
چه سوال عجيبي! براي من اول ازدواج مهم است بعدشغل چون سنت پيغمبر مي باشد.
۵-آيا به دليل كار نكردن، هزينه هاي جاري خود مثل رفت و آمدها، پوشاك و آرايش را كم كرده ايد؟
بله، چون درآمد پدر و مادرم به اندازه كافي نيست كه اسراف كنم.
۶-آيا حاضريد با جوان خوب و مهرباني كه درآمد اندكي دارد ازدواج كنيد؟
حتماً.
۷-آيا دغدغه تهيه جهيزيه را داريد؟
بله، در جامعه جهيزيه يعني چشم هم چشمي .
۸-آيا حاضريد بدون جهيزيه به خانه شوهر برويد و به جاي آن از مهريه هم صرفنظر كنيد؟
در جامعه مااين يعني عيب بزرگ براي دختر. پس حاضر نيستم كه از مهريه بگذرم و جهيزيه نبرم.
۹-نصيحت شما به ديگران در زمينه هاي اقتصادي چيست؟
به اندازه جيب خودتان خرج كنيد بلند پرواز نباشيد به كم قانع باشيد تا پول حلا ل باشد.
۱۰-بين يك گردنبند الماس گران قدر و يك فرش گرانبها كدام را بر مي گزينيد؟
اگر به من باشد احتياج به جهيزيه دارم هر دو را مي خواهم تا بفروشم كه جهيزيه خود را كامل كنم.

روند فزاينده اضافه وزن در استراليا
تقريباً نيمي از جمعيت بيست ميليون نفري استراليا اضافه وزن دارند. استراليا به طرز وحشتناكي به سوي تبديل شدن به چاق ترين كشور دنيا گام بر مي دارد. در حال حاضر ۳/۳ ميليون نفر از افراد ۱۸ تا ۶۴ ساله استراليايي از چاقي رنج مي برند و ۶/۵ ميليون نفر ديگر دچار اضافه وزن هستند كه دو سوم مردان و نيمي از زنان اين كشور را در بر مي گيرد.
پل هگنوس، مدير مركز تحقيقات بهداشتي استراليا مي گويد: >از لحاظ شرايط اضافه وزن، اكنون دوراني را تجربه مي كنيم كه آمريكا در سال ۹۵ پشت سر گذاشته. نبايد به خودمان اجازه بدهيم در مسيري كه آنها حركت كرده اند، گام برداريم.<
اين پژوهش كه براساس تحقيقاتي كه در سال ۱۹۸۰ انجام گرفته، صورت پذيرفته نشان مي دهد عارضه چاقي در استراليا نسبت به سيزده سال گذشته هشتاد درصد افزايش يافته است. البته طبق آمار سطح چاقي در ميان افراد ۲۵ تا ۶۴ استراليايي ۶/۱۷ درصد است كه نسبت به آمريكا ۸/۲۱ درصد و بريتانيا ۷/۲۱ درصد در جايگاه پايين تر قرار دارد. به هر روي در اين گزارش هشدار داده شده است افزايش وزن در اين كشور ممكن است سيستم بهداشتي قدرتمندي را طلب كند زيرا به ناچار احتمال ابتلا ي افراد بيشتري به ديابت، بيماري هاي تنفسي، حملا ت قلبي، سرطان و سكته وجود دارد. به زودي اندازه لباس ها، صندلي ها در خانه، محل كار و اماكن عمومي نظير سينما يا رستوران ها، ابعاد ماشين ها و وسايل نقليه عمومي نيز نيازمند بازنگري خواهد شد.

ارتباط تغذيه نامناسب با سل
001436.jpg
ميكروب بيماري سل >مايكروباكتريوم تويركلوزيس< است كه به صورت قطرات عفوني وارد هوا مي شود و با ورود به بدن، فرد را آلوده يا بيمار مي كند. به گزارش خبرنگار >بهداشت و درمان< خبرگزاري دانشجويان ايران، راه سرايت سل ريوي عبارت است از: زماني كه فرد مبتلا  به سل در حال عطسه، سرفه، خنده و يا فرياد باشد. باسيل سل به صورت قطرات عفوني در هوا پخش مي شود. اين ميكروب از طريق تنفس وارد ريه ها شده و شايد به غدد لنفاوي، كليه ها، استخوان و يا ساير اعضاء وارد و در صورت ضعف سيستم دفاعي بدن، علا ئم بيماري ظاهر مي شود.
علا ئم سل ريوي 
وجود سرفه به مدت ۳ هفته يا بيشتر با علا ئمي مثل تب، بي اشتهايي، كاهش وزن، خستگي، خلط خوني، عرق شبانه و دردقفسه سينه.
گروههاي پرخطر از نظر ابتلا  به سل:
افرادي كه به مدت طولا ني در مراكز خاصي نگهداري مي شوند كه از نظر بهداشتي وضعيت نامناسبي دارند، خانواده هاي فقير و پرجمعيت، افرادي كه از تغذيه خوبي برخوردار نيستند، افرادي كه واكسن(ب.ث.ژ) را در كودكي يا بعداً تلقيح نكردنده اند. اصول مهم پيشگيري شامل بيماريابي و درمان بيماران، تهويه مناسب هواي اتاق بيمار، مسكن مناسب و آفتابگير، تغذيه مناسب، عدم پرتاب خلط چه در فضاي بسته و چه در فصاي آزاد، قراردادن دستمال جلوي دهان و بيني هنگام سرفه و عطسه، واكسن در بدو تولد يا بعد از آن با نظر مسئولان بهداشتي و آموزش مردم در خصوص شناخت كامل بيماري است.
راه تشخيص بيماري 
انجام آزمايش خلط در سه نوبت مجزا و مشاهده آن زير ميكروسكوپ است و اين آزمايش به صورت رايگان در كليه مراكز بهداشتي- درماني انجام مي شود.

جادوي روغن زيتون
چرا از روغن زيتون استفاده نمي كنيد؟
تاريخچه كهن
001432.jpg

روغن زيتون سابقه اي چهارهزار ساله دارد و اكثر تمدن هاي حاضر در مديترانه آن را بخشي از غذا و همين طور داروهاي شفابخش خود دانسته اند. ساير نقاط دنيا پس از مردم اين ناحيه به جادوي روغن زيتون دست يافتند. در حقيقت بسياري از مردم كشورهاي ديگر با خوردن غذاهاي ايتاليايي و يوناني بود كه طعم متفاوت روغن زيتون را چشيدند و از خود پرسيدند: اين چيست؟<، >چرا ما از اين روغن استفاده نمي كنيم؟<
برهه كليدي در جهاني شدن روغن زيتون در دهه ۱۹۷۰ رخ داد. زماني كه بررسي هاي پزشكي نشان دادند مردم مديترانه اي كه روغن زيتون مصرف مي كنند با بيماري هاي قلبي كمتري در مقايسه با مردم ساير دنيا روبه رو هستند. پس از آن بود كه نزديك به ۸۰ درصد كارخانه هاي سازنده محصولا ت غذايي بدون مواد چاق كننده به روغن زيتون روي آوردند. سپس روشن شد آنتي اكسيد موجود در اين روغن از سفت شدن شريان هاي خون هم جلوگيري مي كند.
از اواخر دهه ۱۹۸۰ استفاده از روغن زيتون به دو دليل عمده در كشورهاي غربي افزايش يافت. اول: گرايش مصرف كنندگان به خوردن غذاهاي سالم با پرهيز از چربي و گوشت قرمز وبرنج، و دوم: آگاهي بيشتر مردم از تركيب مواد محصولات و خوراكي ها. از اين دوره محصولا ت گياهي بيشتري به بازار آمد و تعداد رستوران هاي عرضه كننده غذاهاي فارغ از مواد چاق كننده افزايش يافت.
ويژگي  روغن زيتون 
۸۰ درصد اين روغن واجد اسيد مونوساتيورتيد است كه كنترل كننده كلسترول به شمار مي رود.
 فقط ۱۲-۴ درصد اين روغن واجد اسيد پولي انساتيورتيد است كه انعطاف ديواره هاي شريان هاي خون را كاهش مي دهد.
ظ اين روغن داراي ويتامينE و پولي فنول است كه در برابر ايجاد و گسترش تومورهاي سرطان مقاومت مي كنند.
در ايران
بررسي ها نشان مي دهد مصرف سرانه روغن زيتون در كشور فقط ۶۳ گرم است. در عين حال پيش بيني مي شود امسال ۵۰ تا ۵۶ هزار تن دانه زيتون در كشور توليد شود و ظرفيت كارخانه هاي روغن كشي تا پايان سال دو برابر شود. با اين وصف ايراني ها اعتناي چنداني به روغن زيتون نمي كنند و هنوز غذاهاي خود را لبالب از روغن حيواني مي كنند كه زيان هايآن براي همه آشكار است.
001430.jpg
مصرف سرانه روغن زيتون در كشور فقط ۶۳ گرم است، در حالي كه اين روغن كنترل كننده كلسترول است و با سرطان هم مبارزه مي كند.

تا پايان سال ۷۲ ظرفيت كارخانه هاي روغن كشي زيتون ۱۳ هزار تن بوده است، هم زمان با شروع طرح  توسعه باغات زيتون در كشور، ظرفيت واحدهاي روغن كشي ۵۰ درصد افزايش يافته و به ۲۰ هزار تن تا پايان سال ۸۱ رسيد. هم چنين براي جلوگيري از كمبود واحدهاي روغن كشي بعد از بارآوري باغات جديد، ظرفيت اين كارخانه ها تا پايان سال به دو برابر افزايش مي يابد و انتظار مي رود ايراني ها به استفاده از آن رغبت بيشتري نشان دهند.
در حال حاضر سود و كارمزد تسهيلا ت بانكي سرمايه ثابت براي احداث كارخانه هاي روغن كشي زيتون، ۵/۱۷ درصد است كه وزارت جهاد كشاورزي در نظر دارد در قالب كمك هاي فني و اعتباري اين سود و كارمزد را كاهش داده و به حدود۷ تا ۱۰ درصد برساند تا باعث ايجاد انگيزه و ترغيب سرمايه گذاران شود.
۱۱۰ هزار هكتار باغ در ۷ سال آينده در اراضي شيب دار كشور احداث مي شود كه براساس مصوبه هيأت دولت، وزارتخانه هاي جهاد كشاورزي و صنايع و معادن موظف شده اند صنايع تبديلي براي ۵۰ هزار هكتار زيتون طراحي و احداث كنند. با توجه به سود و كارمزد بانك ها براي ارائه تسهيلا ت در اين زمينه، انگيزه اي براي استفاده از اين تسهيلا ت وجود ندارد؛ به همين دليل وزارت جهاد كشاورزي با پيگيري مستمر از مراجع مسئول، درصدد است اين سود و كارمزد را به ۷ تا ۱۰ درصد برساند تا انگيزه استفاده از تسهيلا ت افزايش يابد و محصول باغداران توسط كارخانه ها خريداري شود.
با تدابيري كه وزارت جهاد كشاورزي انديشيده است، براي استان هايي كه ميزان توليد دانه زيتون به حد مطلوب نرسيده، دستگاههاي پرتابل روغن گيري تهيه و مستقر شده است.
در همين راستا تا پايان برنامه سوم توسعه، ۱۵۰ هزار هكتار باغ زيتون احداث و در برنامه چهارم و پنجم توسعه نيز ۶۰۰ هزار هكتار توسعه باغات زيتون برنامه ريزي شده كه با اين احتساب تا سال ۱۴۰۷ ، ۷۵۰ هزار هكتار باغ زيتون ايجاد مي شود. به همين دليل و به ازاي توليد ۲/۴ تن زيتون در هكتار، در سال ۱۴۰۷ بايد براي فرآوري ۵/۲ ميليون تن دانه زيتون حدود ۶۰۰ واحد جديد روغن كشي احداث شود.اما در حال حاضر با پيگيري هاي به عمل آمده، با چند شركت معتبر خارجي و داخلي، مذاكره براي احداث كارخانه ساخت دستگاههاي روغن كشي زيتون انجام شده است.
قابل ذكر است كه در چند سال گذشته به طور متوسط سالي ۲۰۰ تن محصولا ت فرآوري شده زيتون به كشورهاي خليج فارس و آسياي ميانه صادر شده است و آنها اشتياق فراواني براي روغن زيتون ايراني نشان داده اند.
اما مصرف سرانه روغن زيتون در كشور ۶۳ گرم است در حالي كه مصرف سرانه آن در اتحاديه اروپا ۱۵ كيلوگرم در سال است،بنابراين بايد فرهنگ مصرف اين روغن در جامعه بالا  رود. همه از مصرف روغن حيواني حرف مي زنند و اعتنايي به زيان هاي ناشي از مصرف آن نمي كنند. روغن زيتون يك راه نجات عاجل براي رهايي از بسياري بيماري ها به شمار مي رود.

گوناگون
بازارچه خودرو
بازارچه خوراك
بازارچه لوازم التحرير
|  بازارچه خودرو  |  بازارچه خوراك  |  بازارچه لوازم التحرير  |   گوناگون  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |