ايران براي ازدياد برداشت نفت روش جديد بازيافت حرارتي را به كار مي گيرد
بنا بر گزارشهاي شركت ملي نفت ايران، در برخي مخازن نفت ايران، كويت، عربستان و قطر، ممكن است در آينده روشهاي بازيافت حرارتي مانند تزريق بخار و آب داغ به كارگرفته شود.
به گزارش خبرگزاري فارس، به نقل از «اكتشاف و توليد» در حال حاضر از روشهاي تزريق بخار در كشورهاي ونزوئلا و اندونزي استفاده مي شود. در دو كشور عضو اوپك، ليبي و الجزاير از روشهاي بازيافت ثانويه خصوصا تزريق امتزاجي استفاده شده است.
بنا بر اين گزارش، ميانگين ضريب بازيافت مخازن نفت ايران حدود ۲۰ درصد و بعد از تزريق گاز يا آب به حدود ۲۵ الي ۳۰ درصد مي رسد. براساس آمارهاي منتشره، جمع كل ذخيره اوليه كشور معادل ۴۴/۱۲۶ ميليارد بشكه نفت و ميعانات گازي برآورد شده است كه ۵۴/۹۹ ميليارد بشكه در خشكي و ۹۰/۲۶ ميليارد بشكه آن در دريا قرار دارند.
پيش بيني مي شود كه در اثر اعمال روشهاي ازدياد برداشت ثانويه نظير تزريق گاز يا آب بتوان حدود ۰۴/۲۷ ميليارد بشكه ديگر از ميادين را برداشت نمود كه به ترتيب ۴۴/۲۰ و ۶۰/۶ ميليارد بشكه آن از ميادين خشكي و دريا حاصل خواهد شد. به عبارت ديگر،
ميزان نفت خام و ميعانات قابل استحصال كشور (بازيافت اوليه + بازيافت ثانويه) درمجموع بالغ بر ۴۸/۱۵۳ ميليارد بشكه مي شود كه از اين مقدار، تا پايان سال ۱۳۷۹ حدود ۹۵/۵۳ ميليارد بشكه توليد شده است.
بنا بر اين گزارش، اولين برنامه بازيافت ثانويه در كشور در سال ۱۳۵۵ در ميدان هفتگل با روش تزريق گاز به مرحله اجرا در آمد سپس در سال ۱۳۵۶ تزريق گاز در ميدان گچساران با هدف فشارافزايي و تثبيت فشار شروع شد. تزريق گاز در اين دو ميدان عظيم نفتي كشور هنوز ادامه دارد و نتايج درخشان و عملكرد مطلوب آن باعث شد كه طرحهاي تزريق گاز در تعدادي ديگري از ميادين نفتي كشور از جمله مارون، كرنج، پارسي، بي بي حكيمه، لب سفيد، رامشير و كوپال نيز تكميل و اجرا شود.
معيارهايي كه براي انجام عمليات ازدياد برداشت در مخازن خشكي در نظر گرفته مي شود، معمولا در بخش فلات قاره هم صورت مي گيرد. البته در مخازن فلات قاره، هزينه هاي عملياتي تكنيكهاي ازدياد برداشت خيلي بيشتر از مخازن خشكي است و چاههاي توليدي در فلات قاره نيز در فواصل بيشتر از يكديگر قرار دارد.
در بخش فلات قاره، به علت دسترسي به آب دريا و همچنين هزينه گزاف تكنيكهاي ديگر ازدياد برداشت، معمولا از آب دريا به عنوان سيال تزريقي استفاده مي شود.
راندمان بازيافت نفت در مراحل تزريق گاز و آب و ديگر روش هاي ازدياد برداشت، بستگي به خصوصيات مخزن، مشخصات سيال و سنگ مخزن دارد. به عنوان مثال، در مواردي كه شيب لايه نفتي كم است و براي پايداري ثقلي گاز و نفت كافي نيست، به منظور بهبود راندمان جارويي، به جاي تزريق گاز از روش تزريق تناوبي آب و گاز استفاده مي شود.
|