گزارش اختصاصي همشهري از مذاكرات البرادعي در تهران
گام بلند ايران و آژانس براي تفاهم نهايي
البرادعي :اطمينان مي دهم بازرسي ها به مداخله در امور داخلي ايران منجر نشود
ديدار پريروز محمد البرادعي با دكتر حسن روحاني دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران ديداري تعيين كننده بود كه گام هاي طرفين را به سوي تفاهم نهايي درباره برنامه هسته اي ايران تندتر كرد.
يك منبع آگاه در اين باره به خبرنگار همشهري گفت: عبارت هايي كه بين البرادعي و روحاني ردوبدل شد نشان مي دهد كه روش ماههاي گذشته ايران در برابر فشارهاي بين المللي بويژه تحريكات آمريكا و اسرائيل كه آميخته اي از اعتمادسازي و مقاومت بود به تدريج در حال به بار نشستن است.
اين منبع آگاه در اين مورد گفت: محمد البرادعي به صراحت در مذاكره با حسن روحاني گفته است رفع نگراني هاي ايران در زمينه هايي مانند حفظ حريم اماكن مقدس، نظامي و سياسي مطمح نظر آژانس بين المللي انرژي اتمي است و وي اطمينان مي دهد كه بازرسي ها به مداخله در امور داخلي ايران منجر نخواهد شد.
وي همچنين با ارائه آماري كوشيده است حسن نيت آژانس را در زمينه اجراي دقيق تعهداتش در برابر ايران آنگونه كه در معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي آمده است ثابت كند. البرادعي در اين زمينه گفته است ايران بايد مطمئن باشد كه كمك هاي تكنولوژيك آژانس به برنامه هسته اي ايران از ديگر كشورها كمتر نيست و حتي ايران در رده هاي بالاي فهرست كمك گيرندگان قرار دارد.
از جمله محورهاي مثبت مذاكرات البرادعي و روحاني اين بوده است كه البرادعي به تصريح، شرايط عمده ايران را كه ناظر بر امنيت ملي است پذيرفته و فضايي در مذاكرات ايجاد شده كه طرفين، آن را «گام مثبت به سوي امضاي پروتكل الحاقي» ارزيابي كرده اند. شايد سخنان ديروز سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري در مالزي ناظر به همين بخش باشد (سخنان رئيس جمهوري را در صفحه ۲ بخوانيد).
علاوه بر اينها محمد البرادعي در مذاكرات تهران، سخنان هفته گذشته خود را كه در گفتگو با روزنامه انگليسي
تايمز مالي مطرح كرده بود، به صورت رسمي تكرار كرده و حق ايران را براي غني سازي اورانيوم به رسميت شناخته است.
كارشناسان سياسي نزديك به مذاكرات معتقدند، تحولي كه در دو روز اخير در روابط ايران و آژانس بين المللي رخ داده در واقع وادار كردن جامعه جهاني به پذيرش حق طبيعي ايران در زمينه دست يافتن به فناوري هسته اي و خنثي كردن بحران سازي آمريكا و اسرائيل بوده است كه در هفته هاي اخير اصرار داشتند ايران را در برابر جامعه جهاني قرار دهند و با بهره گيري از اهرم آژانس بين المللي انرژي اتمي كه از نهادهاي سازمان ملل است، ايران را زير فشار بگذارند كه از پيگيري برنامه هسته اي صلح آميز خود دست بردارد.
تحول ديگر اين بوده است كه براساس تصميم بالاترين مراجع سياسي كشورمذاكرات برخلاف گذشته در يك كانون مشخص متمركز شده و مسئوليت آن به عهده دكتر حسن روحاني دبير شوراي عالي امنيت ملي است و احتمالا از اين پس سخنان متفرق درباره برنامه هسته اي ايران، شنيده نخواهد شد.ديداري كه گفته مي شود در روزهاي آينده بين دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران و وزيران خارجه انگليس، آلمان و فرانسه انجام مي شود، پاره اي از نظم تازه در ديپلماسي ايران در زمينه برنامه هسته اي است.
|
|
رئيس جمهوري :
با وجودنارضايتي از قطعنامه شوراي حكام با آژانس انرژي اتمي همكاري مي كنيم
سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري اسلامي ايران ، بعدازظهر ديروز و درآخرين روز از برگزاري دهمين اجلاس سران كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي درمالزي به پرسشهاي مختلف خبرنگاران پاسخ داد.
به گزارش ايرنا، رئيس جمهوري ابتدا در پاسخ به سئوالي درباره فعاليت هاي هسته اي ايران و قطعنامه شوراي حكام گفت : بارها اعلام كرده ايم كـــــــه قطعنامه شوراي حكام را منصفانه نمي دانيم .
رئيس جمهوري گفت : قطعنامه شوراي حكام به لحاظ فني و حقوقي داراي اشكال است و به رغم نارضايتي از اين قطعنامه ، هيچ تصميمي براي قطع همكاريها و يا كم كردن سطح همكاريها با آژانس بين المللي انرژي اتمي نداريم .خاتمي با تأكيد بر تداوم همكاريهاي ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي اظهار داشت : در جريان سفر اخير محمد البرادعي رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي به ايران ، مذاكرات نسبتا خوبي ميان دوطرف برگزارشد. بارها گفته ايم كه نگراني برحق دنيا از جمله اروپا نسبت به توسعه سلاح كشتارجمعي ، نگراني درستي است .
وي در پاسخ به اين سئوال كه آيا ايران پروتكل الحاقي را امضا خواهدكرد گفت : هرگز نگفته ايم كه پروتكل را امضا نمي كنيم ما در اصل قضيه مشكل نداريم اما دولتها حق دارند كه اجازه ندهند با امضاي يك معاهده امنيت ملي آنها به خطر افتد.
رئيس جمهوري افزود كه عين اين شرط را آمريكا براي پيوستن به الحاقيه دارد.وي گفت :حفظ امنيت ، تماميت ارضي و حاكميت ملي براي ما مهم است . اكنون مذاكرات درباره امضاي پروتكل الحاقي آغاز شده است و چون ايران هيچ تصميمي براي ساخت سلاح اتمي ندارد، روي حق خود پا مي فشاريم .
رئيس جمهوري درباره تهديدات رژيم صهيونيستي عليه كشورهاي منطقه گفت: حمله اسرائيل به خاك سوريه ، يك تجاوز آشكار بوده و دنيا آن رامحكوم كرد و متاسفانه قطعنامه اي كه كشورهاي عربي در اين مورد به سازمان ملل دادند، با مخالفت آمريكا مواجه شد.
خاتمي اضافه كرد: اسرائيل در انتظار نا امني براي خودش باشد چون علي رغم فشارهايي كه اسرائيل با حمايت آمريكا عليـــه مردم فلسطين اعمال مي كند، فلسطينيان براي تحقق اهداف خود به دفاع از حقوقشان ادامه مي دهند.
رئيس جمهوري درپاسخ به سئوالي درباره اتهامات آمريكا مبني بر پناه دادن ايران به اعضاي القاعده گفت : ايران به هيچيك از اعضاي القاعده پناه نداده و نخواهد داد. خاتمي با اشاره به ورود غير قانوني تعدادي از اعضاي القاعده به جمهوري اسلامي ايران گفت : تعدادي از اين افراد را دستگير كرديم و دههانفر از آنها را به كشورهايشان تحويل داديم و تعدادي نيز وجود دارند كه هروقت مليتشان مشخص شود، آنها را به كشورشان بازمي گردانيم و در صورتي كه كساني از آنان در ايران مرتكب خلاف و جنايتي شده باشند، بررسي مي كنيم واگر لازم باشد به كشورشان برمي گردانيم و يا آنها را در ايــــران محاكمه مي كنيم .
خاتمي در پاسخ به سئوالي درباره احتمال حمله آمريكا به ايران پس از افغانستان و عراق گفت: فكر نمي كنم آمريكا اين اشتباه بزرگ را تكرار كند، آمريكا و اسرائيل در موقعيتي نيستند كه بخواهند با ايران روبه رو شوند.
رئيس جمهوري در عين حال آمادگي ملت ايران را براي دفاع از آرمان ها و تماميت ارضي كشور اعلام كرد.
|
|
ديروز با انتشار بيانيه اي در پايان نشست بروكسل مطرح شد
درخواست هاي فوري سران اتحاديه اروپا از ايران
خبرگزاري فرانسه ديروز از بروكسل گزارش داد: به موازات نزديك شدن پايان ضرب الاجل تعيين شده ازسوي آژانس بين المللي انرژي اتمي، سران اتحاديه اروپا روز جمعه نگراني عميق خود را از فعاليت هاي هسته اي ايران ابراز كردند و از ايران خواستند سريعاً با بازرسي هاي سازمان ملل متحد موافقت كند.
سران اتحاديه اروپا همچنين در پايان نشست دوروزه خود در بروكسل اعلام كردند هرگونه همكاري بيشتر با ايران موكول به آن خواهد بود كه جمهوري اسلامي به جهان تضمين دهد كه به دنبال ساخت سلاح هسته اي نيست.
در بيانيه اتحاديه اروپا تصريح شده است كه «شوراي اروپا بار ديگر فوراً از ايران مي خواهد پروتكل الحاقي معاهده گسترش هسته اي را كه كنترل هاي غيرسازماندهي شده توسط بازرسان بين المللي را مجاز مي كند امضا، تصويب و اجرا نمايد.»
اين بيانيه افزوده است: اتحاديه اروپا همچنين از ايران مي خواهد تا تمامي فعاليت هاي مربوط به غني سازي اورانيوم را به حالت تعليق درآورد.
بيانيه پاياني نشست سران اتحاديه اروپا تصريح كرده «اتحاديه اروپا همچنان آماده است تا شيوه هاي گسترش همكاري با ايران را بررسي كند. نيل به اين امر تنها از طريق افزايش اعتماد بين المللي به ماهيت صلح آميز برنامه هسته اي ايران و بهبود وضعيت حقوق بشر، مبارزه با تروريسم و موضع ايران در قبال مسئله خاورميانه امكان پذير است.»
در همين حال مجله آلماني اشپيگل نوشت: جك استراو، يوشكا فيشر و دومينيك دوويلپن وزراي امور خارجه انگليس، آلمان و فرانسه قصد دارند براي ميانجيگري در باره مناقشه ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي، به تهران سفر كنند.
اين مجله افزود:به اين ترتيب، اروپايي ها قصد ندارند حل بحران بعدي در خليج فارس را به آمريكايي ها واگذار كنند.
اشپيگل با استناد به اظهارات ديپلمات هاي اروپايي در خبرگزاري رويتر نوشت: هيأت هاي ديپلماتيك آلمان، فرانسه و انگليس نيز طي اين هفته در ايران مذاكراتي را در اين رابطه انجام داده اند.
|
|
خطيب جمعه تهران:
ملت اجازه نمي دهد ايران به پايگاه آمريكا تبديل شود
تهران - خبرگزاري جمهوري اسلامي: خطيب اين هفته نماز جمعه تهران تصريح كرد: ملت ايران به آمريكا اجازه نخواهد داد كه ايران به پايگاه استكبار تبديل شود.
آيت الله امامي كاشاني در خطبه دوم نماز جمعه ديروز تهران فعاليت و سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران را روشن و شفاف بيان كرد و افزود: اين اظهارات كه ايران حامي تروريسم و درصدد ساخت سلاح هسته اي است ، اتهاماتي بيش نيست .
وي افزود:اينكه ايران در تلاش براي دستيابي به فناوري صلح آميز هسته اي است ، حقيقتي شفاف است .
عضو مجلس خبرگان رهبري خطاب به آمريكا گفت : ما اهل ساخت بمب اتمي وجناياتي كه شما انجام مي دهيد، نيستيم .
آيت الله امامي كاشاني به حمايت تسليحاتي آمريكا از رژيم صهيونيستي اشاره كرد و افزود: آمريكا به يك دزد و وحشي در منطقه كلاهكهاي زيردريايي مي دهد.
وي همچنين به پشتيباني آمريكا از حمله اسراييل به خاك سوريه و لبنان اشاره كرد و گفت : سران كشورهاي اسلامي با صدور قطعنامه اي حمله اسراييل به سوريه و لبنان را محكوم كردند اما آمريكا به آن اعتنايي نمي كند و به صراحت اعلام مي كند كه اسراييل به حق قانوني خود عمل كرده است .
وي اظهار داشت : يكي از مقامات دولت خودگردان فلسطين اين اقدام آمريكا را توهين روشن به جهان اسلام دانست .
امام جمعه موقت تهران خاطرنشان كرد:آمريكا در شوراي امنيت سازمان ملل قطعنامه هاي عليه اسراييل را كه به مذاقش خوش نمي آيد، وتو مي كند اين بدان معنا است كه صهيونيست بايد بر دنيا سيطره داشته باشد.
|
|
كنگره پنجم جبهه مشاركت برگزار شد
پنجمين كنگره جبهه مشاركت پنجشنبه گذشته در تهران برگزار شد.به گزارش ايرنا محمدرضا خاتمي دبيركل اين تشكل در ابتداي مراسم، با بيان اينكه پيشرفت اصلاحات الزاماً در گرو تغيير قانون اساسي نيست، گفت: مشكل اساسي در كشور ما نبودن حاكميت قانون است.
وي دليل دوم عدم همراهي با موضوع تغيير قانون اساسي را «نامعلوم بودن شيوه اين تغيير» عنوان كرد.
وي در ادامه رسالت عمده اصلاح طلبان را ارائه تفسيري روشن از اصول مبهم قانون اساسي عنوان كرد و گفت: از مهمترين چالش هاي موجود در اداره كشور، عدم وجود رابطه بين اختيارات و پاسخگويي است و ديگري «تبيين رابطه حقوق مردم با اسلام» است.
دبيركل جبهه مشاركت گفت كه بعضي از تفسيرها از قانون اساسي «يادآور نظام هاي قديم است.»
وي اصول راهبردي جبهه مشاركت را «تأمين رفاه مردم توسط حكومت» و «توسعه علمي و تكنولوژيك» اعلام كرد و افزود: همكاري جبهه مشاركت با ساير احزاب از اصول موردنظر اين تشكل است.
دبيركل حزب مشاركت تأكيد كرد: در راه استقرار مردم سالاري با تمام كساني كه معتقد به اصلاح هستند و نه روش هاي براندازانه قادر به همكاري هستيم و نيز همكاري تاكتيكي ما (حزب مشاركت) با تمام كساني كه مخالف استبداد و موافق دمكراسي هستند، هم ممكن و هم مفيد خواهد بود.
|
|
خبرهاي كوتاه
* روسيه از تلاشهاي محمد البرادعي رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي براي حل مسايل مربوط به برنامه هسته اي ايران قدرداني كرد.
به گزارش ايرنا از مسكو وزارت امورخارجه روسيه روز چهارشنبه با انتشار بيانيه اي با اعلام اين مطلب افزود: اين موضع روسيه در ديدار ايگور ايوانف وزيرامورخارجه روسيه با البرادعي در وين مورد تأكيد قرار گرفت .
* دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت : جناح هاي سياسي در شرايط حساس كنوني كشور بايد با اتحاد و همدلي در مقابل توطئه هاي دشمنان اسلام ايستادگي كنند.
به گزارش ايرنا از قم محسن رضايي روز پنجشنبه در گـردهمايي سـراسـري مبلغان در سـالن اجتماعات مدرسه فيضيه قم خاطر نشان كرد: امـروز نياز جامعه متحد شدن نظير دوران اوايل انقلاب و جنگ را مي طلبد.
رضايي گفت : اين حـق واقعي ايران است كه از تكنولوژي هستـه اي براي رسيدن به توسعه استفاده كند.دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام اضافه كرد: مهمترين حادثه داخلي كه دنيا به آن چشم دوخته انتخابات مجلس هفتم است كه مردم با حضور خود در پاي صندوق هاي راي آينده اين كشور را بيمه خواهند كرد.
|
|
وزير خارجه ايران در كنفرانس بازسازي عراق شركت مي كند
مرتضي الويري سفير جمهوري اسلامي ايران در اسپانيا ديروز اعلام كرد كه كمال خرازي وزير امور خارجه در همايش بين المللي كمك به بازسازي عراق شركت خواهد كرد. اين نشست قرار است روزهاي اول و دوم آبانماه آينده در مادريد پايتخت اسپانيا برگزار شود.
پيش از اين خوزه ماريا اسنار رئيس دولت اسپانيا با ارسال دعوتنامه اي براي محمد خاتمي رئيس جمهوري اسلامي ايران خواستار حضور كشورمان در اين همايش شده بود.
به گزارش ايرنا از مادريد الويري افزود كه معاون اقتصادي و مديران كل خليج فارس و امور اقتصادي وزارت امورخارجه و معاونان وزارت اقتصاد و دارايي و بانك مركزي ، خرازي را در اين نشست همراهي خواهند كرد.
|
|
خاتمي: در ديدار رئيس شوراي حكومت انتقالي عراق
مشكلات عراق با حضور بيگانگان باقي خواهد ماند
اياد علاوي رئيس و چند تن از اعضاي شوراي حكومتي عراق ديروز با حضور در محل اقامت رئيس جمهوري اسلامي ايران در مالزي ، با خاتمي ديدار كردند.
به گزارش ايرنا، در اين ديدار رئيس جمهوري اسلامي ايران با اشاره به عملكرد و سياستهاي نادرست صدام حسين در عراق ، اظهار اميدواري كرد: ملت بزرگ و شايسته عراق هرچه سريعتر به حكومتي مستقل كه نماينده مردم اين كشور باشد، دست يابد.
رئيس جمهوري ، خروج نيروهاي بيگانه از عراق را به نفع مردم اين كشور منطقه و خود اشغالگران دانست .
در اين ديدار، اياد علاوي رئيس شوراي حكومتي عراق نيز با تأكيد بر نياز به ساختن روابط تهران - بغداد براساس ملاك هاي جديد گفت : روابط بهتر ميان همسايگان و ملتهاي منطقه تنها در سايه صلح ممكن خواهد شد.
وي اظهار اميدواري كرد كه با شروع دور تازه مناسبات ، مسائل مختلف مورد تبادل نظر قرار گيرد و روابط دو كشور در همه زمينه ها گسترش يابد.
رئيس جمهوري در حاشيه نشست سران كشورهاي اسلامي همچنين با حامد كرزاي رئيس دولت انتقالي افغانستان، بشاراسد، رئيس جمهوري سوريه، پرويز مشرف، رئيس جمهوري پاكستان و سليمان تيهيج، عضو مسلمان شوراي رياست جمهوري بوسني ديدار و گفت وگو كرد.
|
|
هاشمي رفسنجاني:
مردم اگر از منتخبين خود ناراضي باشند دلسرد مي شوند
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت : امروز در دنيا قدرت را با رضايت و حضور مردم ارزيابي مي كنند.
آيت الله هاشمي رفسنجاني ديروز در گفتگو با خبرنگاران در محل سد البرز واقع در جنوب شرقي شهرستان بابل استان مازندران افزود: اگر مردم با مسئولان هماهنگ باشند و مسئولان با مردم رابطه خوبي داشته باشند و خدمات به موقع انجام شود، اين بزرگترين قدرت است .
وي اضافه كرد: الان مساله سلاح و تهاجم خيلي جواب نمي دهد، اگر مردم باشند كسي به فكر اذيت اين ملت برنمي آيد.
هاشمي رفسنجاني در مورد حضور مردم در انتخابات مجلس هفتم گفت : تجربه نشان مي دهد كه اگر مردم از كساني كه در دوره قبل بوده اند، راضي باشند، تشويق مي شوند و راي مي دهند.
وي تصريح كرد: اگر مردم از منتخبين خود ناراضي باشند، معمولا دلسرد مي شوند.وي ادامه داد: پنج ماهي كه به زمان انتخابات باقي مانده فرصت خوبي است تا منتخبين مردم دست به اقدامات موثري بزنند و اگر موانع انتخابات هم كم شود و مردم هم احساس بكنند رأي شان در سرنوشت شان تأثير دارد در انتخابات شركت مي كنند.وي يادآور شد: شوراها يك نمونه خوب بود، اگر شوراها خوب كار مي كردند، مردم حضور مي يافتند، هر كجا مسئولان خوب كار كردند مردم به ميدان آمدند.رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در مورد استفاده از انرژي هسته اي گفت : نقش فناوري هسته اي در توسعه ، در زمينه نيروگاه و استفاده در بخش كشاورزي است ولي اهميت ويژه آن اين است كه يكي از پيشرفته ترين فنون روز است كه در زندگي ما خيلي تاثير دارد و بايد آن را بدست بياوريم .
|