مقام هاي دو كشور ايران و هند در نظر دارند همكاريهاي خود را در بخش پايين دستي نفت خام به ويژه پالايش نفت گسترش دهند.
در همايش يك روزه اي كه با عنوان توانمندي هاي فني مهندسي كشور هندوستان در بخش پايين دستي صنايع نفت و گاز و همكاري مشترك ايران و هند در صنايع نفت در محل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران برگزار شد، مسئولان ايراني توان هاي بالفعل و بالقوه فعاليت در بخش پالايش نفت خام كشور و نمايندگان شركت هاي بزرگ هندي فعال در صنايع نفت تجربه ها و توانمندي هاي خود را در اين زمينه ها مطرح كردند.
مهندس محمد آقايي معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران در اين همايش ضمن ابراز اميدواري نسبت به اين كه برگزاري اين همايش بتواند امكان تبادل اطلاعات فني ، علمي و همكاري متقابل در راستاي اهداف اين شركت را فراهم كند، توليد بيشتر فرآورده هاي نفتي را در دو جهت حايز اهميت عنوان كرد.
وي جهت اول را روز آمدن كردن پالايشگاهها به دليل تغيير الگوي پالايشي و رعايت ملاحظات زيست محيطي و جهت دوم را توسعه ظرفيت پالايشي كشور برشمرد.
وي با اشاره به اين كه مطالعات فني و اقتصادي طرح روز آمدن كردن پالايشگاه هاي اراك و اصفهان به تصويب نهايي رسيده و عمليات بعدي آن آغاز شده ، خاطرنشان كرد كه اين امر از نظر تحقق افزايش توليد بنزين و فرآورده هاي ميان تقطير و كاهش توليد نفت كوره بسيار حايز اهميت است .
آقايي افزود: علاوه بر اين مطالعات بنيادي رفع تنگناهاي پالايشگاه هاي بندرعباس براي رسيدن به ظرفيت ۳۲۰ هزار بشكه در روز انجام شده و اكنون در مرحله انتخاب پيمانكار براي انجام كار به صورت ( مهندسي ، تامين تجهيزات و ساخت ) هستيم .
وي با اشاره به اين كه مطالعات اوليه توسعه ظرفيت پالايشگاه بندرعباس تا ظرفيت ۴۸۰ هزار بشكه در روز توسط شركت اسنام پروجتي ايتاليا در حال انجام است ، خاطر نشان كرد، توسعه ظرفيت اين پالايشگاه تا سطح ۶۴۰ هزار بشكه در روز در مرحله بعدي قرار دارد.
به گفته آقايي ، بنابر ملاحظات اقتصادي ، فني و عملياتي پالايشگاه ميعانات گازي كه قرار بود ابتدا در منطقه عسلويه احداث شود، در بندرعباس تاسيس خواهد شد.
ظرفيت اين پالايشگاه در سه مرحله به ۳۶۰ هزار بشكه در روز مي رسد.
وي خاطر نشان كرد، ظرفيت اين پالايشگاه با توسعه ديگر مراحل ميدان گازي پارس جنوبي افزايش خواهد يافت .
آقايي ضمن اشاره به طرحهاي در دست اجرا، تأكيد كرد، ظرفيت پالايشي يك ميليون بشكه در روز براي منطقه بندرعباس مورد نظر است و بدين ترتيب منطقه عمومي قشم و بندرعباس در آينده به قطب بزرگ پالايشي كشور تبديل خواهند شد.
وي با اشاره به اين كه طراحي و اجراي مرحله دوم طرح انتقال نفت خام از كشورهاي آسياي ميانه به منظور استفاده از اين ماده در پالايشگاه هاي تبريز و تهران به پايان رسيده ، گفت : مطالعات بنيادي طراحي اوليه براي طرح مكمل انتقال نفت آسياي ميانه براي رسيدن به ظرفيت ۳۷۰ هزار بشكه در روز در اين دو پالايشگاه نيز به پايان رسيده و در آستانه برگزاري مناقصه براي اجرا است .
وي در پايان با اشاره به مشتركات فرهنگي و ديرينه دو كشور ايران و هند ابراز اميدواري كرد، در راستاي افزايش سطح همكاري ها بين دو كشور تلاش جدي و مؤثر صورت گيرد.
« سينگ » مديرعامل شركت نفت هند نيز در اين همايش ضمن تشريح فعاليت ها و تجربه هاي اين شركت در بخشهاي پالايش نفت ، حمل و نقل ، احداث خطوط لوله و بازاريابي ابراز اميدواري كرد، برگزاري اين همايش به همكاري بيشتر دو كشور در بخش پايين دستي نفت خام بيانجامد.
« پاپو» رئيس شركت آشوك ليلاند نيز فعاليتهاي اين شركت از ابتدا تاكنون را تشريح كرد و افزود: اين شركت در گذشته براي تامين مالي طرحهايش مشكل داشت ، اما اكنون به سطح سرمايه گذاري در خارج از هند رسيده است .
وي خاطر نشان كرد كه هند مي تواند يك خط اعتباري ۲۰۰ ميليون دلاري به متقاضيان اعطا كند و ايران مي تواند از اين خط اعتباري استفاده كند.
اين همايش با همكاري سه شركت مهندسان هند، شركت نفت هند و شركت خدمات طرح آشوك ليلاند اين كشور و شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران برگزار شد.