توافق هسته اي سعدآباد بين ايران و ۳ قدرت اروپايي با واكنش هاي متعددي در ايران مواجه بود. ديروز رئيس جمهوري، سخنگوي دولت، وزير امور خارجه و تعدادي از نمايندگان مجلس نسبت به اين توافق نامه، دلايل پذيرش و تبعات آن اظهار نظر كردند. آنچه از مجموعه سخنان ديروز برمي آيد مي توان در چند محور خلاصه كرد؛ نخست آن كه ايران هرگز به دنبال سلاح هسته اي نبوده است، دوم جمهوري اسلامي ايران در چارچوب معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي تخلفي صورت نداده است، سوم آمريكا قصد داشت به بهانه فعاليت هسته اي ايران، موضوع را در شوراي امنيت سازمان ملل مطرح كند كه اين اقدام مي توانست تبعات متعددي براي ايران داشته باشد، چهارم ايالات متحده آمريكا با اين مستمسك بنا داشت افكار عمومي جهان را نسبت به روح صلح طلب جمهوري اسلامي ايران دچار شبهه كند، پنجم آنكه از طريق اين موافقتنامه، فصل جديدي در روابط ايران و اروپا گشوده شد و نشان داد كه نحوه تعامل سازنده با ايران كدام است، ششم آنكه ايران در طي مذاكرات خود توانست اروپائيان را وادارد تا از سويي حق فعاليت هاي صلح آميز هسته اي ايران را به رسميت بشناسند و از ديگر سو آنها را براي مساعدت و همكاري در اين عرصه تشويق نمايد و در نهايت اينكه آنان در اين مذاكرات به صراحت پذيرفتند كه تحت هيچ شرايطي نبايد امنيت، وقار و حاكميت ملي ايران مورد خدشه قرار گيرد.
رئيس جمهور: اروپا مي خواهد مسير ظالمانه عليه ما را عوض كند
سيدمحمد خاتمي رئيس جمهوري ديروز در پايان جلسه هيأت وزيران با بيان محورهاي فوق در خلال مصاحبه اش با خبرنگاران گفت: سفر وزراي خارجه انگليس، فرانسه و آلمان به ايران به دعوت تهران انجام شد و تاكنون كمتر سابقه داشته است كه سه وزير امور خارجه با هم به ايران سفر كنند و اين مسئله، نشان از اهميت ايران دارد.
خاتمي تأكيد كرد اين سفر نشان مي دهد كه اروپا مي خواهد عادلانه تر نسبت به اين مسئله رفتار كند تا آمريكا.
رئيس جمهوري گفت: سفر وزيران امور خارجه سه كشور آلمان، فرانسه و انگليس نشان مي دهد كه آنان مي خواهند تفاهم و همكاري كنند و ضمن برطرف شدن نگراني شان، كمك كنند تا اين مسير ظالمانه اي كه ما در آن تحت فشار قرار مي گيريم نيز عوض شود.
خاتمي با بيان اينكه سفراي مذكور حق مسلم ايران براي داشتن تكنولوژي صلح آميز را به رسميت شناختند گفت: آنان به صراحت گفتند كه پذيرش الحاقيه نمي تواند به امنيت، وقار و حاكميت ملي هيچ يك از اعضاء زيان بزند.
رئيس شوراي عالي امنيت ملي با اظهار اينكه امروز جهان دريافته است كه ما صداقت داريم افزود: ما حتي براي نشان دادن حسن نيت خود، پذيرفتيم كه به صورت موقت غني سازي اورانيوم را به حالت تعليق درآوريم.
رئيس جمهوري در بخش ديگري از سخنان با بيان اينكه خواسته آمريكا دست برداشتن ايران از صنعت صلح آميز هسته اي و ارسال پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل متحد است كه چنين چيزي محقق نشد. وي گفت: اگر اين پرونده به شوراي امنيت (هم) رفت، بايد كساني باشند كه به نفع ما و خلاف آنچه كه ديگران مي خواهند و ما را ظالمانه تحت فشار قرار مي دهند، موضع بگيرند.
وي گفت كه وزيران خارجه سه كشور مذكور اعلام كرده اند كه اگر ايران اين مراحل (تعليق غني سازي اورانيوم و پيوستن به پروتكل الحاقي) را طي كند، حاضرند كه در زمينه دستيابي ارزانتر، آسانتر و مطمئن تر به تكنولوژي هسته اي، به تهران كمك كنند. رئيس جمهوري در عين حال در خصوص تضمين هاي اروپا به ايران گفت: اطمينان داريم فضا به نفع ما شكسته شده است، اما ما روي تضمين ها حساب نمي كنيم بلكه كار خود را مي كنيم.خاتمي شرايط گذشته را به رينگ بوكسي تشبيه كرد كه در آن آمريكا به عنوان رقيب توانمند غيرعادلي كه قصد داشت داوري اين مسابقه را نيز برعهده بگيرد، در مقابل ايران بود. اين رقيب غيرعادل حتي تلاش داشت تا تماشاگران مسابقه را (افكار عمومي جهان) با خود همراه كند اما امروز اين ميدان نابرابر به يك ميدان دو استقامت تبديل شده كه تماشاگرانش به صداقت جمهوري اسلامي ايران پي برده و داور مسابقه آژانس بين المللي انرژي اتمي است، داوري كه اميدواريم به دور از تأثيرپذيري و فشارهاي سياسي فقط به لحاظ جنبه هاي حقوقي و فني و با حسن نيت داوري كند.
|
|
وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينكه در فرايند اين مذاكرات و تصميم گيري، مصلحت و امنيت مردم و حل مسائل با كمترين تنش، مورد توجه دولت بود، گفت: ما متكي بر همت مردم و انديشمندان خود هستيم و اگر تحريم و فشار (هم) باشد، ملتي كه تصميم گرفته پيش روي كند، مي تواند امكانات را جذب كند.
سخنگوي دولت: مذاكرات با تأييد مقام معظم رهبري انجام شد
عبدالله رمضان زاده سخنگوي دولت نيز ديروز با بيان اينكه مسئول تيم مذاكره كننده با تأييد مقام معظم رهبري انتخاب شد، افزود: تمام مذاكرات مربوط به امضاي پروتكل الحاقي و پذيرش آن با نظر و تأييد مقام معظم رهبري صورت گرفت. وي در ادامه ابراز اميدواري كرد كه در صورت تصويب اين معاهده از سوي مجلس، تأييد آن از سوي شوراي نگهبان بدون مشكل باشد.
سخنگوي دولت ابراز عقيده كرد كه با پذيرش پروتكل الحاقي، جمهوري اسلامي ايران توانست در جهت مصالح ملي و در راستاي تداوم ارتباط با اروپا، به هدف خود برسد.
وزير خارجه: آمريكا عقب افتاد
كمال خرازي وزير امور خارجه نيز در پايان جلسه هيأت دولت به ارزيابي مثبت از توافق ايران و سه كشور اروپايي مذكور، گفت: آمريكا نبايد اقداماتي انجام دهد كه از اروپا عقب بماند.وي ديروز اعلام كرد كه توافق هسته اي سعدآباد مورد استقبال تمامي كشورها از جمله ايتاليا، رئيس اتحاديه اروپا قرار گرفت. وي خاطرنشان كرد: آمريكا نيز تصميم ايران را به عنوان يك گام مثبت تلقي كرده است و طبيعتاً نبايد اقداماتي انجام دهد كه از اروپا عقب بيفتد.
وزير امور خارجه گفت: اگر دولت آمريكا عاقل باشد از ظرفيت هاي ايران براي حل مسايل و مشكلات منطقه استفاده خواهد كرد و اگر نباشد، اين ظرفيت را از دست خواهد داد. خرازي نيز همچون خاتمي با تأكيد بر اين نكته كه براي نخستين بار وزراي خارجه سه كشور مهم اروپايي همزمان به تهران سفر كردند گفت: دنياي سياست براساس اعتمادهاست و در دنياي ديپلماسي سخن، حرف و موضع، موجب اعتبار است.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس: تصميم ايران منطقي و در جهت منافع ملي بود
محسن ميردامادي نيز ديروز در واكنش به توافق نامه هسته اي سعدآباد، پذيرش پروتكل الحاقي را تصميمي منطقي، مناسب و در جهت منافع ملي توصيف كرد و گفت كه در اتخاذ اين تصميم، همه مسئولان كشور نقش داشتند.
وي با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران بارها اعلام كرده بود كه بناي استفاده نظامي از فناوري هسته اي را ندارد، گفت: آنچه وزيران اروپايي از ما خواستند، در حقيقت شرايطي بود كه بتوان چنين اطميناني به دنيا داد.
نماينده مردم تهران در مجلس با اظهار اينكه با تصميم مذكور، مسايل ايران و آژانس عمدتاً حل خواهد شد گفت: مسايل جزيي نيز به تدريج و با مرور زمان قابل حل است اما اصل قضيه پذيرش پروتكل بود كه انجام شد.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس مهمترين پيامد اين تصميم را همگرايي ايران و اروپا و ايجاد فاصله ميان اروپا و آمريكا عنوان كرد و افزود: تصميم اخير تهران، مجدداً اروپا را به سمت ايران سوق مي دهد.
عضو كميسيون امنيت ملي: توطئه تبليغاتي - رواني برضد ايران خنثي شد
حاجي بابايي عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي نيز در گفت و گو با خبرنگار همشهري اظهار داشت: امضاي پروتكل الحاقي براي ما مشكل آفرين نخواهد بود ولي اهدافي كه آمريكا و اسرائيل در اين مسئله دنبال مي كنند براي ما خطرآفرين است چرا كه آنها به هيچ وجه در اين مسئله حاضر به كنار آمدن با ما نيستند. وي افزود: علي رغم هماهنگي هايي كه بين آمريكا و اروپا وجود دارد در برخي موارد اختلاف نظرهاي موجود بين آنها نيز جدي است و ما بايد در اين زمينه براي انزواي تهديدات آمريكا از اين اختلاف نظر استفاده كنيم. وي در ادامه تأكيد كرد: آنچه براي ما اهميت دارد اين است كه تحت هيچ شرايطي حاضر نيستيم از غني سازي اورانيوم در مسير صحيح آن عقب نشيني كنيم چرا كه در اين صورت حاكميت ملي ما تحت الشعاع اين مسئله قرار خواهد گرفت كه در جلسات اخير، به رسميت شناختن حاكميت ملي و حقوق ما مورد اذعان وزراي اين سه كشور بود. وي گفت: اينكه ايران براي نشان دادن حسن نيت و علاقه به تعامل با دنيا اعلام كرد كه غني سازي اورانيوم را داوطلبانه و به دور از هرگونه فشاري متوقف خواهد كرد از سويي نشان دهنده حفظ اقتدار ملي ماست و از سوي ديگر شرايط مناسبي را براي ما ايجاد مي كند.
وي در پايان گفت: ما توانستيم يك كودتاي تبليغاتي - رواني كه در دنيا بر ضد ما برنامه ريزي شده بود را خنثي كنيم، ضمن اينكه هيچ گونه عقب نشيني از مواضع خود هم انجام نداده ايم ،بلكه راهكارهاي جديدي را براي عبور از بحران اتخاذ كرده ايم. وي تأكيد كرد: اگر هركدام از تعهدات اخير اروپا نقض شود ما هم در سياست هاي اتخاذشده خود تجديدنظر خواهيم كرد.
نماينده شهريار: امضاي پروتكل شروع بازي است
محمدعلي كوزه گر نماينده مردم شهريار هم در مورد مذاكرات روز سه شنبه گفت: اگر مذاكرات سعدآباد به نتيجه نمي رسيد پرونده به شوراي امنيت مي رفت و كنترل اوضاع از دست اتحاديه اروپا و ايران خارج مي شد ولي ايجاد زمان لازم براي ايران يك امتياز مثبت براي ما محسوب مي شود.وي گفت: با اين نوع پذيرش پروتكل يعني فراخواندن وزراي كشورهاي اروپايي به تهران، هزينه هاي اين كار براي ما كمتر شد و اگر اين شيوه در پيش گرفته نمي شد، مجبور بوديم با تحت فشار قرار گرفتن از سوي آنها و بدون تعيين پيش شرط هاي لازم از سوي ما، به امضاي پروتكل دست بزنيم.
وي در پايان تأكيد كرد: نبايد اين طور تلقي كرد كه امضا و پذيرش پروتكل الحاقي پايان كار است بلكه اين شروع بازي است و ممكن است از اين به بعد اصطكاك هايي ايجاد شود كه بايد با اتخاذ ديپلماسي صحيح و كارآمد دچار كمترين تنش ممكن شويم.
عضو فراكسيون اقليت مجلس: نتيجه مذاكرات شكست سياستهاي آمريكا بود
موسي قرباني عضو فراكسيون اقليت مجلس ، مذاكرات وزيران امورخارجه فرانسه ،انگليس و آلمان با مقامات ايراني و دستيابي آنها به يك توافق را پيروزي ايران و اروپا و شكست سياستهاي آمريكا دانست .
وي روز گذشته در گفتگو با ايرنا افزود: آمريكا در تداوم برنامه هاي فزون خواهانه اش تلاش داشت تا ايران را بيش از پيش تحت فشار قرار دهد كه اين تلاش و سياست واشنگتن با تدبير به موقع مقامات كشور، ناكام ماند.
نماينده مردم قائنات در مجلس تصريح كرد: در حقيقت تدبير به موقع مقامات كشورمان موجب شده ، برگ برنده در اين مساله دست ما و اروپاباشد.
قرباني در خصوص ارزيابي مساله پيوستن ايران به پروتكل الحاقي معاهده منع گسترش سلاحهاي هسته اي گفت : بر اساس قانون اساسي ، موافقتنامه هاي بين المللي بايد به تصويب مجلس برسد و جامعه بين المللي نيز بخوبي از اين امر آگاه است .
قرباني در عين حال بيانيه روز سه شنبه و روند تحولات آينده را منوط به آن دانست كه سه كشور اروپايي براساس آنچه در بيانيه آورده اند ملتزم باشند.