راههاي پرهزينه درمان را فراموش كنيد
راههاي پيشگيري از بروز آرتروز و درمان كم هزينه آن
با يك رژيم غذايي مناسب ، ورزش كافي و ترك عادات غلط مي توان از ابتلا به آرتروز، يكي از پرهزينه ترين بيماريهاي شايع در جامعه كنوني مان پيشگيري كرد.
|
|
يكي از رايج ترين بيماري هاي امروز جامعه ما را آرتروز مي دانند. بسياري از مبتلا يان به اين عارضه، راه هاي گوناگون را براي درمان خود يا دست كم كاهش درد ميآزمايند كه بالطبع ساليانه هزينه هاي هنگفتي را بر خانواده و در پي آن جامعه ما تحميل مي كند. با توجه به اينكه غالباً هيچ يك از اين راه ها ثمري در بر ندارند، آنها به تمهيدات افزون تر و پرهزينه تري روي ميآورند تا جايي كه ممكن است مخارج آن بالغ بر ميليون ها ريال در سال شود. از ديگر سو كاهش چشمگير در توانايي بالفعل افراد براي انجام صحيح كارها و از كار افتادگي ايشان نيز نه تنها از ميزان بهره وري در توليد مي كاهد، بلكه عواملي چون بازنشستگي پيش از موعد مقررنيز مخارج بيشتري را بر اجتماع تحميل مي كند كه مي توان با تدابيري ساده، از بروز و شدت يافتن اين بيماري و در امتداد آن، از ارقام زيادي كه دست كم در ايران، صرف بهبود شرايط جسماني اين دست افراد مي شود، كاست.
آرتروز چيست؟
دكتر احمدرضا جمشيدي متخصص روماتولوژي در گفت وگو با ايرنا در مورد ويژگي هاي اين بيماري گفت: آرتروز يك بيماري غضروف مفصلي است كه در آن بافت غضروفها در اثر فشارهاي وارده تحليل رفته و آسيب مي بينند.وظيفه طبيعي غضروف تنظيم فشارهاي وارده به مفصل است و در واقع بخشي از غضروف سلولهايي دارد كه مفصل را هدايت مي كند.
مهمترين وظيفه سلولهاي غضروفي اين است كه تحمل پذيري مفصل را بالا مي برند.اگر بخشهاي مختلف اين غضروف آسيب ببيند، طبيعي است كه در پي آن فعاليت طبيعي مفصل دچار اشكال مي شود و چون در قسمتهاي خارجي بافتهاي اطراف غضروف عصب وجود دارد، غضروف دچار درد و ناراحتي مي شود و دردي به نام درد مكانيكي در آن ناحيه احساس مي شود.
اين درد با فعاليت افراد زياد مي شود. آرتروز به طور عمده در مفاصلي كه فشار زياد بر آنها وارد مي شود، ايجاد مي شود بنابراين مفاصل زانو و لگن فشار وزن بيشتري را تحمل مي كنند و بيشتر در معرض ابتلا به آرتروز هستند.
مفاصل دست هم در اين خصوص در امان نيستند بخصوص در افرادي كه زمينه ارثي دارند.
جايي كه آرتروز وجود دارد معمولا ً از بيماري پوكي استخوان اثري نيست، زيرا در پي آسيب مفصلي در يكي از مفاصل بدن، غضروف شروع به استخوان سازي مي كند و استئوفيتها را مي سازد كه استخوانهاي نابجا هستند. اين استخوانها خود براي انجام فعاليت نابجا هستند و مزاحم فعاليت طبيعي مي شوند، بنابراين در آرتروز تراكم استخوان زياد مي شود. البته گاهي بيماري آرتروز و پوكي استخوان به صورت توا‡مان در يك فرد بروز مي كند، اما اين دو بيماري كاملا ً متفاوت هستند.
پوكي استخوان در جسم استخوان ايجاد مي شود و سبب مي شود املا ح و مواد سازنده استخوان (كلسيم و فسفر) كم گردد. در واقع بلوري به نام هيدروكسيد آپاتيت از روي بافت استخوان برداشته مي شود و استخوان املا ح معدني اش را از دست مي دهد.
پوكي استخوان زماني است كه ساختمان استخوان به طور كامل از بين برود. در اين هنگام استخوان نازك و ضخامت آن كم مي شود و به قول معروف پوك مي شود.اساساً درد آرتروز مربوط به سنين بالا ست ولي بيماري آرتروز در ايران در افراد ۳۵ سال هم ديده مي شود، اما معمولا ً مربوط به سنين ۴۰ به بالا ست و به ميزان فعاليت و وزن فرد بستگي دارد.
هر چه ميزان سن بيشتر شود شدت بيماري آرتروز بيشتر مي شود و سبب محدوديت حركت مفصل مي شود. اگر بيماري درمان نشود، فرد بيمار دستورهاي بهداشتي را رعايت نكند و اگر بيمار وزن خود را كم نكند بعد از مدتي حركت مفصل به قدري محدود مي شود كه ديگر خم و راست نمي شود و اختلا لا تي در راه رفتن ايجاد مي شود و ممكن است كه نياز به تعويض مفصل پيدا شود.
بيماريهاي روماتيسمي نه تنها در ايران بلكه در جهان بين خانمها بيشتر شايع است. شايد اين امر به علت مسائل ژنتيكي و وجود هورمونهاي جنسي است، اما از نظر علمي علت شيوع آن تاكنون مشخص نشده است.
علل شيوع آرتروز
يكي از عوامل شيوع بيماري آرتروز در بين بانوان ازدياد وزن است و چاقي مشكل عمده اي است. تناسب اندام نقش مو‡ثري در جلوگيري از بيماري دارد. علت ديگر اين است كه بانوان مفاصل خود را در انجام امور خانه داري به كار مي گيرند.
از طرفي عادات دوزانو نشستن و چهار زانو زدن عادتهاي غلط افراد جامعه ايراني است، اينها عاداتي است كه روي مفصل فشار وارد مي كند و به طور طبيعي فرد در معرض ابتلا ي آرتروز قرار مي گيرد.
همچنين برخي از بانوان بخصوص بانوان نظم و نسق صحيحي در انجام امور خانه ندارند و در عرض يك روز مي خواهند تمام كارهاي منزل را از قبيل شستشو و رفت و روب انجام دهند كه خواه ناخواه فشار زيادي به مفاصل آنان وارد مي شود.
بيماري آرتروز دستها معمولا ً زمينه ارثي دارد و بعد از سن يائسگي در بانوان شيوع آن بيشتر مي شود.
راههاي پيشگيري
متأسفانه تقريباً همه افراد به بيماري آرتروز مبتلا مي شوند، اما شدت و ضعف بيماري قابل كنترل است. با اصلا ح يك سري از عادات غلط زندگي، وزن، تغذيه، روشهاي نشستن، به كارگيري توالتهاي فرنگي به جاي ايراني و همچنين ورزش مي توان از رشد بيماري جلوگيري كرد.
لا زم به ذكر است كه نبايد افراد به خصوص افراد مبتلا به آرتروز مدتهاي طولا ني بايستند. همچنين افرادي كه مبتلا هستند نبايد كوهنوردي كنند. بالا رفتن از پله ها براي مبتلا يان مضر است و بيماران مبتلا به آرتروز نبايد سيگار بكشند.امروزه داروهايي براي درمان بيماريها وجود دارد كه نقش ترميمي در غضروف دارند كه گلوكزامين يا كارتيژن از آن جمله اند. در ضمن با مصرف ميوه و سبزيها كه حاوي آنتي اكسيدان هستند مي توان از پيشرفت آرتروز جلوگيري كرد.
|