نگاهي به فعاليتهاي دانشجويان و دانشگاهيان در كمك رساني به حادثه ديدگان فاجعه بم
۴۰۰ دانشجوي دانشگاه هاي سراسري، پيام نور، آزاد و ... در فاجعه زلزله بم جان باختند.
وقتي پاي اولين گروه امدادرسان به شهر ويران شده بم رسيد شايد كمتر از چند ساعت از حادثه نگذشته بود. شايد كمتر كسي فكر مي كرد اين گروه پيشتاز امدادرساني را جمعي از دانشجويان جوان رشته معماري يكي از دانشگاه هاي معتبر كشور تشكيل دهند و در پي آنها گروه گروه دانشجويان بعدي.
از دانشگاه هاي شيراز و اصفهان و زاهدان و كرمان گرفته تا دانشجويان دانشگاه هاي شريف، اميركبير، تهران، علم و صنعت و ... دانشگاه آزاد.
دانشجويان درس و امتحان را ديگر فراموش كرده بودند و به رغم درگيربودن در امتحانات ميان ترم و پروژه هاي آخر ترم دسته دسته به فرودگاه ها رفته و به سوي بم پرواز مي كردند.
وقتي گروه هاي خودجوش امدادرسان دانشجويي تنها با تلفن و ارتباطات دوستانه درون گروهي شكل مي گرفت و يكي پس از ديگري عازم منطقه مي شد، هنوز عدد و رقمي از تعداد مجروحان و جان باختگان و خسارتهاي زلزله اعلام نشده بود و كسي از عمق فاجعه خبري نداشت. نه از تعداد دانشجويان جان باخته در زلزله و نه وضعيت خوابگاه هاي تخريب شده و نه... درصد زيادي از امدادرسانان زلزله بم را بويژه در اولين ساعات اين حادثه دانشجويان تشكيل مي دادند كه در ميان آنها حدود يكصد دانشجوي دختر نيز به چشم مي خورد.
از همه گروه ها، رشته ها و تشكل هاي دانشجويي، هر كس دست به هر كاري مي زد و تن به هر كاري مي داد.
دانشجويان پرستاري و پزشكي كه تكليفشان روشن بود و بچه هاي غيرپزشكي كه به دليل نبود بيل مكانيكي و تجهيزات لازم، با دست خالي خشت هاي فروريخته بم را جابجا مي كردند. در اوج بلاتكليفي آن لحظات كه هنوز از مديريت بحران و ساماندهي كارها خبري نبود دانشجويان هر يك به تكليف مي پرداختند و كاري دست و پا مي كردند.
كمك رساني خودجوش دانشجويان در ساعات و روزهاي بعدي رفته رفته انسجام بيشتري به خود گرفت و به كارهايي چون حمل و نقل اجناس در فرودگاه بم، نقل و انتقال مجروحان و تقسيم كمكهاي مردمي و .. تسري يافت.
عزم همه دانشجويان و دانشگاهيان
امدادرساني دانشجويان و دانشگاهيان چند روز پس از وقوع زلزله تاسف بار بم شكل سازمان يافته تري به خود گرفت و با نظم بيشتري دنبال شد.
دانشگاه تهران با جمع آوري كمك هاي دانشجويان كاركنان دانشگاه نيز استقرار ستاد كمك رساني خود مقابل سردر دانشگاه نسبت به جذب كمك هاي مردمي و ارسال آن به منطقه زلزله زده بم اقدام كردند.
دانشگاه تهران همچنين ۶۰۰ دانشجوي امدادگر را همراه با تيم هاي پزشكي به بم فرستاده است. كمك هاي نقدي دانشگاه تهران نيز همچنان به بم ارسال مي شود.
دانشجويان دانشگاه صنعتي شريف نيز صندوق هايي براي جمع آوري كمك هاي دانشگاهيان در خوابگاه ها و قسمت هاي مختلف اين دانشگاه مستقر كرده اند و به طور دائم كمك هاي جمع آوري شده را براي مردم داغدار بم مي فرستند. اين در حالي است كه دانشجويان دانشگاه شريف براي اعزام به منطقه بم و ياري رساندن به مردم حادثه ديده به شدت ابراز علاقه مي كنند و آمار ثبت نام ها براي كمك به مردم سوگوار بالاست.
دانشگاه شهيد بهشتي نيز ستادي متشكل از نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه، معاونت دانشجويي و فرهنگي و مديريت هاي تابعه بسيج، استادان و كاركنان، انجمن اسلامي و دفاتر روساي دانشكده تشكيل داد و در اولين اقدام دو دستگاه اتوبوس شامل نيروي انساني براي كمك به زلزله زدگان بم را به منطقه فرستاد. يك كاميون نيز شامل كمك هاي غيرنقدي چون پتو، دارو، البسه، مواد غذايي و بخاري به منطقه فرستاده است. ضمن اين كه كمك هاي نقدي دانشگاه شهيد بهشتي نيز به حادثه ديدگان تقديم شد.
در اقدام ديگري مسئولان دانشگاه شهيد بهشتي، دانشجويان شهر بم را كه در اين دانشگاه مشغول به تحصيل هستند، شناسايي مي كنند تا با ارائه تسهيلاتي از آلام روحي آنها بكاهند.
دانشگاه آزاد اسلامي نيز صندوق هايي نقدي در دانشكده هاي مختلف اين دانشگاه ها مستقر ساخته است تا كمك هاي نقدي دانشجوياني كه در دانشگاه آزاد شاغل به تحصيل هستند را به بم بفرستند. محموله هاي كمك هاي غيرنقدي دانشگاه آزاد نيز با هماهنگي هلال احمر به منطقه ارسال شده است. تلاش دانشگاه آزاد براي كمك رساني به مردم منطقه بم همچنان ادامه دارد.
در حال حاضر دانشگاه آزاد اسلامي در تلاش است تا مجوز ورود دانشجويان داوطلب كمك به مصدومان و حادثه ديدگان بم را به دست آورد تا دست كم ۲۰۰۰ دانشجوي داوطلب اين دانشگاه به منطقه اعزام شوند.
جلوه هاي نوع دوستي
بازتاب زلزله بم و انعكاس شعاع آن به وسعت ايران و جهان، قلوب تك تك مردم ايران را به لرزه درآورد و عاملي شد تا جلوه هاي دوستي و محبت و عشق و ايثار، سخاوت و همدلي دوباره رخ نمايد. همه مي خواهند كاري انجام دهند، گويا مصيبت زدگان بم با همه ملت ايران نسبتي داشته اند. دانشجويان و دانشگاهيان نيز چون ساير مردم و به مثابه يك وجدان جمعي همپا و همراه با ديگران، جلوه هايي به يادماندني از نوع دوستي و محبت را رقم زدند. دانشجويان علوم پزشكي ايران يك روز ناهار نخوردند و هفت هزار وعده غذاي دانشجويي خودشان را به زلزله زدگان بم هديه كردند.
دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي ايران اعلام كردند كه اين هفته ناهار نمي خورند و سهم غذاي خود را به زلزله زدگان بم هديه مي كنند.
همچنين ۷۷۰ پزشك و پيراپزشك دانشگاه علوم پزشكي در ۵۸ مركز تابع اين دانشگاه به زلزله زدگان كمك مي كنند.
همه كاركنان دانشگاه شاهد نيز يك روز حقوق خود را براي كمك به زلزله ديدگان بم اختصاص دادند. مديران اين دانشگاه نيز يك ماه از فوق العاده حقوقشان را به حادثه ديدگان بم اختصاص دادند.
دانشجويان دانشگاه قزوين نيز با هماهنگي هاي صورت گرفته با جمعيت هلال احمر، پنج پايگاه و صندوق براي جمع آوري كمكهاي دانشجويان مستقر كرده اند. دانشجويان اين دانشگاه كار بسته بندي و بارگيري اقلام اهدايي مردم استان قزوين را هم انجام مي دهند. برخي از دانشجويان اين دانشگاه با روزه گرفتن، ساير دانشجويان را نيز به كمك به زلزله زدگان بم ترغيب مي كنند.
همه تشكل هاي دانشجويي دانشگاه علم و صنعت ايران نيز براي كمك به زلزله زدگان بم ضمن تقسيم كار امور مختلف امدادرساني را انجام مي دهند. تشكل هاي دانشجويي اين دانشگاه با برپايي ستادي، كار خود را آغاز كرده اند و دست كم يازده وانت شامل كمكهاي غيرنقدي از جمله ۱۴۰۰ تخته پتو، انواع لباس، زيرانداز، دارو، مواد شوينده، آب آشاميدني، مواد غذايي، چراغ خوراك پزي به منطقه بم فرستاده اند. ضمن اين كه هداياي نقدي دانشجويان دانشگاه علم و صنعت نيز جمع آوري و براي مردم حادثه ديده ارسال شده است.
اما حجم فعاليتهاي دانشجويان و دانشگاهيان به حدي زياد است كه شايد پرداختن به همه آنها امكان پذير نباشد. برخي از فعاليتهاي دانشجويان و دانشگاهيان به شرح زير است:
* دانشجويان دانشكده علوم پزشكي قم جيره غذايي يك هفته خود را همراه يك بطري آب به نام حضرت ابوالفضل العباس(ع) به زلزله زدگان اختصاص دادند.
* دانشجويان و كاركنان دانشگاه مازندران كمك هاي نقدي و غيرنقدي اين دانشگاه را به منطقه بم فرستاده اند و براي جذب كمك هاي مردمي و ارسال آن به منطقه بم فعاليت هايشان را پي مي گيرند.
* جمعي از دانشجويان و كارمندان دانشگاه تربيت معلم عازم بم شده اند و به حادثه ديدگان واقعه تلخ زلزله بم كمك مي كنند.
* اعلام آمادگي كانون دانشجويي فيلم و عكس دانشكده هنر و معماري براي مستندسازي و پوشش تصويري اين فاجعه بزرگ ملي.
* اعلام آمادگي دانشجويان داوطلب دانشگاه علوم پزشكي تهران براي اسكان موقت مجروحان زلزله بم و ارائه خدمات به مجروحان ترخيص شده زلزله بم در تهران.
* اعلام آمادگي دانشگاه پيام نور منطقه چهار كشور براي احداث ساختمان ويژه دانشجوياني كه بي سرپرست شده اند و مايل به ادامه تحصيل هستند.
شهري بسازيم كه راحت ويران نشود
در پي وقوع زلزله تاسف بار بم دكتر محدث مديركل دانشجويان داخل وزارت علوم به خبرنگار ما گفت: بيش از ۴۰۰ دانشجو در حادثه تاسف بار بم جان خود را از دست داده اند. اكثر دانشجويان درگذشته در دانشگاه پيام نور درس مي خواندند. حدود ۶۰ نفر نيز دانشجوي دانشگاه آزاد بودند.
دكتر محدث با اشاره به اين كه اكثر دانشجويان شاغل به تحصيل در خانه معمولي زندگي مي كردند گفت: جلسه اي در وزارت علوم در مورد نحوه كمك رساني به حادثه ديدگان بم برگزار شد. در اين جلسه بر حضور مجموعه دانشگاهي و متخصصان براي كمك به حادثه ديدگان و بازسازي بم تاكيد شد. همچنين تاكيد شد، حداقل شهري بسازيم تا اينقدر سريع ويران نشود.
همچنين دكتر ظريفيان معاون دانشجويي وزير علوم، تحقيقات و فناوري از تشكيل ستادي جهت شناسايي ظرفيت هاي آموزش عالي براي مشاركت در بازسازي منطقه زلزله زده بم خبر داد.
وي با اشاره به اين كه مشاركت تشكل هاي دانشجويي در بازسازي بم از سوي مسئولان مشخص خواهد شد گفت: كميته ساماندهي طرح جامع مشاركت وزارت علوم و دانشگاه ها در بازسازي بم و آسيب شناسي اين فاجعه تشكيل شده است. وي استفاده از دانش و ظرفيت دانشگاه ها براي رصد حوادث طبيعي غيرمترقبه حتي دقايق قبل از حادثه و اعلام آن به مردم براي كاهش خسارات انساني و مادي را از جمله اين مشاركت ها دانست.
معاون دانشجويي وزير علوم به همكاري دانشجويان بورسيه خارج از كشور به زلزله زدگان بم اشاره كرد و گفت: ظرف عاطفي آموزش عالي در بخش عمومي براي كمك به زلزله زدگان فعال شده و در بخش تخصصي نيز مي تواند در ساماندهي بم و استفاده از همه ظرفيت ها براي كاهش آسيب هاي حوادث طبيعي آينده به كار گرفته شود.
ظريفيان فاجعه بم را داراي پيامدهاي اجتماعي و آسيب هاي رواني براي افراد مصيبت ديده دانست و گفت: آموزش عالي مي تواند به راهكارهاي كاهش اين آسيب ها نيز توجه داشته باشد. از سوي ديگر دانشجويان به عنوان نيروهاي معتمد مردم در شرايط بحراني باعث كاهش آلام و دردهاي آنان مي شود.
شايد فردا...
هميشه اين گونه است، قبل از اين كه فكر كني اتفاق مي افتد. زلزله،بم را در كام كشيد. آوار مرگ، زندگان را از نفس انداخت و بدين سان بم به گورستان مردمانش تبديل شد.
اما يك نكته در اين ميان پررنگ بود. اين كه دانشجويان اين مرز و بوم و همه دانشگاه هاي كشور آماده اند تا در چنين مواردي از جان مايه بگذارند. توان بخش دانشگاهي كشور براي خدمات رساني و ياري به حادثه ديدگان و بازماندگان چشمگير بود و اين توان همواره مي تواند مورد اتكاي مسئولان قرار بگيرد. فاجعه بم اولين حادثه كشور نبود و قطعا آخرين آن هم نخواهد بود.
هرچند عمق فاجعه بسيار و خسارات آن فراوان بود ولي در كشور حادثه خيز ايران باز هم امكان چنين حوادثي مي رود. لذا با بهره گيري از امكانات پيشرفته و توان و تخصص بخش دانشگاهي مي توانيم از خسارت هاي حوادث آينده بويژه خسارت هاي انساني آن به ميزان وسيع بكاهيم. كسي چه مي داند شايد دانشجوياني كه امروز در ميان خرابه هاي شهر بم به ياري حادثه ديدگان مي پردازند، فردا با برنامه ريزي هاي صحيح و دورانديشي بخش آموزش عالي، متخصصاني شوند كه بتوانند در بحران هاي بعدي بزرگ ترين خدمات را ارائه دهند.