بهرام هوشيار يوسفي
چاپ گفت و گوي مهندس نادر خليلي در صفحه زيباشهر ۹ بهمن، پيرامون پيشنهادهاي وي براي بازسازي شهر «بم» و روش هاي ابداعي وي درهمين راستا، انعكاساتي نوعا مثبت را در بين مخاطبان و معماران ( علي الخصوص معماران جوان) به همراه داشت.
باتوجه به استقبال وسوالات خوانندگان در حواشي اين موضوع، شايسته ديديم توضيحاتي هرچند كوتاه ولي حتي الامكان گويا در مورد چند و چون يكي از روش هاي مهندس خليلي، موسوم به «ابرخشت»(Adobe super) داشته باشيم.
پايه و اساس ساختاري سيستم «ابرخشت» بر كيسه هاي شني با درازاي قابل تنظيم قرار گرفته است. اين امر از يك طرف باتوجه به دسترسي به اين نوع مصالح بدون مشكل عمده، موجبات تسهيلات در همه گير شدن سيستم را فراهم كرده است و از طرف ديگر باتوجه به انعطاف پذيري فرمي، به طرح معماري، قابليت مانور را در زمينه شكل دهي انحناهاي زيبا، موتيوهاي طبيعي و ساختار يك پارچه را مي دهد، اين همه به معناي توانايي استفاده از قالب و قاب براي شكل دادن، پيچ و تاب دادن فرم ها و بهره گيري از روند طراحي آلي يا ارگانيك در عين لحاظ شدن ويژگي هاي لازم به جهت سازه اي است. در يك كلام با روشي بسيار ساده ساختن يك خانه از ديوارها و سقف و پي و در كل آنچه «سفت كاري» مي ناميم به طور كامل با اين روش، قابل اجرا است.
بعد از انتخاب پلان، نوبت به پياده كردن آن بر روي زمين مورد نظر براي ساخت مي رسد، بعد از اين مرحله، رديف اول از ابرخشت روي پلان جاگذاري مي شود. كيسه هايي كه معمولا به صورت استاندارد براي اين هدف منظور شده اند در حين جاگذاري، با خاك مرطوب پر و كوبيده مي شوند و با روش بنايي « زنجيره پيوسته»(running bond) روي هم قرار مي گيرند. در اين بين، بين هر دو لايه از ابرخشت بعد از كوبش لايه پاييني، براي مهار كردن نيروهاي كششي، ۲ رديف سيم خاردار قرارداده مي شود، هدف از اين كار ايجاد نوعي سازه خود پشتيبان مقاوم در برابر نيروهاي كششي است.