اشاره : ۱۸ اسفند ماه مصادف با روز جهاني زن بود. به همين مناسبت نگاهي كوتاه داريم به كارنامه كميسيون مقام زن به عنوان يكي از اجزاي شوراي اقتصادي- اجتماعي سازمان ملل متحد كه در زمينه ارتقا و برخورداري زنان و مردان از حقوق برابر تلاش مي كند.
كميسيون مقام زن از كميسيونهاي كاركردي شوراي اقتصادي و اجتماعي سازمان ملل متحد است كه در سال ۱۹۴۶ كار خود را با عضويت ۱۵ كشور آغاز كرده و اكنون ۴۵ عضو دارد. با توجه به هدف تشكيل كميسيون در زمينه ارتقاي تحقق اصل برخورداري زنان و مردان از حقوق برابر، اختيارات آن در سال ۱۹۸۷ توسط شوراي اقتصادي و اجتماعي گسترش يافته و متعاقب سند پكن (چهارمين كنفرانس جهاني زن ۱۹۹۵) روند پيگيري مصوبات كنفرانس را در برنامه كار خود دارد.
از جمله فعاليت هاي تنظيم شده در كميسيون مقام زن عبارتند از:
۱- ميثاق حقوق سياسي زنان كه از مهمترين كار هاي كميسيون مي باشد و در سال ۱۹۵۲ به تصويب مجمع عمومي سازمان ملل رسيد. هدف اين ميثاق به عنوان اولين سند در حقوق بين الملل، اعطا و حمايت از حقوق سياسي زنان از جمله حق رأي دادن، حق انتخاب شدن و سطوح مديريت عالي بر پايه برابري با مردان است.
۲- ميثاق مليت زنان شوهردار(۱۹۵۷)
۳- ميثاق رضايت در ازدواج (۱۹۶۲)
۴- كنوانسيون رفع هر گونه اشكال تبعيض عليه زنان(۱۹۷۹)
تاريخچه اجلاس جهاني مقام زن
مجمع عمومي سازمان ملل در سال ۱۹۷۲ ميلادي طي قطعنامه اي سال ۱۹۷۵ را سال بين المللي زن ناميد. تشديد اقدامات در جهت ارتقاي تساوي ميان مردان و زنان، تضمين امر مشاركت كامل زنان در كل تلاش هاي توسعه اي و افزايش مشاركت زنان در تقويت صلح جهاني از جمله اهداف تعيين شده در اين سال بود.
مجمع عمومي همچنين طي قطعنامه ديگري دهه ۱۹۸۵-۱۹۷۵ ميلادي را دهه سازمان ملل براي زنان با شعار تساوي، توسعه و صلح اعلام كرد و اين مسئله زمينه برگزاري اجلاس جهاني را فراهم آورد.
چهارمين كنفرانس جهاني زن در سال ۱۹۹۵ در پكن با حضور ۵۰ هزار شركت كننده از كشورهاي مختلف با مضامين حقوق بشر زنان، زنان و فقر، زنان و تصميم گيري، دختربچه ها، رفع خشونت عليه زنان و... برگزار شد.
هدف اعلاميه پكن تسريع در اجراي راهبردهاي آينده نگر نايروبي است كه رفع موانع مشاركت همگاني زنان در كليه عرصه هاي زندگي عمومي و خصوصي را مطرح مي كند.
اعلاميه كارپايه عمل اين اجلاس با تعيين اهداف مشخص زماني، كشورها را متعهد به انجام اقدامات ملموس در حوزه هاي مختلف مي نمايد كه مسئول مستقيم آن را دولتها مي داند، اما مشاركت نهادهاي مدني را نيز بسيار مؤثر و از امتيازات كشورها قلمداد مي نمايد.
موضوعات مورد بررسي در اجلاس ها:
موضوعات مورد بررسي در اجلاس هاي مختلف با توجه به برنامه كار پنج ساله كميسيون مقام زن و بر اساس روش كار و حوزه هاي نگراني سند پكن در دستور كار قرار مي گيرد و در اجلاس هاي گذشته اين موضوعات به شرح زير بوده است: