تا قبل از سفير فاينرلي سفراي قبلي، تابستان ها از اين سفارتخانه استفاده مي كردند و زمستان ها در جاي ديگري سكونت مي كردند اما سفير فاينرلي آنجا را اقامتگاه دايم برگزيد
گزارشي ازباغ سفارت ايتاليا بنايي باشكوه، حفظ شده از تهران قديم توسط ۳۰ سفير
عكس: ساتيار
ساسان شمس مستوفي
گزارش اول
آقاي روبرتو توسكانو(TOSCANO) با همسرش در يك باغ بزرگ زندگي مي كند. او سفير ايتاليا در ايران است و مي شود گفت ارثي به او رسيده كه البته ماندگار نيست جايي كه او زندگي مي كند تا پيش از او ميزبان آدم هاي مهمي بود. سفر اورتونا و «سفير سسا» هركدامشان در اين محل سكونت كردند و پس از اتمام دوره ماموريتشان به كشور خود بازگشتند. سفير توسكانو هم مي تواند اميدوار باشد كه وقتي به كشور خود بازگشت، به پست مهمي برسد چرا كه اورتونا به رياست بخش آمريكاي وزارت امور خارجه ايتاليا رسيده و سسا هم رئيس بخش خاورميانه اين وزارتخانه شده است.
اين از خاصيت ساختمان سنتي سفارت ايتاليا در تهران است كه مهمانان خود را به پست هاي مهمي مي رساند؟ البته آنها نيز قبلا داراي پست هاي مهمي بوده اند چون ايران كشور مهمي است.
شايد اين يك خرافه باشد، اما فعلا كه در مورد خيلي ازسفرا صدق كرده است.
سفير توسكانو به شدت از محل سكونت خود لذت مي برد. او از يك كولر طبيعي برخوردار است كه به سبك بادگير هاي شهر يزد ساخته شده و سرماي مطبوع طبيعي را به او هديه مي كند. سفير كنار حوضچه مي نشيند. پايش را به آب مي سپارد و هندوانه مي خورد!
بالاي عمارت سفارتخانه بادگيري ساخته شده كه درهايش به چهار جهت باز مي شود تابستان ها، توسكانو به خدم و حشم دستور مي دهد كه درها را باز كنند. باد به داخل مي وزد و آب حوض به صورت يك تهويه مطبوع عمل مي كند اتاق هاي جنبي اين سفارتخانه كه با يك در بزرگ به محوطه اصلي وصل مي شوند و هم مي تواند از اين موهبت برخوردار شوند، اما آنها فعلا بسته شده اند و كولرها نقش خنك كردن اين اتاق ها را ايفا مي كنند.
حوض سفارتخانه ، به صورت دايره ژنومتريكceometirc است كه با كاشي هاي نقش دار و رنگي دوره قاجار تزيين شده آب آن از قناتي تامين مي شود كه بالاتر از عمارت اصلي قرار دارد و دستور نگهداري آن را يكي از سفيران سابق ايتاليا داده و البته توسط وارثان حفظ شده است.
بيرون ساختمان اصلي، يك حوض بزرگ ديگر قرار دارد. وسط محوطه جلوي عمارت كه منظره دل انگيزي به وجود آورده فضا به شدت سنتي و ايراني است.
باغ پرماجرا
باغ بزرگ سفارت ايتاليا حدود ۶۶ هزار متر مربع است اين باغ تقريبا ۷ هكتاري كه در شمال دهكده رستم آباد و جنوب باغ كامرانيه واقع شده به اين دليل هنوز باقي مانده كه متعلق به سفارت ايتاليا است. از مالكان اين باغ مي توان آصف السلطنه را نام برد. اواخر سال ۱۲۳۶ تمام باغ، متعلقات و قنات ها به عبدالحسين ميرزا واگذار شد. او از شاهزاده هاي قاجار بود و نوه عباس ميرزا كه مشاغلي نظير وزارت فرهنگ و وزارت داخله و رئيس الوزرايي كشور را بر عهده داشت. او هم آن را به پسرارشد خود كه وزير خارجه و وزير ماليه بود واگذار مي كند كه پس از يك سال كشته مي شود.
سرانجام باغ به سفارت ايتاليا فروخته مي شود كه البته سابقا بزرگ تر از حالا بوده و پس از دخل و تصرف به شكل فعلي درآمده است.
سبزيجات خانم توسكانو فرانچسكا
خانم سفير توسكانو تا حد زيادي به خانم سفير اورتونا شباهت دارد. به «خانم جنتيله» كه هنر ايراني را پرستش مي كرد. جنتيله اوقات خود در ايران را، زماني كه شوهرش سفير ايتاليا در ايران بود با پرسه زدن در موزه هاي مختلف مي گذراند. او مي دانست برنامه هاي قريب الوقوع موزه ها چيست، آثار موجود در آنها كدام است و خالق آثار مهم چه كسي بوده، خانم جنتيله اشيا موزه ها را از حفظ بود و اطلاعات كامل در مورد آنها داشت.
در عين حال خانم توسكانو بيشتر مايل است كه به باغچه جمع و جور خود كه در گوشه اي از باغ جلب توجه مي كند، بپردازد. خانم توسكانو به ۱۴ باغبان خود دستور مي دهد از سبزيجات مورد علاقه خود نگهداري شايسته و بايسته به عمل آورند.
در باغچه او همه جور سبزي پرورش داده مي شود كه البته از نوع ايتاليايي اش هستند و براي غذاهاي ايتاليايي به كار مي روند. رو كولا، (RUOCOLA) سبزي مخصوص ايتاليا براي سالاد مخصوص آنهاست كه مشابه آن در ايران يافت نمي شود. فينوكيو(finochio) با برگ هاي كلفت از ديگر سبزيجات مورد علاقه همسر جناب سفير به شمار مي آيد. برگ هاي قطور اين گياه دور هم پيچيده شده و زير خاك رشد و نمو پيدا مي كند اين سبزي را مي شود در بازار تجريش، دانه اي هزارتومان خريد. ايتاليايي ها آن را جزء لاينفك سبزيجات خود مي دانند.
بازيليكو(Basilico) بعد از آنكه سبز شد، از ريشه در مي آيد و زير نور آفتاب خشك مي شود تا به راحتي آن را به پودري تبديل كنند. بازيليكو ادويه پيتزا است البته تازه آن هم استفاده مي شود وخانم توسكانو آن را پرورش مي دهد تا طعم اين ادويه را دور از وطن از ياد نبرد. بازيليكو شبيه ريحان خودمان است و البته خوشبو. بازيليكو شباهت زيادي هم به اوريكانو(origano) دارد كه پودر آن را روي پيتزا مي ريزند.
گوجه فرنگي واقعي را مي توان به گوجه هايي اطلاق كرد كه خانم سفير ايتاليا در باغچه اش پرورش مي دهد. ايتاليايي ها آن را پومودرو اپزي(pommodoro apesi) مي نامند كه گوجه هاي بسيار ريزي است، ساقه هاي اين گياه سطح زمين را پوشانده و باغبان ها از لابه لاي آنها اين ميوه هاي ريز را به دقت مي چينند. خانم توسكانو آن را در پيتزا مورد استفاده قرار نمي دهد، بلكه اسپاگتي اين گوجه فرنگي را مي طلبد. البته غذاي ديگري به اسم بروسكتلي.(Broschetli) انواع ترب(Ravanelli) جعفري به نام پرتسمولو(presemolo) و انواع كاهوي ايتاليايي(lettugai) له توگا را هم مي توان در باغچه دو هزار متري اين باغ يافت.
محصولات اين باغچه به غذاهاي خوشمزه و خوب ايتاليايي تبديل مي شود كه در ايتاليا حرف اول را مي زند، البته با هنر سرآشپزهاي ايراني، متخصص و دوره ديده.
۵هزار اصله درخت
از حوض وسط حياط كه بگذري، چنارهاي ۲۰۰ ساله، دو صف موازي و طويلي را تشكيل داده اند كه تو را تا داخل باغ اسكورت مي كنند. درختان باغ سفارت ايتاليا حدودا ۵ هزار اصله مي شوند كه علاوه بر چنارهاي كهن، اقاقيا، زبان گنجشك و درختان ميوه گيلاس، زردآلو، گلابي، سيب، هلو و آلبالو را شامل مي شوند. حدود ۴۰۰ اصله از آنها طي ۱۵ سال اخير توسط آقاي رضا محمدي، پيمانكار اين باغ به مجموعه اضافه شده است. محمدي، علاقه اي بسيار به اين باغ دارد و خود هفته اي چند بار به آنجا سر مي زند او كه عضو هيات علمي تحقيقات گياه شناسي نيز است، مي گويد: «هزينه نگهداري اين باغ بسيار بالاست ولي جناب سفير مساعدت لازم را به عمل مي آورد.»
داخل باغ، لابه لاي درخت ها مي توان طوطي هاي بسياري را يافت كه به آنجا پناه آورده اند. گنجشك ها كلوني هاي فوق العاده بزرگ تشكيل داده اند و كلاغ ها، با سر و صدايي بسيار، حضور خود را اعلام مي دارند.
طي ۲۰ سال اخير پرندگان زيادي كه در ساير باغ هاي شميران بودند با تخريب اين باغ ها به باغ سفارت ايتاليا آمده اند و البته مورد پذيرايي قرار مي گيرند. از ۱۵ سال پيش تاكنون تعداد پرندگان باغ ۶ برابر شده و اين مهاجرت اجباري همچنان ادامه دارد!
آبياري باغ به وسيله قنات احيا شده و دو حلقه چاه عميقي صورت مي گيرد كه يكي از آنها حدود ۴ سال پيش احداث شد. دوره اي كه اورتانا، سفير ايتاليا در تهران بود. لوله هاي متصل به چاه ۶ اينچ قطر دارد.
تا قبل از سفير فاينرلي سفراي قبلي، تابستان ها از اين سفارتخانه استفاده مي كردند و زمستان ها در جاي ديگري سكونت مي كردند اما سفير فاينرلي آنجا را اقامتگاه دايم برگزيد.
در سفارتخانه ايتاليا، ساختمان حرمسرا نيز سالم مانده است، براي ميهماناني كه به ديدار سفير ايتاليا مي آيند و نيز ساختماني در داخل باغ براي جشن ها و ميهماني هاي داخلي. آنجا سفارتي است كه ايراني ساخته شده، ولي ايتاليايي ها در آن سكني گزيده اند.