در نخستين «كنگره بين المللي پزشكي قانوني كشورهاي اسلامي»
مهمترين چالش هاي روز پزشكي فردا در تهران بررسي مي شود
گروه اجتماعي: نخستين كنگره بين المللي پزشكي قانوني كشورهاي اسلامي با هدف بررسي و بازنگري مهمترين چالش هاي پزشكي قانوني جهان، فردا آغاز به كار مي كند.
به گزارش همشهري اين كنگره كه به ميزباني سازمان پزشكي قانوني و همزمان با هفته قوه قضاييه برگزار مي شود روساي پزشكي قانوني كشورها موضوعاتي چون ارش و ديه، تغيير جنسيت، پيوند اعضا، سن رشد و بلوغ، سقط جنين و تازه هاي پزشكي قانوني مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهند گرفت.
به گزارش خبرنگار ما، دكتر حسين سكوت آراني دبير كميسيون ارش و ديه در گفتگوي اختصاصي با همشهري گفت: ارش و ديه به عنوان عناصري از قوانين اسلامي و قانون مجازات براي جبران خسارت يكي از موضوعات مورد بحث در اين كنگره است. وي با اشاره به تغيير نام قانون ديات، قصاص و تعزيرات به قانون مجازات اسلامي افزود: براساس آن مقرر شد كليه قوانين در چارچوب قوانين مجازات اسلامي وضع و اجرا شوند. وي گفت: در ايران ارش و ديه به عنوان عناصري از قوانين اسلامي در قانون مجازات براي جبران برخي خسارات تعيين شده اند اما مشكلاتي براي كارشناسي اين آسيبها و نحوه پرداخت ارش آنها وجود دارد.
دكتر آراني در خصوص نقص عضو و نحوه جبران خسارت آنها در قانون مجازات اسلامي گفت: ديه مبلغي است كه از طرف شارع تعيين شده و پرداخت مي شود ولي ارش و ديه غير مقدر است و مالي كه پرداخت مي شود تعيين نشده و براساس ديه محاسبه مي شود.
وي گفت: براي برخي از قسمتهاي بدن در قانون مجازات اسلامي، ديه مشخص نشده و به آن ارش تعلق مي گيرد كه براي تعيين آن، پزشكي قانوني اعلام نظر مي كند هدف ما جلوگيري از تفرق آراء و دستيابي به يك وحدت رويه در اين خصوص است .
وي افزود: گروهي از علما ارش را نوعي ديه مي دانند و معتقدند براي ارش نيز در همان چارچوب ديه عمل شده. تلاش ما در اين كنگره اين است كه بتوانيم در خصوص مسئله ارش با نظر كارشناسان و متخصصان و با توجه به مخارج درمان آن جداي از ديه عمل كنيم
وي با اشاره به مصوبه اخير مجلس در خصوص تغيير ديه اقليتهاي مذهبي كه قبلاً يك سوم فرد مسلمان بود ولي اكنون مساوي فرد مسلمان محاسبه مي شود گفت: تلاش مي كنيم با نظرات متخصصان و فقها مسئله ارش را براي هر دو جنس زن و مرد بطور تساوي تعريف كنيم.
تنظيم پروتكل«اختلال هويت جنسي»
براساس اين گزارش، در اين كنگره راههاي تشخيص و درمان، نحوه برخورد اجتماعي، تكنيك هاي جراحي و ديدگاههاي فقهي و حقوقي موجود نسبت به اختلال هويت جنسي افراد براي رسيدن به يك پروتكل دقيق مورد بررسي و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
دكتر غلامرضا پورمند، متخصص اورولوژي در آستانه برگزاري كنگره بين المللي پزشكي قانوني در گفتگوي اختصاصي با همشهري گفت: «تغيير جنسيت» به زبان پزشكي اينگونه تعريف مي شود: اگر كودكي متولد شود و پس از معاينه به جنسيت آن شك داشته باشيم و ندانيم دختر است يا پسر آن را ابهام يا اختلال جنسيتي مي ناميم.
دكتر پورمند گفت :در صورتي كه اين بيماري محرز شود، براساس قانون مجوز جراحي در سازمان پزشكي قانوني صادر مي گردد. عضو كميسيون تغيير جنسيت گفت: اين افراد در زمينه اشتغال، ازدواج و فعاليت هاي اجتماعي دچار مشكل مي شوند.
متأسفانه سطح آگاهي مردم در مورد
اين گونه بيماريها اندك است و اغلب بروز رفتارهاي جنس مقابل و بيمار باعث واكنش منفي از سوي خانواده مي شود كه تزلزل شخصيتي، بزهكاري و انحرافات اجتماعي بيمار را به دنبال دارد . دكتر مهدي صابري، روانپزشك و سرپرست بخش روان پزشكي سازمان پزشكي قانوني نيز در خصوص مشكلات رواني ناشي از اختلال هويت جنسي گفت: اينگونه افراد به لحاظ فيزيكي، بيولوژيكي ومغز مرد هستند و به لحاظ احساسات، علايق و روحيات ، زن محسوب مي شوند . يعني روح مردان در غالب زنان و بالعكس. وي اختلال هويت جنسي را دو نوع ذكر كرد و افزود: نوع اول از دوران جنيني شروع مي شود و از همان ابتدا رفتارهاي منطبق با جنس مخالف را دارد كه اين را از بازيها، لباسها و رفتارها مي توان فهميد ولي در نوع ثانويه در دوران بلوغ شروع مي شود كه فرد و اطرافيان در اين مقطع سني متوجه مي شوند كه جسم شان منطبق با روحياتشان نيست.
دكتر صابري تأكيد كرد: اين افراد با همجنس گرايان و مبدل پوشان متفاوت اند. مثلاً در مبدل پوشان دختراني را مي بينيد كه تيپ پسرانه لباس مي پوشند. اين گروه را شرايط اجتماعي وادار به اين كار مي كند ولي افراد با اختلال جنسيتي بيمارند. وي افزود: در حال حاضر با تكيه بر آمارهاي جهاني مي توان تخمين زد كه در كشور ما نيز حدود ۲ هزار نفر با اين بيماري وجود دارند كه اين تعداد، افراد نزديك خود را شديداً تحت تأثير قرار مي دهند. يعني حدود ۲۰ تا ۴۰ هزار نفر تحت تأثير اين مشكل هستند و در جامعه نيز ملموس است.
در كشورهايي مثل ايران اين افراد محدودترند. اختلال جنسي در ابتدا منجر به رويارويي والدين با فرزند، سپس طرد و در نهايت پذيرش آنها مي شود.
وي برپايي اين كنگره پزشكي قانوني كشورهاي اسلامي را روزنه اميد براي اصلاح ديدگاه هاي منفي جامعه به اين قشر دانست.
براساس اين گزارش، مهرزاد كياني معاون آموزشي سازمان پزشكي قانوني كشور نيز گفت: مهمترين و آخرين يافته ها در خصوص صحنه جرم و تشخيص هويت، پاتولوژي، سم شناسي، سيستم هاي پزشكي قانوني و سرولوژي در كنگره پزشكي قانوني بررسي و تبادل نظر خواهد شد.
وي با ابراز اميدواري براي تشكيل گروه هاي كاري تخصصي بين دانشمندان پزشكي قانوني كشورهاي حاضر در كنگره يادآور شد كه بايد اين گروه ها در تعامل و ارتباط مداوم علمي قرار گيرند و تشكيل يك انجمن علمي پزشكي قانوني مشترك بين كشورهاي اسلامي را در اين راستا مفيد دانست.
|