آتن شهري ۳ هزار ساله اين بار به مجموعه اي مجهز شده كه به حق بيانگر روحيه تكنولوژيك قرن ۲۱ است
بابك قلي زاده
پارك المپيك (OAKA) در اويل دهه ۸۰ ميلادي ساخته شد و استاديوم بزرگ …اسپيروس لوئيس” ( كه به افتخار اولين قهرمان المپيك هاي نوين نامگذاري شده است) اولين بنايي بود كه در سايت بر پا شد.
در طول سال هاي بعد به تدريج تاسيسات ديگري افزوده شدند مانند سالن دوچرخه سواري، مجموعه شنا با ۵ استخر براي مسابقات كه همگي نيز مسقف بودند. محوطه بزرگي نيز در اين مجموعه براي زمين هاي تنيس كنار گذاشته شده بود كه شامل يك استاديوم زيبا به گنجايش ۱۶ هزار و ۷۰۰ نفر نيز مي شد. فضاهاي اقامتي ورزشكاران و يكي از بزرگترين مراكز ارتباطي - مخابراتي دنيا نيز در همين سايت قرار دارد. اين مجموعه در سال ۱۹۹۵ كامل شد و در همان زمان نيز به عنوان يكي از مدرنترين مراكز اروپا مطرح مي شد.
به جز اين دوره المپيك OAKA شاهد برگزاري بسياري از مسابقات بين المللي همانند مسابقات قهرماني فوتبال اروپا در ۱۹۸۳ و ۱۹۹۴ يا مسابقات دو ميداني قهرماني ۱۹۸۲ اروپا در گذشته بوده است .
و سرانجام نتيجه زحمات به نتيجه نشست...
طرح سانتياگو كالاتراوا معمار شهير اسپانيايي كه مشكلات فني و منطقي بسياري براي تشكيلات برگزاركننده المپيك به وجودآورده بود با اصرار و پيگيري هاي اين معمار به نتيجه از پيش تعيين شده رسيد و امروز شاهد برگزاري با شكوه مسابقات المپيك در اين مكان هستيم.
وظيفه كالاتراوا در شكل گيري اين مجموعه طراحي كلي و هدايت كليه طراحان در اين سايت بوده است.همچنين طراحي سقف و روز آمد سازي استاديوم اصلي و سالن دوچرخه سواري در كنار طراحي محيط و منظر سايت دهكده اصلي بازي هاي المپيك نيز از جمله كارهاي دفتر معماري كالاتراوا بوده اند.
بدون شك بزرگترين چالش مقامات، نوسازي استاديوم …اسپيروس لوئيس” و مهمتر از آن نصب سقف روي استاديوم بوده است.مشغله اصلي كالاتراوا تبديل اين سالن ۲۲ ساله به مركز توجه شهر باستاني آتن در طول بازي هاي المپيك بود كه به خوبي از عهده آن بر آمده است.
برنامه ساخت و نصب اين سقف شيشه اي بزرگ دچار تاخير هاي جدي و مهمي شد كه از دلايل اين تاخير تغييرات به وجود آمده در طرح سازه پس از زلزله ۱۹۹۹ آتن بوده است. به گونه اي كه اين موضوع موجب نااميدي مسوولان از امكان برگزاري مراسم افتتاحيه در سالن مسقف شد و رسانه هاي يونان نيز بحث هاي جنجالي و داغي را بر پا كردند و در اين ميان تنها گروه طراحان بودند كه باآسودگي به كارشان مي پرداختند!
سازه سقف تنها در چهار نقطه به زمين اتكا دارد و از اين چهار نقطه ۲ طاق فولادي به طول ۳۰۰ متر كه در بعضي نقاط تا ۳ متر قطر پيدا مي كنند براي نگهداري سقف شيشه اي استاديوم برپا شده است. لبه هاي اين پوشش كه در دو انتها به هم مي رسند به گونه اي طراحي شده اند كه علاوه بر ايجاد استقامت و پايداري سازه به آن حالتي سبك و با ثبات بدهند. با آنكه وزن سقف بيش از ۱۹ هزار تن است طراح توانسته با استفاده از سازه هاي كابلي، نمادي از بي وزني و سياليت را به نمايش در بياورد.
پانل هاي سقف كه مساحتي بيش از ۱۰ هزار متر مربع را پوشش مي دهند، علاوه بر كاستن دماي محيط سالن- دماي هواي آتن در طول بعضي از روز هاي برگزاري مسابقات به ۴۰ درجه سانتيگراد مي رسيد- و حفاظت تماشاچيان در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشيد امكان بروز خاصيت سطوح سايه دار كه باعث تداخل در ارتباطات تلويزيوني را به صفر مي رساند.
گشودن مرز هاي فني و تكنولوژيكي جديد از جمله توانايي هاي مخصوص كالاتراوا است.در اين مورد ساخت و نصب پوشش سقف اين ورزشگاه بي گمان به بزرگترين چالش عرصه ساخت و ساز يونان در دوران معاصر تبديل شده است. اين استاديوم نه اولين و نه آخرين باري خواهد بود كه كالاتراوا شب هاي بي خوابي فراواني براي مديران ساخت و ساز ايجاد كرده است.
ولودرام - سالن دوچرخه سواري
ولودرام يا همان سالن دوچرخه سواري نيز طرح كالاتراوا در OAKA است. ايده اصلي و كانسپت پوشش ديدني و سازه نگاه دارنده اين پيست نيز همانند استاديوم …اسپيروس لوئيس” است. ولودرام به عنوان پيست مسابقات دوچرخه سواري استفاده مي شود.پوشش سقف اين سالن تماما از صفحات آلومينيومي كه عايق حرارتي هستند تشكيل شده است.اين پوشش ها به وسيله دو لوله فولادي طاق مانند كه ارتفاعي در حدود ۴۳ متر دارند نگاه داشته مي شوند. نوار وسط اين پوشش با صفحات پلي كربنات كه امكان عبور نور به داخل را مي دهد از پوشش اصلي جدا مي شود. سطح اشغال اين سالن ۵۳ هزار و ۴۰۰ متر مربع است و گنجايش ۵ هزار و ۵۰۰ نفر تماشاچي را دارد.
اين سالن به عنوان يكي از بهترين و سريع ترين نمونه ها در دنيا شناخته مي شود.
از ديگر طراحي هاي كالاتراوا در اين سايت اگورا است. اين سازه عظيم متشكل از ۱۰۰ طاق فولادي يكي از مسيرهاي اصلي دسترسي پياده درون OAKA را به وجود ميآورد كه با درياچه هاي مصنوعي كم عمقي احاطه شده است. اگورا كه ظرفيت بيش از ۵۰۰ هزار نفر را دارد تبديل به يكي از به يادماندني ترين بناهاي آتن شده است. اين سازه بازسازي مدرني از اگوراي كهن آتني است كه هدف آن بازنمايي مولفه هاي فرهنگ يونان (آب-زمين-خورشيد-امواج دريا) و رنگ هاي اصلي مناظر آتن است. همچنين ديوارملل نيز از ديگر شاهكار هاي كالاتراوا است.اين ديوار مكانيكي به طول ۲۵۰ متر و ارتفاع ۲۰ متر از تيرهاي فولادي در ۵ متري سطح زمين افراشته شده و به گونه اي موج مي خورد كه گويي از جنس پارچه ساخته شده است. همچنين امكان نورپردازي و پخش سينمايي بر روي اين ديوار فراهم شده است. طراح ، مهندس، مجسمه ساز يا هر چه كه او را نام بگذاريم توانسته است يك بار ديگر با خلق اثري منحصر به فرد در تاريخ و شخصيت يك شهر تاثيري مستقيم بگذارد.اين اسپانيايي هميشه ايده هاي اوليه و الهام هاي لازم براي شروع كار را از شهرهاي محل سايت مي گيرد.به گفته خود وي در آتن اين منبع الهام تركيبي از سنت هاي كلاسيك شهر، فرهنگ باستاني يونان ، ميراث بيزانسي آتن و نورها و رنگ هاي مشهور محلي بوده اند.