اگر مي خواهيد در مورد خريد يك اجاق گاز مناسب و همچنين پخت و پز بهتر و باصرفه تر بيشتر بدانيد اين مطلب را بخوانيد
اجاق گاز
بعد از صنعت، اين خانه ها هستند كه بيشترين انرژي را مصرف مي كنند و از اين مقدار هم، 10 درصد به پخت و پز اختصاص پيدا مي كند. استفاده از شيوه هاي منطقي آشپزي همراه با انتخاب دقيق تجهيزات خانگي مي تواند 50 درصد از هزينه هاي انرژي مربوط به آشپزي را بكاهد و به همين نسبت باعث كاهش انتشار گازهاي سمي شود.
برق يا گاز؟
تجهيزات پخت و پز برقي ياگازي از جهت كيفيت طبخ غذا، عملكرد يكساني دارند.
انتخاب وسايل پخت و پز به عواملي از قبيل قيمت، ظاهر و طراحي آشپزخانه بستگي دارد.
بازده انرژي در هنگام انتخاب تجهيزات آشپزخانه بايد در اولويت انتخاب شما قرار بگيرد. توجه داشته باشيد معمولا در شرايط مشابه هزينه مصرف برق 20 برابر مصرف گاز طبيعي است. در شرايطي كه زمان پخت كوتاه است و استفاده از تجهيزات برقي كوچك تر از قبيل سرخ كن و ماهيتابه نسبت به فرهاي گازي و برقي به صرفه تر است.
استفاده از مايكروويو به طور قابل ملاحظه اي هزينه هاي پخت و پز را كاهش مي دهد.
يك آشپزخانه نمونه
تجهيزات پخت وپز اصلي در آشپزخانه اجاق خوراك پزي، فر و گريل كباب پز است. معمولا محدوديتي در نحوه قراردادن اين موارد در طراحي آشپزخانه وجود ندارد وانتخاب و تركيب آنها در اكثر موارد به اندازه و طراحي آشپزخانه، قيمت، طول عمر و سلايق شخصي مربوط مي شود.
شما مي توانيد وسايل پخت و پز را به صورت هاي زير خريداري كنيد:
- اجاق هاي خوراك پزي معمولي: يك كابينت عمودي است كه شعله ها در بالاي آن قرار گرفته و فر و گريل در پايين آن قرار دارد. اين يك نمونه عامه پسند است، چون همزمان هر سه جزء را دارد.
- اجاق و فر مجزا: اين اجاق به طراحي، آزادي عمل بيشتري مي بخشد. فر مي تواند توكار بوده يا داخل كابينت قرار گيرد كه در هر دو حالت مي تواند با يك گريل همراه باشد.
بازده انرژي
بر خلاف بسياري از وسايل برقي و گازي از قبيل يخچال، ماشين لباسشويي و بخاري، هنوز درجه بندي ستاره داري مانند آنچه كه در برچسب هاي انرژي معمول است براي نشان دادن بازده انرژي وسايل پخت وپز وجود ندارد.
معمولا وسايل پخت وپز بزرگتر، زمان طبخ طولاني تري دارند و منجر به افزايش هزينه بيشتري مي شوند. وسايل كوچكتر كارآمدتر هستند و بايد در جايي كه پخت و پز و گرم كردن حجم كمي از غذا مورد نياز است استفاده شوند. به عنوان مثال، استفاده از مايكروويو يا توستر ارزانتر از فر يا گريل است.
انتخاب يك اجاق خوراك پز
اجاق گاز بايد:
۱- عملكرد سريعي داشته و به سادگي تنظيم شود.
۲- كنترل دمايي مناسبي داشته باشد.
مشعل هاي برقي فوقاني:
سه نوع اجاق برقي در بازارهاي جهان وجود دارد:
۱- اجاق هاي تابشي
اين اجاق ها ارزانترين نوع اجاق برقي و از انواع ديگر كار آمدتر هستند. اجاق هاي تابشي معمولا لولا دارند و به راحتي تميز مي شوند.
۲- اجاق هاي يكپارچه
اين اجاق ها به پايه چسبيده هستند و براي تميز كردن نيازي به جابه جايي ندارند؛ نسبت به انواع تابشي بازده كمتر و عملكرد كندتري دارند؛ حرارت را نسبت به انواع تابشي بيشتر حفظ مي كنند؛ قبل از اينكه پخت و پز كامل شود مي توانند خاموش شوند؛ از المنت هاي خودحسگر براي افزايش كنترل دما استفاده مي كنند و براي حفظ بازده و ظاهر بايد مرتب تميز شوند.
۳- اجاق هاي سراميكي
المنت هاي اين اجاق ها در زير يك سطح شيشه اي قرار گرفته اند و ظاهر شيكي دارند و نسبت به انواع قبلي راحت تر تميز مي شوند. بازده كمتري دارند و معمولا نسبت به انواع ديگر گرانتر هستند. اجاق هاي سراميكي همچنين مي توانند از المنت هاي هالوژني استفاده كنند. اين مدل كنترل دمايي دقيق و زمان عملكرد نسبتا سريعي دارد اما پس از خاموش شدن مدت نسبتا زيادي طول مي كشد تا سرد شوند. اين مدل نسبت به مدل هاي ديگر بازده انرژي كمتري دارد.
بازده انواع مختلف اجاق ها متفاوت است. اين موضوع را در جدول زير بهتر مشاهده مي كنيد:
بازده درصد
|
انواع اجاق برقي
|
۶۵-55
|
مارپيچي
|
۵۵-50
|
يكپارچه
|
۶۰-55
|
سراميك استاندارد
|
۵۰-45
|
سراميك هالوژني
|
۸۵-80
|
سراميك القايي
|
|
انتخاب فر
فرهاي برقي و گازي به صورت هاي توكار، داخل كابينت يا به صورت بخشي از اجاق گاز نصب مي شوند. نوع نصب تاثير بر بازده يا عملكرد طبخ ندارد. سه نوع فرگاز در بازارهاي جهاني ارايه مي شود:
۱- فرهاي سنتي
اين نوع فرها، مشعل گازي يا المنت برقي براي تامين حرارت دارند و از آنجايي كه هواي داغ به طرف بالا حركت مي كند، بالاي فر بيشترين دما را دارد. اين موضوع مقدار غذايي را كه در يك وعده پخته مي شود محدود مي كند. اين نوع فر در حال حاضر زياد متداول نيست.
۲-فرهاي فن دارجابه جايي
در داخل آن يك فن وجود دارد كه هواي گرم را در داخل فر به جريان درمي آورد. اين موضوع منجر به توزيع يكنواخت دما در داخل فر مي شود، در نتيجه مي توان همزمان از تمام طبقات فر استفاده كرد. فرهاي فن دار با دماي پايين تر و سريع تر طبخ مي كنند و 35 درصد انرژي كمتري نسبت به انواع سنتي، مصرف دارند.
۳-اجاق مايكروويو
اين اجاق ها از نظر انرژي به دليل اينكه زمان طبخ بسيار كوتاهي دارند مقرون به صرفه هستند. در مايكروويوها، انرژي غذا را گرم مي كند و حرارت ناچيزي هدر مي رود. اين مساله باعث مي شود زمان طبخ كوتاه تر شود و مصرف انرژي به نحو قابل ملاحظه اي نسبت به فرهاي سنتي كاهش يابد.
اجاق هاي تركيبي
در بازار اجاق هايي به نام اجاق هاي تركيبي وجود دارد.اين نوع اجاق ها پخت جابه جايي و مايكروويو را در يك فر تركيب مي كنند. مزيت اين فرها اين است كه همزمان با كاهش واقعي زمان طبخ توسط مايكروويو، غذا مي تواند در خارج با استفاده از پخت جابه جايي برشته يا سوخاري شود.
فرها در اندازه هاي مختلف در بازار عرضه مي شوند. بنابراين انتخاب سايز مناسب براي رفع نيازمندي ها بسيار مهم است.
توصيه هاي فروشنده را براي يك انتخاب مناسب حتما در نظر بگيريد.
نكاتي براي پخت و پز بهتر
نكات زير مي تواند باعث صرفه جويي در مصرف پول و انرژي شود:
- غذاهاي منجمد را قبل از طبخ ذوب كنيد. بهترين روش ذوب غذاهاي منجمد، قراردادن آنها 12 تا 24 ساعت قبل از زمان پخت در يخچال است چرا كه ذوب كردن در فضاي آزاد باعث رشد باكتري ها در غذاي شما مي شود.
- به خاطر داشته باشيد پس از جوش آمدن آب يا مايعات شعله را كمتر كنيد چون شعله در اين حالت تاثيري بر افزايش دما ندارد.
- در صورتي كه زمان پخت طولاني لازم داريد حتي الامكان از ظروف زودپز استفاده كنيد.
- در صورت امكان از تجهيزات كوچكتر استفاده كنيد.
-گريل بيش از 2 برابر توستر انرژي مصرف مي كند.
- دقت بيشتري در مصرف انرژي داشته باشيد مثلا كتري را پر آب نكنيد. در كتري را ببنديد و آب را به عوض جوشاندن گرم كنيد. از شعله متناسب با اندازه ظرف استفاده كنيد. از بخارپزها و ظروف چند قسمتي به طور همزمان براي پخت سبزي ها استفاده كنيد.
- زمان استفاده از فر، در آن را بسته نگه داريد. توجه داشته باشيد با هر بار باز و بسته كردن آن انرژي زيادي هدر مي رود و دستگاه براي جبران آن زمان زيادي به كار خود ادامه مي دهد.
- به درزبندي اطراف در فرگاز توجه داشته باشيد. درز بندي مناسب هنگامي است كه در بسته فر بتواند يك برگ كاغذ را نگه دارد. اگر كاغذ به راحتي جابه جا شود بايد درزبندي جديدي استفاده كرد.
- از فر گاز به طور كامل استفاده كنيد. مثلا چند ظرف را در يك مرحله براي پختن داخل فر قرار دهيد.
- براي فرهاي گازي نيازي به مرحله پيش گرم سازي نيست و در مورد فرهاي برقي سعي كنيد اين مرحله به حداقل برسد.
- فرگاز را 10 دقيقه قبل از اينكه پخت كامل شود خاموش كنيد.
- سطوح ديواره هاي فر را كاملا تميز كنيد تا حداكثر بازتاب گرمايي صورت گيرد.
- خودتان براي تعمير تجهيزات اقدام نكنيد و از لوازم مطابق دستورالعمل هاي سازنده دستگاه استفاده كنيد.
قبل از خريد اجاق خوراك پزي به موارد زير توجه كنيد:
- نوع اجاق را مشخص كنيد؛ يك اجاق سنتي نياز داريد يا بايد يك فرتوكار يا داخل ميزي يا اجاق جداگانه داشته باشيد؛
- تميز كردن آن راحت باشد؛
- قيمت آن مناسب باشد و يدكي و سرويسكار در دسترس باشد؛
- اگر از گريل برقي استفاده مي كنيد از انواعي انتخاب كنيد كه بتواند فقط در يك طرف كار كرده و از بخشي از المنت استفاده كند. اين در شرايطي كه كباب كردن فقط بخش كمي از طبخ غذا باشد مفيد است؛
- اندازه اجاق را بر حسب نياز خود انتخاب كنيد؛
- ضمانتنامه با ضمانت طولاني تر، طول عمر بيشتري از سيستم انتظار مي رود؛
- اجاق هاي سراميكي برقي بايد چراغ شاخص حرارتي داشته باشند كه پس از استفاده تا هنگامي كه سطح تا اندازه كافي خنك شود روشن بماند.