شكوه پارسي در توكيو
آكيو و ايشي كاوا، يكشنبه شب تهران را به مقصد توكيو ترك كردند، با اين هدف كه فوريه سال آينده ميلادي، يعني حدود 60 روز ديگر به ايران بيايند تا همراه با كارشناسانشان به جست و جو در موزه ملي ايران بپردازند و آنچه را براي هموطنانشان اعجاب برانگيزتر است، برگزينند.
|
|
تعداد بازديدكنندگان اين نمايشگاه بر مبناي مدت نمايش و موضوع نمايشگاه ها از 300 هزار تا يك ميليون و 500 هزار نفر نوسان داشته است. با اين وجود پيش بيني مي كنيم بيش از يك ميليون نفر در عرض يك سال از نمايشگاه شكوه پارسي بازديد كنند.
سارا امت علي
شايد باور نكنيد ولي از دوران دبيرستان تا پايان تحصيلات دانشگاهي ايران، امپراتوري هخامنشي و ساساني يكي از موضوعات مهم كتاب هاي تاريخ ژاپن است، به همين دليل چشم بادامي ها علاقه بسياري به آگاهي هر چه بيشتر از فرهنگ و تمدن ايران دارند.
گروه هاي فيلمسازي و خبرنگاران روزنامه آساهي از جولاي سال آينده ميلادي تير 1384 به ايران مي آيند تا با ساخت فيلم از ويژگي هاي مختلف فرهنگي ايرانيان و تهيه گزارش هاي خبري، يكسال پيش از افتتاح نمايشگاه شكوه پارسي در ژاپن، ايران را به ژاپني ها بشناسانند.
كوجي ما آكيو، مدير دپارتمان هنري موسسه آساهي شيمبون كه همراه با مدير موسسه فيلمسازي تواي براي امضاي پيشنويس قرارداد برپايي نمايشگاه شكوه پارسي به ايران آمده بود، با بيان اين مطلب گفت: يكسال قبل از افتتاح نمايشگاه، برنامه هاي تبليغاتي خود براي معرفي ايران و ايرانيان را در ژاپن آغاز مي كنيم. به همين منظور گروه هاي فيلمساز و خبرنگاران به ايران خواهند آمد تا با راهنمايي كارشناسان تاريخ و باستان شناساني كه پيش از آن به ايران آمده اند، مقدمات معرفي فرهنگ ايران به ژاپني ها را فراهم آورند.
آنها پيشنويس قرارداد برپايي نمايشگاهي از فرهنگ و تمدن ايران در ژاپن را با مديريت مدرسه ملي ايران امضا كرده اند و پيش از آن، همه برنامه ريزي هايشان را انجام داده اند. قرار است در فوريه سال آينده مورخان، باستان شناسان و كارشناسان هنري خود را براي انتخاب اشيا به تهران اعزام كنند و پس از آن در آوريل قرارداد اصلي را به امضا برسانند. از جولاي سال آينده كارهاي مطبوعاتي و تبليغاتي آغاز مي شود و درست يكسال بعد، يعني جولاي سال 2006 ميلادي نمايشگاه شكوه پارسي در موزه متروپوليتن توكيو كار خود را آغاز مي كند.
از هيات اعزامي به ايران مي پرسم چرا ايران ؟ و مي شنوم : يكي از راه هاي نزديك كردن ملت ها به يكديگر شناخت فرهنگ و تمدن و پيشينه يكديگر است. ايران هم كه در ايجاد تمدن جهاني، تاثير بسياري داشته. بنابراين پس از برپايي چندين نمايشگاه، به سراغ ايران آمديم تا ژاپني ها را با اين تمدن بزرگ آشنا كنيم.
آكيو، مدير دپارتمان هنري موسسه آساهي هم در پاسخ به اين سوال مي گويد: آثار باستاني و تاريخي بسياري در ايران وجود دارد كه در زمره ميراث جهاني به حساب مي آيند و از آنجا كه در پيشبرد تمدن دنيا نقش بزرگي ايفا كرده اند، به همه جهان تعلق دارند. با اين وجود بسياري از اين آثار براي ژاپني ها و شايد هم ديگر مردم جهان ناشناخته است. كار ما در روزنامه آساهي اين است كه از روش هاي مختلف، اين گوشه هاي ناشناخته را به مردم معرفي كنيم.
ژاپني ها قصد دارند با دست پر به ايران بيايند. كارشناسان از مدت ها پيش در حال مطالعه تاريخ ايران هستند. مدير موسسه تواي مي گويد: بهترين مسير آگاهي، استفاده از تاريخ شما است. با استفاده از آن به معرفي فرهنگ امروزتان هم مي رسيم. ما مشتاقيم در كنار فرهنگ و تمدن باستاني ايران، شرايط ايران امروز را هم به شيوه هاي مختلفي چون تهيه گزارش هاي خبري در روزنامه ها و تلويزيون و تهيه فيلم به ژاپني ها معرفي كنيم.
به عقيده آنها محققان و پژوهشگران هستند كه سر نخ اصلي تهيه اين توليدات را ارايه خواهند كرد. ايشي كاوا، در پاسخ به اين سوال كه برنامه ريزي هاي دقيق در زمينه توليد فيلم و تهيه گزارش هاي خبري مي گويد: منتظر اظهار نظر كارشناسان هنري و تاريخي مان هستيم. چگونگي حركت هاي بعدي را آنها نشان مي دهند. از طرفي بايد علاقه طرف ايراني را هم بسنجيم، بايد ببينيم شما چطور مي خواهيد فرهنگتان معرفي شود. به هر حال از جولاي و آگوست سال آينده ميلادي خبرنگاران و فيلمسازان ژاپني به ايران خواهند آمد.
موسسات ياد شده طي سال هاي گذشته، با همكاري يكديگر به طور مستقل برپايي نمايشگاه هايي اين چنين را به عهده داشته اند. در حال حاضر نمايشگاهي از تاريخ رومانف ها از موزه آرميتاژ در ژاپن برپا است. پيش از آن، تاريخ و تمدن تركيه در ژاپن معرفي شد و در سال آينده هم فرهنگ آلمان در اين كشور معرفي خواهد شد. آساهي سال گذشته به طور مستقل برپايي نمايشگاهي از موزه بزرگ بريتانيا را به عهده داشت و اكنون هم نمايشگاهي از خزانه جواهرات چين را به معرض ديد علاقه مندان در آورده اند.
|
|
خوشنويسي، هنر گمنام، زنگ فراموش شده
|
|
خط و خوشنويسي از جمله هنرهاي ايرانيان است كه از گذشته در اين كشور وجود داشته، اما زيبايي و جنبه تزئيني خط تنها يك بعد اين هنر است و بخش ديگر آن خوش خطي و خوانايي خط است كه متاسفانه اين روزها بين جوانان و نوجوانان ما كمتر اثري از آن ديده مي شود. اين ماجرا تا آنجا پيش رفته كه در اكثر موارد معلم ها براي تصحيح برگه هاي امتحاني دانش آموزان با مشكل مواجه مي شوند. مصطفي مهديزاده، عضو شوراي عالي انجمن خوشنويسان ايران مي گويد: وقتي كودكان و نوجوانان ما دايم با كامپيوتر و حروف انگليسي و نهايتا حروف روزنامه اي سر و كار دارند فاصله بسياري از فضاي خوشنويسي پيدا مي كنند. او مي گويد: يكي از دلايلي كه افراد در گذشته خوش خط بودند اين بود كه كتاب هاي درسي به صورت دست نويس و با خط نستعليق چاپ مي شدند و اينگونه از همان ابتدا شكل كلمات و خط زيباي نستعليق در ذهن دانش آموزان جاي مي گرفت اما مدتهاست كه كتاب ها با حروف روزنامه اي چاپ مي شوند و هيچ نظارتي هم در جهت اصلاح خط دانش آموزان وجود ندارد و هر روز جايگاه واقعي خط خوش و خوانا نازل تر مي شود.
اما فريبا مقصودي از استادان هنر خوشنويسي دلايل بدخطي كودكان، نوجوانان و جوانان را در ضعف مشق نظري يعني نديدن خط خوب مي داند و مي گويد: وقتي دانش آموزان با خط خوب كمتر آشنايي دارند چگونه مي توانند آنرا فرا گيرند. وقتي جامعه به بدخطي و خواندن خط بد عادت مي كند اين مشكل بد خطي تشديد مي شود. حرف هاي محمد ملكي عضو انجمن خوشنويسان كشور هم شنيدني است. او معتقد است وقتي معلماني كه در مدارس براي تدريس هنر به كار گرفته مي شوند هيچ شناختي از هنر خوشنويسي ندارند و هيچ دوره اي در اين زمينه نديده اند. بديهي است كه دانش آموزان نيز اين هنر را به درستي فرا نگرفته و با لزوم كاربرد آن آشنا نشوند و در نتيجه اهميتي براي آن قائل نباشند.
آموزش خوشنويسي در مدارس در حد همان كتاب هاي بي اهميت هنر كاربرد دارد. يك زنگ تفريح كه فقط نام بدلي دارد؛ زنگ خوشنويسي. اكثر دانش آموزان در اين ساعت يا در كلاس درس با شوخي و خنده و البته چند دقيقه اي دوات بازي وقت را مي گذرانند يا در حياط مدرسه با اجازه معلم مربوطه در غوغاي توپ و دروازه قلم ها را مي شكنند.
|
|
جعبه
اميد و افتخار
به آخرين هفته ماه آذر رسيديم. امروز و فردا فرصت مناسبي است براي اينكه پاي تلويزيون بنشينيد و از برنامه هاي تلويزيون لذت ببريد. امروز ساعت 13 تكرار سريال رسم شيدايي از شبكه دوم سيما پخش خواهد شد. سايه آفتاب را كه ديشب از شبكه سوم پخش شد مي توانيد در ساعت 40:13 تماشا كنيد. مسابقات ليگ برتر ايران، امروز و يكشنبه دنبال خواهد شد. امروز استقلالي ها مي توانند بازي تيم محبوبشان را تماشا كنند. استقلال در تهران و در ورزشگاه آزادي ميزبان شموشك نوشهر خواهد بود. اين بازي در ساعت 20:16 آغاز خواهد شد. اما برنامه آشپزي امروز كه در قالب برنامه به خانه برمي گرديم پخش خواهد شد اختصاص به آموزش خورشت پتي چغندر دارد. ما هم مثل شما نمي دانيم چيست؟ اين برنامه را در ساعت 40:16 مي توانيد از شبكه تهران تماشا كنيد. ساعت 19 شبكه تهران و ساعت 15:20 شبكه سوم فيلم سينمايي خواهند داشت. سريال بيگانه اي از ميان ما، را مي توانيد در ساعت 21 از شبكه دوم تماشا كنيد. مانند هر پنج شنبه امشب هم مي توانيد در ساعت 30:22 شاهد برنامه سينما يك باشيد. فيلم انتخابي اين برنامه براي آخرين پنج شنبه پاييز، اميد و افتخار نام دارداز ساخته هاي جان بدري است و محصول سال 1987. فردا ساعت 14 مي توانيد كمين را ببينيد از شبكه سوم. تكرار كمربندها را ببنديم ساعت 30:14 از همين شبكه پخش خواهد شد. سريال طلسم شدگان را مي توانيد فردا و در ساعت 19 از شبكه تهران تماشا كنيد. پاورچين برنامه بعدي اين شبكه است در روز جمعه. مجموعه عمر خيام را مي توانيد ساعت 15:20 از شبكه 3 تماشا كنيد. سينما 4 را فراموش نكنيد. معماي بروتاين ساعت 21 از شبكه 2 پخش مي شود. صندلي داغ را فردا شب ساعت 45:21 مي توانيد تماشا كنيد. آزرده دل نام سريال جمعه شب هاي شبكه اول سيماست كه ساعت 10:22 مي توانيد تماشا كنيد. آخر هفته خوبي داشته باشيد.
|
|
شاتر
روزهاي باراني، شهر پر از سوژه مي شود. تنها بايد چشم ها را خوب باز كرد؛ كاري كه خيلي ها نمي كنند!
|
|
نمايشگاه
طراحي با راپيد در نگارخانه پرديسان
نمايشگاهي از آثار نقاشي در نگارخانه آبي فرهنگسراي سالمند برپا شده است. در اين نمايشگاه 22 تابلوي نقاشي با تكنيك رنگ روغن و پاستل، متعلق به سحر مرادي به نمايش گذاشته شده است.
اين نمايشگاه تا 30 دي ماه ادامه دارد و براي بازديد از آن مي توانيد هر روز از ساعت 9 تا 18 به نشاني: ميدان امام حسين، خيابان 17 شهريور، خيابان خشكبارچي، پارك خيام، فرهنگسراي سالمند برويد يا با شماره تلفن هاي 9-3358688 تماس بگيريد.
نگارخانه پرديسان فرهنگسراي دختران هم اين روزها ميزبان نمايشگاهي از آثار طراحي با راپيد مهدي خيامي است. در اين نمايشگاه 20 اثر از خيامي كه فارغ التحصيل رشته نقاشي و گرافيك هم هست، به نمايش گذاشته شده است.
براي بازديد از اين نمايشگاه تا 26 آذرماه فرصت داريد تا هر روز از ساعت 9 تا 13 و 15 تا 19 به نشاني: فلكه دوم صادقيه، بلوار فردوس، بعد از چهارراه مخابرات، فرهنگسراي دختران مراجعه كنيد.
|
|
فرهنگ۱
مشاوره تحصيلي و طراحي سياه قلم
گويا فرهنگسراي اقوام براي بالا بردن سطح دانش شهروندان جلسات مشاوره تحصيلي برگزار كرده است. در اين جلسات كه با حضور نسرين كريميان برگزار مي شود، مي توانيد با روش هاي صحيح مطالعه و درس خواندن، انتخاب رشته تحصيلي و دانشگاهي و ... بيشتر و بهتر آشنا شويد.
براي شركت در اين جلسات مي توانيد به نشاني: ميدان ابوذر، خيابان سجاد جنوبي، ميدان بهاران، فرهنگسراي اقوام برويديا اگر به اطلاعات بيشتر نياز داشتيد با شماره تلفن 6237470 تماس بگيريد. واحد آموزش فرهنگسراي سالمند هم براي معرفي رشته هاي هنري، دوره هاي آموزش طراحي ويژه نوجوانان، جوانان و بزرگسالان را برگزار كرده است.
در اين دوره هنرجويان مي توانند ضمن كار با سياه قلم، طراحي از طبيعت و اجسام را هم تجربه كنند. براي ثبت نام و شركت در اين دوره ها بايد به نشاني: ميدان امام حسين، خيابان 17 شهريور، خيابان خشكبارچي، پارك خيام مراجعه كنيد يا با شماره تلفن هاي 9-3358688 تماس بگيريد.
|
|
فرهنگ۲
ستاره هاي نوتروني در فرهنگسراي هنر
گويا فرهنگسراي انقلاب براي كشف استعدادهاي ادبي و شكوفايي آنها، كلاس هاي نقد و بررسي شعر را برگزار كرده است.در حقيقت كانون ادبي اين فرهنگسرا هر هفته يكشنبه ها از ساعت 3 تا 5 بعدازظهر و با حضور شاعر معاصر كورس احمدي جلسات شعرخواني را برگزار مي كند. در طول اين جلسات هر هفته آثار برتر هم جمع آوري شده و در پايان ماه به اثر برگزيده هم هديه اي داده مي شود. براي شركت در اين جلسات مي توانيد روزهاي يكشنبه هر هفته به سالن فجر فرهنگسراي انقلاب در بزرگراه نواب، خيابان كميل شرقي برويد.
همچنين فرهنگسراي هنر در ساعت 18 روز 28 آذرماه قرار است سميناري را با عنوان ستاره هاي نوتروني و سياه چاله ها برگزار كند. اين سمينار كه با همكاري ماهنامه نجوم و فرهنگسراي هنر برگزار مي شود درباره برخي قوانين فيزيكي و نجوم است. براي شركت در اين سمينار بايد به فرهنگسراي هنر در خيابان شريعتي، خيابان جلفا برويد.
|
|
پرده
سلوك در جشنواره فجر
فيلمبرداري آخرين ساخته كمال تبريزي در تهران به پايان رسيد. تاكنون 40 درصد از تدوين همزمان اين فيلم كه چند هفته قبل آغاز شده هم به پايان رسيده است. آخرين ساخته تبريزي سلوك نام دارد كه فيلمنامه آن را محمد رضا گوهري نوشته است. رضا كيانيان، پيام دهكردي و رويا نونهالي در اين فيلم سينمايي ايفاي نقش مي كنند.
با به پايان رسيدن تدوين رايانه اي اين فيلم كه توسط حسين زندباف در حال انجام است، اين فيلم در جشنواره فيلم فجر حضور خواهد داشت. اما خبر ديگر اينكه دو فيلم سينمايي از سوي شوراي صدور پروانه، نمايش عمومي فيلم پروانه اكران عمومي دريافت كرد.
فيلم سينمايي بابا عزيز به كارگرداني ناصر خمير و تهيه كنندگي عليرضا شجاع نوري به همراه گرداب با تهيه كنندگي و كارگرداني حسن هدايت در آينده اي نه چندان دور به اكران عمومي گذاشته مي شوند.
|
|
كتابخانه
شعري با پنج كلمه
قرار است به زودي رمان موج ها نوشته ويرجينيا ولف با ترجمه مهدي غبرايي از انتشارات افق به بازار بيايد. در حقيقت اين رمان همان رمان خيزاب ها است كه قبلا نيمه كاره ترجمه شده بود.
اين رمان يك اثر شاعرانه است كه داستان زندگي شش نفر را از خردسالي تا بزرگسالي مي گويد. در ابتدا ولف رمان را با وصفي از طبيعت، جنگل و دريا شروع مي كند و بعد از آن ذهنيت اين افراد را بررسي مي كند، بدون اينكه شخصيت ها با هم حرفي بزنند. اين كتاب 350 صفحه اي تا چند ماه آينده توسط انتشارات افق منتشر مي شود.
همچنين گويا مجموعه شعرهاي منثور عليرضا روح نواز با عنوان شيطان نامه هاي عاشقانه را دزديده است منتشر شده است. اين كتاب بدون مقدمه، 74 صفحه دارد و در قطع جيبي با قيمت 700 تومان منتشر شده است.
در واقع اين مجموعه 50 نثر مدرن از اين شاعر را در بر گرفته كه در كوتاهترين شكل پنج كلمه و بلندترين آنها دو صفحه است.
|
|
امروز
از سايرين جلو بيفتيد
|
|
امروز آخرين پنج شنبه آذر ماه است. بهتر است بگوييم آخرين پنج شنبه سومين فصل سال، فصل پاييز. پاييز هم كم كم كوله بارش را جمع مي كند و جايش به سردترين فصل سال مي دهد. با اين اوصاف كم كم آخرين روز پاييز هم نزديك است. نگوييد كه فراموش كرده ايد كه دوشنبه شب يلدا، بلندترين شب سال است. يادآور شديم دوشنبه شب يلدا است و اين بي دليل نبود. اين شب ها و روزها تهران در حال انفجار از تجمع خودروهاست. بهتر است بگوييم بزرگراه هاي پايتخت تبديل شده اند به يك پاركينگ متحرك و خيابان هاي ديگر تهران هم كه قربان آنها بروم ساعت ها طول مي كشد تا شما از يك نقطه تهران به مقصدتان در نقطه اي ديگر برويد.
پيشنهاد امروز ما براي اين پنج شنبه جمعه اين است كه با اين وضع ترافيك شهر از همين امروز به فكر خريد براي بلندترين شب سال باشيد. اين دو روز مخصوصا فردا شايد بتوانيد از خلوتي نسبي شهر براي خريد به موقع استفاده كنيد. مطمئن باشيد اين پيشنهاد به نفع شما خواهد بود. روز دوشنبه قطعا تمام ميوه فروشي ها و شيريني فروشي ها تفاوتي با خيابان هاي تهران نخواهند داشت. فرصت خوبيست براي اينكه دو سه روزي از سايرين جلو باشيد. خريد فراموشتان نشود. بلندترين شب سال در راه است.
|
|
هوا
يك هفته با باران
يك هفته ديگر هم تمام شد. از آن هفته هاي پاييزي پاييزي بود. كمتر ساعاتي در اين هفته بود كه مي توانستيم آفتاب را تماشا كنيم. اگر آفتابي هم بود، مي آمد، چند دقيقه اي از پشت ابرها خودنمايي مي كرد، ولي زور ابرها بيشتر بود و اجازه عرض اندام را به آفتاب نمي داد. امروز هم به مانند ساير روزهاي هفته گذشته، ابرهاي سياه بر فراز آسمان تهران، بارش باران را به ارمغان خواهند آورد؛ شايد هم برف پاييزي. سرماي هوا هم كاسته نخواهد شد. دماي هواي تهران امروز مابين 7 و يك درجه در گرمترين و خنكترين ساعات نوسان خواهدداشت.
|
|
ستون شما
مقايسه تهران و پايتخت هاي ديگر
مساله آشوب شهري اختصاص به تهران ندارد. نه آلودگي تهران چيز منحصر به فردي است و نه بي نظمي اش. البته تهران پايتخت ايران است و براي ما ايراني ها مهم است و به هر حال هر مملكتي مشكلات خود را دارد و اينكه همان مشكلات جاي ديگر هم هست، اصلا به معني كوچك شماري مشكلاتمان و پشت گوش انداختن چاره گري براي آن نيست. اما مهم است كه خود را در يك نقشه جهاني تماشا كنيم. اين باعث مي شود درك بهتري از خود به دست آوريم. اگر اين مشكلات در بسياري از جاها هست صورت مساله و راه حلش هم كمي تا قسمتي فرق خواهد كرد، اين از اين. روي دلم مانده بود!
اما من تا پاريس نرفته بودم فكر مي كردم پاريسي ها هم همين قدر كه لندني ها مودب و محتاط اند در رانندگي، به معناي لندني اش، اروپايي اند. البته از حق نگذريم آلمان هم عالي است، اما انصافا پاريس مرا شوكه كرد. درست مثل تهران عزيز! ما اينجاعادت كرده ايم كه خط سفيد عابر پياده حتما و بدون هيچ برو برگردي براي عابر پياده است. تقريبا محال است كه خلافش در لندن و اين جزيره باراني اتفاق بيفتد. من هميشه فكر كرده ام كه اينجا پياده نيست كه از اتومبيل مي ترسد، بلكه اين اتومبيل ها و راننده ها هستند كه از پياده مي ترسند، از بس كه محتاط اند. از دور كه مي بينند آهسته مي كنند. حتي وقتي ترافيك باشد روي خط سفيد را اشغال نمي كنند. پشت آن مي ايستند و هميشه آن خط را براي پياده باز مي گذارند.
در پاريس تقريبا كسي براي پياده احترام قايل نيست. البته شايد به شوري تهران نباشد، اما در قياس با موازين اروپايي، يك تهران درست و حسابي است.
نمونه بدتر از آن ايتالياست! كه حتي جديدا كليپي از مسايل اجتماعي و شهري اين كشور ساخته شده كه هجوي است، ديدني. مشكلي كه فقط مربوط به ترافيك نيست و ديگر اخلاقيات اجتماعي جوامعي مثل ايتاليا را هم مي توان در آن ديد. البته مشكل كليپ ساز همان است كه بيشتر ايراني ها هم به آن دچارند، فكر كرده است تمام اروپا آرام و به قاعده است و اين فقط ايتالياست كه خارج مي زند.
فكر مي كنم در همه مسايل اجتماعي خوب است يك ارزيابي از دور و برمان داشته باشيم. مي خواستم بگويم اگر راه حلي جست وجو مي كنيم بايد از فراگير بودن يا منطقه اي بودن اين مسايل چيزي در آن منعكس باشد.
كاوه بصيري - لندن
|
|
ذهن زيبا
از بهترين صدقات ياري ضعيفان است.
امام رضا (ع)
اگر يك مرد جوان هنگام ترك محل كارش چتر خود را جا بگذارد، مساله اي نيست اما اگر يك پيرمرد مرتكب چنين اشتباهي شود، همكارانش با كمال تاسف مي گويند: بيچاره پيرمرد! پاك حافظه اش را از دست داد.
ساموئل جانسن
راز موفقيت، ثبات قدم است.
ناپلئون بناپارت
|