رضا شريف
ساختماني از اولين روزهاي تهران جديد
خيابان سعدي را رو به جنوب مي رويد. پايين تر از چهارراه مخبر الدوله، ساختماني به نام ساختمان سينگر به چشم مي خورد كه از جمله نخستين بناهايي است كه در تهران از سنگ ساخته شدند. در اين بنا، زواياي معماري مدرن به چشم مي خورد و نماي بنا با طرحي ساده همچنان نشان كارخانه سينگر را در گذر تاريخ پر فراز و نشيب بر پيشاني سفيد خود حك كرده است. به عقب برمي گرديم. هنوز تهران شكل شهر جديد را به خود نگرفته است، اما نشانه هاي آن كم كم در حال شكل گيري است. دوران حكومت پهلوي اول است. ماركوف كه مهندسي اهل روسيه است بنايي را شروع به ساخت مي كند. ساختمان سينگر شكل مي گيرد. در واقع ساختمان سينگر از جمله بناهاي تاريخي به جاي مانده از سالهايي است كه هنوز تهران را دود و آهن و سيمان تسخير نكرده بود. اين بنا در قالب يك ساختمان با كاركرد صنعتي در ازدحام و هياهوي خيابان سعدي همچنان با پيكري سفيد خود را نشان مي دهد.
گفته مي شود شهرداري قصد خريد اين ساختمان را دارد و سازمان ميراث فرهنگي به منظور جلوگيري از تخريب اين بناي تاريخي، مشغول تهيه مدارك ثبتي براي ساختمان سينگر است.
احياي گذرها
تهران قديم از محلات مختلفي تشكيل شده بود كه هر يك براي خود هويت خاصي داشتند. اين محلات گاه آنچنان مستقل بودند كه هر يك از ساكنان آن مي توانست براي سالها و بدون مراجعه به محله ديگر به زندگي خود ادامه دهد، اما هر چه باشد اين محلات نمي توانستند كاملا جداي از هم باشند. به همين جهت گذر يكي از پديده هاي مهم شهر تهران شد. اين گذر، نقشي كه ايفا مي كرد آن بود كه محلات را به هم متصل مي ساخت. در واقع گذرها معابري بودند كه محلات گوناگون شهر قديم را به هم پيوند مي دادند. از گذرهاي معروف تهران كه تا امروز هم نام آنها بين مردم رواج دارد مي توان به گذر امامزاده يحيي، گذر تقي خان، گذر حمام خانم، گذر حمام ميرزا ولي و گذر حمام نواب اشاره كرد. در كنار اينها گذرهاي دانگي، دباغخانه، سرپولك، قلي، مروي، مستوفي، مهدي موش، ميرزا محمود وزير، نوروزخان و لوطي صالح نيز از گذرهاي قديمي تهران به شمار مي رود.
بازسازي و ترميم برخي از اين گذرها در دستور كار مراكز ذي ربط قرار دارد كه گذر مستوفي يكي از همان هاست. گرچه مدتي است فعاليت كارگاه مرمت سازي اين گذر به دليل مشخص نبودن مالكيت يك باب مغازه واقع در بخشي از اين گذر متوقف شده است.
تخريب خانه تاريخي نوه كمال الملك
مسوولان مي توانستند با ثبت به موقع اين خانه تاريخي معين فر در فهرست آثار تاريخي كشور، مانع تخريب اين بنا شوند. خانه تاريخي معين فر، نشانه هايي از معماري سبك رومي را در خود جاي داده است.
چندي پيش و به دنبال اقدام مالك در فروش خانه تاريخي معين فر به سازمان اوقاف و امور خيريه استان تهران، عمليات تخريب بنا به منظور گسترش عرصه مسجد فائق آغاز شد و اگرچه به منظور جلوگيري از اين اقدام، كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري طي دو روز اقدام به تهيه مستندات ثبتي اين اثر تاريخي كردند اما با وجود ضرورت ثبت اين اثر، يك ماه ونيم پس از ارسال مدارك ثبتي، شوراي ثبت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، مدارك موجود در پرونده را ناقص خواند و ثبت اين خانه تاريخي در فهرست آثار ملي، به تعويق افتاد.
كارشناس ميراث فرهنگي و مسوول تهيه پرونده ثبتي خانه تاريخي معين فر در اين باره گفت: درخانه تاريخي معين فر كه به گفته اهالي محل منسوب به نوه كمال الملك است، تلفيقي از معماري ايراني و اروپايي به چشم مي خورد كه با توجه به ارزش هاي تاريخي و معماري بنا، ثبت فوري بنا الزامي به نظر مي رسد.
موسوي، كارشناس ميراث گفت: به منظور آگاه كردن اعضاي شوراي ثبت سازمان براي تعجيل در ثبت اين خانه تاريخي، عكسي كه تخريب بنا توسط يك كارگر كلنگ به دست را نشان مي داد، ضميمه پرونده ثبتي بنا شد، اما با گذشت يك ماه و نيم از ارسال مستندات ثبتي، شوراي ثبت، پرونده ثبتي خانه معين فر را فاقد پلان دانست و آن را به عنوان يك اثر شاخص تاريخي در فهرست آثار ملي كشور جاي ندا د.