در چهارگوشه اتاق زير شيرواني انواع و اقسام عروسك هاي مختلف با نام هاي عجيبي كه در سطر اول گزارش با آنها آشنا شديد چيده شده اند. عروسك هايي كه هر كدام جنس مختلفي دارند و البته روش هاي جان بخشي به آنها، با هم متفاوت است
مسعود مير
مولي، چركولك، خ خو، چينيكا، داش موشي، نازموشي، قرن فول، پتول، جيزغول جونز، خوخو. اين نام ها را اين روزها در اتاقك زير شيرواني يك ساختمان در خيابان ورزنده مي توان پاي شناسنامه موجوداتي ديد كه مخلوطي هستند از فانتزي خيال، ابر و اسفنج و پلاستيك و چوب و كمي سليقه. زماني كه يك هنرمند موجودي خلق مي كند كه از زبان آن حرف هايش را بزند و عده اي هم اين خلايق را كنار هم جمع مي كنند تا هم حرف هاي هنرمندها را بشنوند و هم زيبايي و توانايي هاي اين دست ساخته هاي آنها را بسنجند، اتفاقي رخ مي دهد.
خبر اين اتفاق برخلاف حواشي اش بسيار كوتاه است. نمايشگاه عروسكي هشتمين جشنواره تئاتر عروسكي دانشجويي و اجراهاي اين جشنواره عروسكي چند روزي است كه آغاز شده است.
اين جشنواره كه اولين دوره اش در پاييز سال۱۳۷۵ برگزار شد، امسال هشتمين دوره اش را در شرايطي سپري مي كند كه 23 نمايش انتخابي در 5 سالن پلاتو مركزي و پلاتو عروسكي دانشكده سينماتئاتر، سالن اصلي و كوچك تالار مولوي و سالن استاد سمندريان دانشكده هنرهاي زيبا به اجرا در مي آيند. اما جدا از اجراهاي عروسكي در اين جشنواره در ساختمان دانشكده سينما تئاتر، نمايشگاهي برپاست كه بازديد از آن براي هر فردي جذاب خواهد بود. چه علاقه مند به تئاتر عروسكي و عروسكسازي باشد و چه نه...
اتاق زير شيرواني با چيده شدن عروسك هاي منتخب حال و هواي ديگري به خود گرفته است. در اين اتاق جذابترين بخش جنبي هشتمين دوره جشنواره تئاتر عروسكي دانشجويي بر پاست. در چهارگوشه اتاق انواع و اقسام عروسك هاي مختلف با نام هاي عجيبي كه در سطر اول گزارش با آنها آشنا شديد چيده شده اند. عروسك هايي كه هر كدام جنس مختلفي دارند و البته روش هاي جان بخشي به آنها، با هم متفاوت است. عروسك هاي دستكشي، باتومي و نخي در حالي كنار هم آرام گرفته اند كه طراحان و سازندگانشان هر كدام در گوشه اي از اين شهر يا ديگر شهرهاي ايران در اتاق ها و كارگاه هايشان كمي هم خوشبين باشيم مشغول خلق يك شخصيت عروسكي اند. بعضي ها دانشجو هستند و عده اي هم استاد.
ندا نجفي، مسوول نمايشگاه عروسك ها مي گويد: از مجموع 85 عروسك موجود در اين مكان 9 عروسك متعلق به دانشجويان شهرستاني و 14 تاي آنها از آرشيو شبكه يك فراهم آورده شده است كه از ميان تمام آنها 35 عروسك در بخش مسابقه شركت كرده اند. روي ميز وسط اتاق زير شيرواني عروسك هايي به چشم مي خورند كه از سال 1378 به بعد در برنامه هاي كودك شبكه يك سيما ميهمان خانه ها بوده اند.
مائده جورجمالي، در برنامه عموپورنگ يك دختر شمالي است كه شايد براي ما چندان مهم نبوده نباشد، ولي اين دختر عروسكي طرفداران كم سن و سال زيادي داشت. عروسك هاي روز جهاني كودك و تلويزيون، دوقلوها و رفوزه همه روي ميز ولو شده اند و خاطرات روزهاي كودكي را با خود مي آورند، اما در دانشكده سينما تئاتر هيچ خبري از كودك نيست.
از اتاق نمايش عروسك ها كه بيرون آمدن را قدم رو هجي كني به دبيرخانه جشنواره مي رسي.
دبيرخانه يك جشنواره دانشجويي وضعيت جالبي دارد. وارد كه مي شوي ياد خوابگاه هاي دانشجويي لحظه اي ذهن را رها نمي كند. چند ميز و صندلي، مانيتورهايي كه كيس هايشان كنار ميزها به زحمت سرپا نگاه داشته شده اند و چند فنجان چاي سرد و البته چند جوان دانشجو كه به قول خودشان به هر زحمتي كه هست جشنواره را سامان داده اند.
فرانك سعيدي آريا، شبيه هيچ دبير جشنواره اي نيست، چون به دقت مشغول نوشتن اسامي ميهمانان مراسم اختتاميه است وبعد از اينكه كارش را انجام مي دهد روبه روي ما مي نشيند. صحبت از جشنواره تئاتر عروسكي براي او همراه است با يادآوري هزار و يك مشكل كه بر سر راهشان وجود داشته است و براي مرتفع كردن آنها انرژي جواني را به سادگي خرج كرده است. سعيدي آريا اولين سرنخ مشكلات را در تعريف اهميت تئاتر عروسكي مي داند. وي مي گويد:خيلي ها به محض اينكه نام تئاتر عروسكي را مي شنوند، به ياد بچه هايشان مي افتند و اينكه آنها را به ديدن يك نمايش كودك ميهمان كنند، اما تئاتر عروسكي مختص كودكان نيست. همانطور كه به غير از 3 كار در جشنواره امسال كه ويژه كودكان است، بقيه چنين رويكردي ندارند و تخصصي هستند. شايد به خاطر همين ديدگاه بود كه تا دوره چهارم برگزاري اين جشنواره، وزارت علوم كوچكترين كمكي به برپايي جشنواره نكرد. جالب اينجاست كه خانه هنرمندان هم در اين دوره جشنواره در حالي از در اختيار گذاشتن امكاناتش اعم از فضاي اجراي نمايش و سالن برگزاري نشست ها به جشنواره خودداري كرد كه مسوول آن يكي از افراد نام آشناي اين عرصه است. وقتي خانه هنرمندان و سرپرست آن آقاي غريب پور كه سنگ تئاتر عروسكي را به سينه مي زند يك هفته قبل از برپايي جشنواره هشتم براي همكاري با يك فستيوال دانشجويي شرط پرداخت پول را بهانه مي كنند، ديگر تكليف روشن است.
با تمام اين اوصاف جشنواره تئاتر عروسكي دانشجويان امسال هم برگزار شد. اجراهاي نسبتا موفق و يك نمايشگاه جذاب عروسكي اگر هيچ ثمري نداشته باشد كه بعيد است اين موضوع را به ارمغان مي آورد كه جوان ها و دانشجويان مي توانند فعل خواستن را به زيبايي صرف كنند، حتي اگر خيلي از مثلا پيشكسوت هاي محترم به راحتي دست رد به سينه عاشقان هنر بزنند و كوچكترين كمكي براي بهتر برگزار شدن يك رويداد هنري- تخصصي نكنند. ضرب المثل رفتن زمستان و ماندن روسياهي... را كه شنيده ايد؟