كاروانسرايي به نام خانات
مردم از دور و نزديك و با اسب و شتر و الاغ مي آمدند تا چند روزي در تهران بمانند. آنها بيشتر اهل خريد و تجارت بودند.
شايد هم ممكن بود مقصدي بسيار دور را در نظر گرفته باشند و تهران جايي بود براي استراحتي كوتاه. اما هرچه بود كاروانسرايي لازم بود تا اين استراحت و اقامت را امن و ايمن كند. در تهران قديم كاروانسراهاي زيادي وجود داشت كه امروز كمتر نشاني از آنها باقي مانده است. اما متاسفانه همين اندك هم گاه بر سر اختلافاتي بزرگ يا كوچك رو به ويراني مي رود. كاروانسراي قاجاري خانات كه روزگاري يكي از بزرگترين كاروانسراهاي درون شهري تهران به شمار مي آمد، هم اينك رنگ فراموشي به خود گرفته و شايد به نابودي دايمي برسد. در حال حاضر كارگاه مرمت اين كاروانسرا تعطيل شده و به گفته كارشناسان در صورتي كه تعطيلي كارگاه ادامه پيدا كند، با توجه به اينكه بنا به صورت باز در حال مرمت بوده، امكان ايجاد آسيب هاي جدي در بنا وجود دارد.كاروانسراي خانات، يك كاروانسراي چهار ايواني است كه فضاي شترخان در پشت حجره ها و در اطراف صحن حياط چرخيده است. سازه اين بنا آجري است و نظام باربر به صورت ستون هاي آجري و تويزه و طاق به چشم مي خورد.از ضلع شمالي اين كاروانسرا، كتيبه زيباي سر قبر آقا قابل رويت است. اين بناي تاريخي در خيابان شهيد مصطفي خميني و بعد از چهارراه مولوي و در نزديكي بناي شاخص بقعه سرقبر آقا قرار گرفته است.
سازنده معلوم نيست ولي عشق هنوز هست
در فرهنگ مردم تهران، خصوصا تهران قديم، مذهب و بناهاي مذهبي جايگاه ويژه اي داشت و مردم هيچگاه از آن غفلت نمي كردند. هر محله و كوچه براي خود مسجد و تكيه اي داشت كه همه را در خود جمع مي كرد و اساس مذهبي مردم را متجلي مي ساخت.
نگاهي به محله هاي قديمي ايران، گواه آن است كه مردم براي ساختن اماكن مذهبي هميشه آماده بودند. تكيه تاريخي تجريش از جمله اين آثار است كه در ذهن تاريخي تهران جاي مخصوصي دارد.اين اثر تاريخي بنا به اظهار افراد محلي بيش از 100 سال قدمت دارد ولي به دليل عدم وجود كتيبه اي در تكيه، نمي توان تاريخ دقيقي براي آن قايل شد. از باني و سازندگان تكيه نيز اطلاعي در دست نيست. اما در كتاب تاريخ تهران نوشته عبدالحجت بلاغي از اين اثر ذيل بناهاي موقوفي ياد شده است.تكيه تجريش همچون اغلب تكايا در دو طبقه ساخته شده است و طبقه دوم آن بالكن هايي مشرف بر صحن طبقه اول است. در طبقه اول در قسمت هاي شمالي فضاي مياني 6 حجره، در قسمت جنوبي 5 حجره و در قسمت شرقي 3 حجره قرار دارد و در قسمت غربي، شاه نشين واقع شده است. در طبقه دوم نيز در قسمت شمالي 4 حجره و در قسمت هاي شرقي و جنوبي هر كدام 6 حجره قرار دارد.در حال حاضر در تكيه تجريش حجره هاي پيرامون فضاي مياني به لحاظ قرار گرفتن در بازار تجريش كاربري اوليه خود را از دست داده و عملكرد تجاري گرفته اند. البته در ماه محرم از اين بنا براي برگزاري مراسم عزاداري و سوگواري استفاده مي شود.
اين بنا در بازار تجريش پشت ضلع جنوب شرقي ميدان تجريش و در ضلع شمالي آستان مقدس امامزاده صالحع واقع شده است.
قصري براي بيماران امروز
|
|
ناصرالدين شاه كه به شكار مي رفت، نياز به استراحت داشت. او علاقه مند بود كه استراحتگاه او در شكارگاهش باشد. به اين آن ترتيب دستور صادر و فعاليت ها آغاز شد.عده بسياري مشغول شدند تا قصر ياقوت بالا رفت و ساخته شد. عمارت قصر ياقوت داراي دو طبقه است و در ميان شكارگاه ناصري و مشرف به دشت قرار دارد. اين عمارت از جمله بناهاي ارزشمند دوره قاجار است و در سرخه حصار پا محكم كرده است. اما امروز اين عمارت؛ چارچوب درهم ريخته قصر ياقوت سرخه حصار كه اكنون به مكان اداري بيمارستان شهيد دكتر علي لواساني تبديل شده، 15 ميليون تومان اعتبار مي خواهد تا بخشي از تاريخ معماري ايران را در خود نگه دارد.سالها پيش آن زمان كه قصر قاجاري ياقوت، فرتوت و فرسوده بود، تعمير بخش هايي از اين عمارت تاريخي در قالب نصب سيستم گرمايشي مدرن با نصب شوفا ژو كفپوشي آن با سراميك و رنگ ديوارها انجام شد. اما گويا در حال حاضر اين بناي تاريخي نيازمند تعميرات اصولي است. سقف عمارت قصر ياقوت، شيرواني كوب و ارتفاع از كف تا نوك شيرواني حدود 14 متر است. درحال حاضر اين بنا به عنوان قسمت اداري بيمارستان شهيد لواساني مورد بهره برداري قرار گرفته است.