نگراني از افزايش مواليد در زندان ها
بچه كجايي؟ زندان قزل
بسياري از زنان زنداني به همراه فرزندان خود، دوره محكوميت شان را در زندان به سر مي آورند. اين كودكان مي توانند 3 سال اول عمر خود را در كنار مادرشان سپري كنند
سهيلا بيگلر خاني
شايد در نگاه اول عجيب به نظر برسد، اما بسياري از زنان زنداني، در دوره محكوميت خود باردار مي شوند و فرزندان خود را در زندان به دنيا مي آورند.
صديقه قنادي، رئيس مجمع بانوان شوراهاي اسلامي شهرهاي كشور، گفته: افزايش مواليد در بندهاي ويژه زنان زندان هاي كشور، نگران كننده است.
به همين دليل بسياري از زنان زنداني به همراه فرزندان خود، دوره محكوميت شان را در زندان به سر مي آورند. اين كودكان مي توانند 3 سال اول عمر خود را در كنار مادرشان سپري كنند، اما پس از اين دوره معمولا زندگي در مراكز بهزيستي سرنوشتي است كه انتظار آنان را مي كشد. هرچند ممكن است در ميان اين كودكان باشند تعدادي كه پدران متعهدي دارند، اما اغلب شوهران اين زنان چنان كه بايد و شايد از عهده سرپرستي فرزند خود برنيامده و در نهايت اين كودكان نيز به سيل كودكان كار و كودكان خياباني مي پيوندند. چه، بر اساس مستندات بيشتر زنان حبس ابدي يا به جرم قاچاق مواد مخدر زنداني شده اند يا به جرم قتل. از طرفي معمولا زنان قاچاقچي با همسران خود مرتكب خلاف مي شوند.
گفت وگوي كوتاه ما با صديقه قنادي، عضو شوراي شهر مشهد حكايت از خلاء قانوني براي پيشگيري از بارداري زنان زنداني دارد.
صديقه قنادي مي گويد: اين زنان در ملاقات با خانواده يا مرخصي ها باردار مي شوند.
آيا به زنان زنداني در خصوص جلوگيري از بارداري آموزش داده نمي شود؟
آموزش داده مي شود، حتي وسيله پيشگيري از بارداري به صورت رايگان در اختيار آنان قرار مي گيرد، ولي آنها علاقه اي به استفاده از اين وسايل ندارند.
چرا؟
چون بيكارند. اغلب اين زنان ترجيح مي دهند دوره زندان را با بچه داري سر كنند.
قانوني درخصوص منع بارداري زنان زنداني وجود ندارد؟
نه، مسوولان مراكز بهداشت زندان ها مي گويند اگر قانون وجود داشت،از تزريق آمپول هاي ضد بارداري استفاده مي كرديم.
چه راهكاري براي مقابله با اين معضل انديشيده ايد؟
زنان محكوم به دليل بيكاري ترجيح مي دهند دوران زندان را با بچه سر كنند. به هر حال تنهايي ... تنهايي است!
ما در مشهد براي زندان زنان كارگاه توليد راه اندازي كرده ايم. قرار است در مجمع چهارم بانوان عضو شوراهاي سراسر كشور نيز با قوه قضائيه جلسه مشترك بگذاريم و به شكل كارشناسي وارد اين ماجرا شويم. اگر قوه قضائيه وارد اين مساله شود، مي توانيم از طريق دولت لايحه اي را به مجلس بفرستيم. در غير اين صورت نمايندگان مجلس بايد طرحي را در خصوص منع بارداري زنان زنداني تهيه كنند. اگر دست مسوولان به لحاظ قانوني باز باشد، مي توانند معضل افزايش مواليد در زندان هاي كشور را به حداقل برسانند.
مادران زنداني تا كي مي توانند از فرزندان خود نگهداري كنند؟
بر اساس قانون بچه ها تا 3 سال با مادر مي مانند و بعد از 3 سال از مادر گرفته مي شوند. در صورتي كه خانواده بتواند بچه را بزرگ كند به خانواده سپرده مي شود وگرنه به مراكز بهزيستي مي رود.
چه تعداد از اين كودكان در سال در زندان ها متولد مي شوند؟
آمار درستي در اين رابطه اعلام نمي شود، اما هرچه تعداد زنان زنداني بيشتر شود، تعداد اين بچه ها هم افزايش مي يابد. معمولا در اغلب اين بندها از 4-5 زن، 2-3 نفر آنها بچه دارند. مگر آن دسته از زناني كه به خاطر چك يا مسايلي از اين قبيل زنداني اند، وگرنه اين موارد در مورد زنان زنداني شده به دليل قاچاق و قتل بسيار شايع است.
فكر نمي كنيد آموزش در اين رابطه راهگشا باشد؟
بايد راهكار قانوني وجود داشته باشد. قانون ملاقات و مرخصي به زندانيان زن و مرد قانون خوبي است، منتها قانون بايد مانع و جامع باشد. متاسفانه در اين قانون اين مورد در نظر گرفته نشده است.
حتي حضور 3 ساله كودكان در زندان در كنار مادرانشان هم مساله قابل تاملي است، چه محيط زندان براي بزرگسالان غير قابل تحمل است و يقينا پلشتي هاي محيط در روان كودكان هم تاثير بسزايي مي گذارد.
تصميم بگيريد
شنيده ايد كه مي گويند قبل از آنكه به دنيا بيايدسياه بخت بودم
بچه هاي زندان همان ها هستندكه هزاران بار از خود مي پرسند چرا من؟ آن هم درزندان.
اما هنوز هم دير نشده، مي توان با زمينه حضور روانپزشكان در زندان، به مادران آموخت كه چه آينده تلخي در انتظار كودكان آنهاست.
كودكاني كه باندهاي جنايتكار و فساد انتظار آنها را مي كشند.
بايد آنها را مايوس كرد. بايد مادرها و پدران تصميم بگيرند. فردا دير است.
|