با وجود موضع گيري هاي موجود و ديدگاه فعلي مديران مسوول، همچنين نبود درك صحيح از تعريف شهر الكترونيك، متاسفانه تنها شاهد سر دادن شعار تحقق شهر الكترونيك بوده ايم
فعالا ن عرصه انفورماتيك از جدي نگرفتن اين علم در كشور ناراضي اند.
پسر جوان در يكي از بازارهاي خدمات كامپيوتري تهران از پشت ميز بلند مي شود، گره كراواتش را محكم مي كند و به معترضاني كه پشت دستگاه هاي اينترنت در انتظار برقراري ارتباط مجدد نشسته اند با بي حوصلگي مي گويد: نگران نباشيد ارتباط دوباره برقرار مي شود. خب، اوضاع در حال حاضر اينگونه است، چه كار مي شود كرد؟
صاحبان كافي نت ها از قطع و وصل مكرر شبكه هاي اينترنتي از سوي مراكز مادر گلا يه مي كنند و جوان هم كه خود را مدير كافي نت معرفي مي كند به ما مي گويد: بهتر است با اوضاعي كه براي فعالا ن علوم انفورماتيك در ايران ايجاد شده است، فعلا اينترنت جمع شود.
ولي اين اوضاع تنها صاحبان كافي نت ها را كلا فه نكرده است. آنهايي كه به خريد و فروش لوازم كامپيوتر مي پردازند و خدمات سخت افزاري ارايه مي دهند نيز در رديف معترضان قرار دارند.
مهندس در حاليكه مشغول نصب لوازم سخت افزاري بر دستگاه كامپيوتر دختر نوجواني است، مدتي دست از كار مي كشد تا گلا يه هاي جدي اش را مطرح كند. او از واردات كالا هاي نامرغوب كامپيوتر از سوي واردكنندگاني كه معتقد است بعضا از رانت هايي در برخي مراكز دولتي برخوردارند خبر مي دهد و مي گويد: شناسايي لوازم در ايران بسيار ضعيف است و همين عامل سبب شده است كه سودجويان، اجناس نامرغوب را با قيمت پايين وارد كنند و به گرا نترين قيمت به مصرف كنندگان بفروشند. او هم مانند بسياري ديگر از همكارانش از وجود مركزي براي حمايت از فعالا ن عرصه انفورماتيك چه در بخش تهيه و توزيع اجناس و چه در بخش نرم افزاري ابراز بي اطلا عي مي كند و معتقد است: در صورت وجود صنف يا سنديكاي حمايت از فعالا ن اين عرصه تاكنون هيچ اقدامي صورت نگرفته است و مديريت انفورماتيك در كشور به هيچ وجه براي فعالا ن اين عرصه محسوس نيست.
در اين ميان، كاربران اينترنتي و مديران كافي نت ها از فيلترينگ برخي سايت ها، محدوديت بيش از حد خطوط، سرعت پايين شركت هاي خدمات رسان و بسياري مشكلا ت ديگر سخن مي گويند كه به نحوي با مسوولا ن و سياستگذاران حوزه IT و علوم انفورماتيك مرتبط است.
در حالي كه نارضايتي از عدم نظارت واردات محصولا ت كامپيوتري و فعاليت برخي شركت هاي كامپيوتري برخوردار از رانت هاي دولتي و افزايش فشار بر شركت هاي تغذيه كننده خدمات نرم افزاري در عرصه فعاليت انفورماتيك در ايران ادامه دارد، اين موسسات كوچك و بزرگ فعال در عرصه علوم كامپيوتري هستند كه به صورت نيمه خود جوش اقدام به برگزاري جشنواره هايي در زمينه هاي مختلف نرم افزاري و سخت افزاري مي كنند.
به نظر مي رسد كه جامعه انفورماتيك و علوم IT در ايران از تاثيرات منفي برخي تصميم گيري هاي بيمار در امان نبوده است. در حالي كه 73درصد از جمعيت ايران را افراد زير 30سال تشكيل مي دهند و از لحاظ جمعيت جوان در جهان دومين كشور پس از اردن محسوب مي شود با اين وجود، مهندس محسن ميرزا ابراهيمي، دبير دومين جشنواره نرم افزارهاي چند رسانه اي و نمايشگاه رسانه هاي ديجيتال مي گويد: جامعه جوان و پوياي كشور از صنعت انفورماتيك جهان عقب مانده است، در حالي كه اگر اين صنعت در ايران به صورت جدي راه بيفتد مي توان در ابعاد مختلف اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي و... شاهد پيشرفت سريعي بود.
ميرابراهيمي معتقد است كه بها دادن به جامعه انفورماتيك از لحاظ فرهنگي تاثير به سزايي خواهد داشت و مي گويد: ببينيد در بحث هويت فرهنگي اگر حرفي براي گفتن داشته باشيم به هيچ وجه مورد تهاجم واقع نمي شويم و تهاجم جاي خود را به تبادل خواهد داد.
مير ابراهيمي كه به گفته خودش مدير عامل سازمان گسترش انفورماتيك كشور بوده از مديران ارشد شركت هاي چند مليتي فعال در عرصه انفورماتيك و علوم كامپيوتري به شمار مي رود. وي مدتي را در جبهه هاي جنگ 8 ساله ايران و عراق گذرانده و بسياري از همكلا سي هايش را در جريان درگيري ها از دست داده است.
مهندس مير ابراهيمي مي گويد: با اين نگرش در بحث فضاي ديجيتال و رسانه هاي ديجيتال نمي توان موفق بود و هيچ كس از آنسوي دنيا هم محتواي ديجيتالي را براي ما به ارمغان نخواهد آورد و اينكه تا كي و تا چه حد موفق خواهيم شد سوالي است كه نمي توان به آن پاسخ داد. همچنين به نظر او تا به حال جاهاي زيادي براي ايجاد شهر الكترونيك معرفي شده است ولي اقدام موثري انجام نگرفته كه خود نشانگر تصور نادرست مسوولا ن از شهر الكترونيك است.
شايد به همين دليل است كه وي مشاوره در برخي پروژه هاي نيروي هوايي سپاه پاسداران را پذيرفته است و حتي بخشي از محتويات وبلا گ شخصي اش را تشكيل مي دهد كه خاطرات جنگ در آن بسيار مشهود است.
وي در جمع دوستان و همكارانش در علوم انفورماتيك در زمره افراد صريح اللهجه اي به شمار مي رود كه ممكن است برخي اوقات معادلا ت را بر هم بزند.
مشكلا ت فعالا ن بازار كامپيوتري را كه با او مطرح مي كنيم، مي گويد: نظام صنفي رايانه در حال شكل گرفتن است كه با وجود نواقص و مشكلا ت بسيار اميدواريم شكل گيري نظام صنفي رايانه كه انتخابات هيات مديره آن به زودي برگزار خواهد شد توسط خود صنف صورت بگيرد، نه با تحريكات و حمايت هاي ويژه از سوي برخي مسوولا ن دولتي. متاسفانه مشكل اعمال نفوذ مسوولا ن واقعي در اينگونه مسايل نتيجه اي جز دلسردي و بي عدالتي در شكل گيري نظام هاي صنفي نداشته است.
مير ابراهيمي قانون نظام صنفي رايانه را كه به عنوان بخشي از قانون كپي رايت در كشور تصويب شده است، قانون جامع و كاملي كه بتواند نقش نظام صنفي رايانه را ايفا كند نمي داند و معتقد است واقعيت اين است كه در اين قانون تصور بر اين است كه افراد، شركت ها و مراكز مختلفي وجود دارند كه به منظور همكاري و مشاركت در اين بخش فعاليت مي كنند، در حالي كه روند تشكيل نظام صنفي رايانه به گونه اي بوده كه مشاركت همگاني را در بر نداشته است.
وي مي افزايد: بيش از 20 تشكل صنفي رايانه در كشور وجود دارد كه به جز يكي از آنها، از مابقي پتانسيل ها استفاده نشده است و به نظر مي رسد كه در اين شرايط نظام صنفي زماني مي تواند فراگير باشد كه بدون استفاده از رانت و اعمال نفوذ برخي مديران دولتي در ساختار حاكميت شكل گرفته باشد.
او هم مانند بسياري از فعالا ن خريد و فروش قطعات رايانه، از وجود دلا ل هايي در سطح شهر و كشور خبر مي دهد كه داراي حق راي در انتخابات انجمن نظام صنفي رايانه هستند. وي مي گويد: شركت هاي فعال در امر توليد نرم افزار با وجود تمام كاستي ها و با وجود تجمع سواد رايانه اي در درون خود، هنوز روي پا ايستاده اند و نظام صنفي بايد از آنها حمايت كند تا نمايندگانشان در سيستم مديريت صنفي با دفاع از حقوق فعالا ن اين حوزه به رشد نرم افزاري رايانه كشور كمك كنند.
اين فعال حوزه انفورماتيك با وجود ارايه خدمات انفورماتيك به برخي مديران تراز اول كشور، از جدي نگرفتن علوم انفورماتيك در كشور ناراضي است و به همين دليل است كه در خصوص چشم انداز آينده اين حوزه مي گويد: با اين نگرش در بحث فضاي ديجيتال و رسانه هاي ديجيتال نمي توان موفق بود و هيچ كس از آنسوي دنيا هم محتواي ديجيتالي را براي ما به ارمغان نخواهد آورد و اينكه تا كي و تا چه حد موفق خواهيم شد سوالي است كه نمي توان به آن پاسخ داد.
از تجارت الكترونيك كه به تازگي در ايران رواج يافته است كه بگذريم در كشورهاي توسعه يافته روند ايجاد شهرهاي الكترونيك مسير خود را يافته است. اين مسير البته به بخش هايي از كشورهاي در حال توسعه به ويژه در بخش آسياي جنوب شرقي نيز كشيده شده است.
اين در حالي است كه با وجود اظهار نظرهاي مقامات مسوول در كشور كه بيشتر به يك تبليغ جذاب ولي بي برنامه در سخنراني ها تبديل شده است، زيرساخت هاي ايجاد شهر الكترونيك در ايران آماده نيست.
مير ابراهيمي مي گويد: با وجود موضع گيري هاي موجود و ديدگاه فعلي مديران مسوول، همچنين نبود درك صحيح از تعريف شهر الكترونيك متاسفانه تنها شاهد سر دادن شعار تحقق شهر الكترونيك بوده ايم.
وي مي افزايد: تا به حال جاهاي زيادي براي ايجاد شهر الكترونيك معرفي شده است ولي اقدام موثري انجام نگرفته كه خود نشانگر تصور نادرست مسوولا ن از شهر الكترونيك است.
مير ابراهيمي معتقد است كه راه حل بسياري از مسايل همچون صرفه جويي در وقت، كاهش هزينه ها، رفع آلودگي محيط زيست، حل مشكل ترافيك و ... در به كار گيري تكنولوژي در اداره شهر است و در صورت بكارگيري از ابزارهاي اوليه شهر الكترونيك، مشكلا ت زيادي از زندگي شهري در كشور به ويژه در تهران برطرف خواهد شد.
وقتي از او در خصوص ناآگاهي مديران دولتي از صنعت انفورماتيك و IT بپرسيد خواهد گفت: آنها با داشتن ابزارهاي رايانه اي نسبت به اين مقوله كمي آگاه شده اند، ولي بحث بر سر اين است كه گروهي از آنها خواستار توسعه دانش انفورماتيك در كشور نيستند و نمي توانند اين كار را هم انجام دهند.
گروه ديگر نه مي خواهند و نه مي گذارند كه فعالا ن انفورماتيك به پيشرفت اين علم كمك كنند. وقتي كه يك فرد دولتي، نه مسووليت اخلا قي و نه مسووليت اجتماعي و قضائي داشته باشد با تصميم اشتباه حتي به عمد چيزي را از دست نمي دهد. حتي در صورتي كه سوال و جوابي باشد با ادبيات توجيه، قضيه رها مي شود. اين كارشناس حوزه IT با انتقاد از عملكرد وزارت ارشاد مي گويد: مسوولا ن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلا مي در اين خصوص بايد پاسخگوي كم كاري هايشان باشند كه متاسفانه نيستند. آنها حتي هيچ برنامه ريزي مشخصي براي آينده ندارند و نمي دانند كه آينده انفورماتيك به چه سمتي خواهد رفت. البته عدم احساس مسووليت برخي مديران در سيستم اجرايي كشور موجب دادن اطلا عات غلط به سيستم برنامه ريزي كشور مي شود و اين نيز مزيد بر علت است. ميرابراهيمي مي گويد: به عقيده من دولت در حوزه فرهنگ و علوم IT تنها يك پيام براي مردم دارد و آن اعلا م ناتواني است.