سرانجام روياي داشتن فرودگاهي خارجي از پايتخت پس از گذشت 31 سال از نخستين برگ تاييدي كه سازمان برنامه و بودجه سابق درباره 5/13 هكتار زمين ميان اتوبان هاي قم، ساوه و جاده شهريار به حقيقت پيوست.مسافران يك ايرباس شركت هواپيمايي هما ساعت 15:15 روز شنبه 10 ارديبهشت 84 نخستين كساني بودند كه 37 كيلومتر دورتر از تهران به ايران وارد شدند.اينك انتظاري كه پس از 31 سال به حقيقت پيوسته به انتظاري براي تامين نيازهاي رفاهي تبديل شده است.
علاوه بر مسافران هما، شهروندان ديگري از تهران نيز روز شنبه با پيمودن مسير فرودگاه امام خميني (ره) راهي امارات متحده عربي شدند.بدين ترتيب پس از يك سال انتظار ويژه و در حالي كه فرودگاه امام خميني از 11 سال قبل كه طرح جامع آن بازنگري شده بود، جنوب غربي تهران به سكويي براي ارتباط با كشورهاي حوزه خليج فارس تبديل شد.هما، آسمان و ماهان هر كدام دو پرواز يعني يك نشست و يك برخاست در فرودگاه امام خواهند داشت تا برنامه 14 پرواز روزانه فرودگاه امام خميني (ره) از ابتداي كار شكل گيرد. اين در حالي است كه در اين برنامه فقط پرواز به دبي، قطر و بحرين طراحي شده و از اواخر ارديبهشت دست كم 20 نشست و برخاست در اين فرودگاه انجام مي گيرد.
اين فرصت، ظرفيتي معادل 6 هزار نفر و بدرقه كنندگان و استقبال كنندگان آنها را به سوي نقطه اي خاص يعني مكان فرودگاه واقع در اتوبان تهران – قم مي كشاند.
چنين جابه جايي جمعيتي فارغ از نيازهاي رفاهي موردنظر نيازمند پشتيباني هاي مختلفي است.
به همين دليل به نظر مي رسد با نقل و انتقال همين تعداد از پروازها به فرودگاه امام خميني با مشكلات متفاوتي مواجه شويم. حال آنكه محمد رحمتي، وزير راه و ترابري مدعي شده است در حال حاضر و با همين امكانات ظرفيت نقل و انتقال 5/6 ميليون مسافر را در فرودگاه امام خميني (ره) داريم، ولي نگفته است كه براي چه تعداد از اين مسافران امكانات رفاهي – خدماتي فراهم شده است.
ظرفيتي براي يك سوم
محمد رحمتي در آستانه افتتاح مجدد فرودگاه امام خميني (ره) اعلام كرده است با هماهنگي به عمل آمده ميان وزارت راه و ترابري و شهرداري و اتوبوسراني تهران قرار شده است 100 دستگاه تاكسي و 20 اتوبوس براي حمل و نقل مسافران به تهران اقدام كنند و آماده باشند.
اگر در حالت عادي 250 نفر مسافر ايرباس بخواهند با تاكسي فرودگاه را به مقصد تهران ترك كنند و در اين وضعيت هر كدام مستقلا بخواهد راهي تهران شود، عملا با كمبود وسيله مواجه مي شويم. حتي در صورتي كه هر 3 نفر را با يك تاكسي در نظر بگيريم، با توجه به اينكه ممكن است در زمان رسيدن هواپيما تاكسي ها در حال انجام كار خود براي مسافران قبلي بوده باشند، نمي توان تصور كرد كه اين ميزان كفايت مي كند. از سوي ديگر نرخ مقرر شده براي تاكسي ها 8 هزار و 500 تومان است و براي اتوبوس يكهزار تومان. اين رقم ويژه تاكسي هاي فرودگاه بوده، ولي معلوم نيست كه در شهر تهران هر تاكسي به چه مبلغي رضايت دهد تا راهي فرودگاه امام شود.
به عبارت ديگر از آنجايي كه هر وسيله اي براي رفتن به فرودگاه به فكر بازگشت خود به شكل خالي از مسافر است، سعي مي كند هزينه برگشت خود را هم از مسافر بگيرد. با فرض اينكه مسافران پروازهايي نظير دبي و ... استطاعت مالي خوبي دارند، ولي به نظر نمي رسد كه چنين مبالغي براي يك سفر هوايي قابل درك باشد.
از طرف ديگر وعده اتصال خط مترو به فرودگاه امام خميني (ره) براي مسافران بي ربط به نظر مي رسد. گو اينكه چنين امكاني به زودي هم فراهم نمي شود، به نظر مي رسد مسافري كه از پرواز و انجام تشريفات گمركي مرسوم، خسته بيرون آمده، حوصله باركشي وسايل خود به درون اتوبوس يا واگن مترو را نداشته باشد.
بنابراين تنها وسيله اي كه مي توان بر آن تاكيد داشت، مدلهايي از تاكسي است كه مسافر حتي در صورت لزوم و دلخواه خود بتواند در طول مسير ضمن استراحتي كوتاه به راحتي وسايل خود را هم جاي دهد.
به عبارت ديگر نمي توان به صرف به كارگيري 100 دستگاه تاكسي سمند يا سواري قانع شد كه ديگر نيازي به تاكسي نيست، زيرا علاوه بر كمبود ظرفيت براي حمل و نقل، نياز به مدل استيشن تاكسي ها هم احساس مي شود كه مسافر بتواند طول مسير 37 كيلومتري تا تهران و بعد مسير پرترافيك داخل تهران را بدون خستگي طي كند.
به كارگيري خودروهاي ون در حكم تاكسي براي يك خانواده يا دست كم 3 نفر مي تواند حوصله سررفته مسافران را تلطيف كند، اما درحال حاضر چنين خبري نيست و آنچه موجود است، 100 دستگاه تاكسي براي همه مسافران است.
امنيت مسير
جابه جايي روزانه 6 هزار نفر به عنوان مسافر كه يا وارد كشور مي شوند يا قصد خروج از كشور را دارند در 37 كيلومتر جاده اي كه همه سعي دارند سريع در آن عبور كنند، خطراتي به همراه دارد. نخستين خطر بحث تكراري تصادفات است.از آنجا كه اتوبان قم ظرفيت قابل توجهي دارد، بايد ديد آيا افزودن يك حجم 6 هزار نفري به اين بزرگراه با عقل و منطق همخواني دارد يا نيازهاي جديد را مطرح مي كند و لازم است پيش از جريان گرفتن اين جابه جايي به سرعت اين نيازها تامين شود؟ساختن يك اتوبان يا بلوار اختصاصي كه به امكانات دوربين هاي كنترل مداربسته و پاسگاه هاي انتظامي و راهنمايي رانندگي مجهز شده باشد از جمله همين نيازهاست. بنابراين نبايد به راحتي بحث بازگشايي فرودگاه امام و انتقال حجم قابل توجهي از سفرهاي درون شهري به برون شهري را به حاشيه راند و بايد همچنان كه قرار است دولت تا 8 سال ديگر به اين فرودگاه سوبسيد بدهد تا به سوددهي برسد و امكانات رفاهي – خدماتي آن را نيز تامين كند.علاوه بر اين آيا شهر تهران در مبادي ورودي و خروجي خود بزرگراه هايي دارد كه اين ورود يا خروج را تا قلب شهر تسريع كند؟
اما نكته حائز اهميت تر اينكه چنين جابه جايي سبب مي شود تا در طول مسير فرصتي يا فرصت هايي براي سوء استفاده از مسافران فراهم شود.
نخست اينكه با توجه به كمبود وسيله حمل و نقل رسمي، دوباره مسافركش ها به سوي اين مركز يعني فرودگاه امام گسيل مي شوند. در ميان مسافركش ها افرادي نيز در قالب مسافركش دست به شناسايي طعمه و زورگيري و سرقت اموال مسافران چه در برگشت و چه در رفت مي زنند. بنابراين پيش از هر مسئله ديگري تا اين موقعيت به فرصت سوء استفاده بزهكاران و مجرمان تبديل نشده، بايد به نيروي انتظامي مجوز استخدام نيرو و همچنين امكانات ويژه اي براي تامين امنيت مسير مسافرت مسافران را داد.
اين كار مي تواند از طريق پوشش مضاعف پليس 110 در مسير و همچنين افزايش گشتي هاي انتظامي انجام گيرد و از سوي ديگر بايد نقل و انتقال مسافران چنان بهينه سازي و قانونمند شود كه اصولا هيچ مسافركش و شبه مسافركشي حق به تور انداختن مسافران را نداشته باشد.پس تنها به هماهنگي براي استخدام و به كارگيري پليس در فرودگاه به عنوان عوامل كنترل پاسپورت و كنترل نظم نمي توان اكتفا كرد و بايد امنيت مسافرت درون شهري و برون شهري مسافران فرودگاه امام خميني (ره) به شدت تامين شود.
زمان يك مسافرت
بحث احداث فرودگاه امام خميني كه در سال 1353 نخستين تائيديه اش را از سازمان برنامه و بودجه سابق گرفته و طراحي شده است، حتما بر اساس يكسري استانداردهاي مطرح در اين كار برنامه ريزي شده است.
اما از آنجا كه طي سالهاي پس از انقلاب در پايتخت و بويژه در مركز آن با مشكل معبر مواجهيم، اينك مسافرت از طريق فرودگاه امام خميني (ره) به يك معضل حمل و نقلي مي تواند تبديل شود، زيرا در حالت عادي مسافران فرودگاه مهرآباد مجبورند از طريق خيابان شلوغ آزادي، بزرگراه همت، بزرگراه شيخ فضل الله نوري و اتوبان كرج خود را به پرواز برسانند كه در صورت انتقال پروازشان به فرودگاه امام خميني مجبورند علاوه بر جدال با اين ترافيك و معابر شلوغ، طول مسير 37 كيلومتري تا فرودگاه را هم بپيمايند. بنابراين يك مسافرت كاري يا تفريحي علاوه بر صرف هزينه بليت، اقامت و حمل و نقل درون و برون شهري ميزان بالايي هزينه زماني هم در بردارد.
با اين وصف بايد گفت تا هنوز ميزان پروازهاي فرودگاه امام خميني (ره) 20 پرواز در روز است و هنوز حجم نقل و انتقال مسافر در حد همين 6 هزار نفر است، بايد طرحي ضرب الاجل براي تكميل و توسعه معابر و بزرگراه هايي داد كه بتواند مسافر را بدون چرخش در پيچ و خم هاي شديد ترافيكي و گره هاي ناشي از آن به طور مستقيم به بزرگراه قم يا جاده منتهي به فرودگاه برساند.