صلح براي زمين با اسلحه محيط زيست
سپيده جلالي- سالهاست كه محيط زيست و پرداختن به آن از پوسته خود خارج شده و فراتر از فريادهايNGOهاي زيست محيطي به عرصه هاي بين المللي كشانده شده و اينك به مرحله اي رسيده است كه دبير كل سازمان ملل در آخرين پيام خود به مناسبت اجلاس بين المللي محيط زيست، صلح و گفت وگوي تمدن ها و فرهنگ اعلام مي كند: اگرچه ما اغلب به دليل عقيده، فرهنگ يا تاريخ دچار تفرقه هستيم ليكن انسانيت مشترك و همانند اتكاي مشتركمان بر محيط زيست، ما را به هم پيوند مي زند.
اجلاس بين المللي تهران كه دو روز پيش در تهران برگزار شد فرصت و نگاه جديدي را خلق كرد تا يك بار ديگر حاميان صلح و انديشه با اتكا به ابزار پرداختن به محيط زيست، راه رسيدن به آرامش را تجربه كنند.
در اجلاس بين المللي محيط زيست، صلح و گفت وگوي تمدن ها و فرهنگ كه از بيش از 20كشور جهان به همراه وزراي محيط زيست خود حضور داشتند اين فرصت فراهم شد تا در نشست وزرا كه در هتل آزادي و در پشت درهاي بسته اتفاق افتاد به چالش هاي راهبردي و همچنين توجه ويژه به محيط زيست و صلح وجايزه نوبل صلح داده شود.
در اجلاس تهران كه مذهب نيز به عنوان يكي از معيارها و ابزارهاي كمك رسان در كنار پردازش به محيط زيست براي دستيابي به صلح جهاني عنوان شده بود، اين نظريه مطرح شد كه اصول اخلاقي، اخلاقيات و بوم شناسي نگرشي است كه با ديد آينده نگري بايد دوباره و دوباره به آن پرداخته شود.
گفت وگو ميان تمدن هاو فرهنگ ها و تلاش براي درك مقابل، درحالي در اجلاس تهران مورد توجه و بحث و نظر قرار گرفت كه به اعتقاد كارشناسان و متخصصان حاضر در اين اجلاس، اينك مي توان بين دول و كشورهاي مختلف دغدغه مشتركي براي ادامه حيات كره زمين ديد كه همين دغدغه مشترك به انديشه و تفاهم مشترك منتهي مي شود. شايد درك همين مسئله كمك كند تا از اين پس وقتي كه قرار است جايزه صلح نوبل به يك فعال زيست محيطي اعطا شود، كسي نپرسد درختكاري چه ربطي به اشاعه صلح در جهان دارد؟
اين اجلاس كه در چارچوب همكاري هاي چند جانبه شكل گرفت، بر ضرورت چند جانبه گرايي در جريان تلاش عمومي و مستمر جهاني به منظور يافتن راه حل هاي مشترك براي بشريت تاكيد كرد. از اين رو اجلاس بر اهميت گفت وگو در دنيايي كه در چنگال فقر، خشونت فراگير، اتكاي فزاينده بر قدرت نظامي و تضعيف مستمر رفتار دموكراتيك در سطوح ملي و بين المللي اسير است تمركز كرد.
به اعتقاد شركت كنندگان در اين اجلاس، اين نشست بين المللي اقدام به گسترش و سياست آينده نگر مستقردر گفت وگوي تمدن ها و همچنين ضرورت حمايت و حفاظت از محيط زيست را مدنظر قرارداده است.
حتي رئيس سازمان حفاظت محيط زيست كشور نيز تاكيد مي كند: ما در منطقه اي هستيم كه شاهد جنگ هاي متعدد و وسيعي طي دو دهه اخير بوده و هست و در روند كنوني مي رود تا به شرط خروج نيروهاي بيگانه، با استقرار ثبات، صلح و حكومت هاي مردم سالار به منطقه اي آرام تبديل شود. اين اجلاس به تعبير معصومه ابتكار در شرايطي برگزار شد كه معادلات ناپايدار جهاني در ابعاد سياسي، نظامي و زيست محيطي تاثيرگذاري و هم افزايي قابل توجه و اجتناب ناپذيري بر يكديگر دارند. شايد به همين دليل است كه انديشيدن و نگران بودن براي حيات و بقاي تنها كره خاكي كه داريم و روي آن زندگي مي كنيم كمك خواهد كرد تا به حيات زمين بينديشم و در اين انديشيدن، حيات را بر يكديگر ببخشيم.
آرزوهاي شغلي
در يك نظرسنجي انجام شده با عنوان آرزوهاي شغلي، از مردم شهر تهران پرسيده شد كه دوست داريد در آينده چه كاره شويد؟ بيش از نيمي از پاسخگويان به مشاغل رده بالا مانند پزشكي، مهندسي، استاد دانشگاه و خلباني اشاره كردند. بر اساس نتايج، پاسخگويان با شغل مورد علاقه شان از طريق مدرسه و كتب درسي آشنا شده اند.
نتايج نشان داد كه وسايل ارتباط جمعي نظير راديو و تلويزيون در برابر روش هاي غير رسمي سهم ناچيزي داشته اند.
همچنين پاسخ دهندگان علت علاقه به شغل مورد نظر را جذابيت و ويژگي هاي شغل عنوان كردند.
نتايج نشان داده است كه تاثير خواسته هاي خانواده بر انتخاب شغل فرد بسيار موثر است، به طوري كه 9/69 درصد پاسخگويان والدين و اعضاي خانواده را در تشويق به اين امر مهم دانسته اند.
به اين ترتيب نتايج نظرسنجي نشان مي دهد مشاغلي كه داراي وجهه اجتماعي بالايي در جامعه هستند و همچنين درآمد خوبي دارند بيشترين محبوبيت را در ميان نوجوانان 13 تا 18 ساله دارند.
برگرفته از پايگاه علمي مركز اطلاعات و مدارك علمي ايران