نخستين مهاجرت نياكان بشر
تانون دانشمندان چنين مي پنداشتند ه نخستين مهاجرت انسان هاي اوليه به بيرون از آفريقا، حدود 70 هزار سال پيش در مسير شمال و به سوي اروپا و آسيا پيش گرفته شده است، اما نتايج تازه ترين بررسي هاي انجام شده، حقايق ديگري را از زندگي انسان هاي نخستين آشار ساخته است.
به گزارش مجله ساينس، انسان هاي اوليه در نخستين مهاجرت خود براي رسيدن به سرزمين هاي جديد و گسترش جمعيت و حوزه سيطره خود، مسير جنوب و سواحل اقيانوس آرام را در پيش گرفته اند.
بر اساس اين گزارش، مطالعات ژنتيك نشان مي دهد اين انسان ها به سبب متي بودن به يك رژيم غذايي دريايي، در مسير سواحل اقيانوس آرام به حرت درآمده اند و بسيار زودتر از رسيدن به قاره اروپا، از سرزمين استراليا سر درآورده اند.
دكتر مارتين ريچاردز از دانشگاه ليدز انگلستان تصريح مي كند: انسان هاي اوليه ممكن است به هنگام نزول ذخاير شيلاتي درياي سرخ در اثر تغيير اقليم، در جست و جوي يافتن منابع غذايي و ذخاير شيلاتي بهتر براي صيد، مسير جنوب را برگزيده باشند.
به گفته انسان شناسان، نخستين انسان هاي مدرن (متعلق به گونه انسان مدرن امروزي يا هومو ساپينس) در قاره آفريقا تامل پيدا كردند و به طور عمده بر شار جانوران خشي متكي بودند. آنها در حدود 70 هزار سال پيش، رژيم غذايي خود را به سوي منابع دريايي و ذخاير شيلاتي سوق دادند و مسير مهاجرت را در پيش گرفتند.
تحقيقات جديد نشان مي دهد نخستين مهاجرت انسان هاي مدرن در مسير سواحل شبه جزيره عربستان آغاز شده است و سپس در حدود 65هزار سال پيش، انسان ها در مسير خود به هند، اندونزي و استراليا پاي نهاده اند. به اين ترتيب، انشعابي از جمعيت مهاجر اوليه چندي بعد راه خاورميانه و آسيا را برگزيده اند و حدود 30 تا 40هزار سال پيش به اين مناطق رسيده اند.
اين نتايج در پي انجام بررسي هاي ژنتيك توسط دو گروه از دانشمندان روي DNA مردم بومي مالزي و جزاير آندامان و نيوبار بين هند و برمه بدست آمده است.
خانواده جديد پستانداران در بازار!
گونه جديدي از جوندگان در لائوس كشف شده است كه به گفته دانشمندان، بسيار منحصر به فرد است و به خانواده اي از پستانداران تعلق دارد كه تا به امروز براي جهان علم ناشناخته بود. به گزارش خبرگزاري اي. ان.اس، اين گونه زيستي شگفت انگيز به هنگام اجراي ارزيابي هاي مربوط به تنوع زيستي در يكي از مناطق تحت حفاظت كشور لائوس و زماني كشف شد ه شكارچيان نمونه اي از آن را تحت عنوان موش هاي سنگي در بازار محلي به فروش گذاشته بودند.
به گفته دكتر رابرت تيمينز، كاشف اين گونه جديد و از متخصصان انجمن حفاظت از حيات وحش (WCS) در نيويورك، نسل اين گونه زنده ميليون ها سال پيش از ساير جوندگان جدا شده و مسير تكاملي خويش را پيموده است.
پژوهشگران خانواده جديد پستانداران كه اين گونه جديد به آن تعلق دارد را لائوناستيده نام نهاده و اين گونه را در جنس لائوناستس جاي داده اند. نام علمي اين گونه زنده تازه شناسايي شده، لائوناستس انيگماموس است.
خورشيد و به گل نشستن نهنگ ها
پژوهشگران دانشگاه Kiel اعلام كردند: افزايش فعاليت خورشيدي با ايجاد اختلال در ميدان مغناطيسي زمين، ممكن است به عنوان يك عامل مهم و اساسي موجب به گل نشستن نهنگ ها در درياي شمال شده باشد. بر پايه گزارش انتشار يافته در ژورنال تحقيقات دريايي، بررسي به گل نشستن نهنگ ها در فاصله سالهاي 1712 تا 2003 ميلادي، نشانگر آن است كه بيشتر اين به گل نشستن ها به هنگام افزايش فعاليت خورشيدي در منظومه شمسي رخ داده است.
اين گزارش مي افزايد: شدت يافتن فعاليت هاي خورشيدي در دوره هاي متناوب سبب ايجاد اختلال در ميدان مغناطيسي سياره زمين مي شود و اين امر، بر سيستم ناوبري و جهت يابي نهنگ ها كه بر اساس اين ميدان مغناطيسي عمل مي كند، تاثير قابل توجهي بر جاي مي گذارد و به عبارتي، سبب گيج و حيران شدن اين پستانداران دريايي غول پيكر مي شود.
افزايش فعاليت هاي خورشيدي به طور ميانگين در فواصل حدود 11 سال ظهور مي يابد و هر دوره از 8 تا 17 سال به طول مي انجامد. شواهد جديد نشان مي دهد كه چرخه هاي كوچكتر از تشديد فعاليت خورشيد، تشعشعات بيشتري را به سوي زمين و ساير سيارات منظومه خورشيدي روانه مي سازند و مي توانند تاثير چشمگيري بر جهتيابي جانوران از جمله نهنگ ها و به گل نشستن آنان در سواحل بر جاي بگذارد.
حق با فون فريش بود!
از زماني كه پرفسور كارل فون فريش در دهه 60ميلادي پرده از اسرار رقص زنبوران عسل برگرفت، تاكنون حرف و سخن هاي بسياري در اين زمينه به ميان آمده است و بسياري در مخالفت با اين كشف مهم كه به دريافت جايزه نوبل نيز انجاميد، داد سخن سر داده اند، اما سرانجام تحقيقات علمي جديد نيز با بهره گيري از تجهيزات مدرن، درستي نظريه فون فريش را سالها پس از مرگ او به اثبات رسانيد.
دانشمندان با انتشار گزارش تازه اي در مجله علمي نيچر، تصريح كرده اند كه بر اساس نظريه مطرح شده در چندين دهه پيش، زنبوران عسل به راستي با رقصيدن، محل گل ها و منابع غذايي جديد و تازه كشف شده را به ساير زنبوران موجود در كندو اطلاع مي دهند.
اين نتايج بر اساس بررسي هاي دقيقي كه توسط دستگاه هاي رادار انجام شده، بدست آمده است و بار ديگر پيچيدگي رفتار در جانوران و حتي موجودات كوچكي همچون حشرات را به تصوير مي شد.
زنبوران به هنگام يافتن يك منبع غذايي جديد، به كندو بازمي گردند و با جنباندن بدن خود در مقابل ديدگان ساير زنبورها، به اصطلاح مي رقصند. سرعت و جهات اين رقص و همچنين زاويه بدن زنبور رقصنده با جايگاه خورشيد در آسمان، مي تواند راهنماي دقيق هدايت ساير زنبورها به منبع غذايي تازه باشد. پرفسور كارل فون فريش براي نخستين بار در چندين دهه پيش موفق به كشف اين رفتار بسيار جالب در دنياي زنبوران شد و سپس همراه با دو رفتارشناس بزرگ به نام هاي كنراد لورنس و نيكو تينبرگن به دريافت جايزه نوبل نايل آمد.
كشف كم عمرترين مهره دار جهان
زيست شناسان استراليايي موفق به كشف نوعي ماهي با نام علمي Eviota sigillata شدند ه داراي كوتاه ترين طول عمر در ميان مهره داران سياره زمين است. به گزارش خبرگزاري بي. بي. سي، طول عمر اين ماهي كه در تپه هاي مرجاني زندگي مي ند، به طور ميانگين فقط 59 روز است.
بر اساس اين گزارش، پژوهشگران دانشگاه جيمز كوك استراليا كه موفق به شناسايي اين ماهي شده اند، مي گويند: جنس ماده در اين نوع ماهي، فقط سه دسته تخم 400 تايي مي گذارد و به سبب آنكه جثه كوچك اجازه تخم ريزي گسترده را در محيط پر آشوب دريا به آنان نمي دهد، اين ماهي ها در جواني مي ميرند و به سرعت نسل بعدي به مرحله تخم ريزي و توليد مثل مي رسد.
اين مقام پيش از اين، در اختيار نوعي ماهي آفريقايي بود كه فقط 2 ماه و نيم زندگي مي كند. مشروح اين گزارش در شماره اخير مجله كارنت بيولوژي منتشر شده است.
قرص معجزه
نوعي دارو كه به قرص معجزه شهرت يافته است، در تركيب با ساير داروهاي قلب، مي تواند جان هزاران نفر را از مرگ نجات دهد.
پژوهشگران انگليسي دانشگاه ناتينگهام با انتشار گزارشي در بريتيش مديكال ژورنال، تصريح كردند: انجام آزمايش هاي طبي روي 13 هزار بيمار قلبي نشان داده است تريب نوعي دارو به نام ACE با سه نوع داروي ديگر، شامل استاتين هاي كاهنده كلسترول خون، آسپيرين و بتا- بلوكرها مي تواند عمر مبتلايان به بيماري قلبي را به طور چشمگيري افزايش دهد. براساس اين گزارش، نتايج بدست آمده در صورت تاييد نهايي مي تواند در توسعه درمان هاي نوين براي بيماران قلبي بسيار مفيد و موثر باشد، اما پزشكان بر انجام آزمايش هاي تكميلي در اين زمينه تاكيد مي كنند.