بزرگترين و ارزشمندترين گربه سان جهان در معرض نابودي
دعواي بين المللي بر سر ببرهاي هند
|
|
گروه حفاظت از حيات وحش سايتز (CITES) اعلام كرد كارايي دولت هند براي حفاظت از گونه هاي در معرض خطر همچون ببر، بشدت كاهش يافته به طوري كه دسته هاي متعدد و سازمان يافته شكارچيان قاچاق با فعاليت روزافزون خود جمعيت بعضي از اين گونه ها را به مرز نابودي كامل نزديك ساخته اند.
بر اين اساس سايتز(معاهده بين المللي تجارت گونه هاي در معرض خطر) خواستار آن شد كه ملاقاتي فوري با نخست وزير هند، مالموهان سينگ داشته باشد و به او نسبت به وخامت وضع ببر در اين كشور اخطار دهد. جمعيت ببر آسيايي در قرن نوزدهم بيش از 100 هزار قلاده بود كه امروز به 5 تا 7 هزار قلاده كاهش يافته است. در هندوستان جمعيت ببر بين 3500 تا 3700 قلاده گزارش شده ولي بعضي از كارشناسان ببر اين رقم را اغراق آميز و كمتر از 200 قلاده مي دانند.
عدم هماهنگي بين دستگاه ها، نبودن نيروي كنترل و فشار بر دستگاه هاي مسئول، ضوابط دست و پاگير ا داري و از همه مهمتر انكار مسئولان زيست محيطي هند نسبت به وخامت اوضاع از جمله عواملي است كه زندگي ببر آسيايي در هند را به خطر انداخته است.
برخلاف هند، كشورهاي آفريقايي پيشرفت درخشاني در زمينه حفاظت داشته اند. اين در حالي است كه شكاربان هاي آفريقايي با خودروهاي 4 در۴ مجهز به فرستنده، تفنگ هاي اتوماتيك و ديگر لوازم پيشرفته، گشت زني مي كنند. محيط بانان هندي از كمترين امكانات نيز بي بهره اند و اغلب پاي پياده در حالي كه تكه چوبي در دست دارند به گشت زني مي پردازند. نماينده سايتز در اين رابطه مي گويد: «ما نمي دانيم اين محيط بانان نگونبخت آيا قادر به حفاظت از خود خواهند بود حالا حفاظت از ببر پيشكش» اين موضوع حتي به رئيس جمهور هند هم ابلاغ نشده است.
اين موضوع از زماني توسط سايتز مطرح شد كه خريد و فروش اعضاي بدن ببر از دندان، پوست، استخوان، ناخن و ... بشدت در حال گسترش بود. شكار ببر در تمام دنيا ممنوع است و تجارت بين المللي آن هم به صورت خيلي محدود زير نظر سايتز انجام مي گيرد. نخست وزير هند - سينگ - به نيروي پليس دستور اكيد داده است كه اقدامات حفاظتي و تنبيهي شديدي را در رابطه با ببر اعمال دارند و حتي براي نجات اين گربه سان مهم يك نيروي ويژه اي ايجاد كرده است.
او سوگند ياد كرد كه يك واحد جلوگيري از جرايم حيات وحش بويژه در رابطه با ببر را تاسيس كرده است ولي سايتز با اطمينان اعلام داشته كه هيچ گونه شواهدي مبني بر ايجاد چنين واحدي در هند وجود ندارد. به هر صورت اين روزها دعوا بر سر ببر هند بالا گرفته و با ادامه اين روند مسلما دولت هند مجبور به اقدامات اساسي و جدي در اين رابطه خواهد شد.
از سوي ديگر، ديلي تلگراف گزارش داد: فعاليت دسته هاي سازمان يافته شكارچيان قاچاق در هند بدان حد افزايش يافته كه در پارك هاي حفاظت شده حيات وحش نيز شكار ببر صورت مي گيرد. به عنوان مثال 18 قلاده ببر در پناهگاه ببر ساريكا در راجستان هند بين ماه هاي ژولاي تا دسامبر سال گذشته شكار شده است. اين رسوايي بزرگ، دولت هند را بشدت مورد حمله گروه هاي حفاظتي قرار داد به طوري كه مقامات هندي مجبور شدند چندين جلسه در حضور مردم از گذشته عذرخواهي و نسبت به آينده اظهار اميدواري كنند. آمار رسمي تعداد ببرهاي هند را در وحش 3624 قلاده تخمين مي زند كه حدود 60 درصد كل ببرهاي جهان است، اما بسياري از متخصصان حفاظت گويند اين رقم خيلي كمتر از اين است. از 1973 كه ايندير ا گاندي، نخست وزير هند بود پروژه بزرگي را براي نجات ببر از خطر انقراض در هند شروع كرد كه دولت هند همواره به اين پروژه خوشبين و به آن مي باليده است.
آمارگيري سال 1972 نشان داد كه تعداد ببر ها فقط 1827 قلاده است. (در سال 1800 اين تعداد بيش از 40 هزار قلاده بوده است) اما به جهت ايجاد 27 پناهگاه ويژه ببر تحت اين پروژه تعداد ببر تا سال 1989 به 4 هزار قلاده افزايش يافت، اما اين موفقيت ديري نپاييد و بار ديگر از آغاز دهه 1990 تعداد ببرها به جهت مديريت ضعيف و فساد ماموران حفاظتي رو به كاهش گذاشت.
|