بردگي كودكان كجا پايان مي گيرد؟
در سه ماهه نخست سال 1384 هستيم و سازمان بهزيستي به عنوان مهمترين متولي ساماندهي كودكان خياباني برنامه هاي تازه اي را براي حمايت از 16 هزار كودك خياباني و خانواده آنها آغاز مي كند، اما اين بار سازمان بهزيستي دستورالعمل مشخص و مدوني دارد كه به امضاي وزير رفاه و تامين اجتماعي هم رسيده است. اين درحالي است كه پيش از اين، محمود مظفر، مدير بهزيستي، 60 درصد از كودكان خياباني را از اتباع بيگانه دانسته و بيشتر كودكان كار و خيابان ها را افغان معرفي كرده بود. تا پيش از اين، يكي از مشكلات اساسي كه در راه جمع آوري اين كودكان و حمايت از آنها وجود داشت، مربوط به بي اطلاعي اداره اتباع بيگانه از وضعيت 98درصد از خانواده هاي اتباع بيگانه بود. اين مشكلات، سبب شده بود تا موانع زيادي بر سر راه جمع آوري، تحويل و خروج اين كودكان از كشور به وجود بيايد. اكنون سئوال اينجاست: با توجه به پايان اقامت كودكان افغان در ايران و خروج كامل آنها از كشور تا پايان خرداد ماه، 60 درصد از ميزان كودكان خياباني كاسته خواهد شد. به نظر مي رسد سازمان بهزيستي بهترين شرايط را براي اعلام حمايت از كودكان خياباني انتخاب كرده است. عده زيادي از كودكان خياباني از كشور خارج مي شوند و دست كم انتظار مي رود بهزيستي در حمايت از 40 درصد باقيمانده اين كودكان به اصطلاح سنگ تمام بگذارد.
در دستورالعمل جديد سازمان بهزيستي، اين سازمان موظف است مراكزي براي نگهداري كودكان خياباني در سطوح مختلف پذيرش و نگهداري در كلانشهرها و شهرستان هاي كشور تاسيس كند و در اين مراكز به پذيرش كودكان در چهار سطح پايانه ها و پارك ها و...، نگهداري و قرنطينه به مدت 21 روز، پذيرش شش ماهه تا يك ساله و پذيرش بلندمدت بپردازد. در اين دستورالعمل مددكاران با كودكان خياباني ارتباط برقرار كرده و پذيرش اوليه را انجام مي دهند. خدمات تخصصي ديگر نيز در مراحل بعدي انجام مي شود.
اما بايد ديد كدام دسته از كودكان خياباني تحت پوشش چنين تسهيلاتي قرار مي گيرند؟ پيش از اين سيدحسن علم الهدايي در گفت وگو با مهر اعلام كرده بود كه رسيدگي به اموركودكان كار اجاره اي از وظايف سازمان بهزيستي نيست و رسيدگي به وضعيت اين كودكان را در حوزه وظايف نيروي انتظامي و مراجع قضائي دانسته بود، اما گناه اين كودكان چيست؟ كودكاني كه در بسياري از موارد قرباني ناآگاهي و فقر شديد اقتصادي و فرهنگي خانواده هاي خود هستند و گاه حتي به وسيله آنها اجاره داده مي شوند. گفته مي شود تنها راه پايان بخشيدن به سوءاستفاده از كودكان، ريشه كن كردن فقر اقتصادي و همياري ها و كمك هاي بين المللي و همه جانبه است. در حال حاضر 16هزار كودك خياباني در كشور داريم كه رسيدگي به وضعيت اسفبار آنها تنها با تصويب آئين نامه و ابلاغ دستورالعمل هاي مختلف ممكن نيست. پديده كودكان كار و خيابان به عنوان يكي از نمودهاي بارز آسيب هاي اجتماعي پديده اي جهاني است و آمار هم نشان مي دهد كه بالغ بر يك ميليارد كودك در سراسر جهان در شرايط فقر زندگي مي كنند كه 61 درصد آنها آسيايي هستند. اين آمار نشان مي دهد كه استفاده از تجربه كشورهاي ديگر راهكارهاي تازه تري را پيش روي ما قرار مي دهد تا زمان كمتري را براي آزمون و خطا صرف كنيم و سريع تر به مقصد برسيم.
|
|
علاقه قاچاقچيان ميراث فرهنگي
بررسي اخبار مربوط به قاچاق اشياي تاريخي نشان مي دهد كه غارت ميراث فرهنگي 50 درصد رشد پيدا كرده، اما در همين حال طه هاشمي، معاون حقوقي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مدعي شده است كه بازگشت اشياي تاريخي به كشور 119 برابر شده است، اما اخباري كه مورد بررسي قرار گرفته مربوط به خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران يا همان ايرنا است. ايرنا در مدت زمان يك ساله- از مهرماه۸۲ تا مهرماه۸۳ - تنها 45عنوان خبري داشته كه به كشفيات اشياي تاريخي به وسيله نيروي انتظامي اختصاص داشته است.
بررسي اين 45خبر نشان مي دهد كه كشف اشياي تاريخي از يكهزار و۱۰۶ قطعه در نيمه دوم سال۸۲ به رقم كشف يكهزار و۵۶۵ قطعه در 6ماهه نخست سال 83 افزايش يافته است. اين خبرها نشان مي دهند كه كشفيات اشياي تاريخي قريب به 50درصد افزايش يافته است. افزايش كشفيات قاچاق نيز نشان مي دهد كه عمل قاچاق رو به رشد بوده زيرا در مقابل، در اين مدت نه به نيروي پليس افزوده شده است و نه به نيروهاي مبارزه با سرقت اشياي تاريخي. حتي موضوع حفاظت از ميراث فرهنگي كه به سبب كمبود نيروي انساني در پليس براساس برنامه هاي سوم و چهارم توسعه برعهده يگان پاسداران ميراث فرهنگي گذارده شده بود، هنوز باوجود ادغام دو سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به جايي نرسيده است.
اما جالب است بدانيم بررسي اخبار ايرنا حكايت از آن دارد كه همچنان در يك سال مورد نظر، «جيرفت» در كرمان كانون توجه قاچاقچيان بوده و پس از آن باتوجه به حجم خبرهاي ارسالي در اين باره مي توان گفت استان لرستان پس از جيرفت در رتبه دوم توجه قاچاقچيان قرار دارد.
البته ميزان كشفيات در استان هايي چون اصفهان، چهار محال و بختياري، كردستان و خراسان نيز قابل توجه است. تهران نيز كه محل رد و بدل كردن و معاملات است جايي براي خود در اخبار مربوط به كشفيات اشياي عتيقه باز كرده است.