ديوجانس
ديوجانس، فيلسوف معروف يوناني پيرو مكتب كلبي به سال 413قبل از ميلاد در سينوپ به دنيا آمد و در سال 327قبل از ميلاد چشم از جهان فروبست. وي ثروت را تحقير مي كرد و از مقررات اجتماعي بيزار بود و چنان كه مشهور است در ميان خمره اي يا چليكي مسكن داشت و با نهايت قناعت زندگي مي كرد. ديوجانس يا ديوژن همان كسي بود كه در روزي روشن، چراغ در دست در كوچه هاي آتن مي گشت و مي گفت: من انسان را مي جويم.
حكايات بسياري از رفتار و گفتار او نقل كرده اند كه در اينجا يكي از آنها را برايتان مي گوييم.
اسكندر و ديوجانس
همين كه اسكندر، پادشاه مقدوني به عنوان فرمانده پيشواي كل يونان در لشكركشي به ايران انتخاب شد، از همه طبقات براي تبريك نزد او مي آمدند، اما ديوژن – حكيم معروف يوناني- كه در كورينت بسر مي برد، كمترين توجهي به او نكرد. اسكندر شخصا به ديدار او رفت. ديوژن كه از حكماي كلبي يونان بود- شعار اين دسته، قناعت و استغنا و آزادمنشي و قطع طمع بود- در برابر آفتاب دراز كشيده بود. چون حس كرد جمع فراواني به طرف او مي آيند، كمي برخاست و چشمان خود را به اسكندر كه با جلال و شكوه پيش مي آمد خيره كرد، اما هيچ فرقي ميان اسكندر و يك مرد عادي كه به سراغ او مي آمد نگذاشت و شعار استغنا و بي اعتنايي را حفظ كرد. اسكندر جلو آمد، سلام كرد و سپس گفت: اگراز من تقاضايي داري بگو.
ديوژن پاسخ داد: يك تقاضا بيشتر ندارم و آن اين است كه سايه ات را از سر من كم كني. كنايه از اينكه: من از آفتاب استفاده مي كردم، تو اكنون جلو آفتاب را گرفته اي، كمي آن طرف تر بايست.
اين سخن در نظر همراهان اسكندر خيلي حقير و ابلهانه آمد. با خود گفتند: عجب مرد ابلهي است كه از چنين فرصتي استفاده نمي كند. اما اسكندر كه خود را در برابر مناعت طبع و استغناي نفس ديوژن حقير ديد، سخت در انديشه فرو رفت. پس از آنكه به راه افتاد، به همراهان خود كه آن فيلسوف آزاده را ريشخند مي كردند ،گفت: براستي اگر اسكندر نبودم، دلم مي خواست ديوژن باشم.
غياث الدين جمشيد كاشاني
غياث الدين جمشيد بن مسعود بن محمودكاشاني از دانشمندان بزرگ نجوم، رياضي و طب قرن نهم هجري است. او اولين كسي است كه عدد «پي را تا 29 رقم اعشار محاسبه كرد و همچنين اختراع كسر اعشار را به وي نسبت مي دهند.
كتب زيادي از آن عالم بزرگ به جا مانده كه مهمترين آنها عبارتند از : مفتاح الحساب، رساله محيطيه، رساله در ابعاد و اجسام آسماني و رساله در استخراج قوس يك درجه.
غياث الدين كاشاني همچنين در محاسبه نسبت محيط دايره به قطر آن پيشرفت هاي قابل توجهي به دست آورد.
ابوالحسين رازي
ابوالحسين عبدالرحمن بن عمر الصوفي الرازي، منجم مشهور قرن چهارم به سال 291 هجري قمري متولد شد.
از آنجايي كه در علوم رياضي و نجوم درعصر خود بسيار مشهور بود به سمت معلمي عضدالدوله برگزيده شد. كتاب معروف او صور الكواكب است كه راجع به 48صورت از صور فلك البروج نگارش يافته و به عضدالدوله تقديم شده است.
اين كتاب به نام الصور المائيه و كواكب الثابته نيز مشهور و ترجمه فارسي آن موجود است. ابوالحسن رازي در سال 376 هجري دارفاني را وداع گفت.