نبود مديريت واحد شهري، مانع جهاني شدن تهران
كلانشهري كه در دهكده جهاني نمي گنجد
نبود انسجام در مديريت تهران و وجود مديريت هاي چندگانه در بخش هاي مختلف باعث عدم پيشرفت برنامه هاي توسعه و فرار كلانشهر از مشكلات بومي شده و روند جهاني شدن و توسعه شهري را كند مي كند
|
|
فاصله تهران با مرزهايمان چقدر است؟ اين فاصله در بيشتر پايتخت هاي دنيا برداشته شده است. پايتخت ها يا شهرهاي بزرگ و اقتصادي بسياري از كشورهاي دنيا اين امكان را يافته اند كه از طريق دنياي الكترونيك، علاوه بر حل مشكلاتي نظير ترافيك و مصرف سوخت، رابطه سريع تر و بهتري با ديگر كشورها برقرار كنند.
تهران اما، هنوز آمادگي آن را ندارد كه در همه ابعاد به دهكده جهاني بپيوندد. شبكه هاي مخابراتي و الكترونيك شهر هنوز دچار اختلالات جدي مي شوند و كندي سرعت ارتباط با اين شبكه ها، گاه عملا عمليات را مختل مي كند. ضمن اينكه براي رسيدن به اين هدف (جهاني شدن) بسيج همه جانبه نيروهاي دولتي حوزه هاي مختلف و مديريت واحد بر اين نيروها و امكانات لازم است. اما تهران، هنوز شهري است كه در هر حوزه اي از مسائل شهري آن چند سازمان و مدير در حال تصميم گيري هستند، البته به جز جمع آوري زباله.
اينها در حالي است كه با تصميم گيري قاطع و سريع در مورد مشكلات و موانع تبديل شدن به شهر الكترونيك، بسياري از مشكلات اساسي شهر هم قابل حل خواهد بود.
«سهراب مشهودي ، استاد شهرسازي و معماري اين مورد گفت: «نبود انسجام در مديريت تهران و وجود مديريت هاي چندگانه در بخش هاي مختلف روند جهاني شدن و توسعه شهري را كند مي كند.
اين استاد شهرسازي و معماري دانشگاه آزاد با گفتن اين موضوع به خبرنگار پايگاه اطلاع رساني شهرسازي و معماري و بيان اينكه موقعيت جغرافيايي و وسعت تهران شرايطي را فراهم كرده كه تهران را در پروسه جهاني شدن قرار مي دهد، گفت: «شهري مثل تهران در بعضي از شاخه ها رشد داشته است و در پروسه جهاني شدن در جايگاه مناسبي قرار گرفته، اما در بعضي از شاخه ها هنوز رشد محسوسي نداشته ايم.
او اضافه كرد: «يكي از عوامل گسترش جهاني ارتباطات، حجم مبادلات در هر شاخه اي با دنياست. علم، تجارت، تبادل افكار و ... كه بايد جمع اين موضوعات را نگاه كرد و جايگاه تهران را در اين پروسه جهاني سنجيد .
به نظر مشهودي، موانع بر سر راه جهاني شدن كم نيست، اما بعضي اوقات، اين موانع در روند جهاني شدن تهران موثر است، مثلا مشكل حمل و نقل و ترافيك شهر تهران باعث شده است كه گسترش ارتباطات الكترونيك سرعت بيشتري در اين شهر بگيرد.
وي با بيان اين كه تهران شكل پيازگونه اي دارد گفت: «مثلا در تهران در بعضي از لايه ها كاملا ايزوله هستيم و با دنيا ارتباطي نداريم و در بعضي از بخش ها مثل طب، مانعي براي جهاني شدن وجود ندارد، به همين دليل نمي توانيم بگوييم تهران، بايد بگوييم كدام بخش از تهران، چه قشري از شهروندان.
او معتقد است آسيب جدي كه در اين روند ما را تهديد مي كند اين است كه در تمام بخش ها رشد موازي نداريم و اين موضوع مانع از رسيدن به يك وحدت و هماهنگي در شهر تهران مي شود.
اين استاد دانشگاه يكي از تنگناهاي روند جهاني شدن را نبود مديريت واحد در تهران و شهرك هاي اطراف دانست و گفت: «البته در طرح مديريت جامع تهران كه در دست بررسي است به اين موضوع به صورت مبسوط پرداخته شده است. چرا كه نبود انسجام در مديريت و مديريت هاي چندگانه در بخش هاي مختلف تهران روند جهاني شدن و توسعه شهري را كند مي كند.
اين استاد دانشگاه در پاسخ به اين پرسش كه روند جهاني شدن تهران چه تاثيري بر هويت شهر مي گذارد، گفت: «ما يك بار وقتي معماري مدرن در دنيا باب شد از اين موضوع لطمه خورده ايم، چرا كه به شكل بسيار عقب افتاده اي معماري غرب را برداشت كرديم و هويت معماري خودمان را از بين برديم و در پي آن بافت شهرسازي سنتي نيز از بين رفت.
وي ارتباط بين شهر تهران و شهرهاي بزرگ دنيا را پراهميت دانست و گفت: «در حال حاضر هم تهران عضو گروه كلانشهرهاي بزرگ دنياست و جلسات مشتركي با نمايندگان اين كلانشهرها خود حركت مثبتي است براي تسريع روند جهاني شدن.
او اضافه كرد: «چندي پيش هم سمينار بين المللي شهرهاي جديد در تهران با حضور 70 ميهمان خارجي و تبادل نظر بين آنها انجام شد. به نظر مي رسد سبك هاي جديد معماري روز دنيا در كشور ظهور پيدا كرده است. گرچه به زيبايي شهرهاي توسعه يافته دنيا يا با تكنولوژي آنها نباشد، اما مي توانيم كم كم به آن سمت و سو برويم.
وي در مورد حقوق شهروندي در شهرهاي جديد گفت: «متاسفانه در ايران به حقوق شهروندي در كشور چندان توجهي نمي شود و اين موضوع هنوز نيازمند فرهنگ سازي بيشتري است. مثلا هنوز قانوني براي مواقعي كه ساختمان بلندي ساخته مي شود كه مانع تابش نور خورشيد به ساختمان هاي كوتاه همجوار مي شود، گذاشته نشده است. در حالي كه در كشورهاي توسعه يافته، طرح هاي جامعي در شهرسازي و قوانين مستحكمي وجود دارد كه از حقوق همه شهروندان دفاع مي كند. البته به اين موضوع هم در طرح تفصيلي تهران توجه شده است، اما به نظر مي رسد هنوز پشتوانه اجرايي آن به اندازه كافي مستحكم نشده باشد.
|