امير موسي كاظمي
اين طرح در شرايطي انجام مي شود كه باوجود اتلاف بيش از 2ميليون و 245 هزار سرموش طي سال 83 و سه ماهه اول سال،۸۴ هنوز ضرورت جلوگيري از زاد و ولد و كنترل جمعيت موش هاي شهري رفع نشده است
شايد اگر موش ها به همان جري هاي با هوش و دوست داشتني كه نظير آنها را در داستان ها و فيلم هاي دوران كودكي زياد ديده ايم خلاصه مي شدند، مبارزه با آنها به دغدغه اي براي مديريت شهري تهران تبديل نمي شد.
اما آنچه در خارج از دنياي مجازي داستان ها وجود دارد، گوياي اين واقعيت است كه حضور موش ها در جوار انسان، بشر را به وحشت انداخته است؛ وحشت از بيماري و خسارت اقتصادي.
شايد تصور اين مطلب كه ما از پس مانده موادغذايي موش ها تغذيه مي كنيم برايمان مشكل باشد اما با مشاهده آمارهاي موجود بايد به اين حقيقت اذعان كرد كه اين حيوان براحتي از بذري كه در زمين پاشيده مي شود تا ريشه، برگ، ميوه، دانه و محصولات داخل انبار و موادغذايي موجود در خانه و غذاي پخته را مي خورد و نابود مي كند وحتي از پس مانده موادغذايي موجود در زباله ها نيز روگردان نيست.
آغاز طرح سراسري مبارزه با موش
براي كاهش موش ها در شهر تهران، طي دو دهه اخير بويژه از سال 1364 تاكنون، شهرداري تهران در چند نوبت با استفاده از طعمه مسموم در سطح وسيعي با اين آفت مبارزه كرده است، ليكن افزايش تعداد موش ها نشان مي دهد كه مبارزه شيميايي و استفاده از طعمه مسموم براي كاهش موش در شهر تهران كافي نبوده و برنامه مبارزه با موش، يك برنامه جامع محسوب مي شود.
برهمين اساس و به دنبال اجراي طرح هاي معمول مبارزه با موش كه در طول سال به طور مستمر و در تمامي مناطق 22گانه شهر تهران انجام مي شود، اجراي طرح هاي ضربتي نيز در مقاطع زماني خاص، بويژه در فصول بهار و تابستان كه فصل زاد و ولد موش هاست ضروري به نظر مي رسد. طرح تكميلي مبارزه با موش كه از روز دوشنبه 20تيرماه آغاز و تا پايان اين ماه ادامه خواهد داشت يكي از اين اقدامات ضربتي است كه از سوي شهرداري تهران به اجرا درآمده است.
اين طرح در شرايطي انجام مي شود كه باوجود اتلاف بيش از 2ميليون و 245 هزار سرموش طي سال 83 و سه ماهه اول سال،۸۴ هنوز ضرورت جلوگيري از زاد و ولد و كنترل جمعيت موش هاي شهري رفع نشده است.
طرح مكمل مبارزه با موش با رويكرد و انجام جايگزيني مبارزه تلفيقي (IPM)، به جاي مبارزه صرف شيميايي، تلاش دارد تا از روش هاي مبارزه فيزيكي همچون توجه به بافت هاي فرسوده شهري، جمع آوري و حذف بهينه زباله ها، لايروبي و پاكسازي انهار و مسيل ها، استفاده از تله هاي چسبي زنده گير و در نهايت انجام مبارزه شيميايي با ديدگاه حداقل استفاده از اين سموم براي مبارزه با اين جانوران موذي سود ببرد.
برپايي بيش از 110 پايگاه اطلاع رساني در نقاط پرتردد شهر و استقرار بيش از 200 كارشناس مرتبط با امور زيست محيطي به شهروندان كمك مي كند تا با محدودسازي موادغذايي در دسترس موش يعني زباله ها، به جنگ اين موجودات موذي بروند.
در اين طرح 10 روزه براي نخستين بار، بخش هاي غير دولتي زيست محيطي به شهرداري و تمامي بخش هاي دولتي ذي ربط براي پاكسازي مناطق بيست ودوگانه تهران و شهرهاي همجوار كمك مي كنند.
976 هزار لانه موش
اگر حتي نتيجه جفت گيري يك جفت موش نر و ماده را حداقل 7 موش در نظر بگيريم (اين رقم حداكثر 14 موش است)، تصاعد 7 عددي در طول 6 بار زايمان موش ماده در طول سال، رقمي را به دست مي دهد كه غير قابل تصور است. اين در حالي است كه فقط حدود يك ميليون لانه شناسايي شده، در همسايگي ما وجود دارد و رقم دقيق جمعيت موش هاي شهري تهران مشخص نيست.
بر اساس آمار شركت ساماندهي صنايع و مشاغل شهر تهران، در آخرين مرحله از طرح هاي ضربتي مبارزه با موش كه در سه ماهه اول سال جاري انجام شده 976 هزار و 591 زيستگاه موش شناسايي و طعمه گذاري شد. بازبيني هاي انجام شده روي 91 درصد منافذ حاكي از اتلاف 931 هزار و 727 سر موش بود كه 94 درصد آنها موش هاي نروژي، 3 درصد موش هاي سياه و 3 درصد باقيمانده موش هاي خانگي بودند.
بر اين اساس، لايروبي 15 هزار كيلومتر نهر و مسيل، جمع آوري ميزان 68 هزار تن لجن و لاي، طعمه گذاري در 4133 مكان مخروبه، 171 مكان نظامي و انتظامي، 1400 مدرسه، 325 بيمارستان و مركز درماني و 1765 مكان عمومي ديگر مانند انبارهاي بزرگ، كارخانه ها، سيلوها و راه آهن از اقداماتي بود كه در طرح بهاره مبارزه با موش انجام شد.
راه هاي فيزيكي مبارزه با موش
در حال حاضر مي توان از روش هاي شيميايي، فيزيكي، مكانيكي (تله گذاري) و روش اولتراسون (ماوراي صوت) براي مبارزه با موش استفاده كرد. روش شيميايي متداول ترين شيوه اي است كه معمولا براي طرح هاي ضربتي به كار مي رود، اما به دليل ضرر و زيان هايي كه اين روش به محيط زيست وارد مي كند، نمي توان آن را صد در صد مفيد دانست. بر همين اساس در طرح تكميلي مبارزه با موش كه اينك در سطح تهران و شهرهاي همجوار در حال اجراست، بيشتر روي روش هاي فيزيكي و مكانيكي تكيه شده است. راه هاي فيزيكي مبارزه با موش عبارتند از: 1 كنترل دفع صحيح زباله از طريق استفاده از كيسه زباله 2 دفع مرتب زباله و تميز كردن ظروف زباله 3 ممانعت از دسترسي موش ها به غذا و آ ب 4 سد كردن راه موش براي ورود به ساختمان.
خطر موش هاي مرده
شايد مهمترين ويژگي طرح تكميلي مبارزه با موش در مقايسه با طرح هاي قبلي، جلب مشاركت هاي مردمي در اين طرح است. مشاركت هايي كه مي تواند به يك عزم ملي براي ريشه كن كردن اين موجودات منجر شود، اما چيزي كه در اين ميان اهميتي بيش از بحث مبارزه دارد، چگونگي مواجهه با عوارض اين طرح است. خطر موش هاي مرده كمتر از زنده آنها نيست. موش ها تا وقتي زنده اند، ادرار، مدفوع، گازگرفتگي و انگل هاي آنها خطرناك است و هنگامي كه معدوم مي شوند تازه خطرهاي جدي تر آنها انسان را تهديد مي كند.نكته اي كه بايد به آن توجه كرد اين است كه بعد از معدوم كردن موش ها بايد از آلوده نشدن محيط هاي موش هاي مرده به انواع بيماري ها اطمينان حاصل كرد و در همان لحظه به دفع انگل هاي خارجي بدن موش ها مثل كك، مايت، هيره و كنه پرداخت. فراموش نكنيد كه با كشته شدن موش ها، كك و ساير انگل هاي خارجي بدن آنها به سوي ساير موجودات از جمله انسان هجوم مي آورند و موجب انتقال بيماري ها از موش به جامعه مي شوند. پس همانگونه كه براي كشتن موش ها تلاش مي كنيم، بايد به فكر نابود كردن اجساد آنها نيز باشيم.