تغذيه مرتبط با داروهاي ضد ايدز
صدف كوه كن
|
|
هر كجا كه ايستاده باشيم و در هر وضعيتي كه باشيم درمان هاي تغذيه اي در بهبود اوضاع نقش چشمگيري دارد. بدانيد كه تا زماني كه خودمان نخواهيم، هيچ كس نمي توا ند به ما كمك كند
مصرف داروهاي برخي از بيماري هاي خاص عوارضي دارد كه نياز به مصرف مواد غذايي بخصوصي را افزايش مي دهد.بيماران غالبا نمي دانند كه چرا با مصرف برخي داروها دچار عوارضي نظير لاغري يا چاقي ،تنش هاي عصبي و يا بي اشتهايي مي شوند . مطلب ذيل به مسائل تغذيه اي بيماران مبتلا به ايدز و مشكلات آنها مي پردازد.
۳ داروي مهم و عوارض آنها
پيريمتامين: آنمي مگالوبلاستيك (كم خوني) و لاغري عصبي (آنوركسيا)
A-Z-T: احتمال آنمي (كم خوني) را افزايش مي دهد.
ايزونيازيد (INH): نياز به ويتامين B6را افزايش مي دهد.
از آنجايي كه در افراد درگير با اين ويروس اختلالي با عنوان اختلال در حس چشايي (Disguisia) وجود دارد كه منجربه كاهش اشتها مي شود، بنابراين بهتر است كه راجع به يكسري از مواد كه اشتها را افزايش مي دهد، صحبت كنيم:
هويج:دم كرده تخم هويج به مقدار يك قاشق قهوه خوري براي يك فنجان آب جوش مقوي، مدر و اشتهاآور است و همچنين آب هويج خام بسيار مفيد است.
شلغم پخته:شلغم داراي فسفر و خوراك مغز و اعصاب است، شلغم اشتهاآور است.
ترب:اشتهاآور است و داراي ويتامين هاي A،B،C و فسفر است، يك باور قديمي در اين زمينه وجود دارد مبني بر اينكه زهر عقرب در بدن كسي كه ترب خورده باشد موثر نيست.
روغن زيتون:مصرف روغن زيتون همراه با غذا اشتهاآور بوده و به دليل اسيد هاي چرب مفيدي كه درآن است بسيار توصيه مي شود، چنانچه بهترين روغن براي آشپزي همين روغن زيتون است.
زنجبيل:اين ماده غذايي علاوه بر درمان دارويي از دير باز به عنوان يكي از بهترين طعم دهنده ها
بخصوص در آسياي شرقي به شمار مي آيد. از ديگر سبزي هاي و مواد غذايي مفيد براي اين بيماران مي توان به:
قارچ:انواع قارچ هاي خوراكي به دليل پروتئين هاي موجود در آنها مي توانند بسيار مفيد باشند، همچنين عصاره نوعي قارچ به نام قارچ شي ئي تيك (shiitake) در اين مورد بسيار مفيد است. در آزمايشي كه در كشور ژاپن به عمل آمده بود، مشخص شد كه عصاره اين قارچ ضد ويروس HIV است و اثر داروي معروف ضد ايدز به نام A-Z-T را بيشتر مي كند.
سير: امروزه سير به عنوان مهمترين نبات درماني بين نباتات محسوب مي شود و اين به دليل وجود ماده اي به نام اليلين در سير است. اين ماده حاوي گوگرد، سيليس و يد است كه بدن را ازخيلي از بيماري ها محفوظ نگه مي دارد و توان بدني را افزايش مي دهد، البته مصرف آن به كساني كه عارضه هاي پوستي در آنها افزايش يافته يا دچار مشكلات گوارشي شديد بوده يا قرص آسپرين مصرف مي كنند، توصيه نمي شود، ولي مصرف آن به شكل پودر سير مانعي ندارد.
انجير:سرشار از ويتامين هاي A،B،C و قند بوده، انجير مناطق گرمسير شيرين تر است و وقتي كاملا برسد 30 تا 40 درصد آن قند است (بنابراين به افراد ديابتي توصيه مي شود در مصرف آن احتياط كنند) انجير داراي مواد ازته، آهن، برم، منگنز و آهك و كلسيم است، بسيار مغذي است و علاوه بر اينها از گذشته براي افرادي كه دوره نقاهت را مي گذراندند توصيه شده است.
گلپر:نام علمي آن هراكلئوم اسفنديليوم است و به فرانسه برس و به آلماني گمين بيرنكلو ناميده مي شود. پيشينيان براي آن خواص بي شماري برشمرده اند و چنين پنداشته اند كه موجب افزايش نيروي تن مي شود و به همين جهت آن را به هركول پهلوان افسانه اي يونان نسبت داده اند و نامگذاري كرده اند، اين ماده غذايي در برانگيختن اشتها و تقويت هاضمه بسيار مفيد است.
عسل:در عسل املاح و ويتامين هاي بسياري وجود دارد، از آن جمله آهن، كلسيم، اسيد فسفريك و ويتامين ث است و به شرطي كه به طور مرتب مصرف شود داراي خواص معجزه گر است. همچنين در افزايش وزن بسيار سودمند است. بنا به تجربه ثابت شده است كه عده زيادي از مبتلايان به بيماري هاي عفوني و سخت مثل سل پس از مصرف عسل بهبود يافته اند كه به دليل زيادي ويتامين ها و مينرال هاي موجود در آن است.
انار: وجود انار و ليموترش مي تواند نه تنها شفابخش بوده، بلكه در حفظ سلامتي و جلوگيري از اينگونه بيماري ها موثر باشد. اين خاصيت شفابخش انار به دليل وجود ويتامين C،B1،B2،PP،B6، فسفر، آهن و منگنز است كه عمل تنظيم كننده و تعادل دهنده مايعات بدن بخصوص خون را انجام مي دهد. نكته جالب اينجاست كه بسياري از مردم معتقدند كه انار شيرين درمان كننده تر است و علم هم اين را ثابت مي كند زيرا انار شيرين اناري است كاملا رسيده و تركيبات شيميايي آن كامل شده است و تاثيرات آن بهتر است. انار در شست و شوي خون موثر است و اين به دليل وجود پتاسيم در آن است. انار سموم را دفع مي كند و نشاط آور است.
شكلات:در سالهاي اخير دانشمندان پي به اين نكته برده اند كه در شكلات، آنتي اكسيدان هاي فلاونوئيد وجود دارد و مصرف اين آنتي اكسيدان ها در تندرستي كارآمد است.
در آزمايش هاي انجام شده نتيجه به دست آمده حاكي از اين بود كه شكلات خالص تقريبا صد برابر مقدار شيرشكلات داراي آنتي اكسيدان است كه اين نتيجه به دست آمده در افراد غيرسيگاري و با چربي هاي طبيعي خون نشان دهنده اين موضوع بوده است كه ميزان ظرفيت آنتي اكسيدان پلاسما فقط در كساني كه از شكلات تيره خالص استفاده كرده بودند افزايش يافت، نه كساني كه شير شكلات تيره همراه شير مصرف كرده بودند (به طور كلي مصرف شكلات يا قهوه همراه با شير موجب عدم جذب كلسيم شير توسط بدن مي شود.)
بد نيست در خاتمه به نظريه جالبي كه در رابطه با رژيم غذايي و گروه هاي خوني مختلف در كتابي با همين عنوان تاليف دكتر آداموو ترجمه گيله گل بهروزان ارائه شده است، بپردازيم (البته صرفاذكر تمام موارد ياد شده در رابطه با اين بيماري مد نظر است و صرف آشنايي با آزمايش هاي محققان بيان مي شود و از صحت علمي مطالب ياد شده اطلاعي ندارم). در اين تحقيقات رابطه اي بين گروه هاي خوني و ويروس ناتوان كننده سيستم ايمني (HIV) وجود دارد و چون براي مقابله با اين بيماري بايد بدن را مقاوم كرد، بحث را با گروه خوني O شروع مي كنيم .مثلا در اين گروه خوني توصيه مي شود كه مصرف پروتئين حيواني را افزايش داده و حركات ورزشي بيشتري انجام دهند،ولي مصرف فرآورده هاي گندم براي گروه خوني O و گوشت مرغ و گندم سياه براي گروه خوني B توصيه نمي شود.در افراد مبتلا به اين بيماري چون سيستم ايمني بدن ضعيف و آسيب پذير است، بنابراين امكان ابتلا به ساير بيماري ها وجود دارد.
مثلادارندگان گروه خوني A در مواجهه با اين بيماري نياز به افزايش كالري در آنها چشمگيرتر است، اما مصرف مواد غذايي پركالري مثل گوشت و لبنيات درآنان توليد مشكلات گوارشي مي كند، بنابراين بهتر است براي مقابله با ضعف از غذاهاي پروتئيني مثل غذاهاي دريايي استفاده كنند.
در پايان بهتر است به ذكر اين مطلب بپردازيم كه هر كجا كه ايستاده باشيم و در هر وضعيتي كه باشيم درمان هاي تغذيه اي در بهبود اوضاع نقش چشمگيري دارد، چنانچه كتاب قانون ابوعلي سينا سراسر درمان با غذاهاست؛ كتابي كه امروزه جزو كارآمد ترين كتب پزشكي از آن ياد مي شود و بايد دانست كه تا زماني كه بيماران خودشان نخواهند، هيچ كس نمي توا ند به آنها كمك كند. اميد است كه بيماران با استفاده ازآنچه ياد شد به بهبود وضعيت سلامتي خود بپردازند.
|