تاكيد فرمانده پليس بر حفظ حريم خصوصي
|
|
سينا قنبرپور- نخستين اظهارنظر فرمانده جديد پليس كشور در مراسم معارفه اش در حالي به تيتر اكثر روزنامه هاي پنج شنبه۲۳تير۸۴ تبديل شد كه وي بر يكي از نخستين حقوق اوليه هر انساني تاكيد مي كرد. قولي كه سردار سرتيپ اسماعيل احمدي مقدم نسبت به عملكرد نيروي انتظامي در دوره فرماندهي اش داد، حفاظت و تامين امنيت حريم خصوصي افراد بود. بررسي 6 روزنامه صبح از ميان روزنامه هاي كشور نشان مي دهد روزنامه نگاران به عنوان نمايندگان افكار عمومي و از طيف هاي مختلف بر اين قول فرمانده جديد پليس كشور اشتراك نظر داشته اند و خواسته عمومي آنها بوده است.
روزنامه هايي كه مورد بررسي قرار گرفتند 6 روزنامه اعتماد، ايران، جام جم، شرق، كيهان و همشهري بود كه به جز روزنامه ايران هيچكدام موضوع را حائز اهميت براي اختصاص تيتر در صفحه اول ندانستند ولي همگي در صفحات داخلي با اختصاص عكس وتيتر به موضوع پرداخته بودند.
حريم خصوصي مورد توجه همه
در بررسي 6 روزنامه يادشده حريم خصوصي مهمترين عنصر مورد توجه بوده كه در 4روزنامه تيتر اصلي و در يك روزنامه روتيتر قرار گرفته بود.
روزنامه اعتماد تيتر اصلي خود را اين جمله سردار احمدي مقدم قرار داده بود كه آرامش و آسايش محيط اجتماعي نبايد مورد تعرض و تعدي قرار گيرد و روتيتر اين عنوان هم اين جمله فرمانده پليس احدي حق تعرض به حريم خصوصي شهروندان را ندارد بود.
روزنامه ايران كه تيتر دوم صفحه اول و عكس اصلي روي جلد خود را به موضوع اختصاص داده است، بر اين جمله تاكيد دارد: هيچ احدي حق تعرض به حريم خصوصي شهروندان را ندارد.
روزنامه جام جم در صفحه 15 خود كه به حوادث اختصاص دارد تيتر هيچ كس حق تعرض به حريم خصوصي مردم را ندارد را به مراسم معارفه فرمانده جديد پليس اختصاص داده و قول سردار احمدي مقدم را برجسته كرده است. روزنامه كيهان در صفحه 3 خود تيتر حريم خصوصي افراد نبايد مورد تعرض قرار بگيرد را به اين مطلب و گفته هاي سردار احمدي مقدم اختصاص داده است.اما روزنامه شرق در صفحه 15 خود موضوع اظهارنظرهاي فرمانده جديد نيروي انتظامي را در مراسم معارفه اش با تيتر پليس با لباس شخصي ها برخورد مي كند منعكس كرده است.
در همين حال روزنامه همشهري نيز همچون 4 روزنامه ديگر كه بر حريم خصوصي پافشاري كرد ه اند در صفحه 26 با تيتر حريم خصوصي افراد به هيچ بهانه اي نبايد مورد تعرض قرار گيرد به انعكاس مراسم معرفي فرمانده نيروي انتظامي پرداخته است.
چنين بررسي نشان مي دهد كه روزنامه ها و خبرنگاران به بحث حريم خصوصي افراد اهميت ويژه اي مي دهند و با برجسته سازي اين قول سردار احمدي مقدم تاكيد كرده اند كه فرمانده جديد علاوه بر برنامه هاي مدون خود بايد به اين قول خود نيز پايبند باشد.
ازطرف ديگر به نظر مي رسد آنچه فرمانده جديد پليس عنوان كرده تا به حال به درستي محقق نشده است زيرا توجه روزنامه ها و استخراج تيتر مطلب به عنوان مهمترين بخش خبر حكايت از خلاء هايي در تامين امنيت حريم خصوصي افراد در گذشته داشته است. البته سايت هاي خبري نظير ايسنا، ايرنا، خبرگزاري مهر، فارس و... نيز بر اين واژه در مطلب خود تاكيد داشته اند. سايت اطلاع رساني پليس نيز موضوع را با همين تيتر حريم خصوصي انعكاس داده است.
حقوقي در قانون اساسي
سخن گفتن از حريم خصوصي كار ساده اي نيست زيرا اين واژه عبارتي عام محسوب مي شود كه به هنگام تعريف و تفسير، مفاهيم مختلفي را در بر مي گيرد.
اما از آنجا كه اين واژه از حقوق اوليه و مقدماتي هر انساني محسوب مي شود شايد مفاهيم آن به نظر پيش پا افتاده و بديهي بيايد. نكته آنجاست كه قوه قضائيه نيز از مدتي قبل به سراغ حفاظت از اين حقوق و تامين آن در دادرسي هاي محاكم از طريق تعريف واژه حقوق شهروندي برآمده است.
در واقع حريم خصوصي و حقوق شهروندي مقدمه هاي حقوق هر فردي محسوب مي شود كه به سبب بديهي شمرده شدن به آن توجهي نمي شود. اما چارچوب اين مقدمه ها كجا و چگونه تعيين مي شود نكته اي است كه مي تواند ابعاد قول فرمانده پليس را نمايان كرده و تحقق خواسته قوه قضائيه در تبيين حقوق شهروندي را عملياتي كند.
در واقع بايد مصاديق، معاني و مفاهيم اين واژه را جست تا بتوان مصاديقي براي تامين امنيت و نظم و انضباط تحقق آن را عملياتي كرد.
شايد بهترين مبنا و نشانه براي دستيابي به چارچوب و تعريف اين واژه هاي حقوقي، قانون اساسي باشد. گرچه قوه قضائيه و دادگستري در حال تبيين حوزه تعريف حقوق شهروندي هستند اما بازهم 24 اصل قانون اساسي در فصل سوم آن مي تواند بهترين نشانه باشد. اصول 19 تا 42 قانون اساسي در تعريف حقوق ملت چارچوب اصلي را تعيين كرده است كه براي خرد و جزء جزء كردن آن مي توان به ديگر تعاريف حقوقي – اجتماعي استناد كرد.
به هر حال اينك كه هم قوه قضائيه درصدد تامين و تحقق حقوق شهروندي برآمده و هم پليس قول تامين امنيت حريم خصوصي افراد را داده بايد مشخص شود كه اين خواسته ها و اين حوزه ها چه مختصاتي دارند. آنچه مسلم است بازي با واژه ها واصطلاحات حقوقي چه در بحث قضا و محاكمه و چه در بحث حقوق مدني تابع تفسير موسع است و بايد دامنه آن همه را دربرگيرد و نمي توان به اين بهانه كه چارچوب تاسيس حقوقي را بايد تعيين كرد دست به محدودسازي زد زيرا نمي توان با چنين كاري اصل برابري و تساوي مورد نظر در اصل 19 قانون اساسي را تحقق بخشيد. در اين اصل آمده است: مردم ايران از هر قوم و قبيله اي كه باشند از حقوق مساوي برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اينها سبب امتياز نخواهد بود.
|