توصيه هاي وزارت بهداشت در پي افزايش دما
خبرگزاري فارس- در پي افزايش غير منتظره دماي هوا و احتمال به مخاطره افتادن سلامت همـوطنـــان، وزارت بهداشـــت، درمان و آموزش پزشكي با صدور اطلاعيه اي، توصيه هايي را ارائه كرد.در اين اطلاعيه با اشاره به اين مطلب كه افزايش دماي هوا، موجب فساد هرچه سريع تر مواد غذايي مي شود، آورده است: گرم شدن هوا، زمينه رشد ميكروب ها در مواد غذايي را مساعد كرده و باعث بروز بيماري هاي عفوني و روده اي مي شود.
در بخش ديگري از اين اطلاعيه، با اشاره به اهميت نوشيدن آب آشاميدني بهداشتي، آمده است: افزايش گرماي هوا، موجب افزايش تعريق و در نتيجه عطش فراوان مي شود كه اين امر بسياري از هموطنان را ناگزير مي كند كه براي رفع عطش، از منابع آبي كه در خيابان ها قرار داده شده است، استفاده كنند.
در اين اطلاعيه به خيريني كه با قرار دادن منابع آب در خيابان ها قصد كمك به هموطنان دارند، توصيه شده است كه قالب هاي يخ را با رعايت نكات بهداشتي در داخل منابع آب قرار دهند، همچنين به هموطنان توصيه شده است كه براي استفاده از آب آشاميدني حتما از ليوان هاي شخصي استفاده كرده و در صورت امكان در هنگام خروج از منزل با خود بطري آب همراه داشته باشند. در ادامه اين اطلاعيه به هموطناني كه قصد مسافرت در تابستان را دارند، توصيه شده است كه مواد غذايي و آشاميدني مورد نياز خود را از مراكزي كه تحت نظارت مراكز بهداشتي بوده و داراي كارت بهداشت هستند، تهيه كنند. اين اطلاعيه همچنين به هموطناني كه قصد استفاده از استخرهاي شنا را دارند، توصيه كرده است كه از سلامت و بهداشت آب استفاده شده در استخرها اطمينان حاصل كنند.
سالمندان و كودكان از خانه بيرون نيايند
همچنين به دنبال افزايش دما و گرماي شديد در ايران، رئيس جامعه پزشكان متخصص داخلي ايران گفت: ايجاد تپش قلب، ناراحتي و مشكلات تنفسي، عوارض مغزي و اختلالات رواني از جمله عوارض ناشي از گرمازدگي است كه مي تواند فرد گرمازده را تهديد كند.
دكتر ايرج خسرونيا افزود: با شروع ماه هاي گرم سال، مشكلات مربوط به گرمازدگي شهروندان بويژه كودكان، سالمندان و بيماران قلبي و ريوي شروع مي شود كه علائم آن نيز بي حالي، ضعف عمومي، عرق ريزش و افت فشار خون است.
وي اظهار داشت: به تمامي افراد بويژه سالمندان و كودكان توصيه مي شود كه در روز و بعدازظهر در بيرون از منزل رفت و آمد نداشته يا آن را محدود كنند و فعاليت هاي خود را در شب انجام دهند.
دكتر خسرونيا تصريح كرد: با افزايش تعريق بدن هنگام گرمازدگي، حجم ادرار كاهش يافته و در برخي موارد با افزايش ميزان اوره و كم شدن سديم و پتاسيم خون، فرد دچار بيماري مي شود كه در اين صورت به طور حتم فرد دچار اين مشكلات بايد در بيمارستان بستري شده و تحت درمان قرار گيرد.
وي با بيان اينكه افرادي كه بر اثر گرما دچار عرق ريزش شديد و تپش قلب مي شوند، بايد آنها را از علائم گرمازدگي در نظر گيرند، افزود: در صورت گرمازدگي بايد به سرعت به مكاني خنك پناه برده و از مايعات فراوان و دوش آب سرد استفاده شود، همچنين مصرف سرم يعني مخلوطي از آب و نمك به ميزان كافي باعث رفع افت فشار خون در افراد گرمازده مي شود، چون از اين طريق سديم از دست رفته بدن جبران خواهد شد، اما پس از انجام اين اقدامات فرد بايد به پزشك مراجعه كند. رئيس جامعه پزشكان متخصص داخلي ايران گفت: بسياري از افرادي كه دچار گرمازدگي مي شوند، گمان مي كنند كه با مصرف يك ليوان آب و كمي استراحت، ديگر خطري آنها را تهديد نمي كند، در صورتي كه اگر فرد سالمند يا بيمار باشد حتما بايد به پزشك مراجعه كرده و مورد درمان قرار گيرد تا دچار عوارض ناشي از گرمازدگي نشود.
افرادي كه خالكوبي كرده اند، نمي توانند خون اهدا كنند
رئيس سازمان انتقال خون ايران گفت: از آنجا كه بيماري هپاتيت B و C در افرادي كه خالكوبي كرده اند، شايع است، بنابراين از اهداي خون اين افراد جلوگيري شده و نمي توانند خون اهدا كنند.دكترعلي اكبرپور فتح الله افزود: اگر طب سوزني به شيوه علمي صورت گيرد، نمي تواند مانعي براي اهداي خون توسط فردي كه از اين طريق مورد درمان قرار گرفته است، ايجاد كند.
وي ادامه داد: در ايران و ديگر كشورهاي غربي، محدوديت اهداي خون براي افرادي كه روي بدن خود خالكوبي كرده اند وجود داشته و در نظر گرفته مي شود و علت آنهم اين است كه خالكوبي را هم افراد غير متخصص و هم افراد متخصص انجام مي دهند، بنابراين سوزني كه مورد استفاده قرار مي گيرد، مورد ترديد است، چون بسياري از آنها مي تواند منشا آلودگي و انتقال بيماري به فرد باشد.
رئيس سازمان انتقال خون ايران تصريح كرد: هم اكنون طب سوزني اغلب در مراكز خاص و توسط افراد متخصص انجام مي شود، به گونه اي كه به علت آگاهي اين افراد از سوزن هاي يك بار مصرف استفاده مي شود، بنابراين براي اهداي خون مشكلي ايجاد نمي كند.