آب تازه در آتلانتيك
حـــدود 19 هزار كيلومتر مكعب آب در 40 سال گذشته وارد اقيانوس آتلانتيك شمالي شده است كه اين ميزان در حدود سه برابر آب 9خروجي از رودخانه آمازون است.اين يافته جديد، نقش بسيار مهمي در الگوسازي براي پيش بيني چرخه آب در اقيانوس و تغييرات آب و هوايي دارد.
روان ساتن، از مركز اقيانوس شناسي كه روي تغييرات آب و هوا در آتلانتيك مطالعه مي كند، اعتقاد دارد شواهد زيادي در مورد ورود آب تازه به اقيانوس وجود دارد، اما ابتدا بايد اهميت اين موضوع مشخص شود. نتايج اين تحقيق مي تواند ما را در تهيه يك مدل مناسب ياري كند.
بنابر اعلام پايگاه ملي داده هاي علوم زمين، دانشمندان آب و هواشناسي نگران هستند كه ورود آب تازه به داخل اقيانوس آتلانتيك شمالي باعث ذوب يخ ها شود.
دوباره روند صعودي
پس از كاهش 5/0 درصدي انتشار گازهاي گلخانه اي در سال 2002، دوباره روند صعودي انتشار اين گازها در سطح كره زمين هشداري است براي تمام دنيا، بخصوص كشورهاي توسعه يافته. در اسناد منتشرشده از سوي آژانس محيط زيست اروپا، 15 كشور اروپايي بالغ بر 53 ميليون تن گاز گلخانه اي در سال 2003 توليد كرده اند كه اين مقدار 3/1 درصد بيشتر از سال 2002 است.
احتمالا اين افزايش ناشي از افزايش توليد انرژي از منابع زغال سنگ در سالهاي موردنظر است. سرماي غير معمولي كه در سال 2003 آغاز شد، مصرف انرژي را در اروپا شدت بخشيد و توليد انرژي نيز تا ميزان پنج درصد در سال 2003 افزايش يافت، اما برخي كشورها، تخطي بيشتري در اين سالها نشان داده اند. طبق گزارش شماره يك آژانس محيط زيست اتحاديه اروپا، كشورهاي ايتاليا، انگلستان و فنلاند با توليد به ترتيب 15 ميليون، 8 ميليون و 7 ميليون بيشترين نقش را در انتشار اين گازها داشته اند.
در ايتاليا، عامل اين افزايش، مصارف خانگي انرژي و بخش صنعت معرفي شده اند. اما در كشورهاي انگلستان، فنلاند و ساير كشورهاي اتحاديه اروپا علت اصلي افزايش انتشار اين گازها، افزايش توليد برق بوده است، اين در حالي است كه برخي از كشورهاي اروپايي مثل كشور پرتغال و ايرلند با بهره گيري از انرژي برق آبي و تصفيه فاضلاب هاي شيميايي و كشاورزي و همچنين اصلاح ساختار توليد برق خود توانسته اند از ميزان توليد گازهاي گلخانه اي خود بكاهند. افزايش گازهاي گلخانه اي در اروپا بر پيكر پيمان كيوتو كه تصريح كرده است كشورها بايد از سال 1990 تا 2012 تا ميزان پنج درصد از توليد گازهاي گلخانه اي خود بكاهند، لطمات زيادي وارد كرده است.
به عقيده بسياري از كارشناسان در خارج اروپا نيز وضع خيلي بهتر از اين نيست. به عنوان مثال در چين، به موازات رشد و توسعه صنعتي اين كشور ، تقاضاي انرژي و ميزان توليد گازهاي گلخانه اي بشدت در حال افزايش است.
اورست در خطر است
سر ادمون هيلاري كه در سال 1953 به همراه گروهي از كوهنوردان از نخستين فاتحان اورست بود، در آخرين صعودش از تاثير تغييرات آب و هوايي بر قله اورست خبر داد. يكي از برجسته ترين فاتحان بام دنيا در حالي اين هشدار را داد كه كميته ميراث جهاني قرار بود طي روزهاي آتي تشكيل جلسه دهد.
اين كميته درباره حفاظت از نقاط ويژه جهان همچون هيماليا فعاليت مي كند. حاميان محيط زيست كه از حمايت سر ادمون هيلاري برخوردار هستند، خواستار آن شده بودند تا اين كميته پارك ملي ساگارماتا در هيماليا را در فهرست اماكن مورد حمايت خود قرار دهد و در پي اين هشدار سازمان ملل درصدد آن برآمد تا كميته اي را جهت بررسي تاثير تغييرات آب و هوايي بر مناطقي از زمين همچون رشته كوه هاي هيماليا تشكيل دهد و اين تصميم سازمان ملل نيز نشات گرفته از نشستي بود كه از سوي كميته ميراث جهاني سازمان فرهنگي، علمي و آموزشي سازمان ملل (يونسكو) در خصوص تاثير تغييرات شرايط جوي بر نقاط مختلف كره زمين اتخاذ شده است.
اين كميته در نشست اخير خود اعلام كرد كه تغييرات آب و هوايي تاثير منفي بر نقاط تاريخي و طبيعي زمين همچون رشته كوه هاي هيماليا دارد.