|
|
|
|
|
|
نگاهي به كوتاه قدي سوءتغذيه اي و گرسنگي سلولي
كودكان آب مي روند
محمد مطلق
گريز از مطبخ
كارشناسان مي گويند: پديده آشپزخانه گريزي كه اغلب در ميان مادران باسواد و بويژه داراي شغل رايج است، يكي از دلايل سوءتغذيه و گرسنگي سلولي در ميان فرزندان آنهاست.
اصطلاح گرسنگي سلولي، دقيقا به اين معناست كه به واسطه تغذيه، فرد احساس گرسنگي خود را ارضا شده مي بيند و به عبارتي سير مي شود، اما از آنجايي كه مواد مفيد و لازم براي بدن جذب سلول ها نمي شود، معده فرد سير، اما سلول هاي او گرسنه مي مانند.فرزندان امروز بر اثر گرسنگي سلولي مشكلات زيادي را متحمل مي شوند.
خوراك سلامتي
توجه به تغذيه سالم در كودكان، از جمله شاخص هاي مهمي است كه موجب مي شود تا پايه هاي شعار انسان سالم، محور توسعه پايدار از همان ابتدا، بر مبناي اصول و قواعد صحيحي ريخته شود. تغذيه سالم، گذشته از اينكه در رشد جسمي كودكان تاثير شگرفي دارد، نيروي ذهني آنها را نيز افزايش مي دهد. (گفته مي شود تغذيه صحيح كودك، زمينه سلامت او را در بزرگسالي تضمين مي كند. اين در حاليست كه پزشكان معتقدند بيماري هايي نظير اسكيزوفرني، كم خوني، لاغري و ... در ارتباط مستقيم با سوء تغذيه كودكان است).
امروزه ديگر پديده اي به نام ميانگين قد را صرفا با عينك بهداشت، وراثت يا تغذيه نمي بينند. اين موضوع اكنون تا آن اندازه اوج گرفته كه قد افراد را به عنوان شاخصه اي مهم براي توسعه و پرچم توسعه يافتگي مي دانند، پديده اي كه از يك سو با فرهنگ تغذيه، ميزان تمايل مادران به شير دادن فرزندان، كار مادر در خارج از منزل و تمايل براي پخت و پز در آشپزخانه و عدالت درتوزيع منابع غذايي، ارتباط پيدا مي كند و از سوي ديگر با افت وخيزهاي اجتماعي از جمله: فقر، جنگ، تورم يا به عكس آن احساس امنيت اقتصادي و اجتماعي و نيز فرهنگ عمومي و.... با اين توصيف، پديده كوتاه قدي يا بلندقدي عمومي هم متاثر از مجموعه عوامل فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي است و هم خود مي تواند به عنوان عاملي مهم، مجموعه اي از عناصر فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي را تحت تاثير قرار دهد. شايد بپرسيد اينكه كوتاه قدي نتيجه منفي بحران ها و كاستي هاي اقتصادي، اجتماعي و... مي تواند باشد، درست، اما چگونه مي تواند خود بر آنها تاثير بگذارد؟ اجازه بدهيد اين پرسش را با پرسش ديگري پاسخ دهيم و آن اينكه، آيا مي توان از فردي كه دچار سوءتغذيه شديد و گرسنگي پنهان سلولي است، انتظار داشت در محل كار، كارايي بالايي از خود نشان دهد؟ قطعا با اندكي دقت در عوارض مختلف گرسنگي سلولي و كوتاه قدي سوءتغذيه اي خواهيد ديد كه دامنه اين پديده تا كجاها گسترده شده است.
سواد و سوءتغذيه
يك مطالعه توصيفي كه به منظور بررسي نيازهاي آموزشي مادران مراجعه كننده، به مراكز بهداشتي- درماني جنوب تهران در مورد پيشگيري از سوءتغذيه كودكان زير 5 سال انجام گرفته، نشان داد كه در اين زمينه بيشترين نياز آموزشي، متعلق به مادراني است كه قادر به خواندن و نوشتن هستند (2/46 درصد) و نيز مادران 23-18 سال با (15/36 درصد).
پژوهش انجام گرفته در مركز پزشكي كودكان نشان داد، بيماري هاي عفوني، اسهالي و سوءتغذيه جزو شايع ترين علل مراجعه كودكان به اين مركز است، اما جالب آنكه بر عكس پژوهش ياد شده بالا در اين مورد، يعني زماني كه سوءتغذيه با بيماري هاي عفوني ارتباط پيدا مي كند، ديگر اين بيماري را نمي توان به سطح بالاي سواد مادران و پديده آشپزخانه گريزي نسبت داد، بلكه برعكس سوءتغذيه از نوع ويژه اي كه حاشيه نشينان بدان گرفتار مي شوند و فقر خانواده ها، نسبت هاي معناداري را برقرار مي كند. در اين پژوهش مي خوانيم: حاشيه نشيني، عدم دسترسي كافي به امكانات رفاهي، سطح پايين تحصيلات مادر، وضعيت نامطلوب اقتصادي و بعد ازدياد تعداد خانوار، از جمله عواملي هستند كه وضعيت تغذيه اي كودكان را به طور منفي تحت تاثير قرار مي دهند.
يافته هاي تن سنجي اين مطالعه نشان مي دهد، كم وزني، بازماندگي از رشد و از دست دهي وزن به ترتيب در 72/7، 78/8 و 50/3 درصد كودكان وجود دارد. همچنين ميزان سوءتغذيه در پسران بيش از دختران است و از نظر سني در سنين بالاي دو سال وجود دارد. از نظر نمايه هاي تن سنجي، بيشترين نسبت سوءتغذيه با توجه به نمايه، قد بايسته براي سن و كمترين نسبت سوءتغذيه براساس وزن بايسته براي قد است .
بنابراين در يك جمع بندي كلي مي توان گفت كه سطح سواد مادران تقريبا به يك نسبت با پديده كوتاه قدي ارتباط دارد، چرا كه از يك سو، مادراني با سطح سواد بالاتر و موقعيت كار بيرون از منزل، نمي توانند مسائل تغذيه اي كودكان را بخوبي مديريت كنند و از سوي ديگر مادراني با سطح سواد پايين تر يا عدم قدرت خواندن و نوشتن و احتمالا درگير با فقر نيز به گونه اي ديگر با اين مشكل دست به گريبان هستند. در پژوهش انجام گرفته در دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي- درماني كرمان مي خوانيم: سوءتغذيه يكي از مسائل مهم بهداشتي در كشورهاي جهان سوم و در حال توسعه است كه مي تواند عوارضي نامطلوب بر سلامت جسمي و فكري كودكان داشته باشد و نيز زمينه ساز عفونت هاي مختلف باشد . اين مطالعه كه طي يك سال ادامه داشته و در نهايت به مقايسه و تحليل پرداخته است، نشان مي دهد كه از شيرخواران بستري شده 43/4 درصد دختر و 56/5 درصد پسر بودند و در هر دو گروه، كنترل شيرخواران دختر و پسر به ترتيب 39/5 درصد و 60/5 درصد بود.
براساس روش واترول (وزن براي قد) ميزان سوءتغذيه در پسران گروه بيمار (81/2 درصد) و به صورت معناداري بيش از دختران (65/5 درصد) بود. علل سوءتغذيه نيز در اين پژوهش بدين صورت اولويت بندي شده است: ميزان تحصيلات مادر، رتبه تولد و شغل پدر و مادر، نقش مهمي در ميزان سوءتغذيه داشتند، ولي ارتباط معناداري بين شيوع سوءتغذيه و مصرف شيرخشك يا شير مادر پيدا نشد. بيشترين موارد سوءتغذيه در شيرخواران مبتلا به بيماري هاي قلبي، تنفسي، اسهال و عفونت ادراري ديده شد. بنابراين، با توجه به اين حقيقت كه سوءتغذيه مي تواند زمينه ساز ابتلا به ساير عفونت ها باشد و شانس بستري شدن را افزايش دهد، پيشنهاد مي شود كه تمام شيرخواران بستري شده با استفاده از معيارهاي تن سنجي و طبقه بندي تغذيه اي از نظر سوءتغذيه نيز مورد ارزيابي قرار گيرند .
آمارها نشان مي دهد از 7/14 ميليون مرگ زير 5سال در سال 1987، حدود 3/14 ميليون در كشورهاي در حال توسعه و به علت سوءتغذيه بوده است. مقايسه اين ميزان از مرگ و مير با كشورهاي در حال توسعه نشان مي دهد، حدود 94درصد مرگ و ميرهاي سوءتغذيه اي قابل كنترل و كاهش است. مرگ و مير فوق در سال 1990 نيز برابر با 9/12 ميليون بوده كه باز افت چنداني را نشان نمي دهد. منابع آگاه مي گويند كه 27 ميليون از 137 ميليون شيرخوار كه سالانه در دنيا متولد مي شوند، وزن كمتر از 2هزار و 500 گرم دارند كه طي سالهاي اوليه عمر، مرگ و مير آنها بسيار بالاست.
سوءتغذيه و كوتاه قدي
سوءتغذيه اگر به مرگ پيش از 5 سالگي منجر نشود و اگر پس از 5 سالگي فرد دچار سوءتغذيه شود، در خوشبينانه ترين حالت، قد دچارنقصان شده و كوتاه قدي سوءتغذيه اي آشكار خواهد شد.
تفاوت كوتاه قدي سوءتغذيه اي با كوتاه قدي ژنتيكي در آن است كه كوتاه قدي سوءتغذيه اي ناشي از گرسنگي سلولي و نارسايي هاي غذايي است و افرادي كه دچار اين شكل از ناهنجاري جسمي هستند كاستي هاي فراواني را تا آخر عمر با خود به همراه خواهند داشت كه از جمله به رشدنيافتگي استخوان هاي لگن مي توان اشاره كرد. اين پديده يكي از خطرناك ترين پديده ها، بويژه براي مادران جوان به هنگام بارداري است.
پايين آمدن ضريب هوشي، ضعف بينايي، ناراحتي اعصاب، كوتاهي عمر و ... و بسياري از عارضه هاي ديگر در كوتاه قدي سوءتغذيه اي قابل بررسي است. دامنه اين عوارض تا حدي است كه حتي دانشمندان ميان جذام، سوءتغذيه و كوتاه قدي تغذيه اي هم نسبت هاي معناداري مي بينند. در اين زمينه انستيتوي خواربار و تغذيه ايران دست به مطالعه جالبي زده كه در آن، شناخت طرح فرم هاي جذام به واسطه بررسي نوع تغذيه افراد، وزن، قد، اندازه، دور سر و فشار خون انجام گرفته و نسبت ها به اثبات رسيده است.
با توجه به اين مقدمه و آنچه كه گفته شد، شايد حتي نگاهي گذرا به آمار كودكان سوءتغذيه اي در ايران هم خوشايند نباشد، اما براي نشان دادن گوشه اي از عمق ماجرا، همين كافي كه بار ديگر يادآوري مي كنيم، بنا به اظهارنظر كارشناسان و منابع آگاه، صددرصد دانش آموزان شهرستان ميناب دچار سوءتغذيه هستند!
سوءتغذيه ميان كودكان ايراني از چند نسل گذشته تاكنون، باعث كاهش قابل ملاحظه 9 سانتيمتر از ميانگين قد شده كه دقيقا در همين مدت زماني (35سال) كودكان ژاپني 9 سانتيمتر افزايش قد داشته اند. كارشناسان ميانگين قدي جامعه ايران را با كشور پاكستان مقايسه مي كنند كه تقريبا با نوساناتي همانند كشور ما روبه رو بوده است.
طي روزهاي اخير، دكتر لاينز، نماينده يونيسف در ايران با اعلام اينكه براي دستيابي به اهداف توسعه هزاره سوم، پيشگيري از سوءتغذيه كودكان بسيار ضروري و مهم است، عنوان كرد: ارتقاي بهداشت روان در ايران بسيار ضروري است، يونيسف براي پيشگيري از سوءتغذيه در اين كشور، برنامه هاي زيادي دارد و حدود 2 ميليون دلار به اين كار اختصاص داده است .
وي همچنين يادآوري مي كند كه پروژه يونيسف در زمينه بهبود وضع تغذيه كودكان و ارتقاي بهداشت روان از دو سال پيش آغاز شده است.
اجازه بدهيد در پايان به عدالت توزيع منابع غذايي نيز اشاره اي داشته باشيم كه در كنار بالا بردن فرهنگ تغذيه، جلوگيري از تشويق كودكان از طريق رسانه ها به مصرف مواد غيرمفيد تحت عنوان هله هوله و مبارزه با عرضه خوراكي هاي غيربهداشتي، بويژه براي كودكان و... اهميت ويژه اي دارد.
ديگر لازم به توضيح نيست كه ايران به لحاظ دارا بودن پتانسيل هاي توليد موادغذايي و توليد غذاهايي با ارزش بالا، يكي از سرآمدترين كشورهاي جهان است. ما در كشوري زندگي مي كنيم كه يك جا تمام محصولات كشاورزي جهان در آن قابل كشت است. كشور چهار فصل يعني همين؛ خاك زرخيزي كه خرما و پرتقال را يك جا به بار مي آورد، اما...
اما دولتمردان بايد در زمينه برقراري عدالت غذايي بكوشند و سعي كنند نعمات اين مرز و بوم ميان همگان تقسيم شود.
كارشناسان مي گويند كه يكي از مصاديق برقراري عدالت غذايي، تغذيه رايگان در مدارس مي تواند باشد كه از يك سو فاصله طبقاتي را تا حد ممكن بي رنگ مي كند تا كودكي در زنگ تفريح آب پرتقال از كيفش بيرون نياورد و ديگري نان و ديگر هيچ. از سوي ديگر با پياده كردن اين برنامه مي توان فرهنگ درست تغذيه را به كودكان و نيز خانواده ها آموخت. اينكه يك لقمه نان و پنير و سبزي يا يك ليوان شير، بارها و بارها مفيدتر از پفك نمكي و چيپس با طعم سس گوجه فرنگي است.
كودكانمان را دريابيم و اجازه ندهيم قدشان آب برود!
|
|
|
نظام آموزشي نيازمند تحول است
نشاط و تغذيه؛ دو حلقه گمشده
|
|
بنيامين صدر- قديمي بودن و فرسودگي بيشتر مدارس، كمبود آموزگاران، نبود وسايل آموزشي و شرايط نامتوازن بدني دانش آموزان و سوءتغذيه بسياري از آنان مهمترين مشكلات بخش آموزش و پرورش ايران است.
در همين حال و به گفته مسئولان آموزش و پرورش، از تعداد دانش آموزان در مدارس ايران كاسته شده، اما مشكلات اين بخش كماكان به كاهش كيفيت فرهنگ و آموزش در كشور منجر مي شود.
16ميليون دانش آموز، در حالي از چند روز آينده پا به مدارس سراسر كشور مي گذارند كه هنوز مدارس با كمبود نيمكت، كلاس و آموزگار روبه رو هستند.
كاهش تعداد دانش آموزان در دوسال گذشته باتوجه به آنكه قريب به يك ميليون نفر از آنان نيز در مدارس غيرانتفاعي درس مي خوانند، خبر خوشي براي مسئولان آموزش و پرورش كشور است، اما اينكه اين خبر خوش تا چه حد سبب تحرك و پر كردن خلاءهاي موجود در اين بخش مي شود، موضوعي است كه بايد مسئولان با صراحت پاسخگوي آن باشند.
طرح تغذيه رايگان مدارس محروم و توزيع شير رايگان ميان دانش آموزان كه در سالهاي پيش و به دليل بروز سوءتغذيه و رشد نامتوازن اندام دانش آموزان در مدارس ابتدايي سراسر كشور صورت گرفت، امسال نيز قرار است در بين دختران دانش آموز مقطع راهنمايي دنبال شود.
اين طرح اگرچه در مجموع با استقبال مردم و كارشناسان روبه رو شد، اما با كاستي هايي نيز همراه بود.
به عنوان نمونه، در دو سال گذشته گزارش هايي از گوشه و كنار به گوش مي رسيد كه دانش آموزان در ازاي دريافت اين شيرها، وجوهي را نيز پرداخت كرده اند كه البته با واكنش مقام هاي مسئول آموزش و پرورش نيز همراه بود.
از اين گذشته موضوع كيفيت متفاوت شيرها در نقاط مختلف كشور و تفاوت طعم آنها، موضوعي بود كه برخي دانش آموزان را براي دريافت شيرهاي مختلف با ترديد رو به رو مي كرد. از گذشته توزيع شير رايگان در بسياري موارد بدون بررسي جغرافيايي و هدفمندي منطقه اي مدارس و ميزان بضاعت مالي دانش آموزان و خانواده هاي آنها صورت مي گرفت. به عنوان نمونه توزيع شير رايگان در برخي مدارس تهران كه به لحاظ جغرافيايي و منطقه اي در نقاط مرفه پايتخت قرار داشتند در چند مرحله انجام شد. هرچند كه اين طرح بايد به صورت گسترده و بدون در نظر گرفتن مكان مدارس و تركيب طبقاتي دانش آموزان با جديت دنبال شود، اما در شرايط خاص كه آموزش و پرورش با محدوديت منابع شير روبه روست و از طرفي كارخانه هاي توليد شير نيز شرايط خاص خود را براي توزيع شير رايگان دنبال مي كنند بايد در نحوه تخصيص ميزان شير رايگان به مدارس باتوجه به چگونگي استقبال و ضرورت تامين تغذيه رايگان دانش آموزان تجديدنظر شود و مولفه هايي همچون سطح رفاه اجتماعي و كيفيت زندگي دانش آموزان در مناطق مختلف نيز مورد بررسي قرار گيرد.
كارشناسان آموزش براي پاسخگويي به جمعيت دانش آموزان كه انتظار مي رود از سه سال آينده دوباره رشد فزايند ه اي به خود بگيرد و تعداد مدرسه روها افزايش يابد، استفاده از فنون مدرن آموزشي، ازجمله: آموزش از راه دور در دوره هاي بالاتر از ابتدايي، آموزش الكترونيك، راه اندازي مدارس مجازي و اينترنتي و گسترش واحدهاي آموزش با فن آوري نوين آموزش را از جمله راهكارهاي پيش رو مي دانند. از همه مهمتر پرداختن به دو مقوله نشاط آموزشي و مقابله با سوء تغذيه دانش آموزان كه به پويايي آموزش و ارتقاي خلاقيت ذهني و رشد فيزيكي دانش آموزان نيز مي انجامد، موضوعي است كه بايد به موازات هم و با دنبال كردن برنامه هاي وسيع و همه جانبه دنبال شود.
|
|
|
نگاه
ورزش در جنگ با اعتياد
|
|
يوسف بهمن آبادي- در ميان پيچ وخم هاي دردناك زندگي، اعتياد، اژدهايي جلوه مي كند كه بر اندام انسان ها رعشه مي اندازد. اعتياد مي آيد تا روح نشاط و شادابي را از چرخه زندگي بزدايد. دكتر طباطبايي راد- روان شناس - اعتياد را از منظر روانپزشكي بررسي مي كند. به اعتقاد وي: دو مسئله در معتادان شايع است؛ اضطراب و افسردگي؛ عواملي كه مي توانند سوق دهنده انسان به اعتياد باشند .
به نظر وي كسي كه در اضطراب و افسردگي شديد قرار مي گيرد، پس از ترك اعتياد، مجددا به مصرف مواد مخدر روي مي آورد . اين روان شناس در ادامه مي افزايد: اين دو عامل (اضطراب و افسردگي) باعث به وجود آمدن ناكامي هاي ديگر از جمله احساس عدم احترام به خود، كاهش اعتماد به نفس، ضعف خود ارزشي و ... مي شود .
ورزش؛ دشمن اعتياد
دكتر طباطبايي راد، در خصوص نقش ورزش در كاهش اعتياد مي گويد: افرادي كه به طور منظم به ورزش مي پردازند، كمتر دچار افسردگي مي شوند.
تمرينات هوازي و غيرهوازي، تغييراتي در سيستم فيزيولوژي فرد به وجود مي آورد كه وابستگي او را به سوءمصرف موادمخدر كم كند . وي در ادامه مي افزايد: تحقيقات نشان مي دهد كه بسياري از افرادي كه به طور منظم ورزش مي كنند، اظهار مي دارند كه خوابشان منظم است. ورزش كنندگان، هر قدر از مزاياي فيزيولوژي ورزش برخوردار شوند، همانقدر هم روحيه خوبي به آنها دست مي دهد، چرا كه ورزش عامل بسيار مهمي در كاهش اضطراب است. گزارش هايي هم كه مردم مي دهند، اين موضوع را تاييد مي كند . طباطبايي، به برنامه مورگان اشاره مي كند كه يك برنامه اجتماعي تنظيم شده است كه مي تواند اضطراب را در زنان و مردان كاهش دهد. از اين رو نتيجه مي گيريم كه ورزش در كاهش اضطراب موثر است و در چنين حالتي، هم احترام به خود و هم اعتماد به نفس فرد افزايش پيدا مي كند. اين روان شناس به ورزش يوگا اشاره مي كند كه در كاهش اضطراب و افسردگي و متقابلا افزايش اعتماد به نفس تاثيرگذار است. وي در مورد فوايد ورزش يوگا مي گويد: يوگا موجب مي شود تا فرد، خود را بهتر بشناسد و تن و روان خود را به تعادل برساند. يوگا نه تنها يك ورزش براي جسم است، بلكه به لحاظ ذهني نيز اثرات مفيدي دارد .
وي به نقش اين ورزش در چگونگي كاهش اعتياد اشاره كرده و مي گويد: يوگا با توجه به اينكه از تمرين هاي تمركز روحي بهره مي برد، مورد نياز بدن بوده و باعث مي شود تا از گرايش فرد به مواد مخدر مصنوعي كه گرايش انسان را براي تامين هورمون هاي مورد نياز افزايش مي دهد، جلوگيري كند. ورزش، گردش، نشاط با شعار دوري از اعتياد؛ زندگي با نشاط موضوع سومين جشنواره فرهنگي است كه قرار است از 28 شهريور تا 8 مهر ماه، در مجموعه ورزشي آزادي براي عموم مردم برگزار شود.
محمد رضا كردي، نماينده تام الاختيار سازمان تربيت بدني در ستاد مبارزه با مواد مخدر، گفته است: اين جشنواره در اجراي مصوبه كميسيون فرهنگي هيات دولت و در راستاي مقابله با آسيب هاي اجتماعي، بويژه اعتياد، براي سومين سال متوالي با شعار دوري از اعتياد؛ زندگي بانشاط برگزار مي شود. وي در خصوص اهداف برپايي اين جشنواره گفت: غني سازي اوقات فراغت خانواده ها با تاكيد بر وقت نوجوانان و جوانان، تامين و توسعه فرهنگ ورزش و بسط توجه خانواده ها به نيازهاي ورزش، معتدل سازي و جايگزين سازي رفتارهاي بايسته و شايسته اجتماعي به جاي هيجان منفي در محيط هاي جمعي، رشد و توسعه توريسم ورزشي در كشور، معرفي و تاكيدبر نقش ورزش در تحقق شعار نفي اعتياد و بهينه سازي فضاي رواني، فرهنگي و اجتماعي و ارتقاي سطح سلامت جامعه، معرفي ورزش هاي جديد و احياي ورزش هاي بومي و محلي، تخليه رواني و كاهش فشارهاي جامعه، تقويت نگاه به درون، بويژه در ميان اقشار و افرادي كه تحت تاثير تبليغات و عدم آشنايي با عمق تحولات كشور، نگاهي توام با شيفتگي و حسرت به بيرون دارند و همچنين تقويت وفاق ملي و همدلي مردم و نفي نظرات منفي رسانه هاي بيگانه مبني بر نبودن نشاط و اميد به زندگي بين اقشار مختلف جامعه كشورمان است . البته فرهنگسازي ورزش در كشور نيازمند برنامه ريزي هاي اساسي است كه بتواند افراد جامعه را به سوي خود جلب كند، اگرچه اين امر با توجه به مشكلات عديده مردم در تامين نيازهاي اقتصادي خود، كمي مشكل به نظر مي رسد. بنابراين براي جاانداختن چنين سيمايي، نه فقط طرح هاي موقتي ضروري است، بلكه بسترسازي براي اجراي طرح هاي دائمي نيز لازم خواهد بود.
|
|
|
امروز
كارفرمايان توضيح دهند
يك متخصص طب كار معتقد است: طبق قوانين بين المللي، تمامي كارفرمايان موظف هستند خطرات كاري را براي كارگران توضيح دهند.
دكتر فرانك قاسم زاده، متخصص طب كار در گفت وگو با ايسنا، در اين رابطه گفت: كارگران حق دارند قبل از شروع كار، از تمامي خطرات احتمالي، اعم از خطرات بزرگ و مهلك تا موارد جزئي آگاه شوند و در ضمن درخصوص راه هاي مقابله با خطرات، علائم بيماري هاي ناشي از كار و نحوه درمان آموزش ببينند.
وي معتقد است: در حال حاضر هيچ يك از اين موارد كه جزو قوانين بين المللي كار هستند، در كارگاه ها رعايت نمي شود و اكثر كارگران از حقوق طبيعي خود محروم هستند.
اين متخصص طب كار، بهترين روش آموزش كارگران را شامل استفاده از فيلم آموزشي، نصب پوستر در محل هاي قابل ديد و جلسات هفتگي يا ماهانه، گفت وگو با يك متخصص ذكر و تصريح كرد: نبايد سطح پايين تحصيلات در كارگران، مانع آموزش ديدن آنها در خصوص مسائل مربوط به سلامت شخصي شود.
|
|
|
يادداشت
مستندات تاريخي ايران را حفظ كنيد
|
|
مريم پاپي- آيا ايران در خاطره تاريخ كمرنگ تر مي شود؟ پاي شرق شناسان و ايران شناسان سالها از اين سرزمين بريده شده بود. دانشمنداني كه ناشناخته هاي ايران را كشف مي كردند و ناگفته هايش را با زبان و لحني كه دنيا مي شنود، به گوش جهانيان مي رساندند، از بعد از انقلاب تا چند سال پيش، موضوع مطالعه خود را گم كرده بودند.
وقتي موضوعي در كار نباشد و مسئله اي به وجود نيايد، مشكل گشايي نيز وجود نخواهد داشت. در اين سالها، تاريخ ايران براي دانشجويان و دانش پژوهان ساير كشورها، موضوع جذابي نبود و اگر هم بود، به دليل دست نيافتني بودن حضور در منطقه، مطالعاتشان كامل نمي شد و به همين دليل غربي ها از ايران شناسي دور ماندند.
باستان شناسان ايران شناس غربي، همان چند نفري هستند كه در دهه 40 و 50 هجري شمسي به كاوش در سايت هاي تاريخي ايران مي پرداختند و اكنون ديگر به دوران پيري و كهولت رسيده اند. اكثر اين افراد جز كتاب هاي بسيار قديمي خود كه هنوز هم در رشته باستان شناسي دانشگاه هاي ايران تدريس مي شود، تاليف جديدي درخصوص ايران ندارند.
با وجود تلاش در حد هيچ ايران در حوزه تبليغات جذب گردشگر و شناساندن ايران به خارجي ها، بسياري از آنها جز اينكه توصيفات محدودي از اصفهان و نامي از ايران در بلاياي طبيعي، حوادث غير طبيعي و موضوع تروريسم شنيده باشند، تصوري از ايران ندارند. به اين ترتيب، دانسته هاي دنيا از ايران به مستندات قديمي كه منبع بسياري از آنها، اطلاعات جمع آوري شده توسط سازمان جهاني يونسكو است، محدود شده، اما بنا بر شواهد موجود، همين مستندات اندك نيز در حال تحريف و نابودي هستند.
عبدالحسين حائري، فهرست نويس، نسخه شناس و مسئول بخش خطي كتابخانه مجلس شوراي اسلامي در گفت وگويي كه با خبرگزاري ميراث فرهنگي داشته، به درخواست يونسكو براي جمع آوري مجدد فهرست عكس ها و كپي نسخه هاي خطي كشورها اشاره كرده است. اين در حاليست كه به گفته حائري، به دليل ارائه اين اطلاعات به صورت متناوب از سوي كشورها، بخصوص كشورهاي عربي، اطلاعات درخواست شده در يونسكو وجود دارد و انجام مجدد چنين اقدامي بي دليل به نظر مي رسد.
عين عبارت قراردادي كه يونسكو با موسسه مخصوصات بسته، بدين شرح است: يونسكو به طور مرتب كمك هاي مالي در اختيار موسسه مخصوصات قرار مي دهد تا دائما نسبت به معرفي نسخ خطي به يونسكو اقدام كند. در مقابل، جامعه دول عربي قبول مي كنند كه به شرايط عمل كرده و سالانه فعاليت هاي خود را به يونسكو گزارش دهند .
اين كارشناس نسخ خطي مي گويد: سازمان يونسكو در ايران نيز براي ثبت و فهرست نويسي نسخ موجود در كتابخانه سپهسالار، بودجه اي مقرر كرده بود و همان موقع در جريان معرفي و فهرست نويسي و موجودي نسخه ها قرار مي گرفت .
بنابر گزارشي كه ميراث خبر منتشر كرده است، تاجيكستان و آذربايجان تا به حال آثاري را به عنوان مواريث مهم و تاثيرگذار كشورهايشان به يونسكو معرفي كرده اند كه در ميان آنها نام ايرانيان شاخصي چون ابن سينا، حافظ، عبيد زاكاني و ... به چشم مي خورد. اين در حاليست كه يونسكو مي تواند از متخصصان هر كشوري دعوت كند تا جابه جايي اين وسط صورت نگيرد و مشكلاتي از اين دست كه حافظ را از طرف تاجيكستان معرفي كنند، به وجود نيايد.
در ميان آثاري كه كشور تاجيكستان به دبيرخانه فهرست خاطرات جهاني يونسكو معرفي كرده، نام كتاب هايي چون التصريف لمن عجز عن التاليف و ذخيره خوارزمشاهي به اشتباه المقالات الثلاثون و ذخيره نظامشاهي ذكر شده است. اين در حاليست كه اين آثار با همين عناوين در فهرست يونسكو ثبت شده اند. وقتي ايران در ارائه اطلاعات خود و تبليغات، حضور فعالي ندارد و در مواردي همچون ماجراي برج جهان نما آنقدر مورد اتهام و سرزنش قرار مي گيرد، ديگر چطور مي تواند در سازمان يونسكو ابراز وجود كند؟
عبدالحسين حائري - نسخه شناس - اقدام اخير يونسكو را مشكوك توصيف كرده است، اما اگر به عملكرد خود و جايگاهي كه در آن ايستاده ايم از دور بنگريم، دلايل وقوع چنين اقداماتي كه به ضرر ايران تمام مي شود، روشن خواهد شد. اقدام يونسكو، نه اقدامي مشكوك، بلكه كاملا آشكار است.
استرس و بهره وري
ارتقاي بهداشت رواني محيط كار، به عنوان يكي از مهمترين ابعاد توسعه و بهسازي منابع انساني موجود، مورد توجه قرار گرفته و سلامت عملكرد مديران و كاركنان، عامل اصلي پيشبرد اهداف انساني و سازماني است.
به عبارت ديگر هرچه مديران از سلامت جسمي و فكري كمتري برخوردار باشند، امكان تصميم گيري مناسب و حتي اجراي بهينه وظايف و مسئوليت هاي خود را نخواهند داشت. هرچه ميزان استرس و فشارهاي رواني كمتر باشد، امكان تصميم گيري و انجام وظايف مديران به روش مناسب بيشتر خواهد بود، ولي به دليل شرايط مختلف محيطي و درون سازماني، اغلب مديران با فشارهايي مواجه هستند.
۱ - استرس و فشارهاي رواني موجب كاهش توان تصميم گيري مناسب توسط مديران مي شود.
۲ - استرس و فشارهاي رواني موجب كاهش كيفيت كار مديران مي شود.
۳ - استرس و فشارهاي رواني موجب تضعيف عملكرد مديران مي شود.
پژوهش
|
|
|