سهراب سپهري
ماه مهر، ماه تولد شاعر مهر است. سپهري شاعر، سپهري نقاش. سپهري تاثير گذار در پانزدهم مهر ماه 1307 در شهر كاشان متولد شد. او در سال 1332، در رشته نقاشي فارغ التحصيل شد و پس از آن در نمايشگاه هاي مختلفي شركت كرد و به پاس نقاشي هاي قابل توجهش جوايزي را از بي ينال ايراني و غيرايراني دريافت كرد. او در اول ارديبهشت 1359 بر اثر بيماري سرطان خون، در بيمارستان پارس تهران از دنيا رفت.
از او زياد گفته اند و زياد نوشته اند، سپهري تاثير گذارترين شاعر ميان جوانان ايراني است. مي گويند اولين اشعار شاعران جوان، عمدتا تقليدي خام و دست چندم از شعرهاي اوست.
مجموعه اشعارش را دكلمه مي كنند، پوستر مي كنند؛ تجديد چاپ مي كنند و هنوز تمام اين نوارها، پوسترها، سي دي ها و ... طرفدار دارد، هنوز كتاب هايش با تيراژ بالا چاپ مي شود و بسرعت به فروش مي رسد.
سپهري در آغاز كار، از جمله طرفداران شعر نيمايي بود و اولين مجموعه شعرش مرگ رنگ هم كه در سال 1330 منتشر شد، شامل اشعار نيمايي اوست، اما آرام آرام شعر او با ديگر همدوره هايش متمايز مي شود و فرم خودش را پيدا مي كند. مجموعه هاي آوار آفتاب (1340)، شرق اندوه (1340)، حجم سبز (1346) و هشت كتاب (1356) از او به سبك خودش به يادگار مانده است.
دوستاني كه براي بازديد آرامگاه او به روستاي مشهد اردهال در كاشان سفر كرده بودند، از وضعيت نابسامان مزار او تعريف مي كردند. همزمان با سالمرگ او در ارديبهشتي كه گذشت، اعلام شد كه مهندس هوشنگ سيحون، طراح برج آزادي و آرامگاه حافظ، طراحي آرامگاه سهراب و بناي يادبود او را با افتخار پذيرفته است.
درباره شعر او، اگرچه عده اي مخالف بودند و اعتقادشان بر اين بود كه دردهاي جامعه را نمي بيند و از اجتماع دورتر است، اما مخالفان هم نتوانستند در برابر زبان سالم شعر او و بيان صميمانه اش مقاومت كنند. با وجود مخالفان و موافقان بسيار، سهراب در طول حياتش حتي يك نامه، يادداشت يا مقاله و پاسخي براي آشتي ننوشت و به هيچ كس اعتراض نكرد. او خود بتنهايي به آنچه مي خواست رسيد و براي همين هم زبان و عملش در ياد همه ما مانده است. بي شك او را بايد تاثير گذارترين شاعر معاصر بدانيم.
محمد علي طالبي
محمد علي طالبي، بالاخره و پس از چندين سال دوري از سينما و بالطبع آن ،دوري از ايجاد ارتباط تصويري با كودكان، توانست در بيستمين جشنواره فيلم هاي كودك و نوجوان اصفهان حضور نسبتا موفقي را تجربه كند.
طالبي، يكي از فيلمساز اني است كه تقريبا تمامي آثارش مختص سينماي كودك و نوجوان بوده . او سالها فيلم سازي براي كودكان را تجربه كرده و به همين دليل يكي از مطرح ترين سينماگران كودك و نوجوان محسوب مي شود. اولين كار بلند طالبي شهر موش ها با كارگرداني مشترك او و مرضيه برومند است؛ يك فيلم عروسكي كه يكي از پرمخاطب ترين آثار سينماي كودك و نوجوان در سينماي ايران است. طالبي پس از اين فيلم ديگر به سراغ كارهاي عروسكي نرفته و فقط به ساخت فيلم هايي كه با مضاميني واقعي و گاها كمي تلخ پرداخته، او طي يكي، دو سال اخير با مشكلات زيادي براي ساخت فيلم جديدش رو به رو بوده است. پيدا نكردن تهيه كننده مناسب براي كار يا جور نشدن سرمايه و امكانات باعث شده بود تا فيلمسازي كه كارش پيرامون كودكان و نوجوانان است، نتواند فيلم مورد علاقه اش را بسازد.
تيك تاك، كيسه برنج، چكمه، توآزادي و چند اثر ديگر، فيلم هاي طالبي طي سالهاي گذشته به حساب مي آيند. تو آزادي آخرين فيلم بلند سينمايي طالبي بود كه چند سال پيش ساخته شد و در جشنواره كودك و نوجوان اصفهان جوايز بسياري را از آن خود كرد. او امسال برخلاف چند سال گذشته بسيار پركار ظاهر شد و علاوه بر ساختن فيلم سينمايي سرخي سيب كال ، يك سريال 14 قسمتي با عنوان ماه شب چهارده را بر اساس داستاني از هوشنگ مرادي كرماني، جلوي دوربين برد. سرخي سيب كال، يك فيلم نسبتا تلخ از طالبي ست كه به همين خاطر چندان مورد توجه تماشاگران اصفهاني قرار نگرفت، اما اين فيلم به مذاق داوران خو ش آمد و چندين جايزه از جمله جايزه ويژه هيات داوران مسابقه سينماي ايران جشنواره اصفهان، جايزه از داوران مجمع سينماي كودك و نوجوان و چندين جايزه ديگر را در جشنواره از آن خود كرد.
اما ماه شب چهارده برخلاف سرخي سيب كال يك اثر كاملا مفرح و شاد بود كه در بخش ويدئويي به نمايش درآمد. اين فيلم كه از دل يك مجموعه 14 قسمتي بيرون آمده، مورد تقدير داوران بخش ويدئويي قرار گرفت. به احتمال فراوان فيلم سرخي سيب كال طالبي در جشنواره فجر به نمايش درخواهد آمد و مورد قضاوت افراد بيشتري قرار خواهد گرفت.