سامي يوسف
بعد از كت استيونس (يوسف اسلام)، خواننده مسلمان بريتانيايي حالا نوبت به سامي يوسف رسيده است كه آواز هاي اسلامي اش به صدر جدول فروش آلبوم هاي اروپا و آمريكا برسد. او كه در آثارش قطعاتي در مورد خدا و رسول گنجانده، به يكي از خواننده هاي مشهور غربي تبديل شده است. سامي يوسف با آن صورت روشن، موهاي بور و نژاد اروپايي اش همانند يوسف اسلام، فصلي جديد را در عرصه موسيقي غرب گشوده است. او همانند يوسف اسلام داراي تمام جذابيت هاي فردي و اجتماعي يك خواننده است؛ صداي او مسحور كننده است و صورت جذابي دارد.
بسياري به محض اينكه صدايش را شنيدند به خريدن آلبوم هايش روي آوردند تا جايي كه تعداد فروش آن در روز اول به طور متوسط به 40 نسخه در هر فروشگاه رسيد. در كشورهاي عربي البته استقبال نسبتا بيشتري نسبت به آلبوم سامي يوسف شده است. درست همزمان با حلول ماه مبارك رمضان در يكي از كشورهاي عربي تعداد فروش متوسط آلبوم وي در هر فروشگاه به۷۵۰ نسخه رسيد. سامي توانست در مدت يك سال تحول عظيمي در عالم موسيقي و سرود ديني ايجاد كند.
او اولين كنسرت خود را در مصر گذاشت. اتفاقي باورنكردني در سالن كنسرت ملي اين كشور روي داد؛مردم از شب قبل جلو سالن صف كشيده بودند. آنها از شب قبل بيدار ماندند تا بتوانند بليت بخرند. سالن كنسرت به قدري مملو از جمعيت شده بود كه دست اندركاران مصري تصميم گرفتند براي مردم بيرون سالن فكري بكنند؛ دوربين مدار بسته! طرفداران او در قسمت جلو سالن هنگامي كه اين جوان انگليسي از پله هاي سن بالا مي رفت او را همراهي كردند. از سراسر كشورهاي عربي آمده بودند تا سامي يوسف را از نزديك ببينند. وقتي او به سن 18 سالگي رسيد، توانست وارد مدرسه موسيقي لندن شده و تحصيلات آكادميك خود را آنجا ادامه دهد. هوش سرشار سامي و فهم عميق او در تئوري موسيقي و نوازندگي، زمينه اي شد تا بتواند فرهنگ هاي مختلف موسيقي كلاسيك غربي تا موسيقي مقامي عربي، تركي، آوازهاي فارسي، آذري، هندي و پاكستاني را ياد بگيرد. بعد خودش آهنگ ساخت و به جايي رسيد كه شهرت جهاني پيدا كرد. او هم مثل يوسف اسلام از قطعات عربي در آوازهايش زياد استفاده مي كند.
سرودهاي هشتگانه سامي آوازهايي با مضامين معنوي، اخلاقي و انساني ست. معلم، دوست كيست؟، غار حرا، الله، خالق، درنگ،
اي مصطفي(ص) و دعا، سرودهاي هشتگانه سامي يوسف نام گرفته است. اين سرودهاي هشتگانه تلفيقي از سرودهاي غربي و شرقي، موسيقي و ترانه هاي عربي ست كه تقريبا كل آن در مدح و ثناي حضرت رسول صلوات الله عليه و عشق به خداوند متعال است.
او بتازگي آلبوم جديد خود با نام مادر را منتشر كرده و در اين آلبوم تنها از سازهاي كوبه اي استفاده كرده است. يكي از معتبرترين روزنامه هاي اروپا در خصوص آلبوم او نوشته است كه آثار اين هنرمند به قدري زيباست كه قلب ها را تسخير مي كند. حوزه هنري درصدد است كه آثار سامي يوسف را همانند هنرمند هموطنش يوسف اسلام كه بتازگي منتشر شده مورد بررسي قرار دهد.
علي رهبري
كساني كه به سالن سمفونيك تهران رفتند، اجراي كنسرت سمفوني نهم بتهوون را فراموش نخواهند كرد. چند هفته قبل بود كه علي رهبري- رهبر اركستر سمفونيك تهران- پس از 30سال سمفوني نهم بتهوون را به طور كامل اجرا كرد. رهبري پس از اينكه فريدون ناصري از دنيا رفت به جاي وي نشست تا آثار ماندگاري كه سال ها در فضاي سمفونيك ايران طنين نينداخته بود را اجرا كند. او براي دومين بار بود كه هدايت اركستر سمفونيك تهران را به دست مي گرفت. رهبري، يكي از مشهورترين چهره هاي موسيقي دنيا محسوب مي شود. او افتخار دستياري هربرت فول كاريان يكي از مطرح ترين رهبر هاي اركستر جهان را در كارنامه هنري خود دارد كه بيانگر تسلط و شناخت او نسبت به موسيقي ست.
رهبري پس از گرفتن ديپلم از هنرستان عالي موسيقي ملي، با دريافت مدال و بورسيه دولت براي ادامه تحصيل به اتريش رفت. او پس از پايان تحصيل در آكادمي موسيقي وين در رشته آهنگسازي و رهبري اركستر از 23سالگي به عنوان دستيار آن آكادمي براي آهنگسازي مشغول به كارشد. رهبري به جد نابغه موسيقي ست. وي در سوئيس مدال طلاي مسابقات جهاني رهبري اركستر را از آن خود كرد و بازهم در فرانسه مدال طلاي مسابقات جهاني رهبري اركستر را گرفت و مدال طلاي دورژاك از دولت چكسلواكي، بالاترين مدال شهر مالاگا و جايزه ويژه دولت بلژيك به عنوان 10سال كار در بروكسل را نيز به دست آورد.
علي رهبري موفق شد پس از 30سال به ايران بازگشته و فعاليت خود را به جاي فريدون ناصري در اركستر سمفونيك تهران ادامه بدهد. بسياري معتقدند كه با حضور او در اركستر سمفونيك تهران فصل جديدي گشايش يافته است. سمفوني حيرت انگيز نهم بتهوون و اپراي ماني و مانا ساخته حسين دهلوي آثاري ست كه او در ايران از بدو رهبريت اركستر به اجرا گذاشته است. او هم اكنون رهبر اركستر فيلارمونيك كرواسي ست.