برنامه سرگروه هاي هواداران براي بازي جمعه
عصر پرهيجان بچه هاي خيابان
مهرداد مشايخي
به اين پيشينه توجه كنيد: اولين تشكل غير رسمي هواداران در فوتبال ايران را شاهين داشت. قهوه خانه هاي حوالي ورزشگاه امجديه (شيرودي) جايگاه فعالاني بود كه تصميم مي گرفتند روي سكوها چه كساني تشويق شوند؛ افرادي كه حكم ليدر تماشاچيان را در استاديوم داشتند، با جذب بازيكنان و نزديكان باشگاه، شعارهايي ترتيب مي دادند. اغلب سرگروه هاي آن موقع تعلقاتي داشتند كه امروز شايد كمتر ديده شود... آنها تصوير توده مردم را در فوتبال ساده شاهين جست وجو مي كردند. شعار ديروز پدرم، امروز خودم، فردا پسرم فداي تو اي شاهين پلاكاردي بود كه فراتر از تشويق هاي خاص فوتبال نشان مي داد . (شروع مطلبي از اميرحسين ناصري در مورد هواداران فوتبال و ليدرهاي آنها)
هواداران و تماشاگران فوتبال در تمام سطوح، روي دست اندركاران فوتبال تاثيرگذارند؛ از مربي گرفته تا مدير باشگاه، بازيكن، داوران و حتي رئيس فدراسيون فوتبال. آنها در بازي هاي بزرگ حتي روي رفتارهاي آني و كوتاه مدت بازيكنان و داوران تاثير مي گذارند. به همين دليل هم اگر به تماشاچيان و آنچه در سكوها مي گذرد، بي تفاوت باشيم، به يكي از اركان مجموعه فوتبال بي توجه بوده ايم.
آ.ث ميلان
رضا اسماعيلي، مشاور كاظم اوليايي و رئيس كانون پيشكسوتان و انجمن هواداران باشگاه استقلال معتقد است: روي سكوها و بين هواداران، اتفاقات مثبت و منفي زيادي مي افتد كه مي خواهيم از همه آنها باخبر باشيم. به همين دليل از فدراسيون فوتبال و مسئولان درخواست كرده ايم اجازه بدهند در بازي جمعه دو دوربين مخصوص باشگاه استقلال، تماشاگران را چك كند .
او كه تصميم دارد براساس طرحي، تمام پيشكسوتان باشگاه استقلال (تاج) را جمع كرده و از آنها تقدير كند، خبر مي دهد كه انجمن هواداران استقلال قصد دارد با فرهنگسازي، زمينه حضور بانوان در ورزشگاه ها و روي سكوها را آماده كند. به نظر او بايد اين جو را به وجود آورد، چون معتقد است تماشاچي هاي فوتبال در ايران در گذشته نشان داده اند كه از فرهنگ بالايي برخوردارند. بعد مثال مي زند: در سال 64 يا 65 يعني قبل از اينكه در انگلستان نرده هاي دور زمين را بردارند، حدود 125 هزار نفر بازي پرسپوليس و استقلال را تماشا كردند. بازي بخوبي تمام شد و همه به خانه ها برگشتند و هيچ اتفاقي نيفتاد. بنابراين مي شود در ايران فضايي به وجود آورد كه بانوان و بچه ها هم بدون هيچ مشكلي به ورزشگاه بيايند . بگذريم، ليدرهاي هواداران استقلال در بازي جمعه، لباس هاي متحدالشكل مي پوشند و سعي مي كنند تماشاچي ها را طوري هدايت كنندكه به كسي توهين نشود. آنها قرار است فقط تيم خودشان را تشويق كنند. اسماعيلي وقت را غنيمت مي داند تا از محمد دادكان، رئيس فدراسيون فوتبال كه مورد كم لطفي بعضي از تماشاچيان قرار گرفته بود، عذرخواهي كند و بگويد كه آنها استقلالي واقعي نبودند.
اسماعيلي مي گويد: راستش را بخواهيد به تماشاچي و ليدرها در فوتبال توجهي نمي شود. تماشاچي در ايران ساعت ها روي سكو منتظر شروع بازي مي ماند و براي سرگرم كردن آن، هيچ برنامه اي وجود ندارد. چه اشكالي دارد كه قبل از بازي، دكتر محمد اصفهاني يا يك خواننده پاپ ديگر براي تماشاچي ها آواز بخواند؟ چه اشكالي دارد از حسن تارزان و محمد بوقي و آقايدالله هم تقدير شود؟ چه مي شود اگر هواداران و ليدرها هم در حد خودشان اسپانسر داشته باشند؟ از هر كدام از كوچه هاي جواديه، 60 جوان 15 تا 18 ساله به استاديوم مي آيد، در حالي كه در طول هفته هيچ جايي براي تخليه انرژي و هيجان نداشته اند. حالا ما مي خواهيم اين تخليه هيجان در جهت مثبت باشد .
رئيس انجمن هواداران تهران كركري خواندن ليدرها و هواداران را عادي مي داند، اما توهين به بازيكن و مربي و ... را نه: در بازي ملوان اتفاق بدي افتاد؛ تماشاچي هاي ميزبان شروع كردند به ناسزا گفتن به اميرخان و تيم استقلال. من از اين مي ترسيدم كه مبادا هواداران استقلال مقابله به مثل كنند؛ به همين خاطر سريع با موبايل به ليدرها گفتم كه فقط شعار بدهيد: فدراسيون شاهد باش فدراسيون شاهد باش. حالا او انتظار دارد ساختمان قبلي استقلال را در اختيار انجمن هواداران و كانون پيشكسوتان قرار دهند تا بتواند اين انجمن ها را سامان دهد.
سوگلي ستاره ها از آسمون مي باره هركي اينو خوب مي دونه، استقلال قهرمانه.
منچستر
اما پرسپوليسي ها هم برنامه هاي خودشان را دارند. سعيد جهانگيري كه سرپرستي ليدرهاي هواداران پرسپوليس را به عهده دارد، مي گويد: تصميم گرفته ايم شعارها را يك دست كنيم و همه هماهنگ باشند، طوري كه از بي نظمي و بي احترامي به مسئولان و بازيكنان حريف جلوگيري شود. به همين دليل هم در يك اطلاعيه، شعارها را نوشته و در 50 هزار نسخه تكثير مي كنيم. بالاي اين اطلاعيه نوشته شده: همه با هم دست به دست هم براي سربلندي تيم محبوب خود .
خبر ديگر اينكه پرسپوليسي ها امسال براي اولين بار شعار استقلال سوراخه را از شعارهايشان حذف مي كنند.
سعيد هم معتقد است كه اگر در اداره ورزشگاه موقع بازي از ليدرها كمك گرفته بشود، جو ورزشگاه بهتر از اينكه هست، مي شود. در حالي كه به نظر او هيچ كس اهميت چنداني به ليدرها و هواداران نمي دهد: وقتي بازي به خوبي و خوشي تمام شود، هيچ مسئولي از ليدرها تشكر نمي كند، ولي كافي ست ترقه اي توي زمين انداخته شود؛ آن وقت است كه همه دنبال ليدرها مي گردند. مثل بازي صبا پرسپوليس كه يك تماشاچي ترقه انداخت و بعد از بازي، بلافاصله نيروي انتظامي مرا خواست .
پرسپوليسي ها در نظر دارند تا بسته هاي غذايي حاوي خرما، پنير و نان را براي هواداران شهرستاني تيم آماده كنند؛ هواداراني كه از شب قبل خود را به ورزشگاه مي رسانند.
تماشاچيان دو تيم از ساعت ها قبل به ورزشگاه مي آيند و براي ديدن بازي لحظه شماري مي كنند. همين موضوع به اندازه كافي مي تواند اعصاب هواداران را تحريك كند، اما فقط اينها نيست. سعيد جهانگيري مي گويد: ورزشگاه امكانات رفاهي ندارد. اگر كسي بخواهد از جايگاه 32 (جايگاه پرسپوليسي ها) به دستشويي برود، مشكل دارد. آب آشاميدني مزه عجيبي دارد؛ بعضي ها به شوخي مي گويند كه آب درياچه مجموعه ورزشي ست. ساندويچ غير بهداشتي يكهزار و 500 تومان و سانديس 300 تومان فروخته مي شود. به اينها يك سوت اشتباه داور را اضافه كنيد؛ متوجه مي شويد كه چقدر جو براي تنش آماده است.
پرسپوليس اول بشي، آخر بشي، دوستت داريم / بين همه تيم هاي دنيا، بين همه تيم هاي دنيا، عشق است تيم پروين.
|