عكس ها :مريم صفايي
معصومه صفايي
عقاب با ترديد بالش را نيمه باز كرد. هنوز فكر مي كرد به محض بازكردن بال هايش مثل هميشه يا به تور مي خورد يا به بال عقاب هاي ديگر گير مي كند. پرهايش را پوش داد و دور و برش را نگاه كرد. هنوز گيج مسير طولاني و قفس تنگ بود. اين بار بالش را بيشتر باز كرد. كش و قوسي به خودش داد، اما هنوز جرات پريدن نداشت. مي ترسيد باز هم محكم به توري هاي قفس بخورد يا نقش زمين شود يا روي هم قفسي هايش بيفتد. بيش از يك دقيقه بود كه تيز اطراف را نگاه مي كرد. دوباره بال هايش را گشود، اين بار باز، باد زير بال هايش پيچيد. با وجودي كه عضله هايش كمي ضعيف شده بود به خودش جرات داد و بدنش را روي باد انداخت؛ اين بار پرواز و شيريني باز يافتن دوباره شكوه يك عقاب.
هر چند كه نسبتا زمان زيادي را به اجبار در اسارت گذرانده بودند، اما شكاري هايي كه اين بار براي رهاسازي به دشت لار آورده شده بودند، يكي پس از ديگري به پرواز درمي آمدند. آنها هنوز قدرت پرواز داشتند. سارگپه ها كمي با تاخير، اما عقاب ها بعد از چند دقيقه به پرواز درآمدند و خودشان را به ارتفاعي ديگر - كمي دورتر از ما -رساندند. قرقي و دليجه هم كه بلافاصله هنوز روي زمين نيامده، مي پريدند.
|
|
حدود يك سالي مي شود كه اين شكاري ها در قفس زندگي مي كنند و اين مدت زمان اينقدر هست كه آنها را با زندگي در وحش كمي بيگانه كند، ولي چرا اين پرنده ها در همان آغاز قبل از دچار ضعف شدن در توانايي هايشان در طبيعت رها نشده اند، يكي از كارشناسان سازمان حفاظت محيط زيست مي گويد: اين شكاري ها كه يا از دست قاچاقچيان حيوانات گرفته شده يا توسط مردم به پارك طبيعت پرديسان آورده شده اند، معمولا با مشكلات جسمي مواجهند كه البته رايج ترين آن نقص در شاهپرهاي بالي ست، بخصوص شكاري هايي كه از متخلفان كشف مي شوند، معمولا براي كنترل راحت تر، شاهپرهايشان يا كشيده شده است، يا قيچي و متاسفانه تا زماني كه شاهپرها كامل نشود، امكان رهاسازي شان وجود نخواهد داشت. شاهپرها مهمترين نقش را در توانايي پرواز، ايجاد تعادل و جهت گيري دارند، بنابراين اطمينان از سلامت شاهپرها مهمترين عامل تصميم گيري در جهت رهاسازي آنهاست .
اما از آنجا كه شاهپرها بسيار كندرشد هستند، شكاري ها ناچارند مدت زمان نسبتا طولاني را براي ترميم در قفس بگذرانند و اين قفس نشيني خواه ناخواه مشكلات زيادي را براي آنها در پي دارد. اگر شما هم احيانا پرنده شكاري داريد يا تصميم به نگهداري يكي از آنها مثلا در پاسيو خانه تان گرفته ايد، حتما اول موارد زير را با دقت بخوانيد. مهمترين اهرم محرك پرواز در پرندگان، بخصوص پرنده هاي بلند پرواز مثل شكاري ها، عضلات سينه است كه هر چه ورزيده تر باشند در به حركت درآوردن بال ها بهتر عمل مي كنند، اما حيات به اصطلاح حرفه اي اين عضلات بستگي كامل به فعاليت مداوم آنها دارد. بنابراين اگر به دليلي مثل اسارت، اين عضلات براي مدتي بي تحرك يا كم تحرك بمانند با گذشت زمان اين عضلات تحليل رفته و قدرت پرواز را پايين مي آورند و قاعدتا اگر اين زمان خيلي طولاني شود، پرنده قدرت حركتش را به طور كامل از دست مي دهد و از آنجا كه پرواز، اساسي ترين فعاليت زيستي پرندگان در دنياي وحش است، پرنده اي كه قدرت پروازش را به طور كامل از دست مي دهد، در طبيعت ناگزير محكوم به فناست، بخصوص اگر اين پرنده شكاري باشد.
از طرف ديگر انتهاي منقار بالايي شكاري ها، رشد مداوم دارد، تقريبا مثل دندان جونده ها؛ رشدي كه بايد به گونه اي كنترل شود. در غير اين صورت رشد بيش از حد منقار آنها در اسارت، غذاخوردن را رفته رفته چنان مشكل مي كند كه اصطلاحا پرنده به كل از غذا مي افتد. در وحش يكي از رفتارهاي رايج در جهت كنترل رشد منقار در پرندگان، ساييدن آن روي سنگ ها و صخره هاست. اين كار علاوه بر كنترل طول، در برنده كردن منقار براي بريدن گوشت طعمه نيز بسيار موثر است.
|
|
امراض خطرناك ديگري كه در بسياري از پرندگان در اسارت به وجود آمده و در صورت بروز، مرگ غم انگيز حيوان را در پي دارد، عفونت بالشتك هاي كف پاست. دقيقا در بخش كفي پاي پرندگان، محل اتصال انگشتان به يكديگر، بالشتك هاي نرمي وجود دارد كه قدرت ايستايي و راه رفتن پرنده را تامين مي كند. اين بالشتك ها به طور طبيعي به دليل تحرك زياد پرنده به صورت مداوم در حال حركت هستند، چرا كه پرنده لحظه اي روي زمين است و بعد روي درخت و از آنجا خود را به صخره اي بلند مي رساند و بالشتك كف پا هم به صورت مداوم در اين شرايط به اصطلاح در حال بازي ست، اما اگر اين حركات در اسارت به فراموشي سپرده شوند و پرنده تنها در يك حالت خاص قرار بگيرد، با گذشت زمان اين بالشتك عفونت كرده و به كيست هاي چركي تبديل شده و حتي گاهي اين عفونت به بخش هاي بالايي نيز كشيده مي شود. در صورت بروز مشكل عفونت بالشتك كف پا آينده اي جز مرگ سخت در انتظار پرنده مبتلا نخواهد بود، حتي اگر تحت درمان قرار گيرد. البته در شكاري هاي رهاسازي شده در پارك ملي لار به جز بلندي منقار، آن هم در چند قطعه از آنها، عارضه جدي ديگري ديده نمي شود كه البته آن هم با كمي سايش روي سنگ ها و با گذشت مدت زماني كوتاه به حالت طبيعي خود بازمي گردد، البته ضعف عضلات سينه اي مشكل اجتناب ناپذيري ست كه غيرقابل چشم پوشي ست، اما كمي تمرين اين مشكل را نيز مرتفع مي كند.
در هر حال حتي اگر اين پرنده ها در وحش طعمه يك پلنگ، گرگ، شغال يا حتي روباه شوند خيلي بهتر از اين است كه گوشه قفس، در رنج و عذاب به خاطر بيماري و ناتواني بميرند؛ حداقل به اين ترتيب به بقاي نسل يك گونه ديگر كمك مي كند. رهاسازي پرندگان معمولا
۷ 6 ماه يك بار توسط سازمان حفاظت محيط زيست انجام مي شود. در اين برنامه نيز 9 قطعه عقاب، 20 قطعه سارگپه، يك قطعه كوركور، سه قطعه قرقي و يك قطعه دليجه به وحش بازگردانده شدند.
امروز هم تعدادي مجري، بالابان و پيغو كه حدود 2ماه پيش از متخلفان، در بوشهر در حالي كه به كشورهاي شيخ نشين عربي برده مي شدند كشف و به پارك پرديسان منتقل شده بودند، در پارك ملي خجير رهاسازي مي شوند. البته بحري ها و بالا بان ها نسبت به سري قبلي ها يعني عقاب ها و سارگپه ها از سلامت جسمي بهتري برخوردار هستند، چرا كه مدت زمان بسيار كوتاه تري را در اسارت گذرانده و شاهپرهايشان نيز در شرايط ايده آل به سر مي برد.
چرا با تاخير
مسئله اي كه شايد ذهن بسياري را به خود مشغول كرده باشد، لزوم رهاسازي اين پرندگان در زيستگاه اصلي شان است. چرا اين شكاري ها با توجه به محل كشف، در زيستگاه هاي امن همان منطقه رهاسازي نمي شوند؟ مسئله اينجاست كه اصولا محموله هايي از قاچاقچيان حيوانات كشف مي شود مشتمل بر چندين گونه پرنده كه در تعدادي، حتي بالغ بر 50 40 قطعه است كه هر كدام از آنها از يكي از زيستگاه هاي گوشه و كنار كشور زنده گيري شده و با توجه به گستره وسيع زيستي پرندگان شكاري در سطح كشور، تشخيص اينكه كدام پرنده از كدام زيستگاه زنده گيري شده امكانپذير نيست. حتي خود قاچاقچيان نيز نمي توانند به خاطر بياورند كدام پرنده را از كجا صيد كرده اند.