آبل
آبل، رياضيدان نروژي بود كه در شهر فينوي متولد شد. در سال 1815، او وارد مدرسه كليساي جامع كريستينا(اسلو امروزي) شد. سه سال بعد نشانه هاي نبوغ رياضي در او ظاهر شد. در همين زمان پدر او كه يك كشيش فقير بود، درگذشت و خانواده اش را در كمال فقر و بي چيزي، تنها گذاشت. اما يك مقرري ناچيز كه از پدر به جا مانده بود، اجازه مي داد تا آبل وارد دانشگاه كريستينا شود. اولين كار برجسته او اثبات امكان حل معادلات درجه پنجم به وسيله راديكال بود. اين تحقيق در سال 1824 براي اولين بار منتشر و جزئيات بيشتري از آن در سال 1826 در مجله كرل منتشر شد. او در سال 1825 به آلمان رفت و در حدود 6 ماه در برلين ماند . در آنجا با آگوست كرل رياضيدان آلماني آشنا شد . در همين موقع دست به انتشار مجله رياضي زد. اين كار آبل را دلگرم كرد تا دست به يك ريسك براي رسيدن به موفقيت بزند. بنابراين از برلين به فرايبورك رفت و در آنجا به پژوهش در مورد نظريه توابع جبري پرداخت. در سال 1826 به پاريس رفت و در طول اقامت 10 ماهه اش، رياضيدان برجسته فرانسوي را ملاقات كرد، اما استقبال آنها از كار و پژوهش او، بسيار ناچيز بود. فروتني و تواضع او باعث شد تا او نتواند به طور گسترده تحقيقات خود را ارائه كند و به علت بي پولي و نداشتن آزادي عمل نتوانست به موفقيتي دست يابد و سرانجام به نروژ بازگشت. در بازگشت به نروژ مقداري از وقت خود را صرف تدريس در دانشگاه كريستينا كرد. در آوريل 1829 پست استادي براي او در دانشگاه برلين پيشنهاد شد، ولي نامه حاوي اين مطلب، 2 روز بعد از مرگ او به علت سل به مقصد رسيد. او در موقع مرگ تنها 26 سال داشت.
آبل كارهاي مهمي را در زمينه جبر انجام داد. آبل عهده دار توسعه هاي اساسي نظريه توابع جبري ست و مهمترين كار او نيز همين بود. عبارت آبلين مانند گروه آبلي در جبر نيز از نام او گرفته شده است.
ادوين هابل
ادوين هابل در بيستم نوامبر 1889 در مارش فيلد ميزوري ايالات متحده به دنيا آمد. او پس از اخذ مدرك حقوقي از دانشگاه شيكاگو در سال 1910 به رياضيات و ستاره شناسي روي آورد، به تحصيلات خود در رشته فلسفه حقوقي ادامه داد و در سال 1912 از دانشگاه آكسفورد در همين رشته فارغ التحصيل شد. در سال 1913 ادوين كار خود را رسما به عنوان يك حقوق دان شروع كرد، اما علاقه بسيار زياد او به نجوم، او را مجبور كرد كار حقوقي را رها كند و به بزرگترين علاقه زندگي اش بپردازد. اين تغيير در زندگي او را مي توان به نوعي تغيير تاريخ معاصر ستاره شناسي دانست، چون فعاليت هاي هابل در زمينه ستاره شناسي تاثير بسيار زيادي بر نجوم برجا گذاشته است. او فعاليت هاي ستاره شناسي خود را از سال 1914 شروع كرد و زمينه كاري او سحابي ها بودند. ملاك طبقه بندي هابل قرار داشتن يا قرار نداشتن سحابي ها در كهكشان راه شيري بود. او سه سال پس از آغاز فعاليت هاي نجومي اش در سال 1917 داوطلبانه وارد ارتش آمريكا شد و در جنگ جهاني اول خدمات شاياني كرد. در سال 1919 هابل پس از جنگ جهاني اول به آمريكا بازگشت و فعاليت هاي خود را در رصدخانه مانت ويلسون در پاسادنا كاليفرنيا پي گرفت. او دوباره به مطالعه سحابي ها پرداخت و با استفاده از تلسكوپ انكساري 100 اينچي (254 سانتي متري) به مشاهدات خود ادامه داد. رصدخانه مانت ويلسون پس از آن، محل كار هميشگي هابل شد و اين ستاره شناس تا پايان عمر در اين رصدخانه به مطالعات ستاره شناسي پرداخت.
در سال 1923 او از ستاره هاي متغير قيقاوسي به عنوان ملاك اندازه گيري فاصله استفاده كرد و فاصله سحابي امراه السلسله را كه امروزه كهكشان
امراه السلسله ناميده مي شود، تعيين كرد. او همچنين نشان داد اين سحابي خارج از كهكشان راه شيري قرار دارد. او تا يك سال بعد سحابي هاي بسيار زيادي را كشف كرد و ثابت كرد كه اين سحابي ها، برخلاف تصور، سحابي نيستند، بلكه كهكشان هستند.
در سال 1925 او توجه خود را معطوف به ساختار كهكشان ها مي كند و آنها را طبق شكلشان طبقه بندي كرد. او بعدا فاصله آنها از كهكشان راه شيري و سرعت آنها در فضا را هم مورد مطالعه قرار داد. در سال 1929 هابل عنوان كرد كهكشان ها با سرعت بسيار زيادتري از ما در فضا حركت مي كنند و ارتباط بين سرعت يك كهكشان و فاصله اش از زمين را به عنوان قانون هابل ارائه كرد. نسبت اين دو عدد را عدد ثابت هابل مي نامند.
او در تمام سال هاي دهه 1930 به مطالعه كهكشان ها و پراكندگي آنها در فضا پرداخت.
در سال 1940 انجمن سلطنتي ستاره شناسي انگليس در لندن، مدال طلاي انجمن را به پاس خدمات شايان هابل در زمينه ستاره شناسي به وي اعطا كرد. اين آخرين باري نبود كه شايستگي هاي علمي هابل، براي او افتخار به همراه آورد. در سال 1946 رياست جمهوري وقت آمريكا هم به او مدال طلايي به پاس خدمات علمي اش اهدا كرد. دو سال بعد با اتمام مراحل ساخت تلسكوپ 300 اينچي (508 سانتي متري) هابل در مانت پالامار ، ادوين مطالعه جرم هاي دوردست را با استفاده از اين تلسكوپ آغاز كرد. او تا سال 1953 به مطالعه اجرام آسماني ادامه داد، اما در اين سال زندگي را براي هميشه بدرود گفت و علم نجوم را در فقدان خود عزادار ساخت. در سال 1990 به افتخار ادوين هابل، تلسكوپي فضايي با نام هابل به فضا پرتاب شد تا ذرات ريز و بزرگي را كه در فاصله هاي بسيار دور قرار دارند، مورد مطالعه قرار دهد. نكته اي مهم كه در زندگي علمي هابل وجود دارد و اين است كه ستاره شناسي رشته دانشگاهي شغل هابل نبوده، بلكه او به صورت آماتور و از روي علاقه به مطالعه ستاره ها پرداخته است.