فقدان آئين نامه چوب
مهم ترين گام در جهت مقاوم سازي در برابر زلزله سبك كردن ساختمان است، بگذريم كه زمزمه هاي جدي شدن سبك سازي در عرصه ساخت وساز تازگي ها در كشور جدي گرفته مي شود! تجربه استفاده از چوب به صورت استاندارد و به عنوان مصالح ساختاري و سفت كاري مسئله اي جا افتاده در كشور هاي پيشرفته است. در اين بين تكنولوژي نوين سيستم خانه هاي چوبي بخصوص از نوع پيش ساخته از يك طرف مي تواند به ارزان شدن ساختن مسكن و سرعت اجراي آن كمك كند و از سوي ديگر با ارائه استاندارد ها و آئين نامه هاي مربوطه از جانب مراجع ذي صلاح مي تواند پيرو وحدتي در رويه به عنوان يكي از روش هاي متداول جهت ساخت وساز در كشور مورد توجه قرار گيرد.
در شيوه هاي نوين بهره گيري از چوب، سفت كاري به طور كامل با چوب فرآوري شده و پي سازي به روش بتني اجرا مي شود كه با توجه به سبكي وزن ساختمان، در عين مقاومت كامل در برابر بارهاي افقي (زلزله) هزينه هاي پي سازي به طور قابل ملاحظه اي كاهش خواهد يافت.
راه و ساختمان 25
تجربيات مربوط به زلزله هاي گذشته نشان مي دهد كه در كشورهايي كه استانداردهاي طرح لرزه اي مناسبي تدوين شده و به فرآيند ساخت وساز، نظارت دقيقي انجام مي شود و تخمين مناسبي از بارهاي لرزه اي وجود دارد، ميزان خرابي سازه ها در مقايسه با مناطقي كه برخي از اين شرايط را دارا نيستند، به مقدار قابل ملاحظه اي كمتر است. يكي از مباحث مهم در زمينه طرح لرزه اي توجه به ملاحظات معماري ست.
مطلب فوق مطلع مقاله اي با عنوان ملاحظات معماري در طراحي لرزه اي سازه ها در آخرين شماره ماهنامه راه وساختمان است. در اين شماره از راه وساختمان با عناويني چون نگاهي بر نسخه سوم استاندارد 2800 در مقايسه با نسخه دوم، بتن پيش ساخته، چگونگي اتصال به مقاطعي از ساختمان، آسيب شناسي فني - كالبدي زمين لرزه بم، بررسي پايداري لرزه اي تونل مترو، عملكرد بخش مسكن با نگاهي به 8 سال گذشته، نقش نوسازي بافت هاي فرسوده شهري در ايجاد ظرفيت مسكن، معرفي دستورالعمل بررسي بهسازي لرزه اي ساختمان هاي موجود، اهميت سبز كردن زيرساخت هاي شهري و ... برمي خوريم كه در اكثر موارد موضوع مقاوم سازي، زلزله و بافت هاي فرسوده مدنظر بوده است.
بي مسكني در دبي!
ديگر حضور قارچ گونه دلال هايي كه به انواع لطائف الحيل ايراني ها را به خريد خانه در دبي تشويق مي كنند به مرز بحران رسيده است؛ بگذريم كه در اين بين اكثر خريداران مشتاق (!) مغبون مي شوند!
به گزارش روزنامه البيان، بازار املاك دبي تا سال 2010 به 750 هزار مسكن جديد احتياج دارد تا بتواند به تمام افراد موجود در ليست انتظار خانه بدهد. اين يعني كه دبي با كمبود مسكن مواجه است و تا سال 2010 اين كمبود به يك بحران فراگير تبديل مي شود، چراكه كارشناسان معتقدند جمعيت دبي در سال 2010 با يك ميليون نفر افزايش به 1/2 ميليون نفر خواهد رسيد. حتي در صورت ساخت 85 هزار خانه در سال، باز هم نمي توان تا سال 2010 براي كاهش اجاره بها يا رفع تقاضاي مسكن راه حلي اساسي پيدا كرد و به عبارت ديگر بازار فعالان عرصه دلالي بزودي تخته خواهد شد و اميدواريم بزودي رقم قابل توجهي از حجم خروج سرمايه هاي ايراني كاسته شود.
صنعت ساختمان داريس 37
اين موضوع كه چرا هيچ رويكرد جدي و مستقلي بين ارباب فن در مبحث معماري در عرصه نقد معماري، چندان به چشم نمي خورد، اگر نگوييم تاسف آور، دست كم سوال برانگيز است. آنچه در اين بين محرز است، اين است كه نقادي از نوع حرفه اي آن، آن هم در مورد معماري براستي قابليتي ست بس حساس و بسي بيشتر حساسيت برانگيز... .
داريس در شماره اي كه به توزيع در نمايشگاه صنعت ساختمان دبي (بيگ فايو) اختصاص داده، به اين بهانه، نيمي از مجله را به مقالات انگليسي اختصاص داده و با سخن آغازين خود پيرامون لزوم وجود نقد در عرصه ساخت وساز، سياست كلي حاكم بر مقالات خود را آشكار مي سازد. در اين شماره مي خوانيم: خودشناسي معمارانه در مفهوم پروانه اي كلمه، درآمدي بر معماري براي كودك و نوجوان، نگاهي به وضعيت بازار سيمان در كشور، منظرسازي موفق در پارك هزاره (معماري در خدمت طبيعت)، پيشنهاداتي براي ساخت وساز در بم، نگاهي به توصيه هاي فنگ شويي و ... .