كار فكري سبب چاقي مي شود
كار فكري و استفاده بيش از حد از مغز، سبب افزايش وزن مي شود. محققان دانشگاه لاوال كبك كانادا گفته اند: اين گونه چاقي به علت پشت ميز نشيني و ورزش نكردن پديد نمي آيد، بلكه مغز فردي كه كار فكري انجام مي دهد يا با رايانه كار مي كند به قند بيشتري به عنوان منبع انرژي نياز دارد. اين عمل موجب مي شود غذاي بيشتري بخورد و چاق شود.
در اينجا بد نيست به اين نكته جالب نيز بپردازيم كه: دانشمندان چاق! بايد همواره به خاطر داشته باشند، مطالعه و كارهاي فكري نيازي به كالري اضافي ندارد، يعني هر شخص در حالت درازكش در هر ساعت نياز به 80 كالري دارد و اگر در همان حالت فكر كند يا كتاب يا روزنامه مطالعه كند يا درس بخواند، نياز به كالري اضافي ندارد.
خستگي هاي ناشي از كار باعث افزايش وزن مي شود
دانشمندان دانشگاه هلسينكي معتقدند كه كار زياد و خستگي هاي ناشي از كار باعث افزايش وزن مي شود. كساني كه بعداز يك روز كاري احساس خستگي زيادي مي كنند و يا از ميزان بالاي فشار كاري شكايت دارند، بيشتر چاق مي شوند.
در اين مطالعه كه در نشريه بين المللي چاقي به چاپ رسيده است، هفت هزار زن و 2 هزار مرد كارمند در شهر هلسينكي مورد مطالعه قرار گرفتند. يك چهارم از اين زنان و 19 درصد از مردان از افزايش وزن طي يكسال گذشته شكايت داشتند. در بين زنان و با شدت كمتر در بين مردان عدم رضايت از زندگي شغلي و خانوادگي با بيش وزني و حتي چاقي همراه است. ميزان افزايش وزن در مردان با كارهاي پرمشغله و پرمسئوليت به مراتب از مرداني كه به كارهاي آسان و كم تنش مي پردازند كمتر است. بيش وزني هم از نظر اقتصادي و هم از نظر بهداشتي براي جامعه مضر است.
مواد خطرزا در غذاها
مواد شيميايي كه به عنوان نگهدارنده به محصولات غذايي افزوده مي شود به مغز آسيب مي رساند. به گفته پژوهشگران دانشگاه سينسيناتي، ماده شيميايي بيسفتول كه در كنسروها و شير استفاده مي شود، نقش مهم استروژن را در رشد مغز مختل مي كند.
استروژن در رشد و ماندگاري نرون ها نقش اساسي دارد و ماده شيميايي بيسفتول اين تأثير را از بين مي برد و در نتيجه رشد مغزي كودكان به شكل طبيعي صورت نمي گيرد و در مغز بزرگسالان نيز آثار زيانباري مغذي در بخش هاي كنترل حافظه بر جاي مي گذارد.
همچنين سازمان خواربار جهاني فائو و سازمان جهاني بهداشت اعلام كردند كه غذاهايي مانند چيپس هاي سيب زميني، قهوه و محصولات غله اي مانند نان و بيسكوئيت هايي كه در حرارت بسيار بالا توليد مي شوند، ممكن است حاوي تركيبي سرطان زا به نام آكريلاميد باشند، 35 كارشناس از 12 كشور كه اين گزارش را تهيه كرده اند، اعلام كرده اند كه غذاهايي كه ميزان هيدروكربن آنها بالا و پروتئين آنها كم است، در صورت تهيه در دماي بالاتر از 120 درجه، در آنها آكريلاميد توليد مي شود.
اين كارشناسان توصيه مي كنند، با مصرف ميوه و سبزي در وعده هاي غذايي ضرر اين ماده سرطان زا را تعديل كنيد.
كم خوابي عامل چاقي و مرگ زودرس
تازه ترين تحقيقات نشان مي دهد كه كم خوابي موجب كاهش متوسط عمر مي شود. به عقيده پژوهشگران آمريكايي كمبود خواب موجب كاهش توانايي حافظه نيز مي شود، زيرا مغز انسان فقط مي تواند اطلاعات و يافته هاي ذهني را هنگام خواب عميق و بلند مدت ساماندهي كند. بر اثر كمبود خواب هورموني به نام گرلين در بدن ترشح مي شود كه موجب افزايش اشتهاي انسان و در نتيجه چاق شدن فرد مي شود. پيش از اين نيز رابطه كم خوابي با بيماري هاي قلبي و اختلال در دستگاه گوارش و گردش خون ثابت شده بود.
براساس تحقيقي دانشمندان دريافتند كه هورمون لپتين در بدن افرادي كه در مدت دو شب تنها 4 ساعت خوابيدند، 18 درصد كاهش و هورمون گرلين 28 درصد افزايش داشته است. هورمون لپتين به مغز اعلام مي كند بدن ديگر به غذا نياز ندارد و هورمون گرلين باعث گرسنگي مي شود. مردان جوان شركت كننده در اين تحقيق كه خواب آنها كم شده بود، بيشتر به مصرف مواد غذايي نشاسته دار و شيريني تمايل پيدا كردند.
پرفسور ايوون كونز استاد علوم پزشكي دانشگاه شيكاگو كه سرپرستي اين تحقيق را به عهده دارد، عنوان كرد: از آن جا كه گلوكز، انرژي مورد نياز مغز را فراهم مي كند، هنگام خستگي ناشي از بي خوابي به كربوهيدرات هاي ساده نياز پيدا مي كند.
دكتر ميگنوت از دانشگاه كاليفرنيا عادات خواب و ميزان اين دو هورمون را در بدن هزار نفر مورد مطالعه قرار دادند ، نتايج اين مطالعه ميان خواب و هورمون هاي سوخت و ستزي بدن رابطه مهمي را نشان مي دهد.